Päivitetty 04.02.2021

Kodin saanut koira: GIIA (nyk. Gerda Linnea)


Syntymäaika: 5/2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Eurajoki)
Steriloitu

 

Perustiedot ja tausta 

2.1.2021
Giia päätyi pentuna Rosiorin kunnalliselle tarhalle siskonsa Gittan kanssa alkuvuodesta 2017. Rosiorin kunnallista tarhaa pyörittää Cornelia Stan ja hänen uutteran työnsä ansiosta koirat saavat tarhalle ruokaa, niitä steriloidaan ja adoptoidaan ulkomaille. Vuonna 2017 Rosiorin kunnallinen tarha oli vielä Kulkurit ry:n yhteistyötaho, mutta nykyään Kulkurit ei toimi enää yhteistyössä Rosiorin tarhan kanssa. Tiedotteen aiheesta voit lukea tästä linkistä.

Giia, nyk. Gerda Linnea, palaa kolmen vuoden jälkeen kotia etsiviin koiriin ja etsii uutta kotia. Neitokainen on tällä hetkellä noin 4-vuotias ja painaa noin 20 kg. Suomessa Gerda Linnea on asunut maaseudulla Varsinais-Suomessa perheessä, johon kuuluvat äiti, isä ja aikuinen tytär. Nyt tyttären poismuuton jälkeen perhe on törmännyt Gerda Linnean kanssa haasteisiin, joiden työstämiseen heillä ei ole voimavaroja, koska tytär oli pääasiallisesti vastuussa koirasta.

Entinen perhe kuvailee Gerda Linnean olevan omille ihmisilleen mitä ihanin koira:On meille ja ihmisille, joihin luottaa aivan ihana koira. Rakastaa huomiota ja rapsutuksia. Gerdalla on hyvä huumorintaju ja osaa leikkiä tosi nätisti vaikka riehaantuu. On nopea oppimaan uutta.  Myös erilaiset hoitotoimenpiteet ovat onnistuneet kotona hyvin. Gerda Linnea on myös kotona sisällä ollut ylipäätään oikein mallikelpoinen koira eikä ole esimerkiksi tuhonnut mitään kodissaan. Lisäksi matkustaminen autolla on onnistunut oikein hyvin ja ollut neidolle mieluista. Gerda Linnea tulee toimeen muiden koirien kanssa ja on asunut kahden kissan kanssa, joiden kanssa elo on sujunut mutkattomasti. Joskus tyttö antaa kissoille kyytiä, mutta toisaalta saataa myös nukkua kissan kanssa selätyksin. Lenkeillä Gerda on ennemminkin nautiskelija kuin menijä ja tykkää nuuskutella ruohonkorren huolellisesti alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Gerda tutkii ojat ja kaivelee maata ja juomavetenä arvostaa monien koirien tavoin lätäköiden vettä eikä pieni kura haittaa. 

Haasteeksi perheelle on osoittautunut etenkin Gerda Linnean vierasarkuus ja vahtivietti: “Lapset ovat Gerdalle punainen vaate. Suhtautuu epäilevästi ja hyökkäävästi – etenkin, jos lapsi ei pysy hiljaa paikallaan. Myös miehiä kohtaan epäluuloinen. Kaikkia uusia ihmisiä tavatessa on hyökkäävän oloinen muutenkin. Vaikeaa on myös tilanteet, joissa on rauhoittunut uuden ihmisen kohdatessa ja kun tämä yrittää lähteä tilanteesta pois.” Gerda Linnealla on myös esiintynyt reaktiivisuutta etenkin lenkkeillessä:  “Haukkuu kaikki tiellä kulkijat eikä pysty oikein lopettamaan ennen kuin ovat menneet ohi. Hyökkäilee lenkillä etenkin pyöräilijöitä ja mopoilijoita/mönkijöitä kohti. Samoin juoksijoita. Punainen vaate ovat myös ajoneuvot, joissa on peräkärry sekä rekat, kuorma-autot ja traktorit.” Perhe on kokenut haasteeksi myös Gerdan saalis- ja metsästysvietin, minkä vuoksi Gerda saattaa lenkillä sinkoilla hihnassa hajujen perään.

Haasteista johtuen Gerda Linnealle etsitään uudeksi kodiksi koirakokenutta perhettä, jossa ei ole pieniä lapsia ja jossa on aikaa paneutua Gerdan ymmärtämiseen. Todennäköistä on, että kärsivällisellä ohjauksella Gerda aika nopeasti voittaa pelkonsa. Kokemus kotihoidosta jo osoittaa, että Gerdalla ei ole varsinaisia pelkoja ja tyttö oppii uudessa ympäristössä nopeasti uusia toimintamalleja. Paras vaihtoehto tytön tulevaksi kodiksi olisi varmastikin omakoti- tai rivitalo rauhallisella alueella. Tärkeää on, että tuleva koti sitoutuu hyvin alkaneen kehityksen tukemiseen. Gerda Linneassa on valtavasti potentiaalia, mikä käy myös ilmi edellisen kodin viestistä: Tyttäremme luona Helsingissä esim. hän ei välttämättä edes huomioi ihmisiä ja voi toimia täysin moitteettomasti.”   

Päivitykset

25.1.2021
Gerda on kotona. Onnellista elämää Gerdalle ja perheelle!

20.1.2021
Gerdan uusi perhe on huomannut tytön ja Gerda muuttaa pian kotiin.

2.1.2021
Gerdan uusi vuosi alkoi kotihoitopaikassa, jonne Gerda siirtyi 19.12. odottamaan uuden kodin löytymistä. Hoitopaikka on maaseudulla ja siellä Gerdalla on kaverina kaksi Romaniasta adoptoitua koiraa sekä yksi suomalainen kodinvaihtaja. Gerda hyväksyi pian kotihoitopaikan ihmiset, vaikka uusi tilanne luonnollisesti jännitti tyttöä. Jännityksestä huolimatta Gerdaa sai heti alussa silittää ja tarjotut namit kelpasivat. Nyt Gerda on ollut kotihoidossa jo kaksi viikkoa ja on kotihoitajan mukaan aivan täydellinen ja samaa mieltä ovat olleet muutkin ihmiset, jotka ovat Gerdan kotihoitopaikassa tavanneet. Vieraiden kanssa ei siis ole ollut mitään ongelmia. Kerran Gerda on haukahtanut kun oli kotihoitajan kanssa juuri lähdössä ulos ja vieras olikin oven takana, mutta haukahduksen jälkeen tyttö olikin heti vieraan jaloissa kerjäämässä rapsutuksia.

Koirakavereiden kanssa Gerda tulee hienosti toimeen alun pienen hakemisen jälkeen, mikä on ymmärettävää kun Gerda on ollut ainoana koirana. Nyt Gerda on kuitenkin löytänyt oman paikkansa laumassa. Uudessa kodissa voisi siis olla Gerdalle kaveri, mutta yhtä hyvin Gerda olisi onnellinen perheen ainoana koirana. Ulkoilu on ainoa asia, missä Gerdalla saattaa olla pientä harjoittelun paikkaa, varsinkin vilkkaamassa ympäristössä, mutta ulkoilukäyttäytyminen ei ole mitenkään poikkeavaa. Gerda saattaa haukahtaa jos auto tai pyöräilijä menee liian läheltä ja kovaa ohitse, mutta nekin ovat olleet täysin yksittäisiä kertoja. Yhden kerran Gerda on haukahtanut kauempana juoksevalle ja huutavalle lapselle. Kotihoitaja on huomannut, että näissä samanlaisissa kohtaamisissa oikeastaan mikään ei aiheuta Gerdassa reagointia kunhan tilaa on tarpeeksi. Näyttää siis siltä, että Gerdan “haasteet” ovat, kuten perustiedoissa arvellaankin, aika vaatimattomia. Lisätty yksi kuva kotihoidosta.

29.11.2020
Missä luuraa tämän kauniin tytön uusi koti?

30.10.2020
Gerda Linnea palaa etsimään uutta kotia.

09.07.2017
Giia saapui 5.7. omaan kotiinsa <3

28.05.2017
Suloinen Giia on viimein varattu omaan kotiinsa <3 Pian tyttönen saa jättää taakseen Rosiorin tarhan ja muutaman neliön häkkinsä. Onnea Giia ja perhe!

09.04.2017
Tapasimme kaksi huliviliä, Giian ja Gitan, maaliskuun reissullamme. Pennut asuttavat “tilapäishäkkiä” piilossa tarhan rakennusten takana, jossa niillä ei ole nimeksikään mitään kontakteja, niin ihmisiin kuin koiriinkaan. Silti nämä kaksi pursusivat iloa, energiaa ja olivat äärimmäisen sosiaalisia.

Giia vaikuttaa näistä kahdesta riehakkaammalta ja tämän neidin tulevalla perheellä ei varmasti tule olemaan kauheasti tylsiä hetkiä. Giia pomppi ja vinkui onnesta, kun menimme tyttösiä moikkaamaan. Giia on selvästi siskoaan voimakasluonteisempi sekä menevämpi ja Gitta tahtoikin vähän jäädä siskonsa jalkoihin. Giia tulee varmasti tarvitsemaan kodin, jossa sen kanssa ollaan valmiita liikkumaan ja puuhastelemaan. Kodin soisikin löytyvän pian, jotta tytöt eivät ala muuttua aremmiksi.

09.03.2017
Giia asuttaa Rosiorin tarhan tilapäishäkkiä siskonsa Gittan kanssa. Kaksikolla vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, niin kuin pennuilla kuuluukin. Siskokset ovat todella avoimia ja sosiaalisia. Giia on näistä kahdesta kohteliaampi ja alistuvaisempi. Giia haluaisi kyllä aivan kauheasti saada ihmisiltä huomiota, mutta jää useasti siskonsa Gittan jalkoihin. Giia osaa hienosti odottaa omaa vuoroaan ja antaakin “höyryveturi”- siskonsa häseltää alkuun aivan omaan tahtiinsa. Giia ei missään nimessä ole arka tai ujo, vaan se on vain astetta siskoaan rauhallisempi. Giia antaa käsitellä itseään todella kauniisti ja vaivattomasti. Giialla hampaat ovat hyvässä kunnossa ja se vaikuttaa kaikin puolin erittäin hyvinvoivalta.

Giia tulee aikuisena olemaan keskikokoinen eli korkeudeltaan 45-55cm ja painoltaan 15-20kg.

———————————————————————————————————————————————-

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Giia (nyk. Gerda Linnea) saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, steriloituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Giia (nyk. Gerda Linnea) on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toiminut Nora Anttila, nykyistä uudelleensijoitusta hoitaa Marjukka Kokko.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.