Päivitetty 17.12.2021

Kodin saanut koira: HAZEL (nyk. Helli)


Syntymäaika: 4/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

15.11.2021
Hazelin tarina alkaa Romaniasta vuonna 2017, jolloin Kulkurit ry:n silloinen yhteistyökumppani, eläinsuojelija Roxana Deissima löysi ystävänsä kanssa kaksi hylättyä koiranpentua. Roxana Deissima on toiminut aktiivisena eläinsuojelijana vuodesta 2007 alkaen. Kaikki alkoi siitä, kun Roxanan kotikulmillaan jo pidempään ruokkima koira joutui dog catchersien, eli paikallisten julmien ja väkivaltaisten rankkureiden, toimesta yhdelle Romanian kunnallisista tarhoista. Roxana lähti hakemaan koiraa takaisin ja näki ensimmäisen kerran kunnallisen tarhan kauheuden, koirien tuskan ja ihmisten julmuuden, eikä paluuta entiseen enää ollut.

Vuoden 2017 kesällä Roxana oli ollut ystävänsä kanssa etsimässä alueella asuvia narttu koiria steriloitavaksi, kun he olivat kuulleet pentujen ääniä. Kaksikko oli hetken kierrellyt ja löytänytkin kolme erittäin heikossa kunnossa ollutta pentua. Pennut oltiin todennäköisesti hylätty hetki sitten, mutta olivat silti nälissään, janoisia ja erittäin surkeassa kunnossa. Roxana ei voinut jättää pentuja kuolemaan kadulla, vaan päätti ottaa pennut mukaansa. Pennut pääsivät turvaan yksityiselle tarhalle. Huolenpidosta huolimatta yksi pennuista menehtyi muutaman päivän kuluttua. Kaksi jäljelle jäänyttä, Hazel ja veljensä Cicero, taistelivat itsensä takaisin elävien kirjoihin ja niistä kuoriutui iloisia ja reippaita pentuja.

Hazel ja Cicero olivat todella leikkisiä ja touhukkaita junioreita, niinkuin pentujen kuuluukin olla. Taustoistaan huolimatta ne olivat tarhalla hyvinvoivia ja reippaita. Molemmat olivat hyvin ihmisrakkaita ja tulivat kaikkien muiden koirien kanssa toimeen. Hazel oli rohkea ja utelias ja tykkäsi tutkia ympäristöään sekä nautti ihmisen läsnäolosta suunnattomasti.

Hazel kotiutui marraskuussa 2017 ja eli perheensä kanssa onnellista elämää vuoden 2020 loppupuolelle saakka. Hazel suhtautui alusta lähtien lapsiin vältellen ja pelokkaasti, mutta kun perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi kaksi vuotta sitten, Hazel kiintyi pienokaiseen. Kun lapsi alkoi liikkumaan, alkoi Hazel kuitenkin stressaantua ja perhe joutui koko ajan varomaan lapsen ja koiran ollessa samassa tilassa. Nyt perheeseen on syntynyt toinen lapsi ja Hazelin stressi paheni, vaikka perhe on yrittänyt auttaa sitä mm. järjestämällä Hazelille omaa aikaa aikuisten kanssa ilman lapsia. Perhe on yrittänyt kaikkensa, mutta Hazelin stressikäytös, läähättäminen, murina, haukkuminen ja hyökkiminen lasten kotona ollessa lisääntyi. Ollessaan perheen aikuisten kanssa Hazel oli oma, rakastava itsensä. Niinpä perheen kanssa päädyttiin siihen, että Hazel tarvitsee uuden kodin, jossa se voi rentoutua.

Hazel on perheen kertoman mukaan iloinen, rakastavainen ja leikkisä koira, jolle omat ihmiset ovat tärkeitä ja joka nauttii oman ihmisen läheisyydestä. Hazel on myös energinen ja parasta on kun se pääsee juoksemaan vapaana koirapuistossa.  Hazel leikkii mielellään toisten koirien kanssa, tosin isokokoisiin koiriin se suhtautuu hieman varoen. Hazelin lempileluja ovat pallo, kepit ja kongi ja lempileikki ihmisen kanssa on hippa, jossa Hazel on välillä takaa-ajettu ja välillä takaa-ajaja. Alkuaikoina Suomessa Hazel pelkäsi miehiä, erityisesti huomioliiveihin/työvaatteisiin pukeutuneita, mutta nyttemmin, vaikka alkuun vähän miehiä arasteleekin, tottuu nopeasti. Hazel ei tykkää junissa ja busseissa matkustamisesta eikä kovista, äkillisistä äänistä, mutta palautuu nopeasti säikähdettyään jotain. Hazel asui perheensä kanssa aluksi kerrostalossa, mikä osoittautui Hazelille liian stressaavaksi asuinpaikaksi ja – ympäristöksi.

Hazelille etsitään kotia rivi- tai omakotitalossa asuvasta aikuisperheestä rauhallisessa ympäristössä. Sopiva koirakaveri olisi varmaan Hazelin mieleen.

Hazel painaa noin 15 kg eli on keskikokoinen koira.

Päivitykset

16.12.2021
Hazel on ollut uudessa kodissaan jo reilun viikon ja kotiutunut hyvin. Paljon onnea Hazel, uudelta nimeltään Helli, ja perhe!

3.12.2021
Hazel on varattu ja muuttaa pian uuteen kotiinsa.

15.11.2021
Hazelille kuuluu kotihoidossa hyvää. Hazel viihtyy mainiosti hoitajiensa kanssa ja on oppinut ihan uusia juttuja, sillä nyt Hazel antaa leikata kynnet ongelmitta. Aikaisemmin niitä ei ole saatu kotona leikatuksi. Toki uuteen paikkaan muuttaminen vatii veronsa ja Hazelin kohdalla se näkyi niin, että Hazel alkoi kokonaan kieltäytyä ulkoilemaan lähdöistä. Siihen toi avun se, että aluksi Hazelin ei tarvinnut lähteä kotipihaa kauemmaksi ja pääsi heti halutessaan sisälle. Kotihoitoperhe vei myös Hazelin autolla ulkoilemaan uuteen, rauhalliseen ympäristöön lähimetsään ja siellähän Hazel reipastui silmin nähden ja pysähteli haistelemaan ja eteni häntä korkealla. Hazel on viimeksi ulkoillut kotikulmilla koirakaverin kanssa ja koirakaverista osoittautui olevan tosi iso hyöty rohkaisijana. Hazel aivan varmasti rohkaistuu pikku hiljaa lisää kun stressi laskee. Lisätty  suloiselle Hazelille kuvia ja videoita kotihoidosta.

26.10.2021
Hazel tulee etsimään uutta kotia. Hazel siirtyi kotihoitoon 17.10. Helsinkiin. Hazelilla on kotihoidossa sujunut mukavasti. Hazel on kiltti ja tykkää olla lähellä ihmistä rapsuteltavana. Käsittely, esimerkiksi valjaiden pukeminen ja tassujen pyyhkiminen onnistuvat hyvin ja  turkin harjaamisesta Hazel tuntuu pitävän.  Kotihoidossa on huomattu ensimmäisen kodinkin kertoma asia: Hazel on hyvin nirso ruoan suhteen ja on tottunut syömään silloin kun itse haluaa. Makupalat sen sijaan ovat alkaneet maistua. Sohvan Hazel löysi turvapaikakseen jo ensimmäisenä iltana, mutta muualla asunnossa liikkuu varovaisemmin, tosin on koko ajan rohkaistumassa. Yönsä Hazel viettää sohvalla. Kotihoitoperheen ollessa päivät töissä, Hazel on pärjännyt hyvin yksin.

Hazel vaikuttaa vähän aralta koiralta ja jää kuuntelemaan kaikenlaisia ääniä. Toki uusi paikka vielä reilun viikon jälkeen jännittää. Ulkoillessa Hazel aluksi liikkui reippaammin, mutta on nyt viime päivinä alkanut välillä pistää jarrut päälle eikä halua kävellä. Hazel näyttää tällöin pelkäävän, ehkä joitain ympäristön ääniä, ja haluaa palata kovaa vauhtia kotiinpäin. Tätä on tapahtunut myös edellisessä kodissa silloin tällöin. Viimeisin pelottava asia, joka sai Hazelin jähmettymään, oli lehtien havina tuulessa. Käytöstä selittää luonnollisesti iso muutos, jonka Hazel on kohdannut ja myös pitkäaikainen  stressitila, josta laskeutuminen normaalitasolle vie aikaa.

11.11.2017
Hazel matkusti tänään Suomeen ikioman perheensä luokse.

30.09.2017
Kaunis Hazel on varattu omaan kotiin <3 Hazel pääsee pian aloittamaan  uuden ja onnellisen luvun elämässään. Onnea Hazel ja perhe!

—————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Hazel saapui Suomeen asianmukaisesti steriloituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hazel on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.