Kotia etsivä koira: ROMPPU (Enedinan pennut)

Innokas, ihmisten huomiota ja rapsutuksia rakastava Romppu etsii kotia, jossa se saisi olla perheen ainoa silmäterä
Syntymäaika: 12/2020
Sukupuoli: Uros
Kastroidaan
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
Kokoarvio: 55 cm/ 25 kg

Perustiedot ja tausta

28.3.2024

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Romppu päätyi kuluneena talvena emonsa Enedinan ja kolmen sisaruksena, Jasonin, Karinin ja Sleepy Boyn kanssa Luizan luokse. Enedina-emo oli elänyt kadulla jo useamman vuoden ja siellä Enedinaa ruokki aina eräs paikallinen perhe, joka ei kuitenkaan pystynyt ottamaan Enedinaa asumaan heidän luokseen. Enedinalle kävi, kuten niin monelle kodittomalle nartulle Romaniassa käy: se synnytti neljän pienen pennun pentueen.

Pentujen kanssa Enedina eli betoniputkessa ja sen lähiympäristössä. Emo oli pentujaan kohtaan kovin puolustava ja varoitteli ohikulkevia ihmisiä mm. hampaita näyttämällä. Ihmiset soittivat rankkurin paikalle pyydystämään koirat, mutta Enedina onnistui piiloutumaan pentujensa kanssa putkeen ja onnekseen välttämään kunnalliselle tarhalle joutumisen. Tapahtuman jälkeen Enedinaa ruokkinut perhe soitti Luizan apuun ja Luiza saikin kiinni koko perheen ja otti heidät luokseen turvaan.

Luizan luona Romppua sisaruksineen kuvattiin nuorina koirina olevan reippaita, iloisia ja meneviä nuoria koiria, jotka ottavat elämän uudet jutut vastaan uteliaasti ja avoimesti. Muut sisarukset ovat matkanneet jo ajan myötä omiin koteihin Suomeen, mutta tarhalla kotia odottaa vielä Romppu ja Jason.

Vieraitakin ihmisiä kohtaan Romppu on avoin, innokas ja rakastava. Ensimmäisellä tapaamisella se tarkkailee hiukan ja pohtii, mitäs nämä uudet tyypit ovat, mutta heti seuraavalla kerralla se ryntää suoraan syliin pussailemaan. Rompun tavanneet aktiivimme kuvailevat sitä herkäksi ja helläksi ihmisen kanssa: se pyytää kohteliaasti rapsutuksia ja nuolee jopa ihmisten korvat puhtaiksi. Kaikki maailman herkut ja lelut jäävät kakkoseksi, jos puntarissa on ihmisen huomio. Romppu ei pidä huomion jakamisesta toisten koirien tai kissojen kesken, ja sen vuoksi sillä tulee välillä yhteenottoja tarhalla.

Vaikka Romppu on tarhalla reipas ja avoin koiraherra, on kuitenkin hyvä muistaa, että Romppu on asunut tarhalla eristettynä ulkomaailmasta melko pitkään ja muutos tulee varmasti olemaan sille alkuun iso ja pelottava. Liikenne, vieraat ihmiset, hihnalenkkeily ja sisätiloissa asuminen ovat Rompulle täysin vieraita asioita ja tottuminen voi viedä aikaa. On tärkeää, että Rompun tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena sen matkalla kohti tasapainoisen kotikoiran elämää ja tarjota sille turvallinen ja rauhallinen koti.

Rompusta on kasvanut upea, noin 55 korkea ja 25 kilon painoinen koira. Sille etsitään kotia ainoana koirana, eikä se sovellu myöskään kissakotiin. Kodin olisi hyvä myöskin sijaita muualla kuin kerrostalossa.

Päivitykset

28.3.2024

Aktiivimme tapasivat Rompun jälleen tarhalla maaliskuussa. Romppu ja veljensä Jason ovat entiseen tapaan innokkaita ja heistä ihmisen huomio ja rapsutukset ovat ihan parasta. Romppua saa koskea lähestulkoon miten vain ja molemmat nousevat vieraita vasten, nuuskuttelevat ja tutkivat rohkeasti kaikkea. Kumpikaan ei säikähdä tai hätkähdä kun metallinen juomakuppi liikkuu kolisten. Romppu on hieman rauhallisempi ja sopuisampi veljeksistä ja väistää lähtökohtaisesti Jasonia. Yksi murinatilanne tulee tapaamisen aikana ihmisen huomiosta, mutta se ohittuu kuitenkin hetken kuluttua. Veljekset ottavat istuvan ihmisen herkemmin resurssiksi kuin seisovan ja namit pitää syöttää molemmille yhtä aikaa, jolloin ei tule sanomista kummaltakaan. Kumpa Romppu vihdoin löytäisi itselleen oman kodin <3

Lisätty kuvia ja videoita.

16.10.23

Romppu tavattiin tarhalla jälleen lokakuussa, ja kylläpä se olikin siitä innoissaan! Se nousee ihmisiä vasten herkkujen toivossa, ja antaa rapsuttaa joka puolelta. Aluksi se hössöttää ja pyörii menemään, mutta rauhoittuu hetken kuluttua nauttimaan huomiosta. Romppu haluaa ihmiseltä jakamattoman huomion, eikä oikein siedä toisia koiria tai kissoja lähellä.  Samassa häkissä elävän Jasonin kanssa se on sopuisampi osapuoli, eikä aiheuta konflikteja, mutta riitoja velipojan kanssa tuppaa tulemaan, juurikin herkuista ja ihmisten huomiosta. Romppu sopisikin parhaiten varmasti ainoaksi koiraksi, kissattomaan kotiin.

9.2.2023

On hämmästyttävää ajatella, että Romppu on elänyt tarhalla koko elämänsä. Se on taas vieraiden saapuessa yhtä avoin ja sosiaalinen kuin aiemminkin, vaikka tarhalla käy vieraita vain noin puolen vuoden välein. Rompusta vieraat ovat ihan paras asia ja se on todella iloinen tavatessaan uusia ihmisiä. Romppu vetäisi onnellisena loikan vierasta vasten, kun se vieraan luokse päästetään! Romppu seurailee mielellään ihmisiä, mutta myös nautiskelee rapsutuksesta ja herkuttelee vieraiden tuomilla namusilla. Vierailijat tekevät Rompun kanssa pienen treenituokion ja Romppu oppii käsikosketuksen aivan hujauksessa. Romppu vaikuttaa nopeasti oppivalta koiralta, jolla on todella iso motivaatio myös ihmisen kanssa toimimiseen. Siitä voisikin olla johonkin harrastukseen myös. Tarhalla Rompulla meinaa tulla välillä vähän skismaa sen Jason-veljen kanssa. Tämä ei ole sinänsä ihme: molemmat ovat samanikäisiä uroksia, joilla on todella kova tarve olla ihmisen kanssa ja ihmisen huomiota on vain rajallisesti saatavilla. Romppu ja Jason asustelevat talon yhteydessä olevassa puolilämpimässä tilassa ja vuorottelevat talon vieressä olevan ulkoilualueen käytöstä tarhalla asuvat Fetita-mummon kanssa. Lisätty uusia kuvia ja videoita!

28.8.2022

Aktiivimme tapasivat Rompun jälleen elokuun alussa ollessan vierailulla Luizan luona. Kuten viimeksikin, Romppu oli innoissaan ja tykkäsi rapsutuksista ja herkuista – vaikkakin tällä kertaa uudet ihmiset tuntuivat olevan hieman jännittävämpiä alkuun. Romppu antaa käsitellä ja katsoa hampaat, joissa onkin hammaskiveä. Tällä kertaa Romppu haukkui selkeästi vähemmän kuin viimeksi.

Romppua ei ole vielä kastroitu. Aktiivimme kertovat, että Romppu on tälläkin kertaa tavattaessa ollut aivan ihana tyyppi, jolta puuttuu enää oma koti. Lisätty uusia kuvia ja videoita Rompusta.

16.6.2022

Tapasimme hurmaavan Rompun kesäkuun alussa vieraillessamme Luizan luona. Romppu ja Jason ovat huvittavan hauska parivaljakko, jolta ei ainakaan menoa ja meininkiä puutu. Romppu on parivaljakosta se rauhallisempi tapaus. Hän on kuitenkin Jasonin tapaan energinen nuori koira. Romppu on luonteeltaan kiltti ja ystävällinen –  aivan ihana kerrassaan! Romppu antoi aktiivien rauhallisesti koskea ja silittää sitä. Hän tuli oma-aloitteisesti useasti rennosti aktiivien luokse hakemaan lisää silitystä. Myös namit maistuivat tälle pojalle suoraan kädestä.

Romppu on aktiivinen, energinen ja nauttii juoksentelusta piha-aitauksessa. Hän saattaa tottumattomuuttaan vähän säpsyä uusia ja jännittäviä juttuja, mutta on aika tasapainoisen oloinen koira. Jason ja Romppu ottavat mallia toisistaan sekä tukevat toinen toistaan. Jason yritti astua Romppua ja Romppu sieti sitä yllättävän hyvin.

Luiza kertoi, että molemmat pojat kastroidaan pian.

24.3.2022

Aina asiat eivät mene suunnitellusti. Kun Rompun piti saapua Suomeen, matkaan valmisteltiinkin vahingossa Rompun klooni, veljensä Sleepy Boy. Sleepy Boy matkasi Suomeen Romppuna ja hurmasi perheensä niin, että se sai jäädä uuteen kotiinsa. Olemme onnellisia Sleepy Boyn puolesta mutta toki surullisia siitä, ettei Romppu saanut elämänsä mahdollisuutta.

Nyt tarvitaan se Rompulle oikea koti, jotta tämäkin hurmuri pian pääsisi omaan kotiinsa!

11.2.2022

Ihania uutisia! Vihdoin myös Romppua odottaa Suomessa oma koti! Romppu on varattu.

9.11.2021

Kulkurien aktiivit tapasivat Enedinan pennut Luizan luona lokakuussa ja he kertovat, että pennuista on kasvanut upeita, sosiaalisia nuoria koiria. Romppu on sisarusporukassa selvästi vähän sterssaantunut ja se kokee tarvetta pomottaa sisaruksiaan. Sille parasta olisikin päästä pois tarhaympäristöstä omaan kotiin pikimmiten.

Rompulle lisättiin uusia kuvia ja videoita.

6.7.2021

Enedinan pennut sen kun kasvavat tarhalla ja niistä alkaa kuoriutua uljaita nuoria koiria. Saimme helteisestä Romaniasta videon pennuista. Nyt Rompulta ja sisaruksista puuttuu enää vain ne omat kodit. Olisiko yksi niistä sinun luonasi?

22.5.2021

Romppu aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Tina Rekola

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: