Kotia etsivä koira: HANIPÖÖ

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen,  luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

13.12.2023
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Syksyllä 2020 One Rescue Associationin tarhalle hylättiin suuri määrä pentuja. Tästä syystä pentujen taustasta ei ole mitään tietoa – pentumäärän kanssa oli mahdotonta pysyä kärryillä siitä kuka tuli milloin, mistä ja miten. Hanipöö on yksi näistä pennuista, joka hylättiin tarhalle syksyllä 2020. Pennut elivät alkuun yhdessä isossa porukassa sisäpihalla, mutta keväällä pennut alkoivat olla sen ikäisiä ja kokoisia, että koko iso porukka oli pakko jakaa pienempiin porukoihin ja häkkeihin. Hanipöön häkissä oli vielä heinäkuussa 2021 yhteensä 8 pentua, mutta aikuistumisen kynnyksellä koirat jaettiin vielä pienempiin porukoihin. Hanipöö onkin asunut erilaisissa häkkikokoonpanoissa, joissa on ollut kerrallaan 3-4 koiraa. Pääsääntöisesti Hanipöö on tullut hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Hanipöö haukkuu ajoittain – yleensä, jos muutkin koirat haukkuvat.

Vierailijoiden käynti on joka kerta ollut Hanipöölle jännittävä tilanne. Hanipöö suhtautuu vierailijoihin uteliaasti, mutta myös epäileväisesti. Hanipööstä on huomattavissa, että tarhaelämä on vaikuttanut siihen eikä se ole saanut tarvittavia kokemuksia, joten se ei oikein tiedä miten ihmisten kanssa tulisi olla. Hanipöö ei anna vieraiden ihmisten koskea itseensä, mutta se uskaltaa hakea ihmisten heittelemiä nameja ja hyvänä päivänä syödä ihmisen kädestä. Ihmisten liikkeet ovat Hanipöön mielestä jännittäviä. Hanipöö osaa kuitenkin hienosti ottaa tauon, jos tilanne on sille liian jännittävä. Leikkisyyttä Hanipööstä ei kuitenkaan puutu ja aktiivit ovatkin muutaman kerran päässeet näkemään sen luonteen hupaisan puolen! Lisäksi Hanipöö on ainakin tarhaoloissa hyvinkin ahne, mikä voi auttaa  koulutuksen suhteen sen päästessä omaan kotiinsa.

Hanipöö on elänyt tarhalla pienestä pennusta lähtien. Hanipöön kokemus elämästä koostuu tällä hetkellä häkistä ja muutamasta ihmisestä sekä toisista, tutuista koirista. Hanipöö tulee siis tarvitsemaan runsaasti aikaa ja positiivisia kokemuksia, jotta se tottuu uuteen elämäänsä Suomessa. Etenkin käsittelyn ja ulkoilun harjoittelu tulee vaatimaan aikaa. Tulevan kodin olisi hyvä ymmärtää koiran elekieltä ja olla valmis kouluttamaan koiraa positiiviseen vahvistamiseen perustuen. Aiempi koirakokemus on Hanipöön kanssa ehdottomasti plussaa. Hanipöötä ei luovuteta ihan vilkkaimpaan ympäristöön ja sille olisi tärkeää, että kodissa odottaisi sitä reipas ja tasapainoinen koirakaveri.

Hanipöö on upea, vinttikoiramainen koira. Kooltaan se on n. 55 cm ja 20 kg.

 

Päivitykset

13.12.2023

Hanipöö ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Hanipöön kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Hanipöölle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta. Aktivoimme Hanipöön kodin etsinnän jos kehitys-suunta muuttuu parempaa kohti.

Hanipöö tavatiin lokakuun tarhavierailulla. Hanipöö asustaa toisten arkojen koirien kanssa takarivissä, mikä tekee sille todella huonoa. Tarhalla on keskusteltu mahdollisuudesta siirtää Hanipöö rohkeampien seuraan, mutta tilat ovat kortilla. Vieraat eivät saa mennä häkkiin tai muuten Hanipöö piiloutuu koppiin eikä suostu sieltä ulos. Taru tuttuna ihmisenä yrittää hakea Hanipöön häkin ulkopuolelle näytille, mutta ei onnistu. Häkin ovelta kurkatessa nähty koirasta vilaus ennen kuin pakeni koppiin piiloon

3.7.2023

Hanipöö tavattiin toukokuun tarhavierailulla lyhyesti. Vieraiden saapuessa Hanipöö menee koppiin eikä tule sieltä ollenkaan ulos. Kerran hän uskaltaa nuuhkaista kopin etureunassa kameraa, mutta sitten jännitys ottaa vallan ja Hanipöö painautuu kopin takaseinää vasten. Vieraat siis jännittävät Hanipöötä tällä kertaa kovasti.

9.2.2023
Kulkurien aktiivit tapasivat Hanipöön vieraillessaan helmikuun alussa tarhalla. Voi miten komea vinttariherra Hanipöö onkaan! Hanipöö asuu edelleen samassa kokoonpanossa kuin aiemmin eli Beean ja kahden muun aran koiran kanssa, joista toinen oli koko vierailun ajan ihmisiä piilossa. Hanipööstä vierailijat olivat vähän kummallisia ja se totesi parhaaksi piiloutua ensin koppiin sekä kurkistella sieltä uusia ihmisiä. Hieman Hanipöö myös säpsähteli kummallisia vierailijoita loppuvierailun aikana ja sekä seisova että kyykyssä oleva vieras oli sille ihan yhtä kummallinen. Hanipöö oli kuitenkin etunenässä koko ajan hakemassa vierailijoiden ihania herkkuja, joten se taitaa olla melkoinen herkkusuu! Ajan kanssa Hanipöö rohkaistui myös hakemaan nameja kädestä saakka, mutta perääntyi varmuudeksi heti kauemmas namin kurkotettuaan. Eteen heitettyä hanskaa Hanipöö ei lähtenyt karkuun vaan se oli kiinnostunut siitä ja nappasi sen suuhunsa! Hanipöö kantoi suuren hanska-aarteensa koppiin turvaan. Taitaisi Hanipöö kaivata kotiin leikkimään omilla leluilla! Vierailun lopussa Hanipöö heilutteli häntää ihmisen lässyttäessä ja haukahteli vähän, mahdollisesti saadakseen lisää nameja. Lisätty videoita ja kuvia!

29.9.2022
Aktiivimme tapasivat Hanipöön syyskuun alussa tarhalla. Tällöin se jakoi häkkinsä Beean ja parin muun ujomman koiran kanssa. Aktiivien mennessä häkkiin Hanipöö seuraili tilannetta kopista, mutta ajan kanssa rohkaistui jopa hakemaan herkkuja ihmisten kädestä. Tilanne on Hanipöölle selvästi jännittävä ja se käykin välillä kopissa rauhoittumassa. Häkkiporukkaansa Hanipöö ei tukeudu juurikaan, sillä on ujoudestaan huolimatta porukan rohkeimmasta päästä. Ihmiset kiinnostavat Hanipöötä kovasti, vaikka hieman jännittääkin esimerkiksi liikkeitä ja väistelee jonkin verran. Se selvästi innostuu aktiivien lässyttäessä sille, ja häntäkin alkaa siinä vaiheessa heilumaan. Lisätty uusia kuvia ja videoita ihanasta Hanipööstä.

29.8.2022
Hanipöö tavattiin tarhalla elokuun alussa. Se ei vetäytynyt koppiin vaan jäi seuraamaan ihmisiä kauempaa, syöden sille heitettyjä nameja. Ihmisten istuessa se tuli haistelemaan. Hanipöö elää neljän muun koiran kanssa ja niiden yhteiselo sujuu hyvin. Hanipöön ei kuultu haukkuvan. Lisätty pari uutta kuvaa ja video!

11.4.2022
Kulkurien aktiivit vierailivat tarhalla maaliskuussa 2022 ja tapasivat samalla myös Hanipöön. Maaliskuussa Hanipöö asusti kahden muun aran koiran kanssa. Hanipöö on tullut hyvin toimeen eri koirien kanssa aiemmin, mutta tämän hetkisen häkkiseuran kanssa sillä on pientä kahnausta. Oli kuitenkin epäselvää kuka aloittaa nämä tilanteet ja miksi. Hanipööstä kantautuu kuitenkin myös iloisia uutisia! Hanipöö selkeästi jo tiesi, mitä vierailijoiden saapuminen tarkoittaa. Se oli reipastunut huomattavasti, vaikka ei sitä edelleenkään rohkeimmaksi koiraksi voi kuvailla. Hanipöö kuitenkin ilostui nähdessään vieraita, mitä se ei aiemmalla tapaamisella tosiaankaan tehnyt. Adinasta Hanipöö innostui oikein kunnolla ja steppaili riemastuneena ympyrää! Hanipöö oli kiinnostunut vieraista ja perso nameille – se hakeekin toistuvasti namit kädestä. Alussa Hanipöö haki namit vain kuin käsi ei liiku ja vieraat istuivat maassa. Hanipöölle oli tärkeää saada tutustua uusiin ihmisiin sen omaan tahtiin. Tällöin se myös rentoutui ja reipastui nopeasti. Hanipöö lähestyi toistuvasti tutkimaan vieraita eikä se hakeutunut kopin lähelle saatika vetäynyt koppiinsa.  Hanipöö haukkui jonkin verran. Kun Kulkurien aktiivit nousivat ylös lopussa, hätääntyy se haukkumaan vähän enemmän. Kulkurien aktiivit kuvailivat Hanipöön ulkonäköä näin: “Se on aivan upea näköinen vinttarimix!” Tämä pitää todellakin paikkansa – uusia kuvia ja video komistuksesta lisätty! 

11.1.2022
Joulukuussa Hanipöön häkkiseura oli taas vaihtunut. Kulkurien aktiivit tapasivat Hanipöön joulukuussa 2021 ja se on viimeinen koira, jonka aktiivit tapaavat ennen pimeän laskeutumista. Aktiivit kuvailevat Hanipöötä näin: “Löytyy lopulta ja on tosi arka. Pysyy kopissa koko ajan, hiukan kurkkii sieltä, mutta palaa taas tauottamaan sisälle koppiin. Kiinnostunut kyllä meistä, siksi käy oviaukolla ja nameja syö maasta kun heitetään, mutta ei kädestä asti. Reipastuu koko ajan namien avulla, mutta alkaa tulla jo niin pimeä, että meidän on pakko lähteä. Tämä tulee vaatimaan aikaa ja aikaa ja ymmärrystä ja aikaa.” Hanipöö käyttäytyi siis samalla tavalla kuin aiemmilla kerroilla ja lähinnä kurkisteli kopin suulta vieraita ihmisiä. Tällä kertaa Hanipöötä ei edes yritetty ottaa esille kuvia varten vaan se sai totutella ihmisiin omaan tahtiinsa. Lisätty uusi video Hanipööstä! 

31.10.2021

Hanipöö aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa! Hanipöö asutti tuolloin häkkiä yhdessä kolmen muun koiran kanssa, joita ovat adoptio-ohjelmasta löytyvät Mussukka ja Bette sekä Beea.  Kun Hanipöö tavattiin adoptio-ohjelmaan ottamista varten, osa koirista pysytteli poissa jaloista ja tarkkaili etäältä tai kurkki kopista vierailijoita – myös Hanipöö toimi näin. Adina ja pennuista huolehtiva Fane kertoivat kuitenkin, että Hanipöö on kuitenkin ystävällinen ja helppo käsitellä. Fane kaivoikin Hanipöön kopista ulos kuvia varten, minkä jälkeen sitä sai käsitellä ilman ongelmia, mutta selkeästi tilanne oli sille hyvin jännittävä.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Hanipöö saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hanipöö on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Hanipöön  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Hanipöön yhteyshenkilönä toimii Laura Arala.