Päivitetty 10.04.2023

Kodin saanut koira: VIENO (Suomessa)


Syntymäaika: 11-12/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Espoo)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

18.12.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Yksi tarhalla asuvista koirista oli pikkuinen Vieno. Paikallinen poika oli löytänyt sen kadulta ja ottanut mukaan kotiinsa. Vieno oli kuitenkin paljastunut niin riiviöksi, että poika oli tullut toisiin aatoksiin ja tuonutkin sen tarhalle. Riiviö-sana toki kuvaakin Vienoa hyvin – se rallittaa pitkin pihaa kymmenien muiden koirien kanssa, kuten pentukoiran kuuluukin. Se on luonteeltaan reipas ja avoin koira, ja antaa käsitellä itseään hyvin.

Lokakuussa 2022 toimme Vienon kotihoitoon jatkamaan kodin etsintää, ja siitä onkin paljastunut reipas kotikoiran alku. Kotihoitajan tuella Vieno on opetellut mm. hihnakävelyä, yksinoloa sekä muita perustaitoja ja tällä hetkellä onkin sujuvasti työpäivän ajan yksin kotona. Virikkeistäminen on nuoren, korkeaenergisen koiran kanssa tärkeää ja kotihoitaja onkin käyttänyt Vienon kanssa erilaisia ruokavirikkeitä. Kotihoitaja kertoo Vienon osaavan rauhoittua hienosti, ja että uusista, jännittävistäkin asioista se palautuu nopeasti. Kaiken kaikkiaan Vieno vaikuttaa tasapainoiselta, iloiselta nuorelta koiralta.

Vaikka Vieno suhtautuu uusiin asioihin kohteliaan pidättäytyvästi, se on alkanut ajan kanssa kiinnostua ihmisistä ja toisista koirista ulkona. Isot koirat hieman jännittävät Vienoa, joten mikäli Vienon tulevasta kodista löytyisi koirakaveri, olisi sen hyvä olla keskikokoinen tai pienempi (näiden kanssa Vieno onkin tullut hienosti toimeen). Käsittelytoimenpiteet ovat Vienolle tutun ihmisen kanssa jo tuttu juttu, ja tutuista ihmisistä Vieno pitää muutenkin – se yrittää esimerkiksi sitkeästi hakeutua nukkumaan kotihoitajan sänkyyn. Myös vieraisiin ihmisiin Vieno suhtautuu iloisesti, ainoastaan miesporukat saattavat jännittää sitä hieman.

Vieno osaa tukeutua ihmiseen hienosti, ja kodilla olisikin hyvä olla jo jonkinlainen ymmärrys koiran elekielestä tai vähintään kiinnostusta perehtyä siihen. Äkkinäiset, kovat äänet voivat jännittää Vienoa jonkin verran joten olisi hyvä, mikäli tuleva koti ei olisi esimerkiksi aivan ison tien vieressä, josta kuuluu paljon kovia ääniä. Muuten Vieno voisi soveltua monenlaiseen perhekokoonpanoon, kunhan sitä sitoudutaan kouluttamaan kärsivällisesti ja positiivisin koulutusmetodein.

Vieno on kooltaan noin 45cm ja 15kg.

Päivitykset

10.4.2023

Vieno siirtyi alkukeväästä omaan kotiinsa, ja neidin elämä siellä onkin alkanut oikein mainiosti. Onnea omaan kotiin, Vieno!

12.2.2023

Melkein neljä kuukautta kotihoidossa antoi Vienolle hurjan hyvät eväät elämään – se on päässyt tutustumaan elämään kotikoirana ja opetellut tärkeitä taitoja. Tänään on vihdoin hänen onnenpäivänsä; Vieno on varattu omaan kotiin, minne se pääseekin pian muuttamaan!

23.1.2023

Saimme Vienolta kuulumisia ja sillä sujuukin mahdottoman hyvin kotihoitopaikassan. Uudeksi vuodeksi Vieno lähti kotihoitajineen raketteja karkuun syrjäisemmälle seudulle, mutta silti Vieno säikkyi satunnaisia räjähdyksiä ja livahti ääniä piiloon sängyn alle. Sängyn alus olikin turvallinen paikka, sillä sinne Vieno lopulta nukahtikin. Vieno on myös yllättänyt reippaudellaan, siitä on kuoriutunut talviaikainen vesipeto! Se oli päässyt rannalle ja syöksynyt suoraan hyiseen mereen vatsaa myöten!

18.12.2022

Vienon kodinetsintä jatkuu edelleen. Profiiliin on päivitetty Vienon kuulumisia kotihoidosta, ja pyydämmekin uusia kotiehdokkaita tutustumaan profiiliin huolellisesti. Kaiken kaikkiaan Vieno vaikuttaa ihanalta, iloiselta nuorelta koiralta, joka olisi jo aivan valmis muuttamaan omaan kotiinsa!

12.10.2022

Vieno saapui kotihoitoon viime viikonloppuna, ja on nyt ollut kotihoidossa viisi päivää. Moni asia (erityisesti kovat äänet kuten liesituuletin tai suihku) jännittävät Vienoa vielä kovasti, mutta neiti vaikuttaa silti suhtautuvan uudenlaiseen elämään uteliaasti ja kiinnostuneesti. Kotihoitaja kertoo Vienon tekevän tarpeita jo silloin tällöin myös ulos, syövän ja nukkuvan hyvin ja käyneen haistelemassa mm. kovin jännittävää robotti-imuria.

28.9.2022

Aktiivimme tapasivat Vienon syyskuun alkupuolella, ja Vieno oli yhtä reipas ja ihana itsensä kuin aiemminkin. Se elelee tarhan pihalla vapaana laumassa, eikä sillä ole tiettävästi ollut kahnauksia toisten koirien kanssa. Aktiivien jaloissa (ja syleissä) Vieno häärii auttamassa päivitysten kirjaamisessa, ja suhtautuu ihmisiin muutenkin avoimesti. Vienosta lisätty uusia kuvia ja videoita.

Tänään Vieno sai hyviä uutisia; se pääsee vihdoin etsimään kotiaan kotihoitopaikasta käsin. Tervetuloa Suomeen, Vieno <3

14.6.2022

Aktiivimme tapasivat Vienon kesäkuun alussa aktiivimatkalla. Tavattaessa Vieno asui pihalla isossa laumassa, missä se valitettavasti tulee hieman toisten koirien kiusaamaksi. Sillä on kuitenkin laumassa myös kavereita, joiden kanssa leikkii pitkin pihaa kuten pentukoiran kuuluukin. Ihmisiin Vieno suhtautuu iloisesti, tunkee syliin ja auttaa ihmistä mielellään mm. reissun paperiasioiden kanssa. Vienoa kuvaillaankin superihanaksi, innokkaaksi, kiltiksi sylihauvaksi, jolta puuttuu enää se ikioma koti.

16.5.2022

Vieno tassutteli adoptio-ohjelmaamme etsimään omaa kotia.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Vieno saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Vieno on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Vienon yhteyshenkilö on Oona Sildén.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.