Päivitetty 30.09.2020

Kodin saanut koira: VEGGIE


Syntymäaika: Noin 2016
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Romaniassa (Roxana Deissima)
Kastroidaan

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 1.4.2019
Roxana Deissima on toiminut aktiivisena eläinsuojelijana vuodesta 2007 alkaen kun hänen kotikulmilla asustellut koira, jota Roxana oli ruokkinut, joutui julmien paikallisten rankkureiden toimesta yhdelle Romanian kunnallisista tarhoista. Roxana lähti hakemaan koiraa takaisin ja näki kunnallisen tarhan julmuudet, eikä paluuta entiseen enää ollut. Useimmiten koirat päätyvät Roxanalle teiden varsilta, kun hän matkaa Bukarestin ja kotikylänsä väliä. Veggie ja hänen ystävänsä Sushi löydettiin tienvarressa kesän ajan toimineen kasvis-/hedelmäkojun ympäristöstä ja kun koju sulkeutui, jäivät koirat aivan yksin. Onnekseen molemmat koirat pääsivät Roxanan ansiosta turvaan tarhalle odottamaan omia kotejaan.

Luonteeltaan Veggie on iloinen ja aktiivinen koira, joka nauttii kovasti ihmisen huomiosta ja hakeutuu mielellään lähelle. Kun Veggie innostuu se saattaa myös hyppiä ihmistä kohtaan, mutta tämä tapa on yleensä melko hyvin poiskoulutettavissa. Veggiellä on myös käytössä se suosittu romanialainen hymy, eli vetää nenän ruttuun ja näyttää hampaitaan ikään kuin hymyilisi. Tämä ei liity lainkaan vihaisuuteen, vaan enemmänkin Veggie tekee tätä jos innostuu, ilahtuu tai yrittää mielistellä.

Syyskuussa 2019 aktiivimme matkasivat jälleen vierailulle Roxanan tarhalle. Siellä yhtenä tavoitteena oli myös tavata Veggien, sillä poika oli hetkellisesti sivussa adoptio-ohjelmasta johtuen siitä, että henkilöt jotka toimivat tarhalla kokivat Veggien käyttäytyvän ihmisiä kohtaan hieman aggressiivisesti ja pyysivät Veggien vetämistä adoptio-ohjelmasta. Halusimme itse päästä paikan päälle tapaamaan Veggien ja muodostamaan mielipiteemme asiasta, sillä aiemmin emme olleet huomanneet tällaista käytöstä Veggiessä lainkaan. Kun aktiivimme istuivat puhumassa tarhan henkilöiden kanssa selvisi, että Veggie oli murissut tilanteessa jolloin sen oli tarkoitus laittaa kuljetusboksiin eläinlääkärireissua varten. Positiivinen vahvistaminen ja koiralähtöisyys ovat asioita jotka ovat suurimmalle osalle romanialaisista täysin vieraita käsitteitä. Tästä johtuen tilanne myös saattaa eskaloitua siihen, että koira kokee epämiellyttävässä tilanteessa tarvetta varoittaa sitä käsittelevää ihmistä. Kun ihminen ei välttämättä osaa ajatella asiaa koiran kannalta, saattaa säikähtää tätä koiran luontaista käytöstä.

Aktiivimme vierailun aikana he eivät kokeneet minkäänlaista aggressiivista käytöstä Veggien suunnalta. Tälleen he kuvailivat tapaamista:

“Veggie tuodaan ulos kämppiksensä, isokokoisen aikuisen nartun kanssa. Molemmat ovat innoissaan päästessään ulos. Veggie käy haistelemassa ympäri pihaa ja merkkailemassa paikat. Vähän lihonut, mutta ei mikään supertankki. Tulee moikkaamaan aktiivit ja hakeutuu sitten suoraan nameille. Tarhanpitäjä Cris tulee pyytämättä pitämään paikallaan valokuvaa varten, johon Veggie ensin reagoi vähän ihmetellen, mutta heittää koko homman leikiksi ja kellahtaa selälleen.

Testataan myös häkkihommaa, avohäkki tuodaan pihalle ja Nina heittelee nakkeja häkkiin. Veggie myöskään ole ihan terävin tyyppi, ei ensin ymmärrä miten häkkiin pääsee. Menee lopulta sinne sisään ja syö tyytyväisenä siellä nakkeja kun ovi suljetaan. Hetken kuluttua avataan ovi ja Veggie tulee sieltä nätisti ulos. Roxana epäilee, ettei Veggie ymmärtänyt olevansa kopissa ja totesi että se on innoissaan päästessään pihalle.”

Tilanne on erilainen kuin eläinlääkärireissu, tottakai. Uskomme kuitenkin, että Veggien kanssa pärjää hyvin kunhan ymmärtää koirien elekieltä ja osaa antaa Veggielle aikaa ja tilaa kun se sitä tarvitsee, ja myöskin kannustaa ja tukea sitä oikealla tavalla. Veggie on kyllä edelleen herttainen hymypoika.

Veggie hyötyy koirakokeneesta kodista, joka osaa toimia rauhallisesti ja antaa Veggielle aikaa totutella uusiin asioihin turvallisesti ja ajan kanssa, tukien Veggietä matkan varrella. Moni asia saattaa vielä pelottaa poikaa, joka ei ole kovin paljon positiivisia kokemuksia vielä kerennyt saada. Lapsiperheeseen Veggie luovutetaan vain erittäin harkitusti.

Iältään Veggie on Roxanan arvion mukaan noin 2-vuotias, se ei ole vielä kastroitu, mutta tullaan kastroimaan ennen saapumista Suomeen. Kooltaan poitsu on noin 55-60cm, 25kg.

Päiviteyt

30.9.2020

Veggie on löytänyt kotinsa Belgiasta. 

3.10.2019
Veggie palaa pienen tauon jälkeen uudelleen adoptio-ohjelmaan, sen jälkeen kun aktiivimme pääsivät sitä tapaamaan tarhalle syyskuussa. Veggie on hieman väärinymmärretty koira, jolla myös on tapana hymyillä näyttävästi kun se innostuu, on jännää tai välillä ihan muuten vaan. Veggie tarvitsee perheen jossa ymmärretään koirien elekieltä ja osataan antaa tukea ja aikaa sille tottua uusiin asioihin.

1.4.2019
Veggien tavanneet aktiivit kirjoittavat pojasta näin “Veggiellä on ihan hullun hieno hymy. Ja se hymyilee ihan koko ajan. Se vetää ylähuulensa aivan ylös, niin että koko ylähammasrivistö paistaa. Ihan mieletön koira. Hän leikkii pihalla Sushin kanssa ja leikkiessään näykkii leikkikaverin kintereitä. Veggie osaa viihdyttää itse itseään, se löytää pihalta lelun ja laittaa leikiksi. Hän on koomikko ja sen puuhia on mukava katsella. Fiksukin hän on  ja paljon enemmän kuin ulkokuori. Kun Veggien kanssa lähdetään harjoittelemaan siten, että rauhoittumalla ja lopettamalla namin kaivamisen kädestä, se hiffaa jutun juonen samantien. Ja se harjoittelisi maailman tappiin. Aivan täydellinen koira, siinä on kompaktissa paketissa kaikki, mitä ikinä voi ystävältä toivoa.”

28.2.2019
Aktiivimme tapasivat Veggien helmikuun lopussa 2019 ja kertovat pojan olevan oikein mainio tuttavuus. Se tykkää leikkiä ja touhuilla pihalla. Veggie ei ole toisten urosten kanssa nyt ollut tekemisissä, joten ei ole tiedossa miten suhtautuu näihin. Narttujen kanssa Veggie toimii hyvin. Poitsu ei ole itsessään kova haukkumaan, mutta yhtyy kuoroon mikäli muut haukkuvat.

20.12.2018
Veggie astui Kulkurien adoptio-ohjelmaan.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua. Veggie saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Veggie on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Veggien yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.