Kotia etsivä koira: HANI

Kirkassilmäinen Hani ihastuttaa hyväntuulisuudellaan takuulla jokaisen ihmisystävän. Poika kaipailisi kovasti kesäseikkailuihin Suomeen!
Syntymäaika: 4/2021
Sukupuoli: uros
kastroidaan
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio: 45 cm / 13 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

4.5.2024

Carpe
 on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa.

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Hani löydettiin viime vuonna eräänä marraskuisena päivänä huoltoaseman pihalta. Pieni, mutta kovin erityinen poika oli ilmeisesti hylätty tänne yksin, täysin oman onnensa nojaan. Carmen ei voinut muuta kuin poimia pojan autonsa kyytiin ja kuljettaa Carpen tarhalle turvaan, vaikka tarha ääriään myöten täynnä olikin. Hani pelastui ja sai mahdollisuuden parempaan, ja nyt hän on saanut tilaisuuden etsiä ikiomaa kotiaan Suomesta. 

Tällä hetkellä komea poika asustelee tarhalla samassa häkissä neljän muun koiran kanssa, ja tuleekin hienosti toimeen niin urosten kuin narttujenkin kanssa. Hani puhuu taitavasti koiraa ja lukee muiden koirien eleitä. Toisen koiran ärähtäessä Hani puolustautuu ja väistää tilaa antaen. Carmen kertoo, miten Hani ilmaisee myös ihmiselle kommunikoimalla ja elein, mikäli tilanne on pojalle liian haastava tai epämiellyttävä. Hani muun muassa osaa taitavasti murisemalla kertoa mikä asia on kyseisellä hetkellä liikaa. Näitä sanattomia viestejä ja eleitä lukemalla Hania on suhteellisen helppoa ymmärtää ja toimia monenlaisissa tilanteissa Hanin ehdoilla.  

Aktiivien tullessa viisikon häkkiin, ottaa Hani jokaisen tulokkaan innoissaan vastaan. Vaikka ihmisystävät täysin uusia ja vieraita ovatkin, Hani pysyttelee aktiivien vierellä lähes herkeämättä koko vierailun ajan. Poika ei olisi millään saanut liiakseen huomiosta ja läheisyydestä – se kun oli niin valtavan ihanaa pojan mielestä! Myöskään namitarjoilut eivät tältä pojalta jääneet huomiotta: herkkuja maisteltiin nin suoraan kädeltä tarjottuina kuin myös maasta nuuskutellen napsimalla. Tällaiset hetket ja jutut ovat Carpen tarhalla todella spesiaaleja, kun vieraita ei juuri koskaan käy koirien kanssa puuhastelemassa. 

Tavatessa Hanin käsittely: rapsuttelu, hampaiden ja korvien kurkkaus sekä esimerkiksi tassujen nostelu, ovat pojalle ok! Luonteeltaan Hani on pehmoinen, rauhallinen ja hupsu. Toki stressaavassa ja vauhdikkaassa koiraporukassa päivästä toiseen elely varmasti vie mehuja ja väsyttää nuorta koiraa. Kotioloissa Hanista voisi kotiutumisen jälkeen kehkeytyä aikamoinen ilomieli, josta saisi kaverin moneen puuhaan. Hani nauttisi varmasti aktiivisesta arjesta ja sen tarjoamista seikkailuista – läheisyyttä ja rapsutushetkiä unohtamatta!

Hani-poika voisi sopia monenlaiseen kotiin rennon olemuksensa ja lempeän innokkaan luonteensa vuoksi. Hanin kodissa voisi odotella reipas koirakaveri tai ainakin yksi ikioma ihminen, jolla on energiaa ja jaksamista tukea Hania uuden elämän ensihetkistä lähtien. Tulevan kodin on tärkeää muistaa Hanin tausta ja se, että miten tarhakoiran käytös voi muuttua kotiin saapuessa stressin ja valtavan muutoksen edessä. Monet meille tutut jutut ovat täysin vieraita ja epäilyttäviä, ja niihin totuttelu ja rauhallinen tutustutuminen tulee kestämään. Tärkeintä on muistaa antaa pojalle runsaaasti aikaa, tilaa ja pikku hiljaa lisää positiivisia kokemuksia, jotta Hani pääsee kuoriutumaan rohkeaksi ja itsevarmaksi nuoreksi pojaksi. Kodin tulee olla sitoutunut käyttämään ainoastaan positiivisia ja koiralähtöisiä koulutusmenetelmiä. 

Rakenteeltaan Hani on semi raskasrakenteinen: komistus miksaus varmaan useampaa rotua ja rotumixiä. Hanin lumoavat silmät ovat kaksiväriset, hieman huskymaiset. Suloinen Hani on kooltaan arviolta noin 45 cm korkea ja 13 kg painava.

Päivitykset 

4.5.2024

Hani-herrasmies tassutteli adoptio-ohjelmaan hurmaamaan omat ihmisensä (varmasti muutaman muunkin siinä samalla)! <3Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Linda Nirkkonen

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: