Kodin saanut koira: ELLARIA

Syntymäaika:
Sukupuoli:
Sijainti:
Kokoarvio:

Huhtikuu 2015

Huhtikuu 2015

ELLARIA

* arvioitu syntymäaika v. 2012 – 2013

* narttu

* steriloitu

* Romaniassa

 

 

 

 

 

24.2.2015
Gradistean pienessä kylässä vaikuttava yhteistyökumppanimme Luiza Mandru sai kuulla kylänsä laidalla olevasta paikasta, tyhjillään olevasta tontista, jonne on hylätty tusinan verran koiria. Luiza kiirehti paikan päälle katsomaan ja näky oli sydäntäsärkevä.

Tontilla asui kuusi aikuista koiraa ja kuusi alle kahden kuukauden ikäistä pentua. Osa aikuisista koirista oli häkeissä, osa vapaana. Etenkin häkeissä olevat koirat olivat niin nälkäisiä, että ne söivät maata nälkäänsä. Vapaana olevat koirat olivat saaneet jostain haalittua jotain ravinnoksi kelpaavaa silloin tällöin, muttei niidenkään voinnissa ollut kehumista. Pienten pentujen emon Luiza näki kantavan vanhaa luuta saadakseen ravintoa pystyäkseen imettämään pentujaan.

Koirilla ei ollut tontilla minkäänlaista suojaa tuulta, sadetta tai lunta vastaan, paitsi täysin ränsistynyt vanha, kylmä talo, jonne pennut olivat hakeutuneet. Oli ihme, miten koirat olivat selvinneet elossa tähän saakka – syksyn ja talven yli. Luiza sai tietää, että koirat omisti Bukarestissa asuva mies, joka kävi paikan päällä kerran kahdessa viikossa tuomassa ruokaa koirille. Luiza vei ruokaa koirille ja totesi niiden kaikkien olevan ihmisrakkaita, nuorehkoja koiria, jotka söivät kaiken, mitä Luiza niille kantoi.

Käynnistyi Operaatio Gradistea. Operaation huikea tavoite oli saada kaikki kaksitoista koiraa turvaan.

Yksi koirista oli tontilla häkissä vankina ollut nuori narttu, luurankomaisen laiha kyyristelevä otus, joka huokui alusta lähtien kultaista luonnetta kaiken kokemansa kurjuuden jälkeenkin.

Otus sai nimekseen Ellaria, ja se vietiin tontilta ensimmäisten joukossa Onevet klinikalle steriloitavaksi ja vahvistumaan. Ellaria on koko projektin ajan käyttäytynyt hyvin ystävällisesti ja nöyrästi, luottaen ihmisiin.

Ellaria on nyt muuttanut Luizan luokse ja vakuuttanut Luizan lopullisesti. Ellaria on ihmeellinen ja ihana. Se suhtautuu uusiin asioihin varovasti, mutta uteliaasti. Se puhuu loistavaa koiran kieltä ja tulee hyvin toimeen kaikkien muiden koirien kanssa. Kissatkin tuntuvat olevan Ellariasta ihan ok. Ja entäs ihmiset sitten. Vaikka sen luottamus ihmistä kohtaan on vielä varsin hennolla pohjalla, se hakee ihmisen huomiota ja ihmiskontaktia.

Hieman yli kahdessa viikossa Ellarian elämä on kääntynyt päälaelleen ja pelkästään hyvässä mielessä. Miten kauan se olisi selvinnyt enää hylätyssä häkissä ala-arvoisella ravinnolla, emme tiedä, emmekä onneksi tule koskaan tietämäänkään. Sen tiedämme, että se on nyt Kulkurien adoptio- ohjelmassa, minkä myötä se saa mahdollisuuden ihan omaan, loppuelämän kotiin.

Asuin- ja elinolosuhteiden huomattavan kohenemisen myötä Ellaria tulee varmastikin vilkastumaan ja saa lisää toimintatarmoa, mikä tulevan kodin tulee huomioida. Ellaria tulee tarvitsemaan paljon huolenpitoa, kärsivällisyyttä, mutta myös liikuntaa ja aktivointia.

Ellaria on korkeudeltaan noin 50 – 55 cm ja painaa tällä hetkellä noin 14 kiloa. Se saisi saada reilusti lisää lihaa luidensa päälle sen tavoitepainon ollessa kahdenkymmenen kilon paremmalla puolella.

10.3.2015
Ellaria on nyt asunut pari viikkoa Luiza Mandrun hoteissa. Se on saanut ruokaa ja turvaa sekä inhimillistä huolenpitoa. Luiza myös pesi sen ja koko toimenpiteen ajan Ellaria oli hienosti. Perustarpeiden ollessa tyydytettyjä, tyttönen on intoutunut jopa leikkimään. Ellarian matka kohti ihan omaa kotia, on siis hyvässä mallissa.

27.3.2015
Ellaria ottaa aimo harppauksen kohti omaa kotia, kun se 3.4.15 saapuu Suomeen kotihoitoon, jossa sitä voi sovitusti käydä tapaamassa. Olethan tarvittaessa yhteydessä Ellarian varaajaan.

1.4.2015
Ellarian tulo Suomeen viivästyy, kun sen testituloksista ilmeni sillä olevan sydänmato. Ellarialle aloitetaan hoito, joka yleensä tehoaa hyvin. Tulevan kodin on kuitenkin syytä tämä huomioida.

15.4.2015
Lisätty aina vaan kaunistuvalle Ellarialle muuta aurinkoinen kuva.

4.5.2015
Päivitetty Ellarian kuvagalleria.

13.7.2015
Ellaria on selättänyt sydänmadon, mahtavaa! Ehkäpä sen myötä se saa vihdoin myös oman kodin.

28.8.2015
Ellaria on varattu tänään omaan kotiin Suomeen.

14.9.2015
Ellaria pääsi omaan kotiinsa 11.9.2015.

24.9. 2015

Saimme itkettävän ihania kuulumisia Ellarian – jota nykyisin rakastetaan nimellä Della – kotiväeltä:

“Heippa!

Ei meistä ketään tiedä tarkalleen mistä Ellarian tarina alkoi Romaniassa, mutta kaikkien lämpimien sydänten kautta olemme päässeet siihen että Ellaria, nykyisin Della, tekee Suomessa kahden ihmisen elämästä älyttömän mielenkiintoista ja ihanaa.
Vaikka hänen tulostaan ei ole kahta viikkoakaan vielä, olemme löytäneet yhteisen sävelen, yhteisen elämän. Tää on niitä “huuhaajuttuja” kun tietää et on vierellä se oikea.
Voisi luulla että tämä koira on kuin meille tehty. Haluttais ottaa hänen kotoutumisestaan kunnia, ihan kuin olisimme ehkä parhaita koiraspesialisteja ja kouluttajia ikinä :D, mutta nöyränä on pakko kertoa totuus:
Kaikki kiitos tälle pienelle koiralle, hän on juuri sitä mitä sanoitte: ihana, rakas, lempein, jne. Della on ollut uskomaton sopeutuja, Maaritin sanoin: ilmiömäinen.

Aina koirapersoonissa, varsinkin rescueissa on omat erikoisuutensa. Della on spesiaali sen takia, että on luottava ja kaikkea sitä mitä ei sanoilla voi kuvata. Meille Täydellinen.
Like Luiza “the angel” said to me: “It’s a dog humble, obedient, grateful and very loving”.

Kun Della E. muutti kerrostaloon, se otti portaat haasteena vähän heikohkolihaksiselle beballeen, selätti hissin jännyyden ja kävelee hihnassa kuin ammattilainen, nyt kylläkin vähänväliä poukkoileekin, eli leikkii jo!
Ongelmia ulkona aiheutuu siitä, että Dellaa pitää pitää tarkkaan silmällä, sillä se syö maasta kaiken vähänkin syötäväksi kelpaavaa.
Leluista Neiti Possunalle on kivoin ja niinku vahvaleukaisin sakemann, hän intopiukassa murskaa isoimmatkin annetut luut. On huomattu että nopeimmat reaktiot ihmisiltä kuitenkin saa kun jäytää päiväpeittoa, kirjaa, kenkiä tms. Kröhm.

Mamman omatekemät lihapullat ja mehevä broisku ovat parhaita herkkuja ja muutkin kotiruuat maistuisi. Ruokavarkautta koitetaan välillä (eli aina) siinä juurikaan onneksi vielä menestymättä, yhtä juustoleipää lukuunottamatta.
Haasteita siis on ollut yllättävän vähän. 
12.9. saavuttuaan meni pari pitkää päivää pissaamatta. Uskomatonta, mutta oltiin iloissamme kun se vihdoin tuli matolle. Sen jälkeen sisälle ei ole tullut (vielä) kuin pari kertaa. Nyt kakit ja pisut on jo suht helppo tehdä ulos.

Isommat koirat ovat pelottavia, mutta pieniä koiria mennään jo innokkaasti moikkaamaan. Ei malteta odottaa että päästään tämän ärsyttävän giardialoisen selättämisen jälkeen pian koirapuistoon vapaaksi temmeltämään.
Metsässä ainakin on sikakivaa pomppia! Sekin oli yllätys meille, koska rakastamme metsissä retkeilyä. Vaikuttaa melkein siltä että Della olisi syntynyt Suomen syksyiseen metsään, eli saimme sielunkumppanin monille metsäsamoiluilemme.
On näin kauniissa ympäristössä haasteitakin: Poluilla ohitetaan ihmiseläimet rauhallisesti, mut edelleen Dellaa jännittää EMSK (eläkeläismiessauvakävelijät), sekä vieläkin ne saamarin lähiniityn uskomattoman pelottavat jättiläiset, eli lehmät on kauhistuttavimpia IKIN!

Kun ekat ihmiset (Ollin vanhemmat) tuli moikkaamaan n. viikon jälkeen kotiutumiseta, epävarmuusmurahteluja tuli ensimmäistä kertaa. Haukkuja on tullut unissa ja meidän ihmisten iloksi myös jo sattumanvaraisen ajoneuvon ohitettua talon 🙂
Tulevien bestisihmisten tapaamisia opetellaan tässä ja jännitetään miten ne muut perheenjäsenet ja varsinkin perhepiirin koirulit ja kissat otetaan vastaan.
Kummatkin koiria jonkunverran tuntien, me erikoisen paljon luotamme Dellaan näin lyhyen ajan jälkeen; hänen hienovaraisuuteen ja hyvään koirakieleen.

Della Ellaria on tavannut meren, on ollut tuijotuskisassa kesyjen oravien kanssa (->joka kerta ihmismamman hetkellinen sydänpysähdys), hän on katsonut edessään poukkoilevaa jänistä kuin idioottia, kaikki kodinkoneet ignoorannut, niin kuin ruohonleikkurit ja lehtipuhaltimetkin, lasten huudot ja mopoautot.
Joillakin meistä on vastustamaton tarve möyriä linnunkakassa, joten ollaan käyty suihkussakin yhessä pari kertaa. Eihä nuo pesut paljon haittaa, kun on luottokaverit vierellä ^_^ .
Della nauttii omasta pedistään, mutta välillä koittaa tunkea itseään sänkyyn meidän väliin <3 sen söpöydellä ei ole määrää ja oma päättäväisyys on koetuksella 😀
Herkkäunisena olen huomannut että Della tulee tarkistamaan tasan kolme kertaa yössä hiljaisesti, että läsnäolijat voivat hyvin: se nuuhkaisee hellästi sellaisen etäisyyden päästä että toinen ei heräisi. Vaikuttaa siltä että hän olisi ollut ennen vastuussa jostakin/joistakin.
Koitamme näyttää hänelle että me huolehdimme hänestä ja että hän voi alkaa elämään nuoruuttaan. Kannustamme lapsuuden villiyteen, naiviuteen ja pölöyteen 😀
On ehkä parasta ja rakastuspakahduskivointa, ku hän epämiellyttävästi ja lempeästi mättää isolla lämpimällä käpälällään aamulla naamaan merkkinä aloittaa ihana päivä, säästä riippumatta, ja mennä ulos.

Joka päivä vastaan tulee jotakin uutta, joitakin uusia hajuja ja askeleita itsevarmuuteen..itsekullakin.

Me ihmiset emme ole hymyilleet näin paljon taukoamatta lapsuuden jälkeen, eikä edes posket vielä satu niin paljon kuin sydän pakahtuu ilosta.
Me emme todella tiedä alkua Dellan elämässä, mutta kiitos Taijan, joka sanoi tämän kauniin sanan “Ellaria”. Nyt hän on kotona. <3″

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Ellaria saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ellaria on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Ellarian adoptiossa yhteyshenkilönä toimi Maarit Auranen.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: