Päivitetty 15.01.2020

Kotia etsivä koira: DOLDY (nyk. Elmo) (Suomessa)


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

15.1.2020
Ioana Bodea on romanialainen eläinrakas nainen, joka  on omistanut elämänsä eläimille, niiden suojeluun ja elämänlaadun parantamiseen. Hän on perheellinen, työssäkäyvä nainen mutta kaiken sen ajan mikä ei mene palkkatyöhön hänet löytää eläinten parissa. Hän auttaa niin koiria, kissoja, hevosia kuin luonnonvaraisia eläimiä ja uneksii voivansa antaa suojan esimerkiksi linnuille jotka tarvitsevat sitä turvallista lepopaikkaa missä kerätä voimansa ennen palautusta luontoon. Osa Ioanan pelastamista koirista asustaa One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa.

Doldylla oli ennen oma koti ja omistaja, mutta omistajan kuoltua se päätyi koiratarhalle. Doldy asui omistajansa kanssa kerrostalossa kaupunkiympäristössä, muuta sen taustasta emme tiedä. Tällä hetkellä Doldy asuttaa häkkiään narttukoiran kanssa ja kaksikolla on hyvät välit keskenään. Ihmisten mennessä Doldyn häkkiin, se odottelee innokkaana mutta käyttäytyy kohteliaasti. Se käy nuuhkimassa tulijat tarkkaan päästä varpaisiin ja asettuu sitten rapsuteltavaksi. Ihmisseura näyttäisi olevan Doldylle todella mieluista, eikä sillä ole ihmisen luota kiire minnekään. Doldy on arviolta noin 4- vuotias mutta se on leikkisän oloinen kaveri, joka varmasti jaksaa tarpoa metsässä ja osallistua vaikkapa pihatöihin vähintäänkin virallisen valvojan roolissa. Doldy on todella kaunis, isohko uros, jolla on upea, pehmeä valkoinen karva. Tapaamisen aikana Doldyn ei kuulla haukkuvan. Korkeutta Doldylla on n.55cm ja painoa arviolta 23-25kg.

Doldy matkusti Suomeen marraskuussa, mutta valitettavasti koti joutui tekemään raskaan päätöksen ja luopumaan Elmosta. Päätös ei ollut helppo, mutta kokonaisuuden kannalta varmasti oikea. Elmo on kotiolosuhteissa osoittautunut tarkaksi resursseistaan ja se saattaakin puolustaa ruokaansa, luita tai makuupaikkojaan ärähtämällä. Elmo kiintyi kovasti perheensä yhteen henkilöön, jonka otti tueksi ja turvakseen, mutta jota alkoi pitää myös resurssinaan ja puolustamaan tätä perheen muilta jäseniltä. Tilanne kävi loppujen lopuksi niin stressaavaksi sekä koiralle, että perheen ihmisille, että Elmo siirtyi kotihoitoon etsimään uutta kotiaan. Elmo on rauhallinen, isohko koira, joka soveltuisi varmasti parhaiten yhden tai kahden hengen aikuiskotiin. Vieraat koirat Elmoa hieman pelottavat ja se on ulkona ilmennyt rähjäämisenä toisille koirille. Varmaa tietoa Elmon suhtautumisesta vieraisiin koiriin ei ole, joten sille etsitäänkin kotia ainoana koirana, tai sitten nartun kaveriksi kotiin, jossa on alkuun eristämismahdollisuus.

Päivitykset

15.1.2020

Elmon ensimmäiset viikot kotihoidossa ovat sujuneet varsin mallikkaasti ja Elmosta on kuoriutunut varsin leikkisä  kaveri. Elmo leimautuu kovasti yhteen ihmiseen, ja olisikin Elmon kannalta parasta, että tuleva koti olisi yhden tai kahden hengen talous ilman lapsia tai vilkasta arkea. Elmo asustelee kotihoidossa kerrostalossa, eikä se juurikaan hauku rapun ääniä. Yksinollessan ensimmäisinä päivinä Elmo ulvoi kotihoitajan perään, mutta rentoutui nopeasti ja käytös jäi pois ensimmäisten päivien jälkeen. Nyt Elmon yksinolot sujuvat rennosti pötkötellen. Ulkoilu Elmon kanssa lähiössä sujuu myös päivä päivältä paremmin. Koska Elmo saattaa etenkin pimeällä reagoida koiriin tai äkisti kulman takaa tuleviin ihmisiin, on Elmolla ollut varmuuden vuoksi käytössä kuonokoppa, jota kotihoitaja on treenannut Elmolle mukavasi asiaksi. Koppa ei häiritse Elmoa, ja sen turvin voi lenkittäjäkin olla rennommalla mielellä. Kotihoitaja kertoo, että myös koirien ohitukset sujuvat kokoajan paremmin, ja kun etäisyyttä on riittävästi ja Elmolla mahdollisuus väistää, ei se välttämättä reagoi koiriin muuten kuin katselemalla. Tyhjässä koirapuistossa Elmo oli kovin kiinnostunut vieraiden koirien hajuista ja malttoikin rauhassa haistella pidemmän aikaa. Aidan takaa nähtyään koiran, suhtautui Elmo siihen kiinnostuneesti mutta selvästi toinen koira sitä myös hieman jännitti. Sisätiloissa Elmo nauttii rapsutuksista ja on intoitunut leikkimäänkin. Namien etsiminen ja muu haistelu on kovasti Elmon mieleen ja Elmo voisikin tykätä esimerkiksi nose work- harrastuksesta. Lisätty uusi video Elmosta.

5.1.2020

Elmo on viettänyt ensimmäiset vuorokaudet kotihoitopaikassaan Vantaalla ja kaikki on sujunut varsin hyvin. Elmo oli ymmärrettävästi alkuun hämillään ympäristönmuutoksesta, mutta sopeutui nopeasti tilanteeseen ja alkaa asettua taloksi. Kotihoitopaikka sijaitsee kerrostalossa lähiössä, eikä poika ole ollut kerrostaloelämästä moksiskaan. Se kulkee hienosti rappukäytävässä ja hississä, eikä hauku turhia. Resurssit, kuten luut, tuntuvat olevan Elmolle tärkeitä, mutta Elmo käyttää hienosti rauhoittelevia eleitä, joita lukemalla on kotihoitopaikassa selvitty ilman rähähdyksiä. Tulevan kodin olisikin hyvä osata tai perehtyä etukäteen koiran elekieleen ja rauhoittaviin signaaleihin. Vaikka Elmo ei olekaan koskaan käyttänyt hampaitaan, on kotihoitaja alkanut harjoitella Elmon kanssa kuonokoppaa kivaksi asiaksi ja tueksi ulkoiluja ajatellen. Elmon stressitasot ovat vielä melko korkealla ja nyt hoitopaikassa keskitytään stressitasojen laskuun, jotta nähdään, millainen koira Elmosta kuoriutuu. Elmon kuulumisia päivitellään sitä mukaan, kun hän asettuu taloksi hoitajalleen.

12.11.2019

2.11. Muuttui Doldyn, uudelta nimeltään Elmon, elämän täydellisesti, kun se lensi oman kotinsa luo Suomeen.

23.9.2019

Onnekas poika Doldy on tänään varattu ikiomaan kotiin Suomeen, jonne poikaa odotetaan jo kovasti saapuvaksi. <3

6.8.2019

Doldy ottaa vierailijat vastaan häkkiinsä iloisesti, eikä arastele aktiivejamme lainkaan heidän heinäkuisella vierailullaan. Doldy suhtautuu vierailijoihin kuitenkin häkkikaveriaan Cinderellaa kohteliaammin ja hienovaraisemmin. Doldy malttaa odottaa omaa vuoroaan, eikä anna itsestään yltiöenergistä kuvaa. Doldya saa käsitellä ja se pitää kosketuksesta. Ruoka tuntuu olevan Doldylle resurssi, ja siitä tulee pientä sanomista häkkikaveri Cinderellan kanssa. Cinderella ei kuitenkaan lähde tähän mukaan, vaan väistää, jolloin tilanteet laukeavat. Tulevan kodin tuleekin varautua, että Doldy saattaa, etenkin muilta koirilta, puolustaa ruokaansa myös kotioloissa. Doldy pääsi taannoin myös hihnassa pihalle jaloittelemaan, jolloin se kohtasi pihalla vapaana liikkuvia koiria. Joukossa oli useampi narttu sekä yksi uros ja Doldy suhtautui kaikkiin näihin rauhallisesti ja ystävällisesti. Lisätty uusia kuvia.

28.5.2019

Doldy aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Doldy saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Doldy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa