Päivitetty 01.10.2022

Kotia etsivä koira: ROMPPU (Enedinan pennut)


Syntymäaika: 12/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
ei kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
28.8.2022

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Romppu päätyi kuluneena talvena emonsa Enedinan ja kolmen sisaruksena, Jasonin, Karinin ja Sleepy Boyn kanssa Luizan luokse. Enedina-emo oli elänyt kadulla jo useamman vuoden ja siellä Enedinaa ruokki aina eräs paikallinen perhe, joka ei kuitenkaan pystynyt ottamaan Enedinaa asumaan heidän luokseen. Enedinalle kävi, kuten niin monelle kodittomalle nartulle Romaniassa käy: se synnytti neljän pienen pennun pentueen.

Pentujen kanssa Enedina eli betoniputkessa ja sen lähiympäristössä. Emo oli pentujaan kohtaan kovin puolustava ja varoitteli ohikulkevia ihmisiä mm. hampaita näyttämällä. Ihmiset soittivat rankkurin paikalle pyydystämään koirat, mutta Enedina onnistui piiloutumaan pentujensa kanssa putkeen ja onnekseen välttämään kunnalliselle tarhalle joutumisen. Tapahtuman jälkeen Enedinaa ruokkinut perhe soitti Luizan apuun ja Luiza saikin kiinni koko perheen ja otti heidät luokseen turvaan.

Romppu ja sen kaksi veljeä ja sisko ovat nyt arviolta pian vuoden ikäisiä. Luizan luona Romppu sisaruksineen ovat reippaita, iloisia ja meneviä nuoria koiria, jotka ottavat elämän uudet jutut vastaan uteliaasti ja avoimesti. Sisko Karin matkasi omaan kotiinsa alkusyksystä, ja on sopeutunut kotikoiran elämään hurjan hyvin.

Kaikki pennut tulevat hyvin toimeen koiraporukassa ja se voisikin tulevassa kodissaan arvostaa koirakaverin seuraa. Romppu on kuitenkin Luizan sanoin pentueen kingi ja saa pentueessa yleensä tahtonsa läpi. Romppu vaikuttaakin määrätietoiselta, johtajan roolin ottavalta nuorelta mieheltä. Kasvettuaan Romppu on alkanut aiheuttaa sisaruskatraassa kismaa pomottelullaan ja saattaa aloittaa kärhämiä esimerkiksi ruoasta. Mikäli Rompun tulevassa kodissa ennestään asuu muita koiria täytyy yhteiselon harjoitteluun panostaa kunnolla. Kovin alistuva koira ei myöskään Rompun kaveriksi sovi.

Vieraitakin ihmisiä kohtaan Romppu on avoin, innokas ja rakastava. Ensimmäisellä tapaamisella se tarkkailee hiukan ja pohtii, mitäs nämä uudet tyypit ovat, mutta heti seuraavalla kerralla se ryntää suoraan syliin pussailemaan. Rompun tavanneet aktiivimme kuvailevat sitä herkäksi ja helläksi ihmisen kanssa: se pyytää kohteliaasti rapsutuksia ja nuolee jopa ihmisten korvat puhtaiksi. Kaikki maailman herkut ja lelut jäävät kakkoseksi, jos puntarissa on ihmisen huomio.

Kaikki Enedinan pennut ovat luonteeltaan hyvin energisiä ja aktiivisia koiria ja tulevat tulevassa kodissaan varmasti tarvitsemaan runsaasti liikuntaa, aktivointia ja tekemistä. Romppu onkin tarhalla nyt selvästi tylsistynyt ja patoutunut energia purkautuu esimerkiksi lintujen jahtaamisena ja sisaruksien härnäämisenä. Se kaipaisi kovasti liikuntaa, aktivointia ja hauskaa puuhaa oman ihmisen kanssa.

Tylsää hetkeä ei näiden pentujen kanssa takuulla tule ja tulevan kodin onkin hyvä valmistautua pitkin hermoin ja hyvällä huumorintajulla tulevaan koira-arkeen. Romppu sisaruksineen käyttävät ääntään tarhalla halutessaan huomiota, mutta eivät vaikuta tyhjän haukkujilta.

Vaikka Romppu on tarhalla reipas ja avoin pentu, on kuitenkin hyvä muistaa, että Romppu on asunut tarhalla eristettynä ulkomaailmasta melko pitkään ja muutos tulee varmasti olemaan sille alkuun iso ja pelottava. Liikenne, vieraat ihmiset, hihnalenkkeily ja sisätiloissa asuminen ovat Rompulle ja sen sisaruksille täysin vieraita asioita ja tottuminen voi viedä aikaa. On tärkeää, että Rompun tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena nuoren koiran kasvussa aikuiseksi ja tarjota sille turvallinen ja rauhallinen koti.

Rompusta on kasvanut upea, noin 55 korkea ja 25 kilon painoinen koira. Romppu ja veli Sleepy Boy ovat kuin toistensa kopiot, mutta Rompulla on tassussa valkoinen täplä, mitä Sleepy Boylla ei ole.

Päivitykset

28.8.2022
Aktiivimme tapasivat Rompun jälleen elokuun alussa ollessan vierailulla Luizan luona. Kuten viimeksikin, Romppu oli innoissaan ja tykkäsi rapsutuksista ja herkuista – vaikkakin tällä kertaa uudet ihmiset tuntuivat olevan hieman jännittävämpiä alkuun. Romppu antaa käsitellä ja katsoa hampaat, joissa onkin hammaskiveä. Tällä kertaa Romppu haukkui selkeästi vähemmän kuin viimeksi.

Romppua ei ole vielä kastroitu. Aktiivimme kertovat, että Romppu on tälläkin kertaa tavattaessa ollut aivan ihana tyyppi, jolta puuttuu enää oma koti. Lisätty uusia kuvia ja videoita Rompusta.

16.6.2022
Tapasimme hurmaavan Rompun kesäkuun alussa vieraillessamme Luizan luona. Romppu ja Jason ovat huvittavan hauska parivaljakko, jolta ei ainakaan menoa ja meininkiä puutu. Romppu on parivaljakosta se rauhallisempi tapaus. Hän on kuitenkin Jasonin tapaan energinen nuori koira. Romppu on luonteeltaan kiltti ja ystävällinen –  aivan ihana kerrassaan! Romppu antoi aktiivien rauhallisesti koskea ja silittää sitä. Hän tuli oma-aloitteisesti useasti rennosti aktiivien luokse hakemaan lisää silitystä. Myös namit maistuivat tälle pojalle suoraan kädestä. 

Romppu on aktiivinen, energinen ja nauttii juoksentelusta piha-aitauksessa. Hän saattaa tottumattomuuttaan vähän säpsyä uusia ja jännittäviä juttuja, mutta on aika tasapainoisen oloinen koira. Jason ja Romppu ottavat mallia toisistaan sekä tukevat toinen toistaan. Jason yritti astua Romppua ja Romppu sieti sitä yllättävän hyvin.

Luiza kertoi, että molemmat pojat kastroidaan pian.

24.3.2022
Aina asiat eivät mene suunnitellusti. Kun Rompun piti saapua Suomeen, matkaan valmisteltiinkin vahingossa Rompun klooni, veljensä Sleepy Boy. Sleepy Boy matkasi Suomeen Romppuna ja hurmasi perheensä niin, että se sai jäädä uuteen kotiinsa. Olemme onnellisia Sleepy Boyn puolesta mutta toki surullisia siitä, ettei Romppu saanut elämänsä mahdollisuutta.

Nyt tarvitaan se Rompulle oikea koti, jotta tämäkin hurmuri pian pääsisi omaan kotiinsa!

11.2.2022
Ihania uutisia! Vihdoin myös Romppua odottaa Suomessa oma koti! Romppu on varattu.

9.11.2021
Kulkurien aktiivit tapasivat Enedinan pennut Luizan luona lokakuussa ja he kertovat, että pennuista on kasvanut upeita, sosiaalisia nuoria koiria. Romppu on sisarusporukassa selvästi vähän sterssaantunut ja se kokee tarvetta pomottaa sisaruksiaan. Sille parasta olisikin päästä pois tarhaympäristöstä omaan kotiin pikimmiten.

Rompulle lisättiin uusia kuvia ja videoita.

6.7.2021
Enedinan pennut sen kun kasvavat tarhalla ja niistä alkaa kuoriutua uljaita nuoria koiria. Saimme helteisestä Romaniasta videon pennuista. Nyt Rompulta ja sisaruksista puuttuu enää vain ne omat kodit. Olisiko yksi niistä sinun luonasi?

22.5.2021
Romppu aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Romppu saapuu Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastraation kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen kastraatiota.

Romppu saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Romppu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Rompun yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.