Päivitetty 02.12.2022

Kotia etsivä koira: MINNI (ent. Vimpula) (Suomessa)


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

1.12.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain. 

Vimpula hylättiin ihan pienenä pallerona tarhalle. Tarhalla se oli aika “peruspentu”, joka pärjäsi  aika hyvin tarhaoloissa. Vimpula ei ollut kaikista reippain pentu, mutta ei myöskään syrjään vetäytyvä – jotain keskitasoa siis sosiaalisuuden ja reippauden suhteen. Vimpula asui muiden pienten pentujen kanssa sisätilojen huoneessa ja päivisin tarhan sisäpihalla. Ihana ja suloinen Vimpula saapui Suomeen n. 7 kk ikäisenä pentuna toukokuussa 2022 ja muutti asumaan kerrostaloasuntoon perheeseen, johon kuuluu kaksi aikuista omistajaa ja kaksi kissaa. Vimpula sai uudeksi nimekseen Minni. Nyt 1-vuotias terrierimäinen Minni palautuu yhdistykselle etsimään uutta kotia haasteidensa ja kodin henkilökohtaisen tilanteen vuoksi. Valitettavasti Minni ei sopeutunut elämään kaupunkiolosuhteissa eikä kissojen kanssa pitkästä totuttamisesta huolimatta. Minnin ja perheen tukena oli esimerkiksi eläintenkouluttaja ja lisäksi Minnille aloitettiin eläinlääkärin suosituksesta lääkitys stressitasojen laskemiseen. Perheen kanssa yhteistyössä päädyttiin viimein siihen lopputulokseen, että Minnin on parasta lähteä etsimään uutta kotia. 

Minnillä harjoittelua vaativat ennen kaikkea ulkoilu ja rauhoittumistaidot. Minni kiihtyy ulkona herkästi muista koirista, ihmisistä ja muista ärsykkeistä, mikä purkautui entisessä kodissa räyhäämisenä sekä omien varusteiden ja omistajan näykkimisenä. Perhe asui hyvin vilkkaalla alueella kaupungin keskustassa, joten Minnin kierrokset eivät päässeet lainkaan laskemaan ja se oli jatkuvasti todella stressaantunut. Tämä tilanne ja perheellä olevat kissat aiheuttivat sen, että Minni oli hyvin stressaantunut myös sisätiloissa. Tällöin Minni saattoi näykkiä edellisiä omistajiaan, jotka onneksi oppivat ennakoimaan näitä tilanteita – rutiinit ja ympäristön tekeminen mahdollisimman rauhalliseksi auttoivat. Kotihoidossa ulkoiluja on harjoiteltu uudelleen ja lisäksi Minnin kanssa on saatu laskettua stressitasoja, joten vastaanlaisia haasteita ei ole ainakaan vielä esiintynyt. 

Edellisessä kodissa työpäivän mittaiset yksinolot aiheuttivat kierrosten nousua, mutta tilan rajaaminen, kongi ja musiikin soittaminen ovat toimineet apuna tässä. Kotihoidossa yksinolot ovat sujuneet tähän asti hyvin, mutta Minni tulee tarvitsemaan rajatun tilan ja rutiineja varmasti pidempääkin. Oma turvapaikka on tärkeä myös sen vuoksi, koska Minnillä on esiintynyt resurssiaggressiivisuutta ruokaa kohtaan. Tämäkin voi olla pitkälti stressistä johtuvaa. Kotihoidossa Minnin kanssa on vältetty tilanteita, joissa se voisi alkaa puolustaa jotain. Minnin kanssa käsittelytaidot vaativat myös harjoittelua ja etenkin kynsienleikkuu on Minnin mielestä hyvin pelottavaa. 

Minnin parhaita puolia on edellisen kodin mukaan sen ihmisläheisyys. Minni haluaa paljon fyysistä läheisyyttä ja tykkää nukkua lähellä ihmistä esimerkiksi kainalossa, omalla tyynyllä ihmisen vieressä tai ihmisen jalkojen juuressa. Minni tykkää puuhata ihmisen kanssa ja nauttii virikkeistä, mutta virikkeiden on oltava sellaisia, ettei hän kiihdy liikaa. Esimerkiksi puruluiden jäystämisen on havaittu auttavan häntä rauhoittumaan. Aamuisin Minni osaa pyytää ulos ja aiemmassa kodissa Minni on tottunut päivittäiseen hampaiden harjaamiseen. Minni on namimotivoitunut, mikä auttaa häntä uusien asioiden oppimisessa. Edellinen koti kuvaa Minniä ihanaksi, rakastavasi, älykkääksi, oppivaiseksi ja miellyttämisenhaluiseksi koiraksi. Minni on edellisen kodin kertoman mukaan äärimmäisen ihmisrakas omia ihmisiään kohtaan ja oikea halikaveri, kun ihminen vain on saanut ensin hänen luottamuksensa.

Vaikka Minni on herkkä ja epävarma nuorukainen, oikeassa kodissa siitä varmasti kuoriutuisi oikea timantti! Minni tarvitsee rauhallisen kodin rauhalliselta alueelta. Minni etsii lapsetonta ja kissatonta kotia, jossa ollaan valmiita etenemään koiran ehdoilla. Minni hyötyy selkeästi toisen koiran seurasta, ja hänet luovutetaankin vain kotiin, jossa häntä on odottamassa tasapainoinen koirakaveri. Minni tarvitsee kodin, jolla on kyky lukea koiraa sekä aikaa ja motivaatiota opettaa hänelle arjen asiat rauhalliseen tahtiin. Minnille on oltava uudessa kodissa oma tila, johon se ohjataan rauhoittumaan, kun hän käy ylikierroksilla.

Minni on käynyt eläinlääkärintarkastuksessa, kiputesteissä ja luustokuvauksessa, ja näiltä osin siltä ei ole löydetty mitään poikkeavuuksia. Lääkärinpaperit tulevat mukana Minnin uuteen kotiin. Minniltä on testattu multiresistentit bakteerit ja se on todettu ESBL-positiiviseksi. Multiresistenteista bakteereista voit lukea lisää täältä. Minni on kooltaan n. 8 kg ja 38-40 cm.

Päivitykset

1.12.2022

Minni siirtyi marraskuun alkupuolella kotihoitopaikkaan rauhalliseen luhtitaloon hiljaiselle asuinalueelle. Minnin kotihoitoperheeseen kuuluu kotihoitajanainen, teini-ikäinen poika ja 3 narttukoiraa. Minni on hyötynyt kotihoidossa toisen koiran seurasta jo hyvin lyhyessä ajassa. Minni on leikkisä koira, ja toisaalta tasapainoinen koirakaveri on varmasti positiivinen asia itsevarmuuden kehittämisessä ja stressin kertymisen vähenemisessä. Etenkin pienet koirat ovat Minnin mieleen, eikä hän provosoidu, vaikka kotihoitopaikassa oleva vanhempi koira komentaa Minniä välillä Minnin härkiessä liikaa.

Kotihoitoon siirtyessä Minnin stressitasot olivat korkealla. Minnillä on kotihoidossa oma huone, johon se viedään rauhoittumaan tilanteen niin vaatiessa, vaikkakin hän osaa myös itse mennä rauhoittumaan sinne. Ulkoilu on edelleen vähän jännittävää, mutta siinä Minni on edistynyt huikeita harppauksia kotihoitopaikan koiran tuella! Ulkoilut on pidetty kotihoidossa hyvin lyhyinä, jotta stressitasot eivät nouse liikaa. Ulkona Minni pälyilee ympärilleen ja jännittyessään hän jää maahan makaamaan. Nyt Minni on alkanut jo myös rallitella ulkona!

Minni pitää ruokaa melko tärkeänä resurssina, ja tämä pitääkin huomioida uudessa kodissa ja antaa koiran hoitaa ruokailu omassa, turvallisessa tilassaan, koiraa häiritsemättä. Kynsien leikkuu ei vielä oikein onnistu, mutta kotihoidossa on aloitettu rauhallinen totuttelu kynsisaksiin. Tätä tulee jatkaa myös uudessa kodissa, Minnin tahtiin ja ilman pakottamista. Kotihoidossa Minni on kuitenkin kommunikoinut hienosti ja kertoo selkeästi, mikä on hänelle ok ja mikä on liian jännittävää.

Yksinolot ovat sujuneet kotihoidossa tähän mennessä hienosti, joskin maton hapsut ovat saaneet kyytiä. Suurimman osan ajasta Minni silti nukkuu ollessaan yksin. Minni näki kotihoidossa myös sukulaisen lapsia, jotka osasivat hienosti olla Minnin seurassa. Oleskelu lasten kanssa kanssa sujui hyvin. Tästä huolimatta Minniä ei luovuteta kotiin, jossa on pieniä lapsia. Vähän vanhempien lasten kanssa Minni voisi tullakin toimeen myös omassa kodissaan! Tämä vaatii kuitenkin tarpeeksi koirakokenutta perhettä.

14.5.2022
Vimpula, uudelta nimeltään Minni, saapui omaan kotiinsa!

2.3.2022
Vimpula varattiin omaan kotiin!

13.2.2022
Vimpula aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Lipton saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lipton on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Vimpula yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.