Päivitetty 11.09.2022

Kotia etsivä koira: ELMO (ent. Doldy) (Suomessa)


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Tervakoski)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
Päivitetty 14.6.2022

Ioana Bodea on romanialainen eläinrakas nainen, joka  on omistanut elämänsä eläimille, niiden suojeluun ja elämänlaadun parantamiseen. Hän on perheellinen, työssäkäyvä nainen mutta kaiken sen ajan mikä ei mene palkkatyöhön hänet löytää eläinten parissa. Hän auttaa niin koiria, kissoja, hevosia kuin luonnonvaraisia eläimiä ja uneksii voivansa antaa suojan esimerkiksi linnuille jotka tarvitsevat sitä turvallista lepopaikkaa missä kerätä voimansa ennen palautusta luontoon. Osa Ioanan pelastamista koirista asustaa One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa.

Ioana pelasti Elmon (tarhanimeltään Doldy) hoteisiinsa sen omistajan kuoltua. Elmo asui tarhalla reilun puolisen vuotta ja jakoi häkkinsä kiltin narttukoiran kanssa. 2019 loppuvuodesta Elmon elämä kuitenkin muuttui ja se sai oman kodin Suomesta.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan, sillä tammikuussa 2020 Elmo päätyi uudelleen etsimään kotia, tällä kertaa kotihoidosta käsin Suomessa. Elmon ensimmäisessä kodissa kävi ilmi, että Elmo on epävarma muiden koirien suhteen ja tämä ilmenee reagointina hihnassa. Lisäksi Elmo kiintyi todella kovasti yhteen perheenjäseneen ja alkoi vartioida häntä perheen muilta asukkailta. Elmo onkin parhaimmillaan pienessä porukassa, yhden tai kahden ihmisen kanssa, jolloin niin kutsuttua resurssivartiointia ei pääse niin helposti syntymään.

Kotihoidon kautta Elmo löysi uuden kotinsa vuonna 2020. Valitettavasti Elmo palasi helmikuussa 2022 jälleen kotia etsiväksi koiraksi täysin itsestään riippumattomista syistä. Elmo on vaihtanut asuinpaikkaansa jo 5 kertaa ja seuraavan kodin soisikin olla se viimeinen ja oikea, jossa Elmo saa loputtomasti rapsutuksia.

Elmo on tällä hetkellä kotihoidossa ja se on ottanut ympäristönmuutoksen hyvin vastaan. Elmo on tuttujen ihmisten kesken hassutteleva ja hymyilevä nallekarhu, joka kiipeää syliin istumaan koko 32-kilon elopainollaan ja pussaa naaman märäksi. Vieraita ihmisiä kohtaan Elmo on alkuun epäluuloinen ja tutustuminen vaatiikin hieman aikaa. Elmo on parhaimmillaan yhden, tai kahden ihmisen perheessä, eikä sitä epävarmuutensa vuoksi luovuteta lapsiperheeseen, vaikka hoitopaikassa lapsiin suhtautuukin hienosti. Elmo saattaa ulkona reagoida muihin koriiin, mutta kotihoitopaikassa ainakin pieni narttukoira on Elmon mielestä aivan kelpo kaveri. Isot urokset ovat Elmosta epäilyttäviä, eikä sitä luovuteta uroskoiran kaveriksi. Elmo pärjää mainiosti ainoana koirana ja perheen ainoana silmäteränä, mutta sitä voidaan miettiä myös ystävällisen tyttökoiran kaveriksi, erityisesti pienistä tyttökoirista Elmo pitää.

Elmo on hiljattain tutkittu lääkärissä kattavasti. Elmolla todettiin lihasjumeja selässä, mutta röntgenkuvat olivat siistit. Suurin fyysinen vika oli runsas ylipaino, mutta painonpudotusprojekti on nyt lähtenyt hienosti etenemään.

Tätä pörröistä 25-kiloista,  hymyilevää jääkarhua pääsee sovitusti tapaamaan Tervakoskelle.

Päivitykset

11.9.2022

Elmo-nalle lähettää terveisiä kotihoidosta! Tämän herraskarhun arki sujuu varsin tasaisesti ja mukavasti. Elmo on saanut hiukan itsevarmuutta muiden koirien seurassa ja etenkin pienten koirien kanssa yhteinen sävel löytyy nopeasti. Omassa kodissa voisikin olla nattukoira kaverina. Elmo rakastaa myös ihmisiä, se nauttii kovasti huomiosta, niin aikuisten kuin lastenkin.

Elmo on tavannut koirakouluttajan, joka kehuikin Elmoa innokkaaksi oppilaaksi. Elmolla on hyvä motivaatio työskennellä ihmisen kanssa ja valmiudet oppia vaikka mitä! Mukavien temppujen opettelusta onkin varmasti paljon hyötyä Elmon kotiutuessa, kun se saa paljon positiivisia kokemuksia temppuillessaan.

Elmo-kulta pohtii kotihoitopaikassaan, mistä löytyy uusia perheitä oikeille jääkarhuille.

14.6.2022

Elmon elämä kotihoidossa jatkuu samaan, tasaiseen malliin. Se kävelee hihnassa hienosti, ja ottaa vieraat iloisesti vastaan. Elmo myös pitää kovasti autoilusta ja on aina valmis livahtamaan autoon, jos ovi on sattunut jäämään auki.

Elmolle lisätty uusia kuvia pojan kesäpuuhasteluista kotihoidossa. Uusi video Elmosta löytyy täältä. <3

5.3.2022

Elmo nauttii lumisesta talvesta täysin rinnoin. Elmon kotihoitojakso on sujunut erinomaisesti, ja hänestä on kuoriutunut reipas, rohkea ja lempeä poika. Ulkoilu sujuu rennosti, eivätkä äänet jännitä Elmoa. Elmo on myös saanut uusia koiraystäviä, niin uroksia kuin narttujakin ja tuttujen koirien kanssa se intoutuu jopa leikkimään. Elmo reagoi toisinaan hihnassa vieraisiin koiriin rähjäämällä, mutta tämänkin asian suhteen on tapahtunut kotihoidossa jo edistystä.

Päivityksiä Elmon aiemmista kotihoitojaksoista

Doldy lisättiin Kulkurien adoptio-ohjelmaan 28.5.2019. Romaniassa Doldy otti vieraat vastaan iloisesti, mutta luonteeltaan se vaikutti rauhalliselta. Doldy jakoi häkkinsä Cinderellan kanssa. Ne tulivat sopuisasti toimeen, mutta Doldyllä oli taipumusta vahtia ruokaa, mutta Cinderella ei lähtenyt kiistaan mukaan ja sen väistäessä tilanteet raukesivat. Tarhalla Doldy pääsi harjoittelemaan Ioanan kanssa hihnakävelyä, jolloin se tapasi useita koiria ja tapaamiset sujuivat hienosti. Onnekas Doldy varattiin omaan kotiinsa 23.9.2019 ja sai matkalipun Suomeen 12.11.2019 ja sai uudeksi nimekseen Elmo.

Elmo kuitenkin palasi kotia etsiväksi koiraksi 15.1.2020. Kotihoidossa Elmosta kuoriutui leikkisä kaveri. Elmo leimaantui vahvasti kotihoitopaikan yhteen ihmiseen ja Elmon kannalta olisikin paras, että sen omassa että tuleva koti olisi yhden tai kahden hengen talous ilman lapsia tai vilkasta arkea. Elmo asui kerrostalossa ilman suurempia ongelmia, se ei ollut kova käyttämään ääntään, mutta vilkas ympäristö oli sille haastava. Elmo totutettiin myös kuonokoppaan, joka on tärkeä turvataito koiralle.

Elmo vaihtoi hoitopaikkaa rauhallisemmalle alueelle 26.4.2020. Maalaismaisemissa Elmo rentoutui ja sen stressitasot kääntyivät laskuun. Elmo kiintyy omaan ihmiseensä ja voisikin nauttia oman laumansa rapsutuksista tuntitolkulla. Kotihoidossa Elmo haluaisi osallistua kaikkeen puuhailuun. Elmolla oli oma ulkotarha, jossa se ei kuitenkana yksin viihtynyt vaan lähti omatoimisesti tarhasta ihmisten luokse ja olisikin sitten tyytyväisenä ihmisten kanssa pihassa. Sillä ei vaikuta olevan voimakasta riistaviettiä ja valvotusti se saattaisi pysyä vapaana pihapiirissä.

Elmo varattiin omaan kotiin 1.6.2020, mutta valitettavasti Elmo palasi jälleen kotia etsiväksi jääkarhuksi 4.2.2022.

________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Elmo saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Elmo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.