Kodin saanut koira: GIMMEL, ERITYISADOPTIO

Syntymäaika: 1-5/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romania (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

14.1.2022
Romanialaisen eläinlääkäri Adina Vladutin sydäntä lähellä ovat hänen kotimaansa kodittomat eläimet. Hän on perustanut Cosoban koiratarhan voidakseen eläinlääkärin työnsä ohella antaa turvapaikan niin monelle kodittomalle eläimelle kuin mahdollista. Hänen tarhallaan asuu lukuisten kissojen ja muiden eläinten lisäksi noin 300 koiraa kerrallaan ja hän majoittaa tarhallaan myös muiden eläinsuojelijoiden koiria. Miehensä kanssa hän omistaa myös Onevet-eläinlääkäriklinikat Bukarestin keskustassa ja Cosoban tarhan yhteydessä. Kaikki yhdistyksemme kautta Suomeen adoptoidut koirat kulkevat viimeksi mainitun klinikan kautta, ja siellä koirille tehdään muun muassa maahantuontiviranomaisten edellyttämät toimenpiteet.

Gimmel päätyi tarhalle toissa syksynä kun eräs paikallinen nainen löysi Gimmelin ja Nuuskamuikkunen-nimen saaneen toisen koiran Cosoban kylän lähellä sijaitsevasta metsästä. Koirat olivat löydettäessä ilmiselvästi olleet jo jonkin aikaa ilman huolenpitoa, takkuisia ja nälkiintyneitä. Tarhalla kaverukset ovat saaneet ruokaa ja huolenpitoa ja voivat nyt paljon paremmin. Gimmel ja Nuuskamuikkunen asuvat tarhallakin yhdessä ja tulevat erinomaisen hyvin toimeen keskenään. Ne eivät ole tähän mennessä olleet tekemissä tarhan muiden koirien kanssa, mutta suhtautuvat häkin lähettyvillä liikkuviin toisiin koiriin ystävällisesti.

Gimmel vaikuttaa energiseltä ja aktiiviselta koiralta, joka suhtautuu ympäristöönsä terveen uteliaasti. Tyttö hakeutuu ihmisen luo silitettäväksi ja ihmisen kosketus on sille mieluista, vaikka ei vielä tohdikaan olla lähellä pitkää aikaa, mutta tulee pienen lepohetken jälkeen uudestaan hakemaan silityksiä. Gimmel haukkuu “normaalisti” eli osallistuu yleisiin haukkujaisiin tarhan tapaan, mutta haukku ei jää päälle. Gimmel haukkuu myös saadakseen ihmisen huomion. Kotioloissa huomiohaukku aika varmasti vähenee kun tytön ei tarvitse kilpailla huomiosta monen muun koiran kanssa.

Gimmel etsii kotia, jossa tykätään ulkoilla koiran kanssa ja järjestää Gimmelille virikkeellistä tekemistä, mutta myös rentoutua yhdessä kaikessa rauhassa. Alussa Gimmel tarvitsee paljon kärsivällisyyttä ja lempeää tukemista tottuakseen aivan uuteen ympäristöön. Gimmeliltä löytyi syyskuussa oikeasta takajalasta virheasentoon spontaanisti parantunut vanha murtuma, minkä takia Gimmelin on tärkeää saada sopivaa liikuntaa. Toistaiseksi vamma ei haittaa Gimmeliä mitenkään, mutta Gimmel ei ole oikea koira joihinkin fyysisiin koiraharrastuksiin taikka pitkille vaelluksille, mutta tavalliseksi perhekoiraksi kylläkin.

Gimmel on noin 55 cm korkea ja painaa noin 22 kg.

Päivitykset

11.4.2022
Gimmel pääsi vihdoin kotiin 9.4.2022

21.1.2022
Gimmel on varattu onnekkaasti omaan kotiin Suomeen.

14.1.2022
Gimmeliä käytiin tapaamassa jälleen joulukuun puolessa välissä.  Gimmel suhtautui vieraisiin avoimesti, haisteli tosi kiinnostuneena ja nautti rapsuista ja nameista. Gimmel siirtyi ihmisen luota toisen luokse ja nuuhki myös häkkinsä ohi kulkevia koiria  kiinnostuneena. Eläinlääkäri Adinan mukaan murtuman olemassaolo ei ole vaivannut  Gimmeliä eikä näkynyt tytön käyttäytymisessä lainkaan edes koleilla ilmoilla. Gimmel on lihavassa kunnossa ja painon pudotus olisi tarpeen. Gimmel asuu aran koiran kanssa ja tulevat hyvin toimeen keskenään.

15.11.2021
Aktiivimme tapasivat Gimmelin vieraillessaan Cosoban tarhalla lokakuun loppupuolella. Gimmel asustaa edelleen Nuuskamuikkusen kanssa, joka myöskin vielä odottaa oman kodin löytymistä. Kaverukset tulevat hyvin toimeen keskenään ja niillä näyttää olevan selkeä ja toisiaan kunnioittava elehdintä ja kommunikointi. Gimmel rakastaa nameja ja varmaan muutakin ruokaa, sillä neidille on kertynyt reilusti ylipainoa, mikä ei tietenkään tee pitemmän päälle hyvää jaloille. Gimmel on energinen ja aktiivinen koira, joka hyörii varsinkin tutumman Adinan ympärillä. Häkin ulkopuolella liikkuvat koirat saavat Gimmelin haukkumaan ja nostattavat kierroksia.

30.9.2021
Suomalainen ortopedi on tutkinut Gimmelin röntgenkuvat ja hänen arvionsa on varsin lohdullinen. Hänen mukaansa löydetty murtuma on sattunut jo Gimmelin ollessa hyvin nuori ja se on hyvin parantunut eikä osu niveliin. Vamman kirurginen korjaaminen ei ole mahdollista. Vaikka jalassa on pieni ontuma, Gimmel pystyy sille varaamaan, joten tuskin on kovin kipeä. Ortopedi ei myöskään nähnyt kuvista, että vamma olisi aiheuttanut rappeutumamuutoksia. Vamma ei siis haittaa Gimmeliä nyt mitenkään, mutta tulevan kodin tulee huolehtia sopivasta liikkumisesta ja huolehtia, ettei Gimmel saa ylipainoa.

14.8.2021
Nyt saimme heinäkuun lopulta Gimmelistä lisää kuvia ja myös tytön tuoreita kuulumisia. Cosoban tarhalla vieraili suomalaisen Embla Rescue-yhdistyksen aktiiveja ja he kävivät tervehtimässä myös Gimmeliä. Näin he kuvaavat Gimmeliä: “Asuu tällä hetkellä Nuuskamuikkusen kanssa. Täydellinen tyyppi. Todella tasapainoinen, rauhallinen ja lempeä. Tulee vieraiden luokse pyytämään rapsutuksia ja painautuu vasten. Jää siihen rapsuteltavaksi niin kauan kuin rapsutuksia riittää ja siirtyy sitten seuraavan ihmisen luo pyytämään huomiota. Ei juuri riehu tai hauku sinä aikana, kun olemme paikalla.” Gimmel asustaa edelleen Nuuskamuikkusen kanssa. Gimmel on käynyt röntgenkuvauksessa ja kuvissa varmistui jo eläinlääkärintarkastuksessa todettu vanha murtuma sekä myös lonkan virheasento. Kuvat lähetetään seuraavaksi suomalaiselle ortopedille, jolta pyydetään lausunto kuvista ja arvio jatkohoidon mahdollisuuksista.

1.8.2021
Heinäkuussa yksi tarkkaavainen omaa koiraa etsivä henkilö huomasi Gimmelin videolta, että Gimmelin takavartalossa on jotain poikkevaa Gimmelin liikkuessa. Niinpä tarhalta pyydettiin asiasta tarkempaa tietoa ja kävi ilmi, että sama asia oli sielläkin huomattu. Eläinlääkärin tarkastuksessa selvisi, että Gimmelin oikeassa takajalassa on ollut joskus murtuma, joka on parantunut spontaanisti virheasentoon. Nyt Gimmel odottaa röntgenkuvaukseen pääsyä. Lisätty Gimmelille uusi video heinäkuulta.

9.5.2021
Suloinen Gimmel aloittaa oman kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti. Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Gimmel saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Gimmelon mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Gimmelin yhteyshenkilönä toimii Salla Honkapää

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: