Kodin saanut koira: KIRAH, Suomessa

Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Jyväskylä)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

HUOM, Ax ja Kirah adoptoidaan vain yhteiseen kotiin.

 

Perustiedot ja tausta
8.10.2022

Taustaa

Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin.Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Ax ja Kirah olivat Ioana Bodean hoivissa Cosoban tarhalla kesästä 2021 kesään 2022 saakka. Niiden taustasta tiedetään sen verran, että ne ovat olleet ennen omistettuja koiria ja asuneet yhdessä ulkohäkissä todennäköisesti koko elämänsä ajan. Omistaja oli hylännyt koirat muuttaessaan kerrostaloon. Mihailestin kunnalliselta tarhalta soitettiin Ioanalle ja pyydettiin häneltä apua kaksikolle.

Ax ja Kirah ovat todennäköisesti puhtaita alaskan- tai siperianhuskyja, mutta koska tästä ei ole täyttä varmuutta, eikä heillä luonnollisesti ole rekisteröintipapereita, puhumme tässä yhteydessä huskymixeistä.

Ax ja Kirah olivat tarhaoloissa melko rauhallisia ja jopa välinpitämättömän oloisia. Ioanasta kumpikin koira tykkää selkeästi ja molemmat ovat avoimia ja kohteliaita myös vieraita ihmisiä kohtaan. Kaksikosta Kirah tuntuu olevan kiinnostuneempi vierailijoista aktiiviemme vieraillessa heidän luonaan lokakuussa 2021. Molemmat ovat ystävällisiä, täysin käsiteltävissä olevia, nauttivat ihmisen seurasta vähäeleisellä tavalla ja tykkäävät rapsutuksista.

Perustiedot ja nykytilanne

Huskyt ovat älykkäitä ja aktiivisia työkoiria, jotka tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja virikkeitä sekä monipuolisesti lajityypillistä toimintaa. Ax ja Kirah etsivätkin kotia, jossa niille on mahdollista järjestää kaikkea tätä joko aktiivisen ulkoelämätyylin myötä tai harrastamalla. Esim vetolajit, metsäjuoksu tai jäljestys voisivat olla heille sopivia lajeja.

Ax ja Kirah ovat eläneet koko elämänsä yhdessä ja niille etsitään ainoastaan yhteistä kotia. Kodilla tulisi olla ennestään tämän tyyppisistä koirista kokemusta tai vähintään hyvät edellytykset ja olosuhteet huskymixien omistamiseen. Huskyt ovat sosiaalisia ja ihmisrakkaita koiria, jotka haluavat viettää aikaa oman perheensä kanssa. Edellytämme tulevalta kodilta vähintään hyvää perehtyneisyyttä huskyihin. Lisää huskyista voi lukea esim täältä.

Ax on Romaniassa testattu sydänmato-positiiviseksi ja Ax on hoidettu sydänmadon suhteen ennen Suomeen saapumistaan asianmukaisesti. Tällä hetkellä Ax saa enää kerran kuukaudessa annosteltavan ulkoloishäädön sydänmato-hoitdon varmistuksena neljän kuukauden ajan. Ax voi elää täysin normaalia elämää eikä tauudilla ole tässä vaiheessa tartuttamisedellytyksiä.

Ax on noin seitsemän vuotias kastroitu uros. Kooltaan Ax on noin 55 cm/35 kg.

Päivitykset

11.12.2022

Kira ja Ax siirtyivät omaan kotiin 27.11.2022

22.11.2022

Kira ja Ax on varattu omaan, yhteiseen kotiin.

24.10.2022

Ax ja Kira ovat olleet nyt parisen viikkoa uudessa kotihoitopaikassa, missä niillä sujuu todella hyvin!

Ohessa kotihoitajan kertomaa kaksikosta:

Viikko 1: Kiran ja Axin ensimmäinen viikko kotihoidossa on mennyt hienosti, ja he asettuivat ihan käsittämättömän nopeasti uuteen paikkaan. Kira ja Ax ovat osoittautuneet juuri sellaisiksi kuin entinen omistaja onkin heitä kuvaillut; he ovat aivan valmiita kotikoiria! Sisällä rauhallisia ja hyvin hiljaisia, aktiivisia silloin kun itsekin on, sisäsiistejä (Ax on merkkaillut vielä sisällä muutaman kerran) ja osaavat olla kotona nätisti työpäivien ajan. Autoilu on mahtavaa ja siellä maataan rauhallisena koko matka. Aamulla ja töistä tullessa he ovat iloisina vastassa, ja aina valmiita toimintaan.

Ax on iloinen ja riemukas halinalle, joka rakastaa ihmisiä ja rapsutuksia. Se ei kuitenkaan esim. hypi tai vaadi jatkuvaa huomiota, vaan nauttii rapsutuksista ja niiden loputtua asettuu rauhassa paikoilleen. Silloin tällöin se saattaa tulla vaikka kuperkeikalla ihmisen syliin sohvalle. Molemmat koirat ovat hyvin motivoitavissa ruoalla, ja etenkin Ax tarjoaa aktiivisesti kontaktia ja oppimiaan asioita, kuten istumista, ihmiselle.
Kira on hieman rauhallisempi tarkkailija, joka sekin nauttii rapsutuksista ja  pyytää niitä ihanan varovaisesti tassullaan lisää. Siinä missä Ax makaa ihmisten kainalossa sohvalla ja tuntuu omaavan paljonkin kiinnostusta ihmisen kanssa toimimiseen, Kira vaikuttaa hieman itsenäisemmältä. Tosin Kirakin on jo viikon aikana oma-aloitteisesti hakeutunut koko ajan enemmän meidän seuraan ja on kiinnostunut ihmisen tarjoamasta huomiosta tai herkuista.
Ulkoillessa heillä on vauhti päällä, ja tarve juoksemiseen ja vetämiseen tuntuu olevan ymmärrettävästi kova. Metsälenkit ovat suosikkeja, ja siellä riittää nuuskittavaakin jolloin tahti on rauhallisempi. Ulkona he eivät reagoi millään lailla autoihin, pyöriin, ihmisiin, mopoihin tms. Toisten koirien ohittaminen lähietäisyydeltä on kiihdyttävää, jolloin Ax saattaa hyppiä takajaloillaan ja vinkua. Kira on ollut ennemmin hämmentyneen oloinen ja tilanteesta riippuen joko seissyt hihna löysällä hiljaa tai hypähdellyt leikkiinkutsuasentoon koiria ohitettaessa.
Kira ja Ax ovat yhteenhitsautunut tiimi, ja he elävät hyvin sopuisasti keskenään. Ax varastaa toisinaan ihmisten huomiota Kiralta, ja Kira puolestaan omii luita Axilta, mutta he kommunikoivat hienosti keskenään. Melko riippuvaisia he tuntuvat olevan toisistaan ja esim. toisen etääntyminen lenkillä voi saada aikaan pientä paniikkia etenkin Kirassa. Hoitopaikassa työstetään tätä asiaa pienin askelin, josko jatkossa voisi olla mahdollista esim. tehdä lyhyitä ohitustreenejä ym. yhden koiran kanssa kerrallaan.
Molemmat koirat suhtautuvat ihmisiin todella luottavaisesti, ja vaikuttavat kaikin puolin hyvin tasapainoisilta ja hyvähermoisilta koirilta. Aivan ihana kaksikko!

Viikko 2: Toinen viikko kotihoitoa takana, ja Kiran ja Axin kanssa lenkkeily on rauhoittunut selvästi kun ympäristö on käynyt tutummaksi. Toki silloin tällöin esim. riistan hajut metsässä vievät täysin mennessään, mutta koirat palautuvat kiihdyttävistä tilanteista nopeasti eikä kierrokset jää päälle. Kontaktin ottamista ja luoksetuloa harjoitellaan pikkuhiljaa lenkeillä, ja he ovat kyllä olleet yllättävän hyvin kutsuttavissa luokse jopa rusakon nähtyään tai vieraan koiran ollessa näköpiirissä. Kiraankin on alkanut saada hyvin kontaktia kun se on kiinnostunut yhä enemmän ihmisen taskusta löytyvistä herkuista.

Vieraita on kotihoitopaikassa käynyt muutama, ja Kira ja Ax ovat suhtautuneet kaikkiin ystävällisesti ja uteliaasti, mutta asettuvat nopeasti paikoilleen eivätkä alun jälkeen kiinnitä vieraaseen juurikaan huomiota. Ax on kaksikosta vähän huomionkipeämpi myös vieraita kohtaan. Molemmat tuntuvat pitävän myös lapsista, mutta lapsivieraista Kira innostui ihan poikkeuksellisen paljon ja oli selvästi aivan elementissään heidän kanssa!
Lisätty Kiralle & Axille uusia kuvia.

8.10.2022

Kira & Ax ovat siirtyneet kotihoitoon Lahteen. Päivitämme piakkoin heidän tuoreita kuulumisiaan kotihoidosta, mutta ensihetkien perusteella he ovat ottaneet muutoksen tasapainoisesti ja reippaasti.

27.9.2022

Kiran ja Axin arki jatkuu uuden kodin etsinnästä huolimatta. Koirien kanssa on hiljalleen aloitettu vetotreenit juosten ja se onkin selvästi koirien lempipuuhaa! Vetohaluja löytyy vaikka muille jakaa, mutta vielä harjoitellaan perusjuttuja, kuten tasaista tahtia ja peruskäskyjä kuten pysähtymistä ja suuntia. Vaihtelua lenkkeilylle on haettu välillä myös yksityisistä koirapuistoista, jossa Kira ja Ax ovat päässeet juoksemaan vapaana sielunsa kyllyydestä.

Kira ja Ax pääsivät myös ensimmäiselle lomareissulleen syyskuussa, viikoksi Sallaan mökkeilemään ja retkeilemään. Koirat olivat Lapin maisemissa kuin kalat vedessä ja reippailivat päivittäin pitkiäkin päiväretkiä. Kanssaretkeilijöihin koirat suhtautuivat avoimesti ja ystävällisesti, tosin usein ihmiset olivat kiinnostuneempia koirista kuin koirat heistä. Mökkielämä vieraassa ympäristössä sujui koirilta myös hämmästyttävän helposti. Koirat asettuivat ja rauhottuivat mökkiin nopeasti, eivätkä reagoineet ulkoa tuleviin ääniin, tai naapurista kuuluvaan koiran haukuntaan. Matkustaminen autossa sujui pitkästä ajomatkasta huolimatta leppoisasti nukkuen.

Arki koirien kanssa sujuu muutoin helposti, mutta toisten koirien kohtaaminen on yhä haastavaa. Kira on rauhoittunut kohtaamisissa paljon, mutta Ax kiihtyy yhä paljon toisista koirista. Kouluttajan ohjeiden avulla kohtaamisista kuitenkin selvitään usein ilman sen suurempaa draamaa, kunhan on tilaa väistää ja hyvät herkut taskussa.

Profiiliin on lisätty uusia kuvia ja videoita Sallan reissulta.

21.8.2022
Kira ja Ax saivat yhteisen kodin Suomesta kesäkuussa 2022. Nyt ne etsivät valitettavasti uudestaan yhteistä kotia. Tähän syynä on se, että huolellisesta valmistautumisesta, ennakoinnista ja aktiivisesta työstämisestä huolimatta adoption ainoa epäonnistumis-skenaario tapahtui ja Ax ja/tai Kira pääsivät eristyksestä huolimatta kiinni talouden kissaan tappaen tämän. Jäljelle jääneen toisen kissan turvallisuuden vuoksi omistaja on tehnyt päätöksen luopua koirista.

Ohessa omistajan kertomaa Kirasta ja Axista: 

Kira ja Ax ovat valmiita kotikoiria! He ovat avoimia, luottavaisia, rohkeita ja sosiaalisia koiria, jotka rakastavat ihmisiä ja kainalossa pötköttämistä. Koirat ovatkin oikeita halinalleja. Ax on koirista reaktiivisempi, ja vaikuttaa ikäistään huomattavasti nuoremmalta. Ax on iloinen sylikoira, jossa riittää virtaa ja lempeä vaikka muille jakaa. Kira on herkkä ja rauhallinen, ja lukee ihmisiä taitavasti. Kira hakee huomiota omilta ihmisiltään hienotunteisesti ja varovaisesti, mutta luottavaisesti.

He ovat kotioloissa hyvin rauhallisia ja hiljaisia, eivätkä reagoi ulkoa tuleviin ääniin mitenkään. Heillä ei ole eroahdistusta ja he ovat pärjänneet hyvin keskenään rivitalo-asunnossa omistajan työpäivien ajan. Heitä saa käsiteltyä helposti, niin pesut, harjaukset kuin kynnen leikkuutkin sujuvat vaivatta. Ax ja Kira rakastavat erityisesti lenkkeilyä ja matkustamista autossa. He ovat aina valmiita lähtemään uusia metsäpolkuja tutkimaan ja jaksavat taatusti juuri niin pitkään kuin ihminenkin. Autojen ohi kävely voi olla toisinaan haastavaa, koska he haluaisivat jokaisen auton kyytiin. Ulkosalla Kira ja Ax suhtautuvat muihin kulkijoihin melko välinpitämättömästi. He eivät reagoi muihin ihmisiin, lapsiin, eivätkä mihinkään kulkuvälineisiin. Ainoastaan toisten koirien kohtaaminen on kiihdyttävää ja tähän tarvitaan harjoitusta myös jatkossa. Kira ja Ax ovat liikkuneet niin rauhallisessa kuin vilkkaassa kaupunkiympäristössäkin, ja he pärjäävät mainiosti kummassakin.

Kiralla ja Axilla on voimakas saalis- ja riistavietti, jonka vuoksi he eivät sovi perheeseen, jossa on muita pieneläimiä. Suhtautuminen muihin koiriin on yhä myös mysteeri. Ax ja Kira ovat terveitä lukuunottamatta Axilla todettua sydänmatotartuntaa, jonka hoitoa on vielä muutama kuukausi jäljellä. Tämän jälkeen Ax saa toivottavasti myös terveen paperit.

Toiveita uudelle kodille:

Kira ja Ax ovat aktiivisia, ikäistään nuoremman oloisia koiria. Toivoisin, että he saisivat liikunnallisen ja aktiivisen kodin. Mitään pieneläimiä tulevassa kodissa ei voi olla koirien voimakkaan saalistusviestin vuoksi. Toiset koirat kodissa olisivat luultavasti Kiralle ok, mutta Ax ei tule välttämättä toimeen ainakaan urosten kanssa. Uskon, että Kira ja Ax voisivat pärjätä monenlaisessa ympäristössä, myös kerrostalossa, jos liikunnasta vain huolehditaan. Ne ovat kotioloissa hyvin rauhallisia ja hiljaisia koiria, eivätkä reagoi ulkoa tuleviin ääniin mitenkään. Heillä ei myöskään ole eroahdistusta, joka vaikeuttaisi oloa naapureiden kanssa. Vaikka meillä on iso piha, jossa he saisivat olla vapaana, valitsevat silti usein sisälle tulemisen mieluummin. Pärjäisivät siis todennäköisesti ilman pihaakin. Perheessä voisi olla myös lapsia, eivät ole reagoineet toistaiseksi lapsiin mitenkään ja suhtautuvat hyvin avoimesti ja luottavaisesti kaikkiin uusiin ihmisiin. Näkisin, että heille tärkeimmät kriteerit ovat liikunnallinen koti, jossa ei ole muita pieneläimiä eikä ehkä muita koiria. Muutoin nämä pärjäävät niin maalla kuin kaupungissakin, isossa kuin pienessäkin perheessä.

 

Aiemmat päivitykset ennen Suomeen saapumista alla 

21.6.2022
Hyvin onnekkaat Kirah ja Ax muuttivat yhteiseen kotiin Suomeen 11.6.

20.4.2022
Ax ja Kirah on varattu omaan yhteiseen kotiin Suomeen!

28.1.2022
Lisätty tuore video Axista ja Kirahista.

14.12.2021
Kirah on testattu sydänmato-negatiiviseksi. Kirah testattiin jo nyt, koska Ax on testattu positiiviseksi ja näinollen oli riski että Kirah olisi positiivinen myös, mutta onneksi näin ei ollut!

2.11.2021
Ax ja Kirah aloittivat yhteisen kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Ax on saapunuut Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ax on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Ax:n ja Kirahin yhteyshenkilö on Salla Honkapää (ensitiedustelut vain sähköpostitse)

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: