Perustiedot ja tausta
(Päivitetty 20.7.2018)
Carpen yhdistyksen on perustanut vuoden 2016 keväällä Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuosien ajan ja josta monet Kulkurien kautta Suomesta kodin löytäneet koirat ovat alunperin lähtöisin. Yhteistyö Carmenin kanssa on kaikkien näiden vuosien ajan ollut sujuvaa ja uudesta, inhimillisemmästä tarhasta on yhdessä keskusteltu jo pitkään. Kun Carmenin päätti keväällä 2016 perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla. Rakennusprojektia pääset seuraamaan täältä.
Tammikuussa 2018 joku oli hylännyt 4 pientä pentua Carpen tarhan viereen, kun Carmen ja tarhalle muuttava Veera oli siellä vastaanottamassa tarhalle saapuvia koirankoppeja. Pennut olivat tuolloin noin kuukauden ikäisiä ja niiden olisi tullut olla vielä emonsa kanssa. Näiden onneksi Carpella asusti tuolloin jo Luba koira omien pentujensa kanssa ja Luba otti myös nämä neljä uutta tulokasta siipiensä suojaan. Valitettavasti koko pentue sairastui parvoon ja yksi näistä neljästä pennuista menehtyi hoidosta huolimatta. Kolme muuta olivat pitkään klinikkahoidossa ja parvon lisäksi nämä saivat hoitoa sisäloisten takia. Veeran sanoin ”Jos noilla lähdökohdilla selviää tommosista koettelemuksista hengissä, niin on pakko olla aika vahva ja sitkeä. Ei ole sokerista nämä pennut.”
Ilja kasvaa arvion mukaan keskikokoiseksi aikuiseksi, noin 50-55cm korkeaksi ja 18kg painoiseksi.
Kävimme jälleen heinäkuussa Romaniassa ja Carpen tarhalla. Ilja suhtautui iloisesti ja avoimesti meihin vieraisiin ja on pennun lailla touhukas mutta on häkkikaveriaan rauhallisempi tyyppi kylläkin. Ilja on kasvanut jonkin verran ja tietynlainen pentupyöreisyys on väistymässä nuoren solakkuuden tieltä. Ilja oli erittäin kiva tuttavuus.
Päivitykset
10.9.2018
Ilja matkasi Suomeen 1.9.2018 ja kävi pyörähtämässä kotihoitajan luona parin päivän ajan, ennenkuin matka jatkui kohti omaa kotia.
5.8.2018
Ilja varattiin omaan kotiin 31.7.2018.
9.6.2018
Ilja asustaa nyt samaa häkkiä Zakian ja Judin kanssa. Zakian kanssa innostuu kovasti aktiivimme huivista ja kaksikko laittavatkin leikit pystyyn. Ilja vaikuttaa melko omatoimiselta pennulta, poitsu käy itse kaivamassa lisä namjea aktiivimme laukusta. Tällä hetkellä Ilja on sosiaalinen, energinen ja reipas pentu, tutussa ympäristössään.
22.4.2018
Nyt on pentujen aika astua adoptio-ohjelmaan ja oman kodin etsiminen alkaa.
Ilja ja Bai asuvat samassa häkissä ja kolmas tästä kyseisestä pentukatraasta, Uzma, asuu Luban muiden pentujen kanssa. Pojat olivat rankkojen ja epämiellyttävien parvohoitojen jäljiltä hieman vetäytyväisiä, mutta muutettuaan Carpen tarhalle pojatkin ovat sosiaalistuneet melko nopeasti. Molemmat tuumailevat alkuun hetken, mutta luotua suhteen ihmiseen ne hyppivät iloisesti ympäriinsä ja hakevat huomiota kuten muutkin pennut.
Ilja siirtyy yleisen tervehtimisen ja touhuamisen jälkeen omiin oloihinsa mutta tulee kutsusta takaisin rapsutettavaksi. Iljalla on myös sen verran luonnetta, että sanoo vastaan veljelleen Baille, mikäli Bai yrittää komentaa liikaa leluista yms. resursseista. Pääosin Ilja on tarhaolosuhteisiin nähden sosiaalinen ja reipas pentu.
Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, ja myös muihin koiriin tutustumista saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.
Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.
Mikäli Ilja kotiutuu Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa kastrointikustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen kastrointia.
Ilja saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ilja on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.
Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Iljan yhteyshenkilönä toimii Mia Takolander