Päivitetty 25.11.2018

Kotia etsivä koira: EONA


Syntymäaika: 5/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
ei steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
13.11.2018
Eona päätyi siskonsa Elizahin kanssa Glinan tarhalle kunnallisen tarhan kautta. Eonan emo oli synnyttänyt ainakin kuusi pentua kadulle, jossa se oli hoitanut niitä parhaansa mukaan. Ystävälliset ihmiset olivat pitäneet huolta tästä koiraperheestä ja ruokkineet niitä kadulla, mutta silti perheellä kävi huono tuuri. Rankkurit nappasivat emon pentuineen kunnalliselle tarhalle, missä koirien olot ovat kaikinpuolin varsin karut. Koiraperhettä kadulla hoitaneet ihmiset maksoivat koirien ylläpidosta koiratarhalla, mutta silti neljä pennuista kuoli mahdollisesti nälkään. Tästä suivaantuneina koirista huolehtineet ihmiset maksoivat emon ja kaksi sairaalloisen laihaa pentua pois tarhalta ja toimitti ne Glinan tarhalle. Siellä emon onni kääntyikin, sillä se sai hyvän kodin Romaniasta. Emo on keskikokoinen, avoin, rauhallinen, sosiaalinen, tasapainoinen ja ystävällinen koira. Elizah matkusti Suomeen omaan kotiinsa tammikuun 2018 lopussa. Eona muutti noin vuoden ikäisenä toukokuun 2018 lopussa asumaan Carpen tarhalle, joka sijaitsee maaseudulla noin tunnin ajomatkan päässä Bukarestista. Carpen tarha on Kulkureiden pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Carmen Mandescun ylläpitämä tarha ja se on edelleen osittain rakenteilla.

Eona oli siskonsa tapaan iloinen ja leikkisä pentu, joka on kasvanut oikein hyvin elämän alkutaipaleen aliravitsemuksesta huolimatta. Se oli innokas ja utelias touhottaja, mutta ei kuitenkaan ihan mahdoton energiapommi. Se on kuitenkin viettänyt jo yli vuoden tarhalla, jossa sen virikkeet ja ihmiskontaktit ovat olleet varsin rajallisia, joten se suhtautuu uusiin asioihin varauksellisemmin kuin ennen. Tulevassa kodissa onkin hyvä olla valmiuksia rauhalliseen tahtiin tapahtuvaan uusien asioiden kohtaamiseen ja lempeään rohkaisuun. Eonan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että sen tuleva asuinympäristö on rauhallinen ja reipas koirakaveri olisi Eonalle luultavammin suuri iloa ja turva.

Eona on 45cm korkea ja se painaa noin 14 kiloa. Se näyttää tällä hetkellä keskikokoiselta koiralta.

Päivitykset
23.10.2018
Eona oli kovin kiinnostunut sitä tapaamaan tulleista aktiiveistamme, mutta jännitys vei voiton ja se jäi seurailemaan häkin tapahtumia vieraita kierrellen. Tämä neitonen tosiaan tarvitsisi kodin, jossa se saisi tilaa ja aikaa ympärilleen sekä luotettavan ihmisen, joka ei hoputtaisi sitä tutustumisessa.

25.8.2018
Lisätty menevälle Eonalle video hihnalenkiltä.

22.7.2018
Eona sai jälleen vieraita, kun kolme Kulkureiden aktiivia kävi tervehtimässä sitä. Eona senkun kaunistuu aikuistuessaan, mutta hän on edelleen herkkä typy, joka tarvitsee rauhallisen ympäristön, jossa se saa omaan varovaiseen tapaansa tutustua maailman menoon. Ajan kanssa tämä toista kesäänsä elelevä koiruus varmasti näyttää myös sen aktiivisemman puolen itsestään.

7.7.2018
Suloisen Eonan maailma on viime aikoina ollut mullistuksia täynnä, sillä pian muuton jälkeen se pääsi aktiiviemme vierailun aikana lenkille! Tämä arkiselta kuulostava asia on kuitenkin hyvin epätavallinen ohjelmanumero, joka jännittikin Eonaa valtavasti. Varsinkin joutuessaan ulos häkistään Eona oli aivan jännittynyt, mutta yllättävän nopeasti se alkoi kuitenkin reipastua ja käppäillä eteenpäin. Eona haki  ja sai paljon tukea ja turvaa reippaasta häkkikaveristaan Cuzasta. Eona tulee siis tarvitsemaan omassa kodissaan reilusti aikaa totutellakseen kaikkeen uuteen ja reipas koirakaveri voisi olla tässä hyvä apu. Eona käyttäytyi kuitenkin kaikissa tilanteissa (valjaiden pukeminen, kantaminen ym.) todella lempeästi ihmistä kohtaan. Eonalle on lisätty uusia kuvia lenkiltä.

21.6.2018
Eonan arjessa on tapahtunut suuri muutos, sillä se on muuttanut Glinan tarhalta upouuteen Carpeen. Aktiiviemme vieraillessa Eonan aitauksessa, se oli asunut uudessa “kodissaan” vasta alle viikon. Eona olikin hyvin levoton ja varovainen vieraiden seurassa. Se söi nameja maasta, mutta arasteli herkkujen hakemista vieraiden kädestä. Muiden koirien haukkuminen teki Eonasta vieläkin epävarmemman ja jännittyneemmän oloisen ja se vetäytyi aitauksen takaseinälle katselemaan vieraita. Eonan elämässä ei ole hetkeen kovin kummoisia muutoksia tapahtunut, joten voi olla, että sillä kestää jonkin aikaa sopeutua ympäristön vaihdokseen. Se tarvinnee myös tulevalta kodiltaan aikaa, lempeää rohkaisua ja arjen rutiineita kokeakseen olonsa turvalliseksi.

19.3.2018
Aktiivimme kävivät kylässä Eonan luona maaliskuun alussa. Ihan ensimmäiseksi Eona saa vieraiden hajua sisältävän huivin vieraiden tullessa sen häkkiin. Se nappaa häkkikaverinsa kanssa huivin ja lähtee iloisena riepottamaan huivia kuten videollakin näkyy. Kun kaveri saa huivin itselleen, Eona antaa sen pitää huivin, tappelua tai edes sen tynkää, ei huivista tule, vaikka resursseja ja huveja tarhalla on kovin vähän ja varsin harvoin. Itse vieraan kohdalla se vetäytyy ensin peppu heiluen, mutta kun tarjolla on vieraan selkä, se lähestyy uteliaasti ja käy nuuskuttelemassa tämän huolellisesti. Eona käyttää paljon nenäänsä ja se rakastaa leikkiä. Kun vieras vaihtaa paikkaa häkissä, Eona käy haistelemassa edellisen kohdan hyvin huolellisesti. Eonaa voikin kotioloissa varmasti tukea leikin ja hajujen kautta tutustumaan uusiin ja jännittäviin asioihin. Eonalle on tärkeää saada käyttää nenäänsä ja sille on suotava aikaa haistella rauhassa. Se ei taatusti pahastuisi lempeästä leikkikaveristakaan, vaikka ruoasta se saattaa joskus kaverille irvistellä. Eona rauhoittelee itseään ottamalla mielellään jotain suuhunsa esimerkiksi silloin, kun joku tilanne käy sille liian jännäksi.

9.11.2018
Eona asuu tällä hetkellä samassa häkissä kolmen muun pennun kanssa, joten se on tottunut harrastamaan aikansa kuluksi kaikenlaista riekkumista ja pöhköilyä sopuisasti muiden koirien kanssa. Eona haukkuu jonkin verran muun tarhahälinän mukana, mutta käytös saattaa johtua myös turhautumista päivästä toiseen samanlaisena jatkuvaan tylsään häkkielämään. Tulevan kodin tulee kuitenkin varautua siihen, että ääntä tästä neitosesta voi lähteä myös Suomessakin.

_________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Eona saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna (mikäli ikä sen sallii), rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Eona on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Mikäli Eona tulee Suomeen steriloimattomana nuoren ikänsä vuoksi, tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Eonan yhteyshenkilönä toimii Maarit Auranen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa