Kodin saanut koira: LILIPUT (nyk Lilli)

Syntymäaika: 02/2022
Sukupuoli: narttu
ei steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
10.7.2022
Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Pikkuinen Liliput on Ioanan hoivissa olevien Blessin ja Patronin pentu. Ioana pelasti kaikki kolme alueelta, jossa hän on vieraillut useaan otteeseen kevään aikana. Ioana on jo aiemmin pelastanut alueelta yhden Blessin pennuista, joka on jo löytänyt kodin Suomesta. Kevään mittaan Ioana yritti useaan otteeseen saada Blessin steriloitavaksi, mutta alueella asuvat ihmiset kieltäytyivät joka kerta. Kun keväällä Bless oli taas synnyttänyt pentuja, päätti Ioana lopulta ottaa koirat hoiviinsa. Ioana näki pennuista vain kaksi, Liliputin ja yhden urospennun, jota Ioana ei ole saanut pyydystettyä. Kun Ioana tapasi Liliputin, hän vaikutti kovin huonovointiselta, joten Ioana vei hänet klinikalle, jossa varmistuikin, että Liliput oli sairastunut parvoon. Liliput kuitenkin selvisi ja on nyt parantunut.

Aluksi Liliput asui Cosobassa sisätiloissa 3 päivää, jonka jälkeen Ioana siirsi Liliputin ulos häkkiin asumaan. Liliput on alkuun hieman ujo, mutta hetken päästä haluaa olla mielellään ihmisen seurassa. Ioanan mukaan Liliput tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Liliputin vanhemmat ovat molemmat todella energisiä koiria ja haukkuvat paljon, mutta Ioana ei ole kuullut Liliputin haukkuvan. Tämä käytös voi kuitenkin muuttua koiran kotiutuessa, joten on mahdollista, että myös Liliput alkaa käyttää ääntään.

Liliput voisi sopia monenlaiseen ympäristöön, kunhan tuleva koti on valmis tukemaan Liliputia kärsivällisesti ja pienin askelin kohti kotikoiran elämää. Tulevassa kodissa kaikki tulee olemaan pikkuiselle uutta, joten Liliput tulee tarvitsemaan paljon ymmärrystä ja positiivisia kokemuksia ihmisistä ja ympäröivästä maailmasta. Muutos uuteen kotiin tulee varmasti olemaan Liliputille alkuun jännittävää ja uusiin asioihin tottuminen voi viedä pitkän aikaa. Energisenä pentuna Liliput tulee tarvitsemaan myös paljon virikkeitä ja aktiviteetteja.

Liliput painaa tällä hetkellä n. 8kg ja varmaankin vielä kasvaa tästä hieman. Liliputin vanhemmat ovat kooltaan n. 35-40cm ja painavat n. 10kg, joten Liliputin aikuiskoko tulee luultavasti olemaan tätä luokkaa.

Päivitykset

10.9.2022

Liliput jätti tarhan pölyt taakseen ja muutti omaan kotiin viettämään puuhakasta kotikoiran elämää.

10.7.2022
Suloinen Liliput on lisätty adoptio-ohjelmaan etsimään omaa kotiaan.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Pyydämme erityisesti alle viiden kuukauden ikäisten pentujen kotiehdokkaita huomioimaan, että pienten pentujen riski sairastua adoptioprosessin aikana esimerkiksi parvoon tai penikkatautiin on mahdollinen. Heikon alun elämässään saaneet pennut omaavat usein alhaisen vastustuskyvyn ja varsinkin emottomat pennut ovat vaarassa sairastua hengenvaarallisestikin. Pennuille aloitetaan rokotusohjelma heti madotuksen jälkeen niiden löydyttyä/saavuttua tarhalle/iän salliessa ja siihen mennessä kun vaatimamme kattava rokotusohjelma on täydellinen ja pentu valmis matkustamaan kotiin (5 kk iässä), ovat riskit näiden pentutautien suhteen ohitettu.

Liliput saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Liliput on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Mikäli Liliput tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. 

Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Mari Tammenkoski

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: