Päivitetty 22.03.2020

Kotia etsivä koira: ELMO (ent. Doldy) (Suomessa)


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
Päivitetty 22.3.2020

Ioana Bodea on romanialainen eläinrakas nainen, joka  on omistanut elämänsä eläimille, niiden suojeluun ja elämänlaadun parantamiseen. Hän on perheellinen, työssäkäyvä nainen mutta kaiken sen ajan mikä ei mene palkkatyöhön hänet löytää eläinten parissa. Hän auttaa niin koiria, kissoja, hevosia kuin luonnonvaraisia eläimiä ja uneksii voivansa antaa suojan esimerkiksi linnuille jotka tarvitsevat sitä turvallista lepopaikkaa missä kerätä voimansa ennen palautusta luontoon. Osa Ioanan pelastamista koirista asustaa One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa.

Doldylla oli ennen oma koti ja omistaja, mutta omistajan kuoltua se päätyi koiratarhalle. Doldy asui omistajansa kanssa kerrostalossa kaupunkiympäristössä, muuta sen taustasta emme tiedä. Vielä tarhalla asuessaan Doldy asutti häkkiään narttukoiran kanssa ja kaksikolla oli hyvät välit keskenään. Ihmisten mennessä Doldyn häkkiin se odotteli innokkaana, mutta käyttäytyi kuitenkin kovin kohteliaasti. Se kävi nuuhkimassa tulijat tarkkaan päästä varpaisiin ja asettui sitten rapsuteltavaksi vapaiden käsien luokse. Ihmisseura oli Doldylle todella mieluista, eikä sillä ollut ihmisen luota kiire minnekään. Doldy oli jo tarhalla leikkisän oloinen kaveri, mitä se on edelleen. Se jaksaisi varmasti jaksaa tarpoa metsässä ja osallistua vaikkapa pihatöihin vähintäänkin virallisen valvojan roolissa. Doldy on todella kaunis, isohko uros, jolla on upea, pehmeä valkoinen karva.

Doldy matkusti Suomeen omaan kotiinsa marraskuussa 2019 ja sai uudeksi nimekseen Elmo. Valitettavasti entinen koti joutui tekemään raskaan päätöksen ja luopumaan Elmosta vain parin kuukauden jälkeen. Päätös ei ollut helppo, mutta kokonaisuuden kannalta varmasti oikea. Elmo on kotiolosuhteissa osoittautunut tarkaksi resursseistaan ja se saattaakin puolustaa ruokaansa, luita tai makuupaikkojaan ärähtämällä. Elmo kiintyi kovasti perheensä yhteen henkilöön, jonka otti tueksi ja turvakseen, mutta jota alkoi pitää myös resurssinaan ja puolustamaan tätä perheen muilta jäseniltä. Tilanne kävi loppujen lopuksi niin stressaavaksi sekä koiralle, että perheen ihmisille, että Elmo siirtyi vuoden 2020 alussa kotihoitoon Vantaalle etsimään uutta kotiaan.

Elmo on melko rauhallinen, isohko koira, joka soveltuisi varmasti parhaiten yhden tai kahden hengen aikuiskotiin. Vieraat koirat lenkillä Elmoa hieman pelottavat ja ulkona on ilmennyt hiukan rähjäämistä toisille koirille. Varmaa tietoa Elmon suhtautumisesta vieraisiin koiriin ei ole, joten sille etsitäänkin kotia ainoana koirana, tai sitten nartun kaveriksi kotiin, jossa on alkuun eristämismahdollisuus. Lenkeillä Elmo menee muuten reippaasti ja iloisesti, häntä pystyssä huiskien. Se rakastaa haistelua ja spurttailee leikkisästi päästessään vauhtiin, ei kuitenkaan erityisemmin vedä hihnassa. Elmo ei erityisemmin hauku, mutta saattaa varsinkin omalla reviirillään ärähtää ihmisille. Varmuuden vuoksi Elmolle onkin opetettu kuonokoppa mukavaksi asiaksi ja se on vielä käytössä lenkeillä ja hoitotoimenpiteitä tehtäessä. Hoitotoimenpiteitä harjoitellaan kotihoidossa runsaasti ja Elmo edistyykin niissä rauhalliseen tahtiin.

Elmo on reipas ja iloinen koira, joka tarvitsisi määrätietoisen ja varmaotteisen, mutta kuitenkin lempeän ja ymmärtäväisen, ihmisen tukemaan sitä elämän käänteissä. Elmo arvostaisikin varmasti kaikista eniten tasaista arkea, missä ulkoilua, haisteluhetkiä, rauhoittavaa aivotyötä ja hyviä herkkuja olisi tarjolla runsaasti.

Korkeutta Elmolla on noin 55 cm ja painoa tällä hetkellä 28 kiloa. Painoa on kertynyt pojalle hiukan liikaa ja vyötäröä olisikin hyvä saada pienennettyä muutamalla sentillä.

Päivitykset

22.3.2020

Elmon tassu on parantunut hienosti ja tasuhaaverin yhteydessä Elmon kanssa alettiin harjoittelemaan käsittelytoimenpiteitä kivaksi. Elmo on todella nopea oppimaan ja nauttiikin uuden opettelusta hurjasti. Kotihoitaja on harjoitellut Elmon kanssa naksuttimen avulla muun erilaisia juttuja ja muun muassa tassuhaavan käsittely sujui harjoitusten myötä lopulta ongelmitta, vaikka lähtötilanteessa kipeän tassun käsittely oli Elmon mielestä ahdistavaa. Tällä hetkellä Elmon kanssa on harjoiteltu mm. luoksetuloa sekä hajutyöskentelyn alkeita. Haasteita Elmolla on edelleen vieriaden ihmisten sekä etenkin uroskoirien kohtaamisessa. Ulkona Elmo kohta ihmiset melko hyvin ja rauhassa ja saattaa mennä puolituttua iloisesti tervehtimään ja pusuttelemaankin. Sisätiloissa vierailevat ihmiset sen sijaan jännittävät kovasti ja voi hyvin olla, ettei Elmo tule koskaan olemaan sisätiloissa rento vieraiden ihmisten läsnäollessa. Tästä syystä asunnossa olisi hyvä olla tilaa rajata esimerkiksi koiraportille omaa tilaa, jonne se voi vetäytyä laskemaan kierroksia liian jännittävissä tilanteissa. Elmo pääsi tapamaan rauhallista narttukoiraa, ja tykkäsikin kovasti tämän seurasta. Lenkkeily kiltin tyttökoiran kanssa sujui ongelmitta ja Elmo ohitti rohkean kaverin kanssa myös muut koirat hienosti. Lisätty kuvia ja video.

18.2.2020
Elmolle sattui kotihoidossa pieni haaveri ja sen vasen etutassu jäi painavan ulko-oven väliin ja yksi kynsistä halkesi. Onneksi mitään pahempaa ei sattunut, mutta Elmo jouduttiin kuitenkin kiikuttamaan eläinlääkärille, jossa kynnen tila arvioitiin. Elmo yllätti sekä kotihoitajansa että mukaan lähteneen Kulkurien aktiivin hyppäämällä heti lähtöhetkellä reippaasti auton takapenkille ja matkustaessaan rennosti ikkunasta maisemia ihaillen eläinlääkärin luokse. Perillä Elmo käveli reippaasti sisään, haisteli paikalla olevat ihmiset ja heilutti häntää rennosti. Tutkiminen oli kuitenkin pojalle liikaa ja kipeä kynsi yhdistettynä toimenpidepelkoon sai Elmon reagoimaan sen verran voimakkaasti, että se jouduttiin rauhoittamaan jalan hoitoa varten. Onneksi kynsi ei vaadi muuta hoitoa, kuin siteen vaihtoa, puhistusta ja kipulääkkeitä.

9.2.2020
Elmoa ja kotihoitajaa on käyty pari kertaa tapaamassa yhteislenkin merkeissä Kulkurien aktiivin toimesta. Elmo kulkee hihnassa reippaasti, rakastaa nuuskuttelua ja etenee innoissaan nenä maata viistäen. Välillä Elmo myös spurttailee hihnassa iloisesti. Elmosta saisi varmasti kivan lenkkikaverin pidemmillekin lenkeille. Kotihoitajan vierellä kulkeva ja jutteleva vieras ihminen ei aiheuta Elmossa reagointia tai huolta. Toiset koirat ja esimerkiksi juoksevat ihmiset saattavat saada Elmon reagoimaan haukkumalla tai syöksähtämällä kohti, mutta nämä tilanteet ovat hyvin ennakoitavissa. Mikäli kerkeää ottaa hiukan tilaa Elmon kanssa sivummalle, ei tämä yleensä reagoi.

Elmo on hieman herkkä poika tietyissä asioissa, jotka tulee tiedostaa ja ottaa huomioon. Vieraiden ihmisten kanssa on poika välillä epävarman oloinen ja tietyt liikkeet saattavat saada sen reagoimaan. Kun Elmo pääsee tutuksi jonkun ihmisen kanssa ja rakennettua luottamuksen, ei tällaista reagointia enää tapahdu. Elmo nauttisi varmasti tasaisesta arjesta, jokapäiväisistä rapsutteluista ja pitkistä lenkeistä, juuri sen oman luottoihmisen/-ihmisten kanssa mahdollisimman rauhallisella alueella. Lisätty uusia videoita.

24.1.2020
Elmosta on kotihoidossa kuoriutunut varsin leikkisä ja puuhakas sylikoira. Kottona Elmo tykkää leikkiä ja saa välillä vallattomia hepulikohtauksia, joissa möyrii lakanoissa ja läimii leikkisästi tassulla ihmistä pyytäen huomiota. Rapsutuksia Elmo rakastaa ja viihtyisi rapsuteltavana tuntikaupalla. Ulkoilussa Elmon kanssa tapahtuu kehitystä, eikä se rähjää enää läheskään aina ohitustilanteissa. Helpotusta on tuonut, että Elmo on rentoutunut siinä määrin ulkona, että pystyy syömään herkkuja ja näin ollen oikeasta käytöksestä palkitseminen on helpompaa. Kerrostalon rappukäytävä ja pihapiiri ovat Elmolle haastavia paikkoja ja rapussa kapealla käytävällä kohtaamiset saavat Elmon pelkäämään ja reagoimaan äänellään. Elmolle etsitäänkin kotia mielellään rivitalosta tai omakotitalosta, missä tällaiset kohtaamiset ovat vältettävissä. Kadulla Elmo ohittaa ihmiset ongelmitta.

Elmo peilaa kovasti ihmisen tunnetiloja, ja ihmisen ollessa rauhallinen, pysyy myös Elmo yleensä rauhallisena. Monesti se katsookin kotihoitajaan, kun ei tiedä miten tilanteessa kuuluu reagoida ja ottaa sitten mallia kotihoitajan tunnetilasta. Elmon kanssa on harjoiteltu hieman hajutyöskentelyä, ja poika onkin nopea oppimaan ja nauttii tästä puuhailusta kovasti. Lisätty uusia kuvia.

15.1.2020
Elmon ensimmäiset viikot kotihoidossa ovat sujuneet varsin mallikkaasti ja Elmosta on kuoriutunut varsin leikkisä  kaveri. Elmo leimautuu kovasti yhteen ihmiseen, ja olisikin Elmon kannalta parasta, että tuleva koti olisi yhden tai kahden hengen talous ilman lapsia tai vilkasta arkea. Elmo asustelee kotihoidossa kerrostalossa, eikä se juurikaan hauku rapun ääniä. Yksinollessan ensimmäisinä päivinä Elmo ulvoi kotihoitajan perään, mutta rentoutui nopeasti ja käytös jäi pois ensimmäisten päivien jälkeen. Nyt Elmon yksinolot sujuvat rennosti pötkötellen. Ulkoilu Elmon kanssa lähiössä sujuu myös päivä päivältä paremmin. Koska Elmo saattaa etenkin pimeällä reagoida koiriin tai äkisti kulman takaa tuleviin ihmisiin, on Elmolla ollut varmuuden vuoksi käytössä kuonokoppa, jota kotihoitaja on treenannut Elmolle mukavasi asiaksi. Koppa ei häiritse Elmoa, ja sen turvin voi lenkittäjäkin olla rennommalla mielellä. Kotihoitaja kertoo, että myös koirien ohitukset sujuvat kokoajan paremmin, ja kun etäisyyttä on riittävästi ja Elmolla mahdollisuus väistää, ei se välttämättä reagoi koiriin muuten kuin katselemalla. Tyhjässä koirapuistossa Elmo oli kovin kiinnostunut vieraiden koirien hajuista ja malttoikin rauhassa haistella pidemmän aikaa. Aidan takaa nähtyään koiran, suhtautui Elmo siihen kiinnostuneesti mutta selvästi toinen koira sitä myös hieman jännitti. Sisätiloissa Elmo nauttii rapsutuksista ja on intoitunut leikkimäänkin. Namien etsiminen ja muu haistelu on kovasti Elmon mieleen ja Elmo voisikin tykätä esimerkiksi nose work- harrastuksesta. Lisätty uusi video Elmosta.

5.1.2020
Elmo on viettänyt ensimmäiset vuorokaudet kotihoitopaikassaan Vantaalla ja kaikki on sujunut varsin hyvin. Elmo oli ymmärrettävästi alkuun hämillään ympäristönmuutoksesta, mutta sopeutui nopeasti tilanteeseen ja alkaa asettua taloksi. Kotihoitopaikka sijaitsee kerrostalossa lähiössä, eikä poika ole ollut kerrostaloelämästä moksiskaan. Se kulkee hienosti rappukäytävässä ja hississä, eikä hauku turhia. Resurssit, kuten luut, tuntuvat olevan Elmolle tärkeitä, mutta Elmo käyttää hienosti rauhoittelevia eleitä, joita lukemalla on kotihoitopaikassa selvitty ilman rähähdyksiä. Tulevan kodin olisikin hyvä osata tai perehtyä etukäteen koiran elekieleen ja rauhoittaviin signaaleihin. Vaikka Elmo ei olekaan koskaan käyttänyt hampaitaan, on kotihoitaja alkanut harjoitella Elmon kanssa kuonokoppaa kivaksi asiaksi ja tueksi ulkoiluja ajatellen. Elmon stressitasot ovat vielä melko korkealla ja nyt hoitopaikassa keskitytään stressitasojen laskuun, jotta nähdään, millainen koira Elmosta kuoriutuu. Elmon kuulumisia päivitellään sitä mukaan, kun hän asettuu taloksi hoitajalleen.

12.11.2019
Tänään muuttui Doldyn, uudelta nimeltään Elmon, elämän täydellisesti, kun se lensi oman kotinsa luo Suomeen.

23.9.2019
Onnekas poika Doldy on tänään varattu ikiomaan kotiin Suomeen, jonne poikaa odotetaan jo kovasti saapuvaksi.

6.8.2019
Doldy ottaa vierailijat vastaan häkkiinsä iloisesti, eikä arastele aktiivejamme lainkaan heidän heinäkuisella vierailullaan. Doldy suhtautuu vierailijoihin kuitenkin häkkikaveriaan Cinderellaa kohteliaammin ja hienovaraisemmin. Doldy malttaa odottaa omaa vuoroaan, eikä anna itsestään yltiöenergistä kuvaa. Doldya saa käsitellä ja se pitää kosketuksesta. Ruoka tuntuu olevan Doldylle resurssi, ja siitä tulee pientä sanomista häkkikaveri Cinderellan kanssa. Cinderella ei kuitenkaan lähde tähän mukaan, vaan väistää, jolloin tilanteet laukeavat. Tulevan kodin tuleekin varautua, että Doldy saattaa, etenkin muilta koirilta, puolustaa ruokaansa myös kotioloissa. Doldy pääsi taannoin myös hihnassa pihalle jaloittelemaan, jolloin se kohtasi pihalla vapaana liikkuvia koiria. Joukossa oli useampi narttu sekä yksi uros ja Doldy suhtautui kaikkiin näihin rauhallisesti ja ystävällisesti. Lisätty uusia kuvia.

28.5.2019
Doldy aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Doldy saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Doldy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa