Päivitetty 24.03.2017

Kodin saanut koira: YINA (nyk. Nova)


Syntymäaika: 2009
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
steriloitu

 

4.4.2016
Romanian kaduilla elävistä kodittomista koirista suuri osa päätyy kunnallisille tarhoille. Kunnallisia tarhoja on monenlaisia ja niiden elinolosuhteet vaihtelevat. Yhteistä niillä on se, että ne ovat aivan liian täynnä koiria joilla on äärimmäisen pienet mahdollisuudet selvitä sieltä ulos hengissä. Odain tarha on yksi siisteimmistä kunnallisista tarhoista. Siellä koirista pidetään edes vähän huolta ja niitä kohdellaan suurimmaksi osaksi lempeästi. Vaikka tarhalla asuu lähes 500 koiraa, on ilmapiiri tarhalla yllättävän rauhallinen. Odaita johtaa muista kunnallisista poiketen hyväsydäminen nainen, joka todella välittää koirista. Niinpä hän aina mahdollisuuksien mukaan pyytää paikallisia eläinsuojelijoita ottamaan tarhalta koiria ja tarjoamaan niitä adoptioon, jotta ne saisivat mahdollisuuden parempaan elämään.

Tammikuussa Kulkurien yhteistyötarhaa Glinaa ylläpitävä Carmen Mandescu pääsi pitkästä aikaa käymään Odain tarhalla. Satojen koirien joukosta mukaan valikoitui muutama onnekas, jotka syystä tai toisesta kiinnittivät vierailijoiden huomion. Yina työnsi kuonoaan kohti ihmiskättä ja koetti samasta pienestä kolosta työntää myös tassunsa tavoittaakseen harvinaisen ihmishuomion paremmin. Se kannatti ja Yina valikoitui eläinsuojelijan matkaan. Nyt se on Glinan tarhalla saanut takaisin elämäniloaan ja vaikka se vielä onkin hiukan varautunut, se rohkaistuu päivä päivältä ja siitä saa varmasti loistavan, ikäistään nuoremman oloisen kumppanin itselleen. Yinan ei ole kuultu tarhalla haukkuvan ja se tulee toimeen häkkikavereidensa Yumen ja Reksin kanssa, joista Yume on voimakasluonteisempi ja Reks sopuisa. Yina mieluummin väistää, kuin konfrontoi.

Yina on noin viisikymmentäsenttinen ja painaa noin 22 kiloa.

29.5.2016
Toukokuun alussa Yina sai vieraita Suomesta, kun Kulkurien aktiivit matkasivat Romaniaan ja matkaohjelmassa oli myös Glinan tarha. Aktiivimme kertovat Yinasta: “Yina on niin kultainen kuin voi olla. Se on äärettömän huomionkipeä eikä millään haluaisi uskoa, kun yritetään työntää pois sylistä. Yina on todella kiltti ja sosiaalinen, haluaisi vaan olla ihmisen lähellä. Hiljainen ja lukuunottamatta tunkua syliin melko rauhallinen koiratyttö”. Sillä on todella paljon hammaskiveä ja vaikka osa siitä saattaa irrota sen myötä, kun se saa kotiolosuhteissa pureskeltavaa, se hyvin todennäköisesti tulee tarvitsemaan käynnin eläinlääkärin pakeilla hammaskiven poistossa. Kyseisen toimenpiteen hinta on arviolta 100-300 euroa.

Lisätty kuvia kultaiselle tytölle.

20.6.2016
Lisätty pari videota ajalta, jolloin Yina oli hoidossa Carmen yhteistyökumppanin luona.

9.7.2016
Yina asuu edelleen samassa tarhassa Reksin ja Yumen kanssa. Yina on luonteeltaan kovin sopuisa ja vaikka Rekskin on arahko, Yina väistää sitä. Yina pärjäisikin parhaiten laumassa, jossa ei olisi kovasti dominoivia kavereita. Ohdakkeiset vuodet eivät ole saaneet nujerrettua Yinan ihmisrakkautta ja se tulee reippaasti hakemaan omaa osaansa ihmishellyydestä. Se ei suinkaan tyydy siihen, mitä sille annetaan, vaan rapsutusten tauotessa se mäiskäisee rapsuttajaa päin näköä kuin viestien, että hei, älä edes kuvittele. Se tekee sen kuitenkin rakkaudesta.

Lisätty pari kuvaa kauniista Yinasta.

28.7.2016
Lisätty kaksi videota aktiivien heinäkuun reissulta. Suunnattoman ihmisrakkaan ja lempeän Yinan soisi jo pääsevän elämänsä ensimmäiseen oikeaan kotiin.

17.11.2016
Kun alkuvuodesta 2016 menimme Odain kunnalliselle tarhalle, saimme ottaa sieltä valvotusti mukaamme vain muutaman koiran. Kuten Yinan alkutekstissäkin kerrotaan, Yinan epätoivoinen huomionhaku pelasti sen Odain kunnalliselta. Mutta mihin? Se on nyt miltei vuoden odottanut kotiaan ja tekee sitä edelleen, nyt Glinan tarhalla. Tarha on syyssateiden ja hyisten tuulien myötä muuttunut kylmäksi muta-altaaksi, jossa koirilla tuskin koskaan on mahdollisuutta kunnon suojaan, saati lämpöön. Yina on edelleen se sama lempeä, kiltti ja suunnattoman ihmisrakas koira, joka se oli sillä hetkellä, kun se kurotti tassullaan Odain häkistä. Ja se on edelleen ihan yhtä vailla omaa kotiaan. Jonka se vuosien kodittomuuden jälkeen todellakin ansaitsee.

Lisätty marraskuulta video ja kuvia.

2.2.2017
Kultainen Yina on ottamassa jättiaskelen kohti omaa kotia, kun se kuluvan kuun 11. päivä saapuu Suomeen kotihoitoon. Toivottavasti sen myötä sen koti vihdoinkin löytää sen.

11.2.2017
Yina on saapunut kotihoitoon Suomeen, Helsinkiin. Sen ihmisrakkaus pursusi siitä jo lentokentällä ja se valloitti kotihoitajansa välittömästi. Olisiko siitä valloittamaan sinunkin sydämesi?

16.2.2017
Yina on nyt viikon verran ollut kotihoidossa ja saimme kertakaikkiaan hurmaavia kuulumisia Yinan kotihoitajalta:

“Meillähän on mennyt siis paremmin kuin hyvin. Yina on täysin sisäsiisti ollut tähän asti ja ei ole yhtäkään vahinkoa edes sattunut sisälle. Se pidätti yhden päivän yli vuorokauden, mutta pisut ja kakat tuli silti ulos. Videoilta näkee hyvin, miten Yina kulkee hihnassa. Yina ei vedä ollenkaan ja suurimmaksi osaksi kulkee todella nätisti vierellä. Tyttö on todella kiinnostunut ympäristöstään ja tykkää nuuskutella uusia hajuja. Yinan ryhti on myös tän vajaan viikon aikana parantunut äärettömästi! Se ei kulje enää selkä notkolla, vaan on pikkasen jo saanut sitä koiralle ominaista muotoa. Valjaat oli alussa tosi jännä asia. Yina ei laita mitään showta pystyyn, vaan yrittää hiljalleen hipsiä pois näköetäisyydeltä. Nakkien avulla nykyään valjaidenkin laittaminen ja pois ottaminen sujuu jo todella mallikkaasti.

Luonteeltaanhan Yina on mitä täydellisiin. Tämä on taas yks niistä koirista, jota ei riitä sanat kuvailemaan. Yina on äärettömän ihmisrakas. Se on avoin ja luottavainen kaikkia kohtaan ja rapsutuksia ei koskaan voi saada liikaa. Päivän kohokohta on aina se hetki, kun tulen töistä. Tyttö lysähtää mua vasten ja kun saa rapsutuksia, jaloista tulee makaronia ja se makaa mitä ihmeellisimmissä asennoissa lattialla hellyydestä nauttien. Vaikka Yina tykkää ulkoilla ja puuhailla, niin ehdottomasti eniten se nauttii siitä, kun se saa halia sen oman ihmisen kanssa.

Ruoka. Taikasana Yinalle. Mitä sitä nyt ei tekisi ruuan eteen? Alkuunsa Yina oli kauhea pomppimaan ja pöytä, keittiöntasot jne piti käydä tarkistamassa, jos sinne ois vaikka jäänyt ruokaa. Tästä tavasta ollaan opittu hiljalleen todella hyvin pois ja nykyään Yina osaa istua odottamaan ruokaa ennen kuin kuppi lasketaan maahan (täytyyhän sitä ennen pari pomppaloikkaa esittää, tottakai).

Muiden koirien kanssa Yina tulee hyvin toimeen, kunhan tutustuminen tehdään sen tahdissa. Jos toinen koira tulee liian innoissaan iholle, niin Yina murahtaa. Tita (hoitopaikan seniorinarttu) tajusi heti ekasta murahduksesta, että toinen tarvitsee alkuunsa hieman omaa tilaa ja ignoorasi Yinan ihan täysin. Tämän jälkeen Yina onkin ollut aivan rakastunut Titaan. En osaa muuta kuin kehua tätä tyttöä. Jos vaan voisin, niin pitäisin itselläni, mutta hyvillä mielin voin todeta, että joku onnekas saa Yinasta mitä täydellisimmän kumppanin itselleen. Sen kanssa pääsee kulkemaan elämän ylä- ja alamäet vieretysten. Ja siitä viereltähän Yina ei poistu. 

Ainiin! Ja lisäyksenä! Yina taitaa 8-9h yksinolon leikiten. Mitään ei tuhoa tai myllää paikkoja ja se ei oo ääntäkään päästänyt täällä olonsa aikana. Edes postille! Sille jopa Tita välillä haukkuu”.
Tulevan kodin on hyvästä alusta huolimatta muistettava ja tiedostettava, että Yinan sopeutuminen on vasta alussa ja että sopeutumisen edetessä myös jonkinasteisia esteitä saattaa olla edessä. Kärsivällisyydellä ja johdonmukaisuudella Yinasta saa kuitenkin aivan uskomattoman ihanan ystävän.
Lisätty kuvia ja videota kotihoidosta.
19.3.2017
Yinan pitkä matka kotiin on päättymässä. Se on tänään varattu omaan rakastavaan, loppuelämän kotiinsa.
24.3.2017
Yina sai tänään kodin. Sen pitkä, pitkä etsintä on vihdoin päättynyt. Samalla se sai uudeksi nimekseen Nova. Onnea matkaasi, rakas Nova.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Yina saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Yina on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yinan yhteyshenkilö: Maarit Auranen

Rapsutuksia kotihoidossa 22.2.17

Kotihoidossa 2/17

Kotihodossa 2/17

Marraskuu 2016

Heinäkuu 2016 I

Heinäkuu 2016 II

Maaliskuussa 2016

Tammikuussa 2016

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.