Kodin saanut koira: XELDA (Rauniopennut)

Syntymäaika: 12/2021
Sukupuoli: narttu
ei steriloitu
Sijainti: Romania (Luiza Mandru)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

17.2.2023
Romaniassa, Grădiştean kylässä, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana ja on Kulkurien pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koditonta koiraa kerrallaan. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Koiria päätyy Luizalle hänen tai kyläläisten löytäessä niitä lähialueelta pelloilta, metsistä tai teiden varsilta ja ne ovat yleensä entisiä omistettuja ja sittemmin hylättyjä koiria tai näiden jälkeläisiä. Luiza ja Stefan huolehtivat kahdestaan eläimistään ja lisäksi he pyrkivät toimimaan aina resurssiensa salliessa alueella kestävän eläinsuojelutyön parissa sterilointikampanjoita järjestäen, jotta jonain päivänä alueella olisi vähemmän kodittomia eläimiä.

Rauniopennut on pienenä hylätty läheiselle rauniolle, jossa asuu koditon mies, jolle monet vievät ei haluttuja koiria.Pennuilla kävi kuitenkin tuuri, koska Luiza päätti ottaa pennut hoiviinsa. Xelda ja hänen kaksi sisarustaan Rion ja Zaki asuvat samassa aitauksessa. Yksi pennuista, Calinda, asuu erillään muista, koska narttupentujen välillä oli tullut kärhämää ja Calinda oli tullut purruksi. Aitauksessa asuvat pennut tulevat kolmistaan hyvin toimeen, vaikka ruokaresursseista käydään niiden kesken jonkin verran valtataistelua.

Rauniopennut ovat asuneet koko elämänsä vain Luizan ja Stefanin sekä kissojen ja muiden koirien kanssa. Luizan ja Stefanin kanssa Rauniopennut ovat kuin mitkä tahansa muutkin koirat – kaikki ovat hyvin kiintyneitä sekä Luizaan että Stefaniin, hakevat heiltä turvaa jännittävissä tilanteissa ja haastavat heitä leikkimään innoissaan. Luiza ja Stefan pystyvät myös hyvin käsittelemään kaikkia pentueeseen kuuluvia koiria. Lisäksi elämä Luizan ja Stefanin luona on mahdollistanut sen, että kaikki ovat tottuneet niin erilaisiin koiriin kuin kissoihinkin sekä ulko- että sisätiloissa.

Rauniopentujen elämä koostuu vain niistä kokemuksista, joita ne ovat tarhaympäristössä saaneet. Ulkoiluvarusteiden pukeminen, hihnassa kulkeminen, autolla matkustaminen ja etenkin vieraiden ihmisten kohtaaminen on niille lähes täysin vierasta. Kulkurien aktiivit ovat Rauniopentujen elämän aikana vierailleet tarhalla muutaman kerran, mutta muita ihmisiä Rauniopennut eivät ole koskaan nähneet.  Xelda on vaikuttanut pentueensa rauhallisimmalta jokaisella tapaamiskerralla. Lisäksi se on aina ollut utelias ja kiinnostunut aktiiveista: se heiluttelee häntää, käy nuuskimassa aktiiveita sekä syö herkkuja aktiivien kädestä. Ihmisten liikkeet ovat kuitenkin Xeldan mielestä jännittäviä, joten se säpsyy helposti kauemmas vieraiden ihmisten liikkuessa. 

Rauniopennut vaikuttavat  uteliailta, aktiivisilta ja iloisilta nuorilta koirilta. Ne ovat selvästi tottumattomia ja tarvitsevat tukea uusiin asioihin tutustuessa. Xelda toivoisi kodiltaan koiralähtöistä ajatusmaailmaa sekä tottumattoman koiran ymmärtämistä. Rauhallinen asuinalue ja asuinmuoto sekä koirakaveri ovat myös toivomuslistalla. Xelda on kooltaan n. 45-50 cm ja 14-18 kg (arvio helmikuussa 2023). Xeldaa ei ole vielä steriloitu, mutta se tullaan steriloimaan ennen kotiutumista.

Päivitykset

17.12.2023

Xelda matkusti Suomeen perheensä luokse.

14.11.2023

Xelda on varattu omaan kotiin ja hän jää veljensä Zakin kanssa odottelemaan kyytiä Suomeen.

15.10.2023

Neiti Xelda tavattiin syyskuun tarhareissulla Luizan luona. Xelda asustelee sisätiloissa, mutta vierailun ajaksi Xelda tuotiin veljensä Zakin kera ulos tapaamaan vierailevia ihmisiä. Xeldaa jännitti uudet ihmiset ja hän onkin tottumaton vieraita ihmisiä kohtaa, äkilliset liikkeet aiheuttivat Xeldassa säpsymistä. Tottumattomuudesta huolimatta Xelda on kovin utelias ja iloinen tyyppi sekä suhtautuu uusiin ihmisiin kiinnostuneesti. Heti alusta asti Xelda uskaltautuu syömään vierailijoiden kädestä namit ja rohkaistuu vielä lisää ajan kanssa. Xeldaa saa jopa hieman rapsuttaa leuan alta sekä vähän lavoista namin syötön yhteydessä, muuten Xelda ei kuitenkaan kaipaa ylimääräistä koskettelua vierailta ihmisiltä. Koko vierailun ajan Xelda pytyttelee lähellä ja vaikuttaa rohkaistuneen helmikuun vierailuun verrattuna. Xelda vaikuttaa kokonaisuudessaan siis herttaiselta ja leikkisältä nuorelta koiralta, joka on sen verran herkkurohmu että uskaltautuu nousemaan ihmistä vasten ja pysyy siinä herkkujen toivossa. Missä olisi Xeldan kokoisen koira paikka vailla? Xeldasta on lisätty uusia kuvia ja videoita. 

17.2.2023
Kulkurien aktiivit vierailivat tarhalla helmikuun alussa ja tapasivat samalla suloisen Xeldan. Vieraita tarhalla ei ole käynyt Kulkurien edellisen käynnin jälkeen, joten ei ole ihme, että Xelda oli hyvin ihmeissään vierailijoista. Istumme paikallamme, mutta Xelda säpsyy vähän liikkeitä ja ääniä, esimerkiksi sitä, kun toista aktiivia alkoi yskittää. Xelda kuitenkin palautui nopeasti, kun se oli säpsähtänyt jotakin. Aktiivin käveleminen ja kumartuminen on jännittävää, mutta Xelda ylittää itsensä ja tulee ottamaan namuja silti nameja aktiivin kädestä! Kyykyssä oleva ihminen ei ole Xeldasta kovinkaan jännittävä. Xelda tulee toimeen kissojen kanssa ja toisten koirien kanssa. Xelda on tavannut molempia eläinlajeja myös sisätiloissa, koska se asuu nyt pakkaskauden ajan sisällä Luizan ja Stefanin kanssa ja vain ulkoilee pihalla.

29.8.2022
Xelda tavattiin tarhalla elokuun alussa. Xeldaa kiinnostivat kovasti vieraiden tarjoilemat namit ja se ottikin niitä nopeasti kädestä. Muuten Xelda pysytteli vähän kauempana makoilemassa ja ihmettelemässä vieraita. Aluksi Xelda vältteli kosketusta ja väisti kättä. Kuitenkin vierailun loppupuolella Xelda tuli hieman rapsuteltavaksi ja hakeutui lähelle kosketusta varten. Luiza kertoi aiemmin Xeldan olevan pentueen pomo,  mutta tällä kertaa se väisti muita ja haki namit vasta viimeisenä.

28.7.2022
Xelda aloitti oman kodin etsimisen adoptio-ohjelmassa. Aktiivit tapasivat pennut kesäkuussa 2022 ja he olivatkin ensimmäiset vieraat ihmiset, jotka pennut tapasivat. Aluksi pennut haukkuivat hätääntyneen oloisesti ja juoksentelivat ympäriinsä, kun aktiivit astuivat aitaukseen. Kaikki pennut olivat todella kiintyneitä tarhan omistajiin Luizaan ja Stefaniin – pennut nauttivatkin heidän huomiostaan ja kinusivat reippaasti heidän syliinsä. Tutut ihmiset olivat pennuille selvästi iso tuki ja ne lopettivatkin hätääntyneen haukun Luizan luoksetulokutsusta. Aktiivit viettivät pentujen kanssa noin 30 minuuttia ja siinä ajassa niistä kaikki ehtivät avautua hyvin.  Tutustuminen aloitettiin heittelemällä nameja koiriin katsomatta ja niitä huomioimatta, mutta loppuajasta aktiivit olivat jo siirtyneet hengailemaan Luizan ja Stefanin kanssa keskelle aitausta. Kaikki pennut oleilivat ja puuhailivat normaalisti aktiivien vieressä, eikä kukaan enää haukkunut. Xelda rauhoittui alkujärkytyksestä melko nopeasti ja uskaltautui nopeasti tulemaan syömään nameja myös aktiivien kädestä. Xelda säpsyi yhtäkkisiä juttuja vähemmän kuin sisaruksensa ja palautui niistä nopeasti. Vaikka Xelda oli tottumaton, vaikutti se tasapainoiselta pennulta. Xelda hakeutui istuskelemaan aktiivien viereen ja pysytteli siinä hengailemassa, samalla pyytäen Stefanilta rapsutuksia.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Xelda saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Xelda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toimii Ilona Lahti-Nuuttila

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: