Päivitetty 16.12.2018

Kotia etsivä koira: STELLA (Team Miniones, ent. Dory), SUOMESSA


Syntymäaika: Noin 3/2016
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Lahti)
Steriloitu

 

Perustiedot ja taustat

(13.10.2018)
Kesäkuussa 2016 eräs Gradistean kylässä asuva nainen löysi 4 pientä pentua hylättyinä tien varresta. Nainen tiesi, ettei hän voi jättää pentuja siihen sillä näillä ei olisi mahdollisuutta selvitä. Omaan kotiinsa hän ei voinut näitä ottaa joten hän piilotti ne asumattoman talon pihalle yön yli ja soitti sitten paikalliselle eläinsuojelijalle,  ja Kulkurien luotettavaan yhteistyökumppanille, Luiza Mandrulle. Luiza otti pennut vastaan seuraavana päivänä, huolehti näistä ja antoi mahdollisuuden elämään.  Poika Alok, sekä tytöt Lety, Erna ja Dory, nykyään Stella, adoptoitiin kaikki omiin koteihinsa Suomeen.

Stella tuli uudelleensijoitukseen 23.12.2018 ja siirtyi kotihoitoon. Stellan haasteena on mm. remmirähjääminen. Stellaa käytettiin eläinlääkärin tutkimuksessa jotta saisimme tietää jos käytös johtuu kivuista ja kipututkimuksessa kävikin ilmi, että Stellalla oli niskasta hännänpäähän saakka paikat kovin jumissa.

Stella on nyt käynyt fysioterapiassa ja kotihoitaja on pitkäjänteisesti ja tunnollisesti jumpannut Stellaa, muutamalla helpolla liikkeellä. Myös lonkat ja selkä kuvattiin eläinlääkärikäynnillä ja kuvista selvisi myös, että toinen lonkka on hieman löysä. Stellan siskolla todettiin aikoinaan sama asia ja tälle on auttanut se, että lihaksia ollaan vahvistettu. Kontrollissa Stella kävi hiljattain ja iloksemme fysioterapeutti totesi Stellan olevan paljon vetreämmässä ja paremmassa kunnossa nyt. Stella pärjää ilman lääkkeitä tällä hetkellä ja vaikuttaa kaikin tavoin rennommalta ja iloisemmalta koiralta.

Stella on edelleen ihana kainalokaveri mutta osaa myös olla itsekseen. Lenkille saa hienosti kontaktia siihen ja tällä hetkellä lenkit sujuvat suurimmaksi osaksi ilman rähjäämisiä. Stellaa puri toinen koira korvasta ja se sai tikit, mutta haava on parantunut hyvin, eikä tapahtuma ole aiheuttanut Stellalle takapakkeja hihnakäyttäytymisessä.

Stella vaikuttaa onnellisimmiltaan ainoana koirana ja sille etsitäänkin kotia ainoana silmäteränä. Ensisijaisesti aikuiskotiin ja vain erittäin harkinannvaraisesti lapsiperheeseen.

Stella on kasvanut vajaa 50cm neidoksi, se on steriloitu ja rokotukset ovat uusittu 12/2017.

Päivitykset

13.10.2018
Stellan korva on lähtenyt parantumaan todella hienosti, vielä on tikit mutta pian ne ovat muistoissa vaan. Stellaan ei vaikurta jääneen pahoja traumoja tapahtuneesta, sillä lenkit ovat jatkuneet yhä mallikkaasti. Joskus saattaa vähän ärähtää jollekin mutta ne kerrat ovat tosi harvassa.

8.9.2018
Teiskossa Pirkanmaalla järjestettiin elokuussa Kulkurien kotihoitajille koulutuspäivä johon myös Stella kotihoitajiensa kanssa osallistui. Päivä oli ollut kovin onnistunut ja mukava ja Stella oli pärjännyt hienosti eri harjoituksissa. Tänään tuli kuitenkin hieman ikävempiä uutisia, sillä Stellaa oli joutunut lenkin lomassa toisen koiran puremaksi ja tällä hetkellä tytöllä on kaksi tikkiä koristamassa korvalehteä. Stella ei kuitenkaan ollut itse syypää tähän tapahtumaan, vaan oli ollut ottavana osapuolena. Päivitämme lähipäivinä Stellan kuulumisia ja miten korva on lähtenyt parantumaan. Lisätty myös video yhdestä hyvästä ja käytännöllisestä harjoituksesta, kuonokopan tekemisen positiiviseksi asiaksi koiralle. Tästä taidosta saattaa olla apua joku kerta kun koppaa joutuu käyttämään, esim eläinlääkärillä tms. Myös toinen video, Stellan hienosta kävelystä on tuloillaan piakkoin.

12.8.2018
Stella on saanut nauttia kotikoiran elämää hoitoperheensä parissa jo lähemmäs 5kk. Yhdessä he ovat opetelleet asioita ja nauttineet Suomen kesästä niin kaupungissa kuin mökilläkin. Remmirähjäämistä esiintyy enää vain harvoin ja silloinkin vain hetkellisenä pörähdyksenä, mikäli tilanne tulee yllättäen tai namit ovat jääneet kotiin. Stella oli kesällä viikon verran toisen hoitajan luona, kun oma hoitoperhe oli lomamatkalla ulkomailla ja Stella pärjäsi oikein hienosti siellä, mutta oli kyllä oikein iloinen kun oma hoitajaperhe tuli taas hakemaan hänet. Stella on päässyt mukaan mökille ja vaikka minne, ja yleensä kaikki nämä reissut sujuu oikein mallikkaasti. Muista koirista Stella ei oikein perusta edelleen, eli haetaan kotia ainoana silmäteränä. Stella on edelleen hieman epävarma tilanteissa jossa on esim paljon vieraita, mutta ennakoimalla näistäkin tilanteista selviää nykyään hyvin.

Stella on oikein kultainen ja iloinen pienehkö neitokainen, joka tuo paljon iloa ja aurinkoa elämään.

21.5.2018
Stella on ollut kotihoidossa ja pidemmän aikaa. Suurin ongelma Stellan tullessa hoitoon oli paha remmirähjääminen. Yhdistys järjesti Stellan kipututkimukseen sekä selän- ja lonkan kuvaukseen, jossa Stellan todettiin olevan aivan jumissa. Lääkekuurin ja fysioterapiasta saaneiden liikkeiden harjoittelun jälkeen, Stella on nykyään paljon paremmassa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti.

18.3.2018
Stella joutui olosuhteiden pakosta vaihtamaan kotihoitopaikkaa mutta pärjäsi tässä hienosti. Se on kuin olisi aina tuntenut nykyisen kotihoitajapariskunnan, leikki ja hakee läheisyyttä ja rapsutuksia. Ulkkoilu on tässä uudessa ympäristössä sujunut mallikkaasti ja vaikka Stella välillä saattaa jännittyä nähdessään toisen koiran tai jännittävän asian, se kuitenkin hyvin palautuu siitä tilasta herkkujen motivoimana. Stellalle menee kipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja säännöllisesti ja se odottaa fysioterapiakäyntiä, joka on varattu sille maaliskuun lopussa.

20.2.2018
Stella on käynyt kiputiloihin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolla ja siellä sille tehtiin lämpökamerakuvauksen avulla kipututkimus sekä kuvattiin lonkat ja selkä. Stella sai kiitosta eläinlääkäriltä hyvästä käytöksestä, tämän hetkisistä kivuista huolimatta. Stellan lihakset ja kroppa on melkoisen jumissa niskasta häntään ja myös lonkassa on löysyyttä havaittavissa. Stella sai mukaansa lääkkeitä sekä suosituksen fysioterapeutin vastaanotolle, mikä on seuraava askel, kunhan lääkkeet ovat saaneet vaikuttaa ensin hetken. Stellan sisaruksella todettiin myös aiemmin löystyyttä lonkassa mutta tilanne on parantunut tilapäisellä lääkityksellä sekä lihaskunnon parantamisen avulla. Eläinlääkärin arvion mukaan voi hyvin olla, ettei lonkka tule aiheuttamaan Stellalle ongelmia jatkossa mutta pitää tiedostaa, että hyvä fyysistä terveyttä on tärkeää ylläpitää ja lihaskuntoa vahvistaa sopivalla tavalla.

Kipu on joskus salakavalaa, eikä koira aina sitä näytä kuten kuvittelisimme. Mikäli koiran käytös muuttuu tai tietynlainen “häiriökäyttäytyminen” vahvistuu, kannattaa koira käyttää kiputiloihin perhentyneellä eläinlääkärillä, jotta mahdolliset kivut voidaan sulkea pois tai hoitaa mikäli niitä on.

Stella on yhä ihmiselle suloinen ja läheisyyttä kaipaa mutta on tärkeää antaa sen myös olla rauhassa, eikä riehaannuttaa sitä liikaa vaan edetä sen ehdoilla. Stella on ihmisrakas ja nuori koira, joka rakastaa leikkimistä mutta välillä menee niin sanotusti yli, jolloin kroppaa alkaa kolottamaan ja silloin Stella myös saattaa hermostua herkemmin.

18.1.2018
Stellan kotihoitaja kertoi taas Stellan kuulumisia. Se nauttii paljon rapsutuksista ja tykkää olla lähellä. Ulkoilun suhteen edistystä on tapahtunut siinä, että Stella nyt on alkanut merkkaamaan hieman enemmän, eli tekee pissoja useamman kerran lenkin aikana. Se on myös kovin innokas seuraamaan hajuja ja tulisi mahdollisesti tykkäämään kovasti esim hajutyöskentelystä, mikäli tällainen sattuisi kiinnostamaan uutta omistajaa. Lenkit ovat muuten edelleen haastavia sen suhteen, että Stella edelleen reagoi koiriin ja muihin häiriötekijöihin voimakkaasti. Olisi hyvä päästä harjoittelemaan alueelle, jossa on hyvin tilaa väistää ja olla tarpeeksi kaukana häiriöstä. Stellan kotihoitopaikan lähellä sijaitsee koulu ja se suhtautuu edelleen kovin rauhallisesti ohi juokseviin lapsiin. Asuntoon tuleville ihmiselle tyttö murisee ja haukkuu mutta kun saa todeta vieraat “turvallisiksi” omalla ajallaan ja rauhassa, se on todennut tilanteen olevan harmiton.

Stellasta joku saa oikein mukavan kainalokaverin ja kaverin touhuilemaan eri harrastuksien parissa. Olisi hyvä jos löytyisi jonkin verran kokemusta Stellan kaltaisista koirista ja energiaa sekä motivaatiota sitoutuneesti treenata Stellan kanssa ulkoiluakin.

11.1.2018
Nyt on tovi kulunut siitä kun Stella muutti kimpsuineen ja kampsuineen kotihoitajan luokse. Liitän otteen kotihoitajan kertomasta: “Heräämisen jälkeen pitää kuitenkin ottaa rapsutustuokio. Stella on alkanut jutella aamuisen rapsutuksen yhteydessä. Ja etenkin jos olen liian uninen, enkä rapsuta tarpeeksi, niin hän kyllä huomauttaaa matalalla kurkkuäänellä. Sit vähän sapuskaa ja lenkille. Stella lähtee aina mielellään ulos ja tulee mielellään takaisin kotiin. Meidän pihalla asuu jänis ja tällä saattaa olla oleellista merkitystä asiaan. Stella lähtee pupun perään ja myös lintujen perään kovin liukkaasti.  Kerran nähtiin kissa ja silloin niskakarvat nousi pystyyn ja veto oli kovimmillaan. En suosittelisi Stellaa kissakotiin.”

“Saan kuitenkin pitää oman sänkyni itselläni ja syödä rauhassa yksin. Stella ei myöskään ole noussut pöydille ottamaan tavaroita. Kuono nousee kyllä, mutta hän ei nosta tassuja tasoille. Tässä oli yksi poikkeus. Ollessaan yksin kotona oli käynyt hakemassa mun pipon keittiön pöydältä. Ois siellä ollut paljon muutakin, mutta vain pipo löytyi hänen lempimatoltaan kuolaisena. Jännityksellä odotan päivää, kun tavarat joutuu siivoamaan pois. Stella on kuitenkin ollut yksin kotona joka päivä puolesta tunnista eteenpäin, eikä siinä ole tietääkseni ollut mitään ihmeellistä. Olen aina jättänyt jotain naposteltavaa ja touhuttavaa sille. Yleensä on kait syönyt ja nukkunut. ”

Ulkoilu on osoittautunut olevan Stellan haastavin kehityksen paikka. Kierrokset nousee, etenkin toisista koirista ja silloin Stella haukkuu, kiskoo ja riuhtoo hihnassa. Tällöin Stella ikään kuin unohtaa kaiken muun. Kotihoitajan kanssa kävi kerran samalla tavalla kuin edellisessä kodissa, kun Stellaa yritettiin siirtää toiselle puolelle ja itse asettua koiran ja “kohteen” väliin, Stella nappasi kiihdyksissään hoitajaa polvitaipeesta. Muissa tapauksissa Stella ei ole napannut, vaikka olisi kiihtynyt. Remmikäytös on työn alla mutta tulee varmasti vaatimaan vielä paljon panostusta. Edelleen toteamme, että rauhallinen asuinympäristö olisi Stellalle paras.

23.12.2017
Stella on nyt siirtynyt kotihoitajan luokse mutta sijainti on edelleen Helsinki. Vaikka tyttö on hieman mietteliäs ja moni asia saattaa jännittää, tyttö on hakenut reippaasti tukea ja rapsutuksia kotihoitajaltaan. Lisää kuulumisia ja uusia kuvia tulossa tuota pikaa.

27.6.2016-1.12.2017
Stella astui muiden Team Minionsien kanssa Kulkurien adoptio-ohjelmaan 27.6.2016. Omaan kotiin se saapui 29.8.2016 ja kerkesin asua perheensä luona noin 1v 3kk ennen kuin se palasi kotia etsiväksi koiraksi, päällisinä ongelmina korkeat stressitasot, vilkas ympäristö, kiivas remmiräyhääminen ja perheen toista koiraa kohtaan kohdistuneet pomottamiset.

27.6.2016
Nelikko on leikkisä, iloinen ja täynnä elämänhalua. Ne touhuavat innoissaan muiden mukana päivät pitkät ja tulevatkin hyvin toimeen muiden Luizalla olevien koirien kanssa. Pennut ovat myös tavanneet kissoja mutta eivät ole viettäneet paljon aikaa näiden kanssa. Tapasimme pennut heinäkuun alussa ja kaikki neljä ovat sosiaalisia pikkupenneleitä, joiden rokotusohjelmat melko pian on saatu päätökseen. Pennut ovat tällä hetkellä vajaa 4 kuukauden ikäisiä ja painoa näillä on noin 4kg. Erna on hieman isompi ja painaa noin 5kg. Aikuisena nelikko tulee olemaan arviolta noin 8-10kg, eli pienikokoisia.

Dory on suloinen tuttavuus. Se oli aivan hiljaa sylissä ja kääntyi varovaisesti katsomaan ihmistä kenen sylissä se istui. Dory oli hieman ihmeissään mutta nautti myös läheisyydestä. Kun Doryn laittoi maahan se lähti sisarustensa kanssa iloisesti tutkimaan pihamaata.


 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran käytös voi kotiutuessa muuttua.

Stella luovutetaan steriloituna, rokotettuna ja se saapui Suomeen ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Dory on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Stellan yhteyshenkilö: Mia Takolander

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa