Enkelikoira: LADY NALA

Syntymäaika: 2010
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa
Kokoarvio:cm/kg

 

 

24.9.2015
Lady Nalan tarina alkaa joulukuusta 2013, jolloin Kulkurit kuulivat ensimmäisen kerran yhteistyötahomme Deissima Roxanan kautta Bukarestissa kadulla elävästä saksanseisojanartusta.  Tämä narttu istui päivisin kaupan edessä ja oli silmiinpistävän lempeä ja ystävällinen. Nala oli elänyt samoilla kulmilla kauan ja paikallinen eläinlääkäri ruokki sitä päivittäin. Mistä Nala oli alunperin tullut, ei ollut tiedossa. Nala eli siis romanialaiseen tapaan yhteisökoirana, sitä ei omistanut kukaan, mutta siitä pidettiin suunnilleen huolta omilla kulmillaan.

Roxana vaikuttui Nalan luonteesta ja kuultuaan Nalasta enemmän sitä ruokkivalta eläinlääkäriltä, hän kirjoitti siitä meille. Päätimme aloittaa Operaatio Nalan, sillä täytyihän noin upean luonteen omaava, kiltti, sosiaalinen ja ystävällinen koira saada pois kadulta, missä sen jatkuva uhka oli joutua rankkureiden saaliiksi ja tulla heitetyksi kunnalliselle tarhalle kuolemaan.

Parissa päivässä saimme pyörät pyörimään ja pyysimme ottamaan Nalan kiinni ja viemään sen yhteistyöklinikallemme, jossa se voitaisiin valmistella matkaan lähtöön. Seuraavana päivänä vain Nala ei yllättäen ilmestynytkään kotinurkilleen edes syömään. Eikä seuraavanakaan päivänä. Roxana tiesi että jotain on pielessä ja lähti Bukarestin pahamaineisille kunnallisille tarhoille etsimään Nalaa. Etsintä kannatti, sillä Nala löytyi Mihailestista, sullottuna kammottavaan ahtauteen, koiria täpötäynnä olevaan häkkiin. Roxana sai Nalan ulos ja vei sen Onevet-klinikalle.

Rotumääritelmän mukaan lyhytkarvainen saksanseisoja on kotikoirana lempeä perhekoira. Se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Koska rodulla ei ole vahtimistaipumuksia, se on ystävällinen vieraidenkin ihmisten kanssa. Sosiaalisen luonteen omaavana lyhytkarvainen ei ole aggressiivinen myöskään muiden koirien kanssa, toki se puolustaa tarvittaessa itseään. – See more at: https://kulkurit.fi/bubu/#sthash.O6qmk9j1.dpuf

Kun Nalalle oli Onevet-klinikalla tehty kaikki tarvittavat lähtövalmistelut, otettiin seuraava iso askel Nalan elämässä 16.3.2014 jolloin se saapui Suomeen kotihoitoon. Nalan sopeutuminen Suomeen sujui ällistyttävän hyvin ja se oppi hetkessä monet kotikoiran tärkeät taidot, kuten sisäsiisteyden ja muutamia peruskäskyjä. Tyttö hurmasi rohkealla ja avoimella luonteellaan kaikki sen tavanneet ja oli alusta asti varsinainen pusuautomaatti. Jo heti kotiutumisesta lähtien painautui Nala aivan ihmiseen kiinni, kun rapsutuksia on tarjolla. Myös lapset ovat olleet alusta asti mieluisia kavereita Nalalle, mutta suosittelemme, ettei Nalan tulevassa kodissa olisi alle kouluikäisiä lapsia. Autoilu on tytöltä sujunut aina hyvin.

Nala on joutunut Suomessa oloaikanaan vaihtamaan kotihoitopaikkaa kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hoitopaikan vaihto johtui Nalasta riippumattomista syistä. Toisella kerralla syy hoitopaikan vaihtoon oli, että silloisen kotihoitopaikan vanhemman uroksen ja Nalan kemiat eivät kohdanneet. Kummallakin kerralla hoitopaikan vaihdos on sujunut erittäin hyvin siitä huolimatta, että Nala kiintyy ihmisiin erittäin vahvasti lyhyessäkin ajassa.

Ulkoilua Nala on rakastanut alusta asti, mutta nopeasti ohi viilettävät asiat, kuten pyörät ja mopot aiheuttivat Nalassa aluksi epävarmuutta. Tämä ilmeni rähjäämisenä ja peräänhyökkimisenä. Tätä haastetta on Nalan kanssa työstetty runsaasti ja nykyään pyörien ohitukset sujuvat jo paljon paremmin, mutta mopot ovat vielä ajoittain liian pelottavia.

Nalan kaveriksi sopisi mainiosti nuorempi uros, sillä leikkiminen ja paniminen kaverin kanssa ovat Nalan lempipuuhia. Tällä hetkellä joidenkin vieraiden koirien kohtaaminen on Nalalle vielä jännittävää ja aiheuttaa rähinää, mutta rauhallisella tutustuttamisella siitäkin päästään eteenpäin. Varmuuden vuoksi Nalaa ei luovuteta kotiin, jossa on toinen narttu.

Aluksi yksinolo oli Nalalle erittäin haastavaa, mutta koirakaverin kanssa kotona oleminen on onnistunut jo alusta asti hienosti. Nyt yksinolotreeniä on harjoiteltu runsaasti ja sekin alkaa sujua vähitellen paremmin ja paremmin.

Kissakotiin Nalaa ei luovuteta, sillä Nalalla on erittäin vahva riistavietti ja se olisi aina tilaisuuden tullen lähdössä jahtaamaan niin kissoja, oravia, lintuja kuin muitakin pieneläimiä. Riistaviettisyytensä vuoksi Nalan juoksuttaminen vapaana ilman aitoja tai pitkää liinaa ei ole mahdollista.

Ääntään Nala käyttää esim. leikkiessään hyvinkin ronskisti, murisee, ähisee, puhisee ja äityy välillä yksin leluhiirtä heitellessään jopa haukkumaan. Nala on tällä hetkellä kotihoidossa kerrostalossa ja on tottunut rapun ääniin hienosti, mutta äänenkäytön herkkyys kannattaa ottaa huomioon Nalaa kerrostaloon harkittaessa.

Luonteeltaan Nala on reipas, sosiaalinen ja rempseä lady, jonka lempipuuhiin kuuluvat sohvalla lötköttely ja koirapuistossa juoksentelu.  Vieraisiin Nala suhtautuu vaihtelevasti. Toiset jännittävät niin, että on pitänyt haukkua ja valehyökkäillä ja toiset ovat päässeet ovesta sisään suoraan Nalaa rapsuttamaan. Näistä jännittävistä ihmisistä Nala on kuitenkin nopeasti päässyt yli ja ollut tilanteen rauhoituttua jo lähes heti vieressä hakemassa rapsutuksia. Nala on kokonaisuudessaan mukava, helponoloinen koira, jolla on hyvät hermot ja lempeä luonne.

Keväällä 2015 Nalalle kävi onnenpotku, sillä sen kotihoitaja ilmoitti, että tyttö saa loppuelän kodin hänen luotaan. Nalasta riippumattomista syistä 14.9.2015 Nala palasi kuitenkin uudestaan kotia etisivien koirien kategoriaan Kulkurien sivuille. Lady Nalalla on ollut taipaleensa aikana harmillisen paljon epäonnea matkassa, eikä sen ikioma loppuelämän koti ota löytyäkseen.

Olisiko sinulla tarjota Nalalle koti, jossa se saisi nauttia koiramaisesta elämästä loppuun asti?

11.1.2016
Vuosi on vaihtunut ja saimme uusia kuulumisia Lady Nalan kotihoitopaikasta. Nalan arki sujuu hienosti kotihoitopaikassa ja elämä rullaa ongelmitta. Nala on sopeutunut hyvin siihen, että sen talouteen muutti lähiaikoina kaksi uutta koiraa ja niiden omistaja. Vaikka Nalan perheeseen tulleet uudet koirat ovat huomattavasti paljon pienempiä kuin Nala, niin se osaa hienosti osaa leikkiä pienten kanssa varovaisemmin. Vain harvoin kotihoitaja joutuu kehoittamaan Nalaa ottamaan rauhallisemmin. Lisätty uusia kuvia Nalalle.

21.2.2016
Joskus käy niin onnellisesti, että elämä vihdoin ja viimein järjestyy parhain päin ja näin kävi nyt Nalalle: Nalan kotihoitopaikasta tulee sen loppuelämän koti!

17.4.2016
Viimein koitti se päivä, että Nalankin nimen eteen saatiin kirjoittaa ihanat sanat: “Kodin saanut koira”. Nalan varaajatäti ja kaikki Kulkurien aktiivit ovat onnesta sykkyrällä ja toivottavat Nalalle ja perheelle paljon onnellisia vuosia yhdessä!

24.3.2024

“Syttyi taivaalle uusi tähti, koiraenkelinä tästä maailmasta lähti. Kiitos kun olit ❤️

Saimme suru-uutisia: Lady Nala on siirtynyt koiraenkeliksi vajaa vuosi sitten. Paljon voimia ja iso kiitos perheelle.

——————————————————————————–

Lady Nala on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nala on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nalan leikkinäytteen huhtikuulta 2014 pääset katsomaan täältä.

Toinen leikkivideo kesäkuulta 2014 näkyy täältä.

Yhteydenotot Niinalle.

Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: