Kodin saanut koira: VIS

Vis on sympaattinen, koko elämänsä tarhalla viettänyt koira. Vis etsii kotia rauhallisesta asuinympäristöstä, jossa olisi jo ennestään kokemusta aroista koirista ja narttukoira kaveriksi.
Syntymäaika: 2017
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio: 55cm / 25kg

Perustiedot ja tausta
26.10.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Vis on tullut Cosoban tarhalle jo pentuna eli se on viettänyt siellä koko elämänsä eikä tiedä muunlaisesta elämästä mitään. Vis oli ennen todella arka, mutta on nyt onneksi hieman rohkaistunut ja saa mahdollisuuden löytää oman kodin Kulkurien adoptio-ohjelman kautta. Vis asuu takarivin häkissä parin muun koiran kanssa, jotka eivät ole Kulkureiden adoptio-ohjelmassa. Vieraita ihmisiä tavatessaan Vis on varovainen, pitää vieraisiin etäisyyttä, mutta on kuitenkin kiinnostunut tulijoista. Herkkujen perään Vis on kovasti ja uskaltaa tulla hakemaan niitä jopa ihan kädestä saakka. Vis säpsyy jonkin verran ja on tottumaton, mutta rohkaistuu ajan kanssa. Se on kiinnostunut tulijoista ja uskaltaa pysytellä melko lähellä ihmisiä. Vis ei tule toimeen toisten urosten kanssa, mutta narttujen kanssa se tulee toimeen. Adinan mukaan Vis haukkuu paljon tarhaympäristössä erilaisille asioille, joita kuulee tai näkee.

Vis hakee kotia rauhallisesta ympäristöstä perheestä, jossa on jo koirakokemusta ennestään sekä ymmärrystä aran ja tottumattoman koiran sielunelämästä. Sopivin asuinmuoto Visille olisi jokin muu kuin kerrostalo. Vis tarvitsee ennen kaikkea aikaa ja ymmärrystä totutellessaan uuteen elämään ja perheeseensä sekä kohdatessaan uusia asioita omaan tahtiinsa lempeän opastuksen tukemana. Vis on myös tottunut elämään koko elämänsä toisten koirien kanssa, joten reipas narttukoirakaveri olisi Visille kotonakin tärkeä juttu.

Vis on arviolta 55cm korkea ja painaa noin 25kg.

Päivitykset

16.6.2024
Vis matkusti eilen omaan kotiinsa Suomeen <3

3.4.2024
Ihania uutisia, nimittäin Vis on varattu omaan kotiin Suomeen <3

26.10.2023
Vis tavattiin lokakuussa yhdistyksen vapaaehtoisten toimesta Cosoban tarhalla. Ensimmäisenä tarhapäivänä Vis onnistui karkaamaan häkistään takakäytävälle, jossa Kulkurien 3aktiivit ovat kulkemassa. Vis on hieman hämillään vieraista ihmisistä, se juoksee luokse kun sitä huhuillaan mutta juoksee sitten takaisin häkkiinsä. Seuraavana päivänä Vis tavataan häkin verkon läpi viereisen joutomaa-alueen puolelta. Tällöin Vis suhtautuu vieraisiin ihmisiin neutraalisti mutta ihan iloisesti, hakee nameja kädestä aidan läpi ja ei hauku vaikka häkkikaverit räyhäävät. Kulkurien aktiivit kehuvat, että Vis on todella kaunis tyyppi <3

Lisätty uusia kuvia ja video.

17.2.2023
Vis tavattiin Kulkureiden vapaaehtoistyöntekijöiden toimesta helmikuun alussa Cosoban tarhalla. Visin häkkitoverit ovat arempia kuin Vis, mutta Vis on vierailijoista kovin kiinnostunut ja utelias, vaikkakin tottumaton. Se katselee vierailijoita pää kallellaan. Alkuun Vis on jännittyneempi, mutta se alkaa lämmetä suhteellisen nopeasti. Vis väistää, jos ihminen menee sitä suoraan kohti. Myös puhelin on Visin mielestä jännittävä kapistus. Vis ei tauota hakeutumalla koppiin, mutta pitää pienen etäisyyden ihmiseen jatkuvasti ja peruuttelee toistuvasti. Vis vähän haukahtelee ja välillä ravistelee itseään rauhoitellen. Pieni kumartuminen Visiä kohti ei saa sitä pakenemaan. Vis ei anna koskea, mutta syö herkut kädestä. Vis on edelleen hyvin paljon herkkujen perään ja ottaa niitä mielellään. Vis myös mussuttelee ja maiskuttelee herkut hupaisasti.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

17.10.2022
Vis aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: