Päivitetty 23.01.2021

Kotin saanut koira: DAFFODIL


Syntymäaika: 1/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Toijala)
steriloitu

 

Daffy on herättänyt paljon kiinnostusta, eikä siitä oteta enempää kyselyitä vastaan.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta

20.12.2020
Eläinlääkäri Adina Vladut on pitkäaikainen, romanialainen yhteistyökumppanimme ja sydämellinen eläinsuojelija, jolla on merkittävä rooli mm. Kulkurien kautta adoptoitavien koirien valmistelussa. Eläinlääkärin työnsä ohessa hän pyörittää One Rescue Association -yhdistystä, joka mahdollistaa turvapaikan noin 400 koiralle Cosoban tarhalla. 

Daffodil eli Daffy on yksi tuhansista Adinan pelastamista koirista. Kesällä 2019 Adina löysi Daffyn tien varresta hyvin laihana, traumatisoituneena ja peloissaan. Oli selvää, että elämä ei ollut ollut Daffylle helppoa tai hyvää. Adina sai ruuan avulla Daffyn kiinni, mutta tarhalla Daffy vetäytyi kuoreensa ja murisi jos ihmiset yrittivät lähestyä sitä. Tarpeen tullen se puolustautui myös hampaillaan. Tarhalla on lähes 400 koiraa ja niitä hoitamassa vain muutama ihminen, joten tarhalla ei ollut antaa Daffylle resursseja sellaiseen totuttamiseen ja sosiaalistamiseen, mitä se olisi tarvinnut saavuttaakseen luottamuksen ihmiseen. Niinpä Daffy vietti tarhalla vain aikaa, välttäen ihmiskontakteja. Me tapasimme ekan kerran Daffyn joulukuussa 2019 Romanian matkallamme ja se jäi mieleemme, mutta emme voineet ottaa adoptio-ohjelmaan purevaa koiraa, joka ei antanut ihmisen lähestyä itseään. 

Kun kokeneella kotihoitajalla aukesi paikka ottaa se “kesyyntymisleirille”, tartuimme tilaisuuteen. Daffy tuli kotihoitoon Toijalaan 31.10.2020. Daffyn kotihoitopaikassa asuu yhden ihmisen lisäksi kolme erikokoista ja -ikäistä koiraa sekä kaksi kissaa.  Saapuessaan Daffy oli luonnollisesti hyvin peloissaan ja hämmentynyt, mutta se oli kuitenkin alusta lähtien utelias ja yllättävän rohkeasti se tutki heti sisällä kotiympäristöä sekä tutustui muihin hoitopaikan koiriin. Kotihoitajalta se söi herkut kädestä alusta asti, mutta muutoin siihen ei saanut koskea ensimmäiseen viikkoon. Se tuli melko lähelle, mutta väisti heti ojennettua kättä. Daffyyn ei tässä vaiheessa edes yritetty koskea, sen annettiin vain olla ja sille syötettiin välillä nameja, antaen Daffylle täyden vapauden toimia kuten haluaa. Näin Daffy sai pelkkiä hyviä kokemuksia ihmisestä.

Viikossa edettiin siihen, että Daffy rentoutui ja antoi lopulta koskettaa itseään. Daffy ei ole koskaan yrittänytkään purra kotihoitajaansa, mutta uskoaksemme se voisi tehdä sen, jos sitä pakotettaisiin johonkin mihin se ei pysty. Daffyn kanssa pakottamalla ei etene mihinkään, sen sijaan ajan, valinnanvapauden, herkkujen ja kannustamisen avulla se ylittää itsensä kerta toisensa jälkeen. Koskettamisesta edettiin sitten askel kerrallaan valjaiden pukemiseen ja noin kahden viikon kohdalla kotihoitaja ja Daffy pääsivät ulkoilemaan ensimmäisen kerran. Siihen asti Daffy teki vallan tarpeensa sisälle sanomalehdelle. Kun Daffy alkoi säännöllisesti ulkoilemaan, se alkoi tehdä heti tarpeitaan ulos suurimmaksi osaksi. Nyt tässä vaiheessa hätä osuu enää hyvin harvoin sisälle, mutta joskus voi vielä vahinko käydä.

Ulkoilu sujuu Daffylta koko ajan paremmin, vaikka se vielä onkin ulkona selvästi varautuneempi ja jännittyneempi kuin sisällä. Daffylla käytetään valjaita ja niihin kiinnitettävää lisäosaa, eli turvapalaa, ettei Daffy säikähdystilanteessakaan pääsisi peruuttamaan valjaista ulos. Tämä on tosi tärkeää uudessa paikassa tulevaisuudessakin. Vapaana Daffya ei ole pidetty vielä ollenkaan ollenkaan (aidattua pihaa lukuunottamatta), sillä se on herkkä säikähtämään uusia asioita. Daffyn kanssa on käyty maksimissaan muutaman kilometrin lenkeillä, vaikka ne toki sisältävät vielä aika paljon pysähdyksiä ja Daffyn tuumaustaukoja. Kannustamalla ja herkkujen avulla Daffy kuitenkin etenee koko ajan reippaammin ulkonakin. Daffyn kanssa on tosi tärkeää ylläpitää kontaktia ja puhua sille reippaalla ja lempeällä äänellä.

Sisällä tutussa paikassa Daffy on jo rento ja iloinen. Se seurailee jatkuvasti hoitajan touhuja ja leikkii myös jo päivittäin. Villasukista Daffy tykkää etenkin, niitä se kuskaa ja riepottelee usein 🙂 Läheisyys ja lämpö ovat Daffylle tosi tärkeitä juttuja, se rakastaa nukkua illalla sohvalla ja yöllä sängyssä aivan kyljessä kiinni peiton alla. Toivoisimmekin että Daffy saisi myös tulevaisuuden kodissaan nukkua ihmisen kanssa.

Kotihoitaja saa jo käsitellä Daffya aikalailla miten vain, kynsienleikkuuta on mm. treenattu ja Daffy on pesty kertaalleen. Vieraiden ihmisten kanssa Daffy on kuitenkin vielä varuillaan ja ei ota heihin suoraan omaehtoisesti kontaktia. Uusien ihmisten tarvitseekin varautua aloittamaan alusta Daffyn kanssa, vaikkakin varmasti tämä tehty pohjatyö sitä helpottaakin. Lapsia olemme tavanneet lyhyesti ja kouluikäisten, rauhallisesti käyttäytyvien lasten kanssa Daffy oli rennommin, mutta vilkkaat, pienemmät juoksevat lapset olivat Daffysta varsin pelottavia, eli etsimme Daffylle aikuiskotia tai kotia jossa lapset ovat jo vähintään yli 10-vuotiaita. 

Daffy ottaa melko herkästi resurssit omakseen ja se on mm. vahtinut lattialla ollutta ruokakassia toisilta koirilta ja murisee jos ne yrittävät lähestyä sitä. Samaa käytöstä on ollut myös esim kissoja kohtaan. Käytös on varmasti pitkälti stressikäytöstä ja tulee helpottamaan ajan ja luottamuksen myötä. Kotihoitaja on näissäkin tilanteissa saanut poistaa resurssin tilanteesta ongelmitta. Daffy ei ole erityisen kova haukkumaan, joskus muiden mukana innostuessaan sekin kyllä onnistuu. 

Vielä lopuksi terveyspuolen asioista: Daffylla on Romaniassa hoidettu sydänmato ja parhaillaan se saa siihen vielä jatkohoitoa, eli puolen vuoden ajan kerran kuussa annettavan Negxard Spectra-tabletin. Siihen on jo resepti valmiina olemassa. Tämän jälkeen Daffy tulee uudelleentestata kolmen sairauden varalta, kuten muutkin kauttamme saapuvat koirat. Sydänmadosta kokonaisuudessaan voitte lukea lisää täältä. Daffylla on myös edessä alhaalla kaksi aika kulunutta hammasta, jotka olisi eläinlääkärin mukaan hyvä poistaa. 

Ikäarvio Daffylla on 3-5 vuotta, se painaa 7 kg ja sen säkäkorkeus on 30 cm. Daffy on steriloitu ja testattu adoptioprosessimme mukaisesti.

Daffyn tulevassa kodissa voisi olla tasapainoinen koirakaveri/koirakavereita olemassa, mutta Daffy varmaan pärjäisi ainoanakin koirana. Ihan samanikäisen nartun kaveriksi emme sitä luovuta. Kissojen kanssa Daffy tulee myös pääosin hyvin toimeen. Daffy voisi asua missä asuinmuodossa vain, mutta ympäristön tulisi olla Daffylle melko rauhallinen, ulkoilun ollessa sille nyt rauhallisessa taajamassakin hetkittäin jännää. Ihan keskusta-asujaa emme Daffysta ajattele tulevan. Toivomme Daffyn tulevalla omistajalla olevan jo hieman koirakokemusta entuudestaan. 

Daffylle etsitään melko rauhallista ja ehdottoman sitoutunutta kotia, jossa ollaan alkuun valmiita panostamaan Daffyn luottamuksen saavuttamiseen, antamaan sille sen tarvitseman ajan ja etenemään sen tahtiin. Daffyn kanssa ei saa olla kiire mihinkään eikä sitä saa kohtuuttomasti paineistaa, tällöin se pakittaa tilanteesta pois eikä sen kanssa pääse edistymään. Kun Daffyn luottamuksen voittaa, se on maailman kultaisin ja iloisin pieni koira, joka rakastaa ihmistä ehdoitta ja vapautuneen onnellisesti.

 

Päivitykset

23.1.2021
Tänään koitti suuri päivä pienelle Daffylle – neiti pääsi omaan kotiinsa <3

4.1.2021
Daffy on ollut nyt kotihoidossa kaksi kuukautta. Pikkuinen on tullut tässä ajassa valtavan matkan ja arki kotihoitopaikassa onkin jo varsin sujuvaa. Daffyn elämä pyörii tavallisten arkirutiinien ympärillä, se nukkuu hyvin ja levollisesti, sillä on hyvä ruokahalu ja se oppii viikottain uusia asioita.

Kotioloissa Daffy on jo varsin rento ja vapautunut, leikkisäkin, mutta hihnassa ulkoilu on sille vielä verrattain uutta ja silloin Daffy on varautuneempi ja jännittyneempi. Daffy esimerkiksi voi jähmettyä katsomaan kaukana liikkuvia ihmisiä tai toisia koiria ja liian läheltä ohittaessa Daffy jännittyy ja pyrkii pakenemaan. Olisikin hyvä, jos Daffy saisi asua asuinlaueella, jossa olisi mahdollista ulkoilla ilman jatkuvaa liikennettä (Daffy ei välitä autoista tms, vain toiset koirat ja ihmiset voivat jännittää sitä). On toki täysin mahdollista että ajan kanssa Daffy tottuu paremmin ohituksiin, mutta se voi ottaa aikaa ja vaatii paljon hyviä kokemuksia.
Daffy teki uuden vuoden tienoilla mökkireissun kotihoitoperheensä kanssa. Matka sujui hyvin, Daffy viihtyy autossa pitkiäkin matkoja ongelmitta. Uuteen paikkaan (rauhallinen, syrjäinen mökki omalla porukalla) Daffy tutustui todella reippaasti ja uteliaasti ja viihtyi hyvin. Huomattiin myös että Daffyssa nosti päätään taipumus laajentaa tutkimusaluetta aidan alitse naapurin pelloille, mutta Daffy tuli kutsuttaessa kyllä heti luokse, Sitä siis ei voi ihan valvomatta jättää aidatullekaan pihalle, ellei aita ole täysin varma.
Mökillä ei kuulunut hirveästi raketteja, mutta Daffy pelkäsi niitäkin muutamia mitä kuului. Se hakeutui saunaan lauteiden alle ja sohvan alle, mutta ei mennyt paniikkiin. Paukkuarkuuteen on hyvä kuitenkin varautua tulevassakin kodissa.
Kaiken kaikkiaan Daffylle kuuluu siis hyvää ja se jatkaa hoitoapaikassaan sopivan kodin odottamista. Daffysta on lisätty uusia kuvia ja videoita!
20.12.2020
Daffodil aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Daffodil on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Daffodil on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan tarkasti Daffyn profiiliin ennen yhteydenottoa. Daffyn varaajana toimii Iris Vainio.

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.