Kodin saanut koira: RUMBA (Tanssipennut)

Syntymäaika: noin 11/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Laitila)
Kokoarvio:cm/kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
10.10.2023

Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja tällä hetkellä on ajankohtaista sähköjen saaminen tarhalle.

Marraskuussa 2020 Carmen löysi Mitrenin hautausmaan läheltä emon sekä sen kahdeksan pentua. Yksi pennuista oli valitettavasti kerennyt jo menehtyä kylmyyteen, muut pennut värjöttelivät läjässä emon lähellä. Pennuista neljä, Samba, Rumba, Jive ja Cha-cha sekä emo Bossa pääsivät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Pennut olivat ohjelmaan tullessaan noin 9kk ikäisiä. Rumba oli tarhalla adoptio-ohjelmassa olevista tanssipennuista ujoin. Sekin pyöri kyllä iloisesti vieraiden ympärillä häntä heiluen ja haistellen, mutta koskettaminen jännitti eikä Rumba juuri uskaltanut jäädä ihmisen rapsuteltavaksi. Tyttö suhtautui kuitenkin hyvin, kun se otettiin syliin kuvien ottamista varten ja palautui nopeasti jännästä tilanteesta, kun pääsi takaisin maahan. Rumba ei juuri haukkunut tapaamisen aikana.

Rumba matkusti Suomeen 5.2.2022 ja tuli uudelleen kotia etsiväksi koiraksi huhtikuussa 2023. Rumba on asunut huhtikuusta alkaen kotihoidossa kahden aikuisen taloudessa, rauhallisemmassa asuinympäristössä rivitalossa ja lisäksi kesällä saaressa omakotitalossa paljon aikaa viettäen. Rumba sopeutui uuteen paikkaan paremmin kuin osasimme odottaa ja se hurmasi kotihoitoperheensä nopeasti. Rauhallisempi asuinympäristö on selvästi Rumballe tärkeä asia, ja esimerkiksi valjaiden pukeminen ja uloslähtö ovat sujuneet kotihoidossa pääosin ongelmitta sekä miehen että naisen toimesta. Rumba on paljastunut hellyydenkipeäksi ja omaan perheeseensä kovasti kiintyväksi. Rumba ei hauku turhia, eikä se rähjää remmissä. Rumba jännitti ja stressasi autoilua tullessaan kovasti, mutta kotihoidossa tilanne on jo parantunut harjoittelun myötä, vaikkei se vieläkään ole Rumban lempipuuhaa. Rumba herkästi oksentaa autossa. Rumballa on arkuutta yleisesti ja erityisesti ääniarkuutta, lisäksi se jännittää jonkin verran muita koiria, varsinkin haukkuvia sellaisia. Kotihoidossa Rumba on jo kuitenkin tutustunut useisiin koiraan hyvällä menestyksellä. Metsässä sekä kotihoitoperheen mökillä saaressa Rumba tykkää seikkailla sekä tutkia ja on siellä rento. Pyöräteillä ja teiden varsilla Rumba taas jännittää enemmän, mikä purkautuu hihnassa vetämisenä. Sisällä Rumba hakeutuu kotihoitajien lähelle ja on mielellään kainalossa tai rapsutettavana. Rumballa on jonkin verran resurssikäytöstä, johon tulevalla perheellä tulee olla ymmärrystä ja kiinnostusta työstää asiaa.

Rumba on röntgenkuvattu kipujen poissulkemiseksi kattavasti edeltävän kodin toimesta. Rumba osoittautui luustoltaan varsin terveeksi, mm. lonkat, polvet, selkä ja rintaranka näyttivät hyvältä. Ainoa löydetty muutos on oikean tassun hieman röntgentiiviimpi alue, mahdollisesti uudisluumuodostuma. Rumballa meni tähän jonkin aikaa kokeiluna kipulääke, mutta se on sittemmin päästy lopettamaan kokonaan eikä Rumballa ole kipukäytökseen viittaavia oireita. Rumbalta on otettu kontrollitautitestit eli sydänamto, ihomato ja leishmania Kulkurien ohjeistuksen mukaisesti, ja nämä ovat kaikki Rumballa negatiivisia. Rumballa on vielä toistaiseksi ollut käytössä arkuuteen koulutuksen tukena mielialalääke.

Rumba on ihana, sympaattinen ja herkkä tyttö, joka on oppinut jo paljon Suomessa olonsa aikana. Rumba on fiksu, nopea oppimaan ja se tekee asioita mielellään ihmisen kanssa. Rumban tulevalta kodilta edellytetään rauhallista asuinympäristöä, josta on helposti pääsy metsään ja ulkoilemaan vailla suuremmin muita liikkujia. Kaupunkiin tai vilkkaaseen/äänekkääseen asuinympäristöön Rumbaa ei luovuteta, eikä myöskään lapsiperheeseen. Rumban tulevalla kodilla tulee olla jo jonkin verran aiempaa koirakokemusta ja kiinnostusta sekä resursseja harjoitella Rumban kanssa koiralähtöisesti ja pitkäjänteisesti asioita. Rumba on elänyt tähän saakka ainoana koirana, ja se ehkä nauttisi jatkossakin saadessaan olla perheen ainoa silmäterä.

Rumba on pieni keskikokoinen koira, noin 45-50cm korkea ja painoa sillä oli viimeisimmän mittauksen mukaan 12,5kg.

Päivitykset

25.3.2024
Rumba on nyt virallisesti kotona, vaikka oikeasti onkin ollut sitä jo pitkän aikaa <3 Kiitos kotihoitoperheelle, nykyiselle kodille, Rumban hyvästä hoidosta <3

6.3.2024
Rumba sai tänään iloisia uutisia, sillä sen kotihoitopaikka on muuttumassa pysyväksi kodiksi <3

10.10.2023
Rumba kävi syyskuussa eläinlääkärissä, jossa siltä testattiin leishmania uudelleen sekä otettiin peruselintoimintoja mittaavia verikokeita. Kaikki olikin testeissä oikein mallikkaasti, veriarvot viiterajoissa ja leishmaniakin oli negatiivinen! Tämä oli hieno uutinen, koska Rumban ensimmäisissä uusintatesteissä Suomessa leishmania oli raja-arvoinen, sen vuoksi se piti kontrolloida nyt vielä kertaalleen.

Rumba on selvästi edelleen herkkä stressille ja muutoksille elämässä. Kun Rumba perheineen tuli takaisin kesäpaikasta saaresta ns. kaupunkikotiin pysyvämmin, oli perheen miespuolisella henkilöllä joitain päiviä hankaluuksia Rumban ulosviemisen kanssa. Selvästi Rumba reagoi muutokseen ja maisemanvaihdokseen, ja sille oli hankala pukea esimerkiksi valjaita päälle tai lähteä ulos. Samaan aikaan Rumban vatsa meni myös hieman sekaisin, varmasti stressistä johtuen. Tämä vaihe kesti joitakin päiviä, mutta sittemmin uloslähtö on taas sujunut ja Rumba selvästi sopeutunut taas tässä kodissa olemiseen. Rumba on selvästi herkkä tyttö ja tarvitsee ymmärtäväistä ihmistä vierelleen <3

10.8.2023
Rumban kuulumisia kotihoidosta. Rumba on hellyydenkipeä ja kiintyy voimakkaasti perheeseensä, pystyy olemaan kuitenkin yksinkin. Rumba tykkää rutiineista ja on kotihoitajan mukaan rauhallinen tyyppi joka vain silloin tällöin intoutuu leikkimään. Kun kotihoitaja poistuu paikalta lyhyeksikin aikaa, on vastassa yli-iloinen tyyppi kun palaa takaisin. Tällöin Rumba innostuksissaan hyppii ylös kotihoitajan jaloille, tätä on yritetty opettaa pois. Aamuisin Rumballa ei ole mikään kiire pissalle vaikka on pitkä yö takana. Vatsan toiminta on normaalia. Rumba tykkää nukkua ihmisen vieressä mutta rauhoittuu omallekin pedille. Kotihoitaja kertoo Rumban olevan söpö ja ihana koira. Rumba ei juurikaan hauku paitsi kun joku yllättäen saapuu paikalle. Rumba ei rähjää remmissä. Kynsiä saa jo vähän paremmin Rumbalta leikata.

Haasteina tai harjoittelun kohteina kotihoitaja kertoo olevan matkapahoinvointi, jopa pienemmillä matkoilla. Rumba tulee yleisesti toimeen muiden koirien kanssa (pelkää tosin haukkuvia koiria). Kun kotihoidossa oli pidempään toinen koira samaan aikaan hoidossa, iski Rumballe kuitenkin tarve puolustaa omaa ihmistä ja näykkäsi toista koiraa tällöin jalasta. Rumba ei enää pidä juuri ruokaa tai tilaa resurssinaan, mutta oma ihminen (kuten äsken kuvatussa tilanteessa) on tärkeä resurssi. Rumba myös herkästi turvautuu hampaiden käyttöön kun puolustaa resurssiaan.

Lisätty uusia videoita ja kuva.

9.7.2023
Rumban kipulääke on päästy nyt kokonaan purkamaan pois, eikä sillä vaikuta olevan kipuja. Rumba on tutustunut nyt viime viikkoina pariin koirakaveriin ja tapaamiset ovat menneet pääosin tosi hyvin! Selvästi tilanteet ovat kuitenkin Rumballe uusia ja jännittäviä ja kuormittavat sitä jonkin verran. Kun Rumba rupeaa väsymään ja kuormittumaan, tarvitsee se ihmisen ohjausta ja tauotusta tarvittaessa eri tilassa, ettei rupea äksyilemään kaverille 🙂 Ukkonen pelotti Rumbaa ymmärrettävästi kovasti. Kotihoitaja on nyt huomannut, että Rumba menee ajoittain levottomaksi ja alkaa vinkumaan,  kun kotihoitaja on poistumassa kotoa. Joskus se on jättänyt syömättä myös possunkorvan joka sille jätetään lähtiessä, mutta yleensä jätetyt herkut ovat kadonneet. Selvästi Rumba erottaa, onko kotihoitaja menossa vaikka saunaan vai lähdössä veneelle ja kokonaan pois saaresta (jossa perhe siis pääsääntöisesti asuu nyt kesäkaudella) asioille. Jälkimmäisessä Rumba on ollut levottomampi. Rumban vatsa on ollut kotihoidossa koko ajan hyvässä kunnossa, mikä kielii stressivatsan rauhoittumisesta. Edeltävässä kodissa Rumballa oli paljon haasteita vatsan sekä anaalirauhasten kanssa. Anaalirauhasia ei ole tarvinnut tyhjentää kertaakaan kotihoidossa. Rumba on vieraillut myös kotihoitajan vanhempien mökillä, jossa se on suhtautunut hyvin muihin ihmisiin.

Lisätty uusia kuvia ja video.

16.6.2023
Rumballa sujuu kotihoidossa varsin hyvin! Se on viettänyt kotihoitoperheen kanssa aikaa sekä saaressa mökkeilemässä että toisessa kodissa. Rumba alkaa saamaan hieman enemmän itsevarmuutta ja on saattanut nyt esimerkiksi ilmoittaa kunnon vahtikoiran tavoin, jos pihan ohi menee ihmisiä. Rumba on tavannut myös vieraita ihmisiä kotihoidossa useampaan kertaan ja nämäkin tapaamiset ovat menneet melko hyvin, vaikka välillä esimerkiksi liikkuva ihminen saattaa Rumbaa epäilyttää. Rumban kipulääkettä on alettu purkaa pois, eikä tämä ainakaan toistaiseksi ole tuonut mitään kipukäytökseen viittaavia merkkejä esiin. Kotihoitaja kertoo, että on leikannut Rumban kynsiä aina pari kynttä kerrallaan samalla kun tyttö pötköttelee, ja homma on hoitunut mukavasti näin. Rumba on edelleen hyvin läheisyydenkaipuinen kotihoitoperheen ihmisiä kohtaan, mutta osaa jäädä myös yksin sekä lyhyemmiksi että pidemmiksi ajoiksi ongelmitta.

Lisätty Rumballe uusi video ja kuvia.

25.5.2023
Rumballa tuli täysi kuukausi kotihoitoelämää täyteen. Rumba on viettänyt kotihoitoperheensä kanssa viime aikoina paljon aikaa mökillä saaressa, jonne kuljetaan veneellä. Rumba menee itse veneeseen mielellään ja matka sujuu hyvin. Vesi kiinnostaa tyttöä ja se kahlailee, muttei ole ainakaan vielä uskaltanut mennä uimaan. Rumba on tutustunut kotihoidossa myös pariin pieneen ja kilttiin koirakaveriin, joiden kanssa tutustuminen on mennyt hyvin. Koirien kauempaa kuuluvia ääniä ja haukkumista Rumba jännittää edelleen, ja stressaantuu tästä. Kotihoidossa on myös ollut pari tilannetta, joissa Rumba on säikähtänyt tai stressannut jotain kuuluvaa ääntä tai mielestään uhkaavaa tilannetta, ja reagoinut tällöin yrittämällä näykätä kotihoitoperheen miestä. Rumban tulevalla perheellä pitää olla ymmärrystä ja kiinnostusta työstää tämänkaltaisia tilanteita ehdottoman koiralähtöisesti.

Lisätty uusi kuva ja video.

5.5.2023
Rumba on asettunut kotihoitopaikkaansa 1,5 viikon jälkeen oikein hyvin. Se nauttii molempien kotihoitajien seurasta ja mielellään nukkuu ihan kyljessä kiinni ja nauttii seurasta sekä rapsutuksista. Ulkoilua on päästy harjoittelemaan ja uloslähdöt ovat sujuneet ongelmitta. Rumba nauttii erityisesti rauhallisessa metsässä ulkoilusta. Kotihoidossa on vielä toistaiseksi panostettu pääosin stressin laskuun, rauhoittaviin puuhiin sekä lepoon, mutta aloitettu pikkuhiljaa harjoittelemaan myös autolla lyhyiden matkojen kulkemista.

Lisätty uusia kuvia ja video.

20.4.2023
Rumba matkusti omaan kotiin helmikuussa 2022 ja tulee nyt uudelleen kotia etsiväksi huhtikuussa 2023. Rumballa on ollut Suomessa asuessaan enemmän jännitystä miehiä kuin naisia kohtaan ja edellisessä kodissa suhteen muodostuksessa perheen miespuolista jäsentä kohtaan oli haasteita. Rumban asuinympäristö kerrostalossa ja sen hälyinen lähiympäristö olivat sille liian jännittäviä, mikä purkautui mm. vaikeuksina varusteiden pukemisessa ja ulkoilussa. Rumban käytöksen takana oli mitä todennäköisimmin ainakin pitkittynyttä stressiä, jota se ei päässyt riittävästi laskemaan. Rumballa tämä purkautui mm. vahtimiskäytöksenä perheen miespuolista jäsentä kohtaan.

Rumba palaa kotia etsiväksi koiraksi, perustiedot päivitetty profiiliin ajan tasalle. Lisätty kuvia ja videoita. Rumba siirtyy kotihoitopaikkaan rivitaloon rauhalliseen ympäristöön tiistaina 25.4.2023. Päivitämme Rumban kuulumisia, kunhan tyttö on vähän kotiutunut uuteen paikkaan <3

11.2.2022
Onnekas Rumba matkusti omaan kotiinsa 5.2. ja aloitti totuttelun kotikoiran elämään <3

18.12.2021
Rumba on tänään varattu omaan kotiinsa <3

7.11.2021
Kulkurien aktiivit tapasivat lokakuussa Romanian reissullaan tanssipentujen Jiven sekä Rumban. Pentueesta kaksi on jo päässyt matkaamaan omiin koteihinsa Suomeen, mutta nämä kaksi vielä odottavat. Rumba on ujompi kuin Jive ja se onkin varuillaan vieraiden ihmisten seurassa. Rumba tulee kuitenkin ulos kopista, eikä lähde karkuun aktiiveja. Rohkaistuupa ottamaan nameja aktiivien kädestäkin, vaikkakin ujostellen. Olisi ihanaa, jos Rumba pääsisi omaan kotiinsa pian rohkaistumaan, mielellään rohkean koirakaverin esimerkillä. Lisätty uusia kuvia sekä videoita.

18.8.2021
Rumba aloitti oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Rumba saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Rumba on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Tutustu myös näihin: