Päivitetty 01.06.2020

Kodin saanut koira: ELMO (ent. Doldy) (Suomessa)


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Tervakoski)
kastroitu

Perustiedot ja tausta
Päivitetty 25.5.2020

Ioana Bodea on romanialainen eläinrakas nainen, joka  on omistanut elämänsä eläimille, niiden suojeluun ja elämänlaadun parantamiseen. Hän on perheellinen, työssäkäyvä nainen mutta kaiken sen ajan mikä ei mene palkkatyöhön hänet löytää eläinten parissa. Hän auttaa niin koiria, kissoja, hevosia kuin luonnonvaraisia eläimiä ja uneksii voivansa antaa suojan esimerkiksi linnuille jotka tarvitsevat sitä turvallista lepopaikkaa missä kerätä voimansa ennen palautusta luontoon. Osa Ioanan pelastamista koirista asustaa One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa.

Ioana pelasti Elmon (tarhanimeltään Doldy) hoteisiinsa sen omistajan kuoltua. Elmo asui tarhalla reilun puolisen vuotta ja jakoi häkkinsä kiltin narttukoiran kanssa. 2019 loppuvuodesta Elmon elämä kuitenkin muuttui ja se sai oman kodin Suomesta.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan, sillä vuodenvaihteessa Elmo päätyi uudelleen etsimään kotia, tällä kertaa kotihoidosta käsin Suomessa. Elmon ensimmäisessä kodissa kävi ilmi, että Elmo on epävarma muiden koirien suhteen ja tämä ilmenee reagointina hihnassa. Lisäksi Elmo kiintyi todella kovasti yhteen perheenjäseneen ja alkoi vartioida häntä perheen muilta asukkailta. Elmo onkin parhaimmillaan pienessä porukassa, yhden tai kahden ihmisen kanssa, jolloin niin kutsuttua resurssivartiointia ei pääse niin helposti syntymään.

Kotihoidossa Elmosta on kuoriutunut hyvin hellyydenkipeä, herkkä mutta reipas poika. Elmon hihnakäytöstä on työstetty johdonmukaisesti ja ulkoilut sujuvat koko ajan mallikkaammin, eikä rähjäämistä läheskään aina enää tapahdu. Liian vilkkaaseen ympäristöön ei Elmoa kuitenkaan luovuteta, jotta häiriöiden määrä ulkona ei kasva pojalle liian vaikeaksi käsitellä.

Elmo on tällä hetkellä kotihoidossa Hikiällä rauhallisessa ympäristössä. Täällä poika on rentoutunut nopeasti ja nauttii kovasti yhteisestä puuhastelusta. Elmon hoitojaksolla sille on tullut tutuksi kolme pientä lasta, joista aivan pienin, taaperoikäinen Elmon mielestä epäilyttävä, mutta pari vuotta isommat lapset sen sijaan ovat Elmon mielestä ihan mukavia. Alkuun hoitoperheen mieshenkilö oli Elmon mielestä pelottava, mutta häneenkin Elmo tottuu joka päivä enemmän ja Elmo ottaa vastaan rapsutuksia häneltäkin. Hoitoperheessä on useampi koira, ja Elmo pärjää porukassa hyvin, joskin leikkaamattomista uroksista se ei samassa taloudessa välittäisi, jos itse saisi päättää.

Elmo etsii kotia, jossa olisi yksi tai kaksi aikuista ihmistä. Parhaiten Elmo viihtyisi ainoana koirana, mutta sitä voidaan harkita nartun kaveriksi, jos koirien kemiat kohtaavat. Elmo etsii ensisijaisesti kotia omakoti- tai rivitalosta, eikä sitä luovuteta kaupungin vilskeeseen, sillä poika rakastaa tehdä pitkiä lenkkejä rauhallisissa maisemissa.

Elmo on hiukan pulskassa kunnossa ja painoa tällä komealla jääkarhulla on tällä hetkellä 29 kiloa.

Päivitykset

1.6.2020

Joskus tie perille käy mutkien kautta. Niin piti sanonta ainakin Elmon kohdalla paikkansa, sillä vihdoin on Elmon tie johdattanut sen loppuelämän perheen luokse.

25.5.2020

Elmo nauttii alkavasta kesästä hoitoperheestä käsin. Elmosta tiedetään nyt sen verran, että se rakastaa autoilua, ja viettää autossa mielellään aikaa. Hoitajan ollessa hoitamassa asioita, on Elmo odotellut nätisti auton kyydissä maisemia katsellen. Elmo pitää erityisesti muutamasta hoitoperheen narttukoirasta, ja se voisikin sopia hyvin tyttökoiran kanssa. Koiran täytyy kuitenkin olla ystävällinen ja taitava kommunikoimaan, sillä Elmolla on toisinaan yhä haasteita jakaa omaa ihmistä muiden kanssa. Ennakoinnilla konflikteilta on kuitenkin vältytty. Elmolla on ulkona aikamoinen vauhti päällä, ja se jaksaakin käydä pitkiä lenkkejä. Elmo on päässyt myös kokeilemaan vapaanaoloa ja juoksi kuin heikkopäinen naama onnesta soikeana rallia hoitajan ympärillä. Elmo pysyi hyvin välittömässä läheisyydessä ja tulee hyvin kutsusta luokse. Se ei vaikuta olevan riistaviettinen. Elmolla on lihasjumeja selän ja takakropan lihaksistossa ja niitä poika on päässyt oikomaan hierojan luona. Hieronnasta Elmo nautti kovasti.

2.5.2020

Elmon hoitojaksossa uudessa hoitopaikassa sujuu oikein mallikkaasti. Elmo on kovin kiintynyt etenkin perheen naisihmiseen ja haluaisikin osallistua kaikkeen perheen touhuiluun. Elmolla on myös oma ulkotarha, mutta siellä yksin oleminen on Elmon mielestä usein mälsää ja hän mieluummin tulee sinne, missä ihmiset ovat. Kerran Elmo tuli omatoimisesti ulkoaidasta pois, mutta ei lähtenyt omille teilleen, vaan jäi kiltisti ovelle odottamaan ihmisiä seurustelemaan kanssaan. Elmo voiskin hyvin olla pihassa pysyvää sorttia, turvallisessa ympäristössä toki. Riistaviettiä Elmolla ei vaikuta juuri olevan. Elmo on viikon aikana tavannut taas uusia ihmisiä, koiria ja asioita. Hän kohtaa asiat päivä päivältä hienommin. Lisätty videoita Elmosta tapaamassa ihmisiä ja oleskelusta yleisesti hoitopaikassaan.

26.4.2020

Elmosta riippumattomista syistä jouduttiin Elmolle etsimään nopealla aikataululla uusi hoitopaikka. Tällainen järjestyikin Tervakoskelta maaseutumaisesta ympäristöstä ja jo muutaman päivän perusteella uskaltaa sanoa, että omakotitalo on Elmolle se oikea ympäristö. Kerrostaloasumisesta aiheutunut stressi ja ympäristöön reagointi on jäänyt lähestulkoon täysin pois, kun lenkkeilymaastot ovat rauhalliempia ja pihalle voi poistua ilman liukkaan rappukäytävän luomaa jännitystä. Elmon nykyisessä hoitopaikassa on myös pieni tyttökoira, johon Elmo tekee parhaillaan tuttavuutta hyvällä menestyksellä. Elmolle on lisätty videoita, missä hän ja Indy-koira tutustuvat. Luut ja ruoka ovat Elmolle yhä resursseja ja videoilta voi katsoa myös, miten luiden tai ruuan läsnäolo vaikuttaa koirien eleisiin. Uudessa hoitopaikassa on myös kolme pientä lasta, joiden kanssa Elmo tekee tuttavuutta valvotusti. Vanhimmat, alle kouluikäiset lapset on Elmo käynyt haistelemassa rennon letkeästi, mutta kaikista pienin lapsi jännittää Elmoa vielä melkoisesti. Elmoa ei tästä syystä luovuteta lapsiperheeseen. Jo näin lyhyessä ajassa Elmo on leimaantunut hoitoperheen naishenkilöön. Muut perheenjäsenet ovat ok ja aikuiset saavat rapsutella Elmoa, mutta Elmo saattaa silti vartioida perheen naista muilta perheenjäseniltä, vaikka hetki sitten olisi ollut rapsuteltavana. Tästä syystä Elmolle ideaalein koti olisikin yhden aikuisen taloudessa omakotitalossa. Elmo kiintyy omaan ihmiseen todella nopeasti ja on hellyyttävä “pieni” rakkautta janoava jääkarhu, joka kaivautuu syliin ja kainaloon ja palvoo maata lempi-ihmisensä ympärillä. Elmo asustelee tällä hetkellä Tervakoskella, jossa sitä on mahdollista käydä tapaamassa ennen adoptiopäätöstä. Lisätty uusia kuvia sekä rutkasti uusia videoita tästä kovan onnen pojasta.

22.3.2020

Elmon tassu on parantunut hienosti ja tassuhaaverin yhteydessä Elmon kanssa alettiin harjoittelemaan käsittelytoimenpiteitä kivaksi. Elmo on todella nopea oppimaan ja nauttiikin uuden opettelusta hurjasti. Kotihoitaja on harjoitellut Elmon kanssa naksuttimen avulla muun erilaisia juttuja ja muun muassa tassuhaavan käsittely sujui harjoitusten myötä lopulta ongelmitta, vaikka lähtötilanteessa kipeän tassun käsittely oli Elmon mielestä ahdistavaa. Tällä hetkellä Elmon kanssa on harjoiteltu mm. luoksetuloa sekä hajutyöskentelyn alkeita. Haasteita Elmolla on edelleen vieraiden ihmisten sekä etenkin uroskoirien kohtaamisessa. Ulkona Elmo kohta ihmiset melko hyvin ja rauhassa ja saattaa mennä puolituttua iloisesti tervehtimään ja pusuttelemaankin. Sisätiloissa vierailevat ihmiset sen sijaan jännittävät kovasti ja voi hyvin olla, ettei Elmo tule koskaan olemaan sisätiloissa rento vieraiden ihmisten läsnäollessa. Tästä syystä asunnossa olisi hyvä olla tilaa rajata esimerkiksi koiraportille omaa tilaa, jonne se voi vetäytyä laskemaan kierroksia liian jännittävissä tilanteissa. Elmo pääsi tapamaan rauhallista narttukoiraa, ja tykkäsikin kovasti tämän seurasta. Lenkkeily kiltin tyttökoiran kanssa sujui ongelmitta ja Elmo ohitti rohkean kaverin kanssa myös muut koirat hienosti. Lisätty kuvia ja video.

18.2.2020
Elmolle sattui kotihoidossa pieni haaveri ja sen vasen etutassu jäi painavan ulko-oven väliin ja yksi kynsistä halkesi. Onneksi mitään pahempaa ei sattunut, mutta Elmo jouduttiin kuitenkin kiikuttamaan eläinlääkärille, jossa kynnen tila arvioitiin. Elmo yllätti sekä kotihoitajansa että mukaan lähteneen Kulkurien aktiivin hyppäämällä heti lähtöhetkellä reippaasti auton takapenkille ja matkustaessaan rennosti ikkunasta maisemia ihaillen eläinlääkärin luokse. Perillä Elmo käveli reippaasti sisään, haisteli paikalla olevat ihmiset ja heilutti häntää rennosti. Tutkiminen oli kuitenkin pojalle liikaa ja kipeä kynsi yhdistettynä toimenpidepelkoon sai Elmon reagoimaan sen verran voimakkaasti, että se jouduttiin rauhoittamaan jalan hoitoa varten. Onneksi kynsi ei vaadi muuta hoitoa, kuin siteen vaihtoa, puhistusta ja kipulääkkeitä.

24.1.2020
Elmosta on kotihoidossa kuoriutunut varsin leikkisä ja puuhakas sylikoira. Kottona Elmo tykkää leikkiä ja saa välillä vallattomia hepulikohtauksia, joissa möyrii lakanoissa ja läimii leikkisästi tassulla ihmistä pyytäen huomiota. Rapsutuksia Elmo rakastaa ja viihtyisi rapsuteltavana tuntikaupalla. Ulkoilussa Elmon kanssa tapahtuu kehitystä, eikä se rähjää enää läheskään aina ohitustilanteissa. Helpotusta on tuonut, että Elmo on rentoutunut siinä määrin ulkona, että pystyy syömään herkkuja ja näin ollen oikeasta käytöksestä palkitseminen on helpompaa. Kerrostalon rappukäytävä ja pihapiiri ovat Elmolle haastavia paikkoja ja rapussa kapealla käytävällä kohtaamiset saavat Elmon pelkäämään ja reagoimaan äänellään. Elmolle etsitäänkin kotia mielellään rivitalosta tai omakotitalosta, missä tällaiset kohtaamiset ovat vältettävissä. Kadulla Elmo ohittaa ihmiset ongelmitta.

Elmo peilaa kovasti ihmisen tunnetiloja, ja ihmisen ollessa rauhallinen, pysyy myös Elmo yleensä rauhallisena. Monesti se katsookin kotihoitajaan, kun ei tiedä miten tilanteessa kuuluu reagoida ja ottaa sitten mallia kotihoitajan tunnetilasta. Elmon kanssa on harjoiteltu hieman hajutyöskentelyä, ja poika onkin nopea oppimaan ja nauttii tästä puuhailusta kovasti. Lisätty uusia kuvia.

15.1.2020
Elmon ensimmäiset viikot kotihoidossa ovat sujuneet varsin mallikkaasti ja Elmosta on kuoriutunut varsin leikkisä  kaveri. Elmo leimautuu kovasti yhteen ihmiseen, ja olisikin Elmon kannalta parasta, että tuleva koti olisi yhden tai kahden hengen talous ilman lapsia tai vilkasta arkea. Elmo asustelee kotihoidossa kerrostalossa, eikä se juurikaan hauku rapun ääniä. Yksinollessan ensimmäisinä päivinä Elmo ulvoi kotihoitajan perään, mutta rentoutui nopeasti ja käytös jäi pois ensimmäisten päivien jälkeen. Nyt Elmon yksinolot sujuvat rennosti pötkötellen. Ulkoilu Elmon kanssa lähiössä sujuu myös päivä päivältä paremmin. Koska Elmo saattaa etenkin pimeällä reagoida koiriin tai äkisti kulman takaa tuleviin ihmisiin, on Elmolla ollut varmuuden vuoksi käytössä kuonokoppa, jota kotihoitaja on treenannut Elmolle mukavasi asiaksi. Koppa ei häiritse Elmoa, ja sen turvin voi lenkittäjäkin olla rennommalla mielellä. Kotihoitaja kertoo, että myös koirien ohitukset sujuvat kokoajan paremmin, ja kun etäisyyttä on riittävästi ja Elmolla mahdollisuus väistää, ei se välttämättä reagoi koiriin muuten kuin katselemalla. Tyhjässä koirapuistossa Elmo oli kovin kiinnostunut vieraiden koirien hajuista ja malttoikin rauhassa haistella pidemmän aikaa. Aidan takaa nähtyään koiran, suhtautui Elmo siihen kiinnostuneesti mutta selvästi toinen koira sitä myös hieman jännitti. Sisätiloissa Elmo nauttii rapsutuksista ja on intoitunut leikkimäänkin. Namien etsiminen ja muu haistelu on kovasti Elmon mieleen ja Elmo voisikin tykätä esimerkiksi nose work- harrastuksesta. Lisätty uusi video Elmosta.

5.1.2020
Elmo aloitti uudelleen kodinetsinnän kotihoidosta käsin. Elmo on viettänyt ensimmäiset vuorokaudet kotihoitopaikassaan Vantaalla ja kaikki on sujunut varsin hyvin. Elmo oli ymmärrettävästi alkuun hämillään ympäristönmuutoksesta, mutta sopeutui nopeasti tilanteeseen ja alkaa asettua taloksi. Kotihoitopaikka sijaitsee kerrostalossa lähiössä, eikä poika ole ollut kerrostaloelämästä moksiskaan. Se kulkee hienosti rappukäytävässä ja hississä, eikä hauku turhia. Resurssit, kuten luut, tuntuvat olevan Elmolle tärkeitä, mutta Elmo käyttää hienosti rauhoittelevia eleitä, joita lukemalla on kotihoitopaikassa selvitty ilman rähähdyksiä. Tulevan kodin olisikin hyvä osata tai perehtyä etukäteen koiran elekieleen ja rauhoittaviin signaaleihin. Vaikka Elmo ei olekaan koskaan käyttänyt hampaitaan, on kotihoitaja alkanut harjoitella Elmon kanssa kuonokoppaa kivaksi asiaksi ja tueksi ulkoiluja ajatellen. Elmon stressitasot ovat vielä melko korkealla ja nyt hoitopaikassa keskitytään stressitasojen laskuun, jotta nähdään, millainen koira Elmosta kuoriutuu. Elmon kuulumisia päivitellään sitä mukaan, kun hän asettuu taloksi hoitajalleen.

12.11.2019
Tänään muuttui Doldyn, uudelta nimeltään Elmon, elämä täydellisesti, kun se lensi oman kotinsa luo Suomeen.

23.9.2019
Onnekas poika Doldy on tänään varattu ikiomaan kotiin Suomeen, jonne poikaa odotetaan jo kovasti saapuvaksi.

6.8.2019
Doldy ottaa vierailijat vastaan häkkiinsä iloisesti, eikä arastele aktiivejamme lainkaan heidän heinäkuisella vierailullaan. Doldy suhtautuu vierailijoihin kuitenkin häkkikaveriaan Cinderellaa kohteliaammin ja hienovaraisemmin. Doldy malttaa odottaa omaa vuoroaan, eikä anna itsestään yltiöenergistä kuvaa. Doldya saa käsitellä ja se pitää kosketuksesta. Ruoka tuntuu olevan Doldylle resurssi, ja siitä tulee pientä sanomista häkkikaveri Cinderellan kanssa. Cinderella ei kuitenkaan lähde tähän mukaan, vaan väistää, jolloin tilanteet laukeavat. Tulevan kodin tuleekin varautua, että Doldy saattaa, etenkin muilta koirilta, puolustaa ruokaansa myös kotioloissa. Doldy pääsi taannoin myös hihnassa pihalle jaloittelemaan, jolloin se kohtasi pihalla vapaana liikkuvia koiria. Joukossa oli useampi narttu sekä yksi uros ja Doldy suhtautui kaikkiin näihin rauhallisesti ja ystävällisesti. Lisätty uusia kuvia.

28.5.2019
Doldy aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Doldy saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Doldy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.