Päivitetty 07.07.2020

Kodin saanut koira: VALDA


Syntymäaika: n. 6/2019
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romania (Happy Dogs Moreni)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
27.1.2020
Happy Dogs Moreni on eläintenhoitajana työskentelevän Anda Popescun vetämä yhdistys. Anda Popescu on nuorehko, hyvin länsimaalaisesti eläinsuojeluasiosta ajatteleva nainen. Hänelle on erittäin tärkeää, ettei koiramäärä tarhalla nouse, koirat voivat siellä kokonaisvaltaisesti niin hyvin kuin mahdollista, ja että kaikki koirat ovat steriloituja tai kastroituja sekä säännöllisesti rokotettuja. Andalle on itsestään selvää, että parantumattomasti sairaan ja huonosta elämänlaadusta kärsivän eläimen elämää ei pitkitetä.

Moreni sijaitsee noin 1,5 h ajomatkan päässä Bukarestista, ja niin monen muun romanialaisen pikkukaupungin tavoin se kärsii työttömyydestä ja poismuutosta. Monet kaupunkilaiset ovatkin muuttaneet ulkomaille töihin. Kodittomia koiria kaupungissa on noin 200-400.

Morenin tarhan viereisellä pellolla laiduntaa lehmiä. Lehmien omistajalla on vanhempi narttukoira, jota omistaja ei ole halunnut steriloida. Niinpä narttu tuli tiineeksi ja synnytti viisi pentua, jotka omistajan mukaan eivät olleet hänen ongelmansa. Koko pentue syntyikin Morenin tarhalla, sillä emo kulkee usein tarhan mailla. Yksi pennuista adoptoitiin jo omaan kotiinsa ja nyt neljä jäljelle jäänyttä, villivarsoiksikin kutsuttua pentua, aloittavat kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Tähän neljän sakkiin kuuluvat pareittain elelevät siskokset Valda ja Vilna, sekä Valdura ja Veiki.

Tytöistä Valda on hieman rauhallisempi pohtija, joka selkeästi mieluummin miettii tilannetta hetken ja toimii vasta sen jälkeen. Välillä Valdan pitää päästä häkissä olevan kopin turvaan keräämään rohkeutta ja pohtimaan, kuinka häkissä vieraileviin ihmisiin kannattaisi suhtautua. Araksi Valdaa ei kuitenkaan voi sanoa, sillä se suhtautuu vieraisiin iloisesti ja avoimesti, vaikka ottaakin siskoaan astetta rauhallisemmin. Anda Popescu kuvailee siskoksia sanoin “They are not damaged yet”, joka varmasti kuvastaa sitä, että näillä pennuilla on elämänilo ja -into tallella. Näin ei valitettavasti kaikkien tarhakoirien kohdalla ole.

Valda on jo nyt korkeudeltaan 55 cm ja voi olla, että se vielä hieman kasvaa. Iän myötä Valda tulee varmasti rotevoitumaan, eli pieneksi Valdaa ei tule jäämään. Tällä hetkellä Valdalla on painoa n. 28 kg.

Päivitykset
4.7.2020
Valda siskoinen matkusti Suomeen, ikiomiin koteihinsa. Onnea Valda ja perhe!

4.3.2020
Ihana Valda varattiin tänään omaan kotiinsa!

27.1.2020
Villivarsa Valda laukkasi mukaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan!
________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Valda saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Valda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Valdan yhteyshenkilönä toimii Kira Suomalainen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.