Päivitetty 01.10.2022

Kotia etsivä koira: HANIPÖÖ


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
kastroidaan

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen,  luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

29.9.2022
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Syksyllä 2020 One Rescue Associationin tarhalle hylättiin suuri määrä pentuja. Tästä syystä pentujen taustasta ei ole mitään tietoa – pentumäärän kanssa oli mahdotonta pysyä kärryillä siitä kuka tuli milloin, mistä ja miten. Hanipöö on yksi näistä pennuista, joka hylättiin tarhalle syksyllä 2020. Pennut elivät alkuun yhdessä isossa porukassa sisäpihalla, mutta keväällä pennut alkoivat olla sen ikäisiä ja kokoisia, että koko iso porukka oli pakko jakaa pienempiin porukoihin ja häkkeihin. Hanipöön häkissä oli vielä heinäkuussa 2021 yhteensä 8 pentua, mutta elokuussa porukkaa oltiin jaettu jo uudelleen koirien aikuistumisen kynnyksellä. Hanipöö asutti tuolloin häkkiä yhdessä kolmen muun koiran kanssa, joita ovat jo adoptio-ohjelmasta löytyvät Mussukka ja Bette sekä Beea. Joulukuussa Hanipöön häkkiseura oli taas vaihtunut ja maaliskuussa Hanipöö asustaa kahden muun aran koiran kanssa. Hanipöö on tullut hyvin toimeen eri koirien kanssa aiemmin, mutta tämän hetkisen häkkiseuran kanssa sillä on pientä kahnausta. Hanipöö haukkuu ajoittain – yleensä, jos muutkin koirat haukkuvat.

Vierailijoiden käynti oli Hanipöölle täysin uusi ja yllättävä kokemus sekä heinäkuussa, elokuussa että joulukuussa. Maaliskuun tapaamisella Hanipöö selkeästi jo tiesi, mitä vierailijoiden saapuminen tarkoittaa. Heinäkuussa ja elokuussa osa koirista pysytteli poissa jaloista ja tarkkaili etäältä tai kurkki kopista vierailijoita – myös Hanipöö toimi näin. Adina ja pennuista huolehtiva Fane kertoivat, että Hanipöö on kuitenkin ystävällinen ja helppo käsitellä. Fane kaivoikin Hanipöön kopista ulos kuvia varten, minkä jälkeen sitä sai käsitellä ilman ongelmia, mutta selkeästi tilanne oli sille hyvin jännittävä. Joulukuussa Hanipöö käyttäytyi samalla tavalla ja lähinnä kurkisteli kopin suulta vieraita ihmisiä. Tällä kertaa Hanipöötä ei edes yritetty ottaa esille kuvia varten vaan se sai totutella ihmisiin omaan tahtiinsa. Yllätyksenä maaliskuun tapaamisella Hanipöö oli selkeästi reipastunut ja kävi jopa syömässä herkkuja vierailijoiden kädestä! Se ei myöskään enää vetäytynyt koppiinsa turvaan.

Hanipöö on elänyt tarhalla pienestä pennusta lähtien. Hanipöön kokemus elämästä koostuu tällä hetkellä häkistä ja muutamasta ihmisestä sekä toisista, tutuista koirista. Hanipöö tulee siis tarvitsemaan runsaasti aikaa ja positiivisia kokemuksia, jotta se tottuu uuteen elämäänsä Suomessa. Tulevan kodin olisi hyvä ymmärtää koiran elekieltä ja olla valmis kouluttamaan koiraa positiiviseen vahvistamiseen perustuen. Aiempi koirakokemus on Hanipöön kanssa ehdottomasti plussaa. Hanipöötä ei luovuteta ihan vilkkaimpaan ympäristöön ja sille olisi varmasti hyväksi, jos kodissa odottaisi sitä reipas ja tasapainoinen koirakaveri, mutta tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

Hanipöö on upea, vinttikoiramainen koira. Kooltaan se on n. 55 cm ja 20 kg.

 

Päivitykset

29.9.2022

Aktiivimme tapasivat Hanipöön syyskuun alussa tarhalla. Tällöin se jakoi häkkinsä Beean ja parin muun ujomman koiran kanssa. Aktiivien mennessä häkkiin Hanipöö seuraili tilannetta kopista, mutta ajan kanssa rohkaistui jopa hakemaan herkkuja ihmisten kädestä. Tilanne on Hanipöölle selvästi jännittävä ja se käykin välillä kopissa rauhoittumassa. Häkkiporukkaansa Hanipöö ei tukeudu juurikaan, sillä on ujoudestaan huolimatta porukan rohkeimmasta päästä. Ihmiset kiinnostavat Hanipöötä kovasti, vaikka hieman jännittääkin esimerkiksi liikkeitä ja väistelee jonkin verran. Se selvästi innostuu aktiivien lässyttäessä sille, ja häntäkin alkaa siinä vaiheessa heilumaan.

Lisätty uusia kuvia ja videoita ihanasta Hanipööstä.

29.8.2022
Hanipöö tavattiin tarhalla elokuun alussa. Se ei vetäytynyt koppiin vaan jäi seuraamaan ihmisiä kauempaa, syöden sille heitettyjä nameja. Ihmisten istuessa se tuli haistelemaan. Hanipöö elää neljän muun koiran kanssa ja niiden yhteiselo sujuu hyvin. Hanipöön ei kuultu haukkuvan. Lisätty pari uutta kuvaa ja video!

11.4.2022
Kulkurien aktiivit vierailivat tarhalla maaliskuussa 2022 ja tapasivat samalla myös Hanipöön. Hanipöö asuu tällä hetkellä kahden aran koiran kanssa. Valitettavasti kolmikon kesken on kiihtymistä ja kahnausta – on epäselvää kuka aloittaa nämä tilanteet ja miksi. Hanipööstä kantautuu kuitenkin myös iloisia uutisia! Se on reipastunut huomattavasti, vaikka ei sitä edelleenkään rohkeimmaksi koiraksi voi kuvailla. Hanipöö kuitenkin ilostuu nähdessään vieraita, mitä se ei aiemmalla tapaamisella tosiaankaan tehnyt. Adinasta Hanipöö innostuu oikein kunnolla ja steppailee riemastuneena ympyrää! Hanipöö on kiinnostunut vieraista ja perso nameille – se hakeekin toistuvasti namit kädestä. Alussa Hanipöö hakee namit vain kuin käsi ei liiku ja vieraat istumassa maassa. Hanipöölle on tärkeää saada tutustua uusiin ihmisiin sen omaan tahtiin. Tällöin se myös  rentoutuu ja reipastuu nopeasti. Hanipöö lähestyy toistuvasti tutkimaan vieraita eikä se hakeudu kopin lähelle saatika vetäydy koppiinsa.  Hanipöö haukkuu jonkin verran. Kun Kulkurien aktiivit nousevat ylös lopussa, hätääntyy se haukkumaan vähän enemmän. Kulkurien aktiivit kuvailevat Hanipöön ulkonäköä näin: “Se on aivan upea näköinen vinttarimix!” Tämä pitää todellakin paikkansa – uusia kuvia ja video komistuksesta lisätty! 

11.1.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat Hanipöön joulukuussa 2021 ja se on viimeinen koira, jonka aktiivit tapaavat ennen pimeän laskeutumista. Aktiivit kuvailevat Hanipöötä näin: “Löytyy lopulta ja on tosi arka. Pysyy kopissa koko ajan, hiukan kurkkii sieltä, mutta palaa taas tauottamaan sisälle koppiin. Kiinnostunut kyllä meistä, siksi käy oviaukolla ja nameja syö maasta kun heitetään, mutta ei kädestä asti. Reipastuu koko ajan namien avulla, mutta alkaa tulla jo niin pimeä, että meidän on pakko lähteä. Tämä tulee vaatimaan aikaa ja aikaa ja ymmärrystä ja aikaa.” Lisätty uusi video Hanipööstä! 

31.10.2021

Hanipöö aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Hanipöö saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hanipöö on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Hanipöön yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.