Kodin saanut koira: MONALISA (SUOMESSA)

Syntymäaika: 2019
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Toijala)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosesiin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
(20.7.2021)

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017, yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Se on yksi Kulkurien keskeisimpiä yhteistyötahoja Romaniassa. Kaikki kauttamme Suomeen saapuvat koirat kulkevat tämän tarhan kautta, jossa niille tehdään kaikki tarvittavat valmistelut lentoa varten. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Monalisan taustasta tiedetään sen verran, että se on hylätty syksyllä 2020 One Rescue Associationin Cosoban tarhan portille vastasyntyneiden pentujensa kanssa. Talven yli Monalisa on asunut tarhalla, hoitanut pentujaan ja selviytynyt. Isolla koiratarhalla Monalisan sosiaalistamiseen ei ole ollut resursseja käyttää ja niinpä aran koiran kokemuspohjan muuttaminen ihmisten suhteen on tallannut paikallaan. Tarhalla Monalisa asui kahden muun nartun ja yhden uroksen kanssa tullen kaikkien kanssa toimeen.

Nykytilanne

Monalisa, kaverien kesken Monsku, Monaatti tai Monsku-Liisa, saapui Romaniasta kotihoitoon Suomeen 3.6.2021. Ajatuksena on ollut antaa Monskulle mahdollisuus sosiaalistumiseen ja hyviin kokemuksiin ihmisistä ja tavallisesta elämästä. Näiden seitsemän viikon aikana Monsku onkin kulkenut hurjan pitkän matkan ja ottanut lukemattomia pieniä askelia. Tullessaan Monsku ei antanut koskettaa itseään ja se väisti ihmistä jo pitkästä matkasta hakien vain herkut kädestä, ei muuta. Monsku oli myös hyvin stressaantunut, väsynyt ja peloissaan kaikesta suuresta muutoksesta sen elämässä ja sen jään murtaminen alkoi tapahtua hitaasti. Näiden viikkojen aikana olemme saaneet todistaa elämänilon ja leikkisyyden löytymistä, edenneet varovaisesta koskettamisesta oma-aloitteiseen huomion hakemiseen ja saaneet puettua Monskulle päälle varusteet ja vihdoin kuuden viikon paikkeilla olemme myös aloittaneet ulkoilun harjoittelun. Monskulla on vielä pitkä taival edessään, mutta tärkeät ensimmäiset askeleet oikeaan suuntaan on otettu.

Kotihoidossa Monskulla on kavereinaan kolme muuta koiraa (uros ja kaksi narttua), joiden kanssa Monskulla menee todella hyvin. Se on kohtelias ja sopeutuva muita koiria kohtaan ja väistää jos sille niin kommunikoidaan. Monsku ei ole konfliktihakuinen eikä provoisoidu herkästi. Hoitopaikassa Monsku on myös tottunut elämään kahden kissan kanssa ja niistä Monsku suorastaan tykkää. Se yrittää joskus nätisti hieman leikkiä kissan kanssa ja kissa saa mm. pestä Monskun naamaa kuinka paljon vain.

Monsku on todella motivoitavissa herkuilla ja kehut merkitsevät sille myös paljon. Koiran elekielen ymmärrys on tärkeää Monskun kanssa ja rauhoittavien signaalien käyttämiseen Monsku reagoi hyvin (selän/kyljen kääntäminen, poispäin katsominen, haukottelu esim.). Tällä hetkellä Monsku seuraa iloisesti hoitajaa kotioloissa ja viihtyy jatkuvasti lähettyvillä ja hakee myös jo oma-aloitteisesti koskettamista, mutta se ei ole vielä itsestäänselvää. Tarpeet Monsku tekee sisällä alustoille yhteen paikkaan siististi. Ulos Monsku ei ole vielä tehnyt tarpeitaan, sillä ulkona Monsku vielä lähinnä seisoskelee tai makoilee ja tutkii varovasti ympäristöään. Tätä on kuitenkin aktiivisesti harjoiteltu vasta reilun viikon, eli hyvin lyhyen aikaa. Kynsien leikkuuta on myös alettu harjoitella, siinäkin ollaan vielä alkutekijöissä.

Monsku haukkuu innostuessaan (esim. joskus ruokaa odottaessaan tai muiden koirien innostuessa) tai jos se on hyvin epävarma ja jännittää jotain tilannetta (esim. vieraiden ihmisten kylään tullessa alkuun). Muutoin Monsku ei ole erityisen kova haukkumaan. Rivi- tai omakotitalo saattaisi olla paras asuinmuoto Monskulle, mutta kerrostalokaan tuskin on poissuljettu vaihtoehto.

Monsku on lähes kaikkeen tottumaton, arka koira. Sen kanssa tulee edetä hyvin omaehtoisesti, tilaa ja aikaa antaen. Monskun kanssa ei voi kiirehtiä, sen täytyy saada sulatella asioita ja pureskella niitä pala kerrallaan päivien ja viikkojen aikana. Pakottamalla Monskusta saa esiin vain takapakin ja se voi myös pakotettuna käyttää hampaitaan. Monsku tarvitsee kodin, jossa sen kanssa ollaan ehdottoman valmiita etenemään sen tahdissa ja ymmärryksen siihen, että siihen voi mennä useita kuukausia, että Monsku esimerkiksi ulkoilee ns. normaalin koiran tavoin. Olisi hyvä, jos tulevalla omistajalla olisi jo entuudestaan kokemusta aran koiran kanssa elämisestä. Araksi Monsku ei kuitenkaan uskoaseni tule jäämään. Siinä näkyy nyt jo perusvivahteena rohkea ja leikkisä nuori koira, joka ei kotioloissa hätkähdä ollenkaan esimerkiksi imurista ja tutustuu ihmeen reippaasti uusiin kylään tuleviin ihmisiin. Tämä puoli Monskussa tulee varmasti ajan ja kärsivällisyyden myötä vahvistumaan.

Monskulle voisi olla paljon etua tasapainoisesta koirakaverista kotona, mutta sitä voidaan tietyin edellytyksin ajatella myös ainoaksi koiraksi, mikäli omistajalla on kokemusta ja ajallisia resursseja Monsun kanssa olemiseen ja asioiden totuttamiseen. Emme luovuta Monskua vilkkaaseen kaupunkiympäristöön, ensimmäiseksi koiraksi tai lapsiperheeseen.

Monalisa on noin 40 cm korkea ja painaa noin 13-14 kiloa.

Monilisan matkasta kotihoidossa löytyy materiaalia kotihoitajan intagram tililtä @sallhonk,

Päivitykset
21.8.2021

Monalisa on varattu ja muuttanut omaan kotiin. Onnea yhteiseen tulevaisuuteen Monalisa ja perhe!

24.7.2021
Monalisa on nyt valmis astumaan Kulkureiden adoptio-ohjelmaan etsimään omaa loppuelämän kotiaan.

*************

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Monalisa saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Monalisa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Monalisan yhteyshenkilö: Mari Jokinen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: