Päivitetty 10.03.2023

Kotia etsivä koira: JASON (Enedinan pennut)


Syntymäaika: 12/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
kastroidaan

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
9.2.2023

Romaniassa, Grădiştean kylässä, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana ja on Kulkurien pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koditonta koiraa kerrallaan. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Koiria päätyy Luizalle hänen tai kyläläisten löytäessä niitä lähialueelta pelloilta, metsistä tai teiden varsilta ja ne ovat yleensä entisiä omistettuja ja sittemmin hylättyjä koiria tai näiden jälkeläisiä. Luiza ja Stefan huolehtivat kahdestaan eläimistään ja lisäksi he pyrkivät toimimaan aina resurssiensa salliessa alueella kestävän eläinsuojelutyön parissa sterilointikampanjoita järjestäen, jotta jonain päivänä alueella olisi vähemmän kodittomia eläimiä.

Jason päätyi talvella 2020 emonsa Enedinan ja kolmen sisaruksena kanssa Luizan luokse. Enedina-emo oli elänyt kadulla jo useamman vuoden ja siellä Enedinaa ruokki aina eräs paikallinen perhe, joka ei kuitenkaan pystynyt ottamaan Enedinaa asumaan heidän luokseen. Enedinalle kävi, kuten niin monelle kodittomalle nartulle Romaniassa käy: se synnytti neljän pienen pennun pentueen.

Pentujen kanssa Enedina eli betoniputkessa ja sen lähiympäristössä. Emo oli pentujaan kohtaan kovin puolustava ja varoitteli ohikulkevia ihmisiä mm. hampaita näyttämällä. Ihmiset soittivat rankkurin paikalle pyydystämään koirat, mutta Enedina onnistui piiloutumaan pentujensa kanssa putkeen ja onnekseen välttämään kunnallisella tarhalle joutumisen. Tapahtuman jälkeen Enedinaa ruokkinut perhe soitti Luizan apuun ja Luiza saikin kiinni koko perheen ja otti Enedinan ja pennut Jason, Karin, Romppu ja Sleepy Boy turvaan.

Jason sisarauksineen olivat reippaita, iloisia ja meneviä pentuja, jotka ottivat elämän uudet jutut vastaan uteliaasti. Jason on jo pentuna käyttänyt tarhalla ääntään melko paljon. Tästä syystä kerrostalo ei todennäköisesti ole Jasonille sopivin asuinpaikka.

Jason on nyt kasvanut aikuiseksi tarhalla eli eristettynä ulkomaailmasta melko pitkään. Muutos uuteen kotiin saapuessa tuleekin varmasti olemaan sille alkuun iso ja pelottava. Liikenne, vieraat ihmiset, hihnalenkkeily ja sisätiloissa asuminen ovat Jasonille täysin vieraita asioita ja tottuminen voi viedä pitkänkin aikaa. Onkin tärkeää, että Jasonin tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena koiralle ja tarjota sille turvallinen ja rauhallinen koti. Adoptoimme koiria vain koteihin, joissa sitoutuminen koiralähtöiseen käsittelyyn on itsestäänselvyys.

Jason on toisinaan yrittänyt ottaa pentueessa joukon johtajan paikkaa. Tästä johtuen Jasonin tulevassa perheessä voi kyllä olla koirakaveri, mutta mieluummin narttu kun uros. Jasonissa tuntuu olevan myös riistaviettiä, joten kissakoti ei ehkä ole Jasonille paras vaihtoehto.

Jason on nyt noin 50 cm ja 20 kg eli keskikokoinen koira.

Päivitykset

9.2.2023

Jason on hyvin samanlainen kuin veljensä Romppu eli on innoissaan ihmisten tullessa paikalle. Jason hakee rapsutuksia ja namuja eikö säpsy ihmisen liikkeitä tai koskemista – pitää niitä ihan normaaleina juttuina. Jason seurailee mielellään ihmisiä. Stefan sanoo, että Jason on vähän epävarmempi ja on mennyt hivenen takapakkia. Käsittely on kuulemma vaikeaa, joten voi olla esimerkiksi vaikea saada kävelemään hihnassa. Jason lähtee kuitenkin mielellään ja innoissaan puuhastelemaan ihmisen kanssa. Vierailulla harjoitellaan vähän ihmisen selän takaa kiertämistä ja se on hauskaa Jasonin mielestä. Jasonilla syntyy helposti skismaa veljen kanssa ja ne ottavatkin yhteen vierailun aikana. Kissat ja uroskoirat eivät ole Jasonin mieleen. Jason asuu veljensä kanssa nykyään talon yhteydessä olevassa puolilämpimässä tilassa ja vuorottelevat etuhäkin käytöstä Fetita-mummon kanssa. 

9.9.2022

Aktiivimme tapasi Jasonin elokuun alkupuolella. Jasonilla on siistit hampaat, mutta hän ei tykkää, että niitä katsotaan. Vierailun aikana yrittää astua etenkin seurueen miespuolista jäsentä. Jason on edelleen kastroimaton. Viime lokakuun vierailuun verrattuna taantunut vähän – säpsyy ihmisten kävelyä vähän ja äkkinäisiä liikkeitä. Jasonilla on kalju kohta selässä, koska veli purrut. On mielellään rapsutettavana ja herkut maistuu tosi hyvin. Jason ja veljensä Romppu eivät hauku niin paljon kuin viimeksi – ehkäpä yhden veljen poislähtö on auttanut? Yöksi Jason viedään sisälle. Jason vaikuttaa ihan täydelliseltä koira ja valmiilta omaan kotiin.

15.6.2022
Aktiivimme tapasivat Jasonin kesäkuun alussa. Luiza kertoi tällöin Jasonin haukkuvan melko paljon erityisesti äänille joita kuuluu pihan aidan takaa; aktiiveille Jason haukkui aidan takaa, mutta aktiivien ollessa häkissä Jasonin ei kuultu haukkuvan. Jasonin haukkuminen voisi ainakin tässä tilanteessa liittyä innostukseen.

Jason on energinen ja sosiaalinen nuori koira – se kävi reippaasti moikkaamassa aktiiveja, oli kiinnostunut nameista ja haisteli sekä aktiiveja että ympäristöä tarkasti. Jason hyppi ihmisiä päin jonkin verran. Veljekset Jason ja Romppu olivat molemmat avoimia, iloisen ja vauhdikkaan oloisia tyyppejä. Aktiiveilla mukana olleet kamera ja kansio jännittivät veljeksiä jonkin verran, mutta peräännyttyään pojat palasivat nopeasti vierelle siliteltäviksi. Muutenkin veljekset viihtyivät rapsuteltavina.

Luiza kertoo, ettei Jason pidä kissoista. Veljensä Rompun kanssa Jason tulee toimeen, mutta Luiza kertoo että kierrosten noustessa Jason on kerran porrut toista koiraa.

20.10.2021
Aktiivit tapasivat lokakuun matkalla pennut emoineen. Kaikki Enedinan pennut ovat todella sosiaalisia ja syövät heti herkkuja vierailijoiden kädestä. Koko joukko seisoo aitaa vasten huomiota haukkuen ja innostuvat ihan tavattomasti, kun vieraat aitaukseen sisälle. Erityisesti kaikki pojat haluavat huomiota – herkutkin jäävät toiseksi ihmisen huomion rinnalla.

Jason haukkuu eniten ihmisen huomiota kerjäten. Jason selvästi kaipaa kovasti ihmisten huomiota ja haukkuu, hammastelee ja pussailee ihmisiä. Hän ei tunnukaan arastelevan vieraita laisinkaan vaan suhtautuu ihmisiin avoimesti ja iloisesti. Jason myös yrittää häätää veljiään pois ihmisten luota, jotta saisi kaiken huomion vain itselleen.

Jason vaikuttaa kovin energiseltä koiralta ja hänestä voisikin saada kivan harrastuskaverin. Jasonista ei varmasti ole pelkäksi sohvakoiraksi vaan se varmasti kävelisi mielellään pidempiä lenkkejä perheensä kanssa.

22.5.2021
Jason astelee mukaan Kulkureiden adoptio-ojelmaan etsimään omaa kotiaan.

*****************************************************


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Jason saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, kastroituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Jason on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Jasonin yhteyshenkilönä toimii Laura Arala

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.