Päivitetty 06.07.2021

Kotia etsivä koira: JASON (Enedinan pennut)


Syntymäaika: 12/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
ei kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
22.5.2021

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Jason päätyi talvena 2020 emonsa Enedinan ja kolmen sisaruksena kanssa Luizan luokse. Enedina-emo oli elänyt kadulla jo useamman vuoden ja siellä Enedinaa ruokki aina eräs paikallinen perhe, joka ei kuitenkaan pystynyt ottamaan Enedinaa asumaan heidän luokseen. Enedinalle kävi, kuten niin monelle kodittomalle nartulle Romaniassa käy: se synnytti neljän pienen pennun pentueen.

Pentujen kanssa Enedina eli betoniputkessa ja sen lähiympäristössä. Emo oli pentujaan kohtaan kovin puolustava ja varoitteli ohikulkevia ihmisiä mm. hampaita näyttämällä. Ihmiset soittivat rankkurin paikalle pyydystämään koirat, mutta Enedina onnistui piiloutumaan pentujensa kanssa putkeen ja onnekseen välttämään kunnallisella tarhalle joutumisen. Tapahtuman jälkeen Enedinaa ruokkinut perhe soitti Luizan apuun ja Luiza saikin kiinni koko perheen ja otti heidät luokseen turvaan.

Jason, Karin, Romppu ja Sleepy Boy ovat nyt arviolta noin 5 kuukauden ikäisiä ja niiden kaikkien on aika aloittaa sen ihan ikioman kodin etsintä adoptio-ohjelmassa. Luizan luona Jason sisaruksineen on reippaita, iloisia ja meneviä pentuja, jotka ottavat elämän uudet jutut vastaan uteliaasti. Jason on toisinaan yrittänyt ottaa pentueessa joukon johtajan paikkaa. Tästä johtuen Jasonin tulevassa perheessä voi kyllä olla koirakaveri, mutta mielummin narttu kun uros.

Kaikki Enedinan pennut ovat luonteeltaan hyvin energisiä ja aktiivisia koiria ja tulevat tulevassa kodissaan varmasti tarvitsemaan runsaasti liikuntaa, aktivointia ja tekemistä. Pennuilla riittää kujeita, joten tärkeää on myös varustautua aimo annoksella huumorintajua ja kärsivällisyyttä. Pennut käyttävät ääntään tarhalla melko paljon ja joukossa haukkuminen varmasti lisääntyy entisestään. Tästä syystä kerrostalo ei todennäköisesti ole Jasonille sopivin asuinpaikka.

Vaikka Jason on tarhalla reipas ja avoin pentu, on kuitenkin hyvä muistaa, että pennut ovat asuneet tarhalla eristettynä ulkomaailmasta melko pitkään. Muutos uuteen kotiin saapuessa tuleekin varmasti olemaan sille alkuun iso ja pelottava. Liikenne, vieraat ihmiset, hihnalenkkeily ja sisätiloissa asuminen ovat Jasonille sisaruksineen täysin vieraita asioita ja tottuminen voi viedä pitkänkin aikaa. Onkin tärkeää, että Jasonin tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena nuoren koiran kasvussa aikuiseksi ja tarjota sille turvallinen ja rauhallinen koti. Adoptoimme koiria vain koteihin, joissa sitoutuminen koiralähtöiseen käsittelyyn on itsestäänselvyys.

Jason on nyt noin 14 kilon painoinen ja Luizan arvio on, että siitä kasvaa isona noin 45-50 cm korkea ja 20 kiloinen keskikokoinen koira.

Päivitykset
6.7.2021
Lisätty uusi video Jasonista sisaruksineen. Pennut kasvavat kovaa vauhtia! Toivottavasti kaikille löytyy pian ikioma koti.

22.5.2021
Jason astelee mukaan Kulkureiden adoptio-ojelmaan etsimään omaa kotiaan.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Jason saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, kastroituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Jason on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Jasonin yhteyshenkilönä toimii Mari Jokinen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa