Enkelikoira: FREYA

Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Larsmo)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
20.5.2023

Freya päätyi One Rescue Associationin Cosoban tarhalle Romaniassa syksyllä 2021, kun tarhojen porteille hylättiin päivittäin ei-toivottuja pentuja. Sen enempää Freyan taustasta emme ikävä kyllä tiedä. Talven ja kevään Freya vietti muiden pienten pentujen kanssa päivät tarhan sisäpihalla telmien ja yöt yhdessä isoissa laumassa nukkuen. Myöhemmin Freya muutti asumaan häkkiin Valovelin ja Adalian kanssa ja kolmikko tuli hyvin toimeen keskenään. Freya oli tarhalla todella reippaan, sosiaalisen ja iloisen oloinen nuori koira, joka pomppi vieterin lailla saadakseen ihmisen huomion itseensä. Freya vaikutti rakastavan ihmisiä ja pyörikin koko ajan jaloissa vieraiden ollessa koirien häkissä. Freyaa ei monenlainen kosketus ja nostelu haitannut, vaan suhtautui siihen avoimesi ja luottavaisesti.

Freya saapui Suomeen omaan kotiinsa kahden aikuisen perheeseen, Helsinkiin kerrostaloon huhtikuussa 2022. Freya otti heti molemmat uudet ihmiset omikseen ja asettui taloksi, mutta stressaantuneelle teinikoiralle uusi elämä oli monella tapaa jännittävää ja raskasta. Freya reagoi vahvasti kerrostalon ääniin, ja kaupungin hälinä jännitti tyttöä kovasti. Freya ei myöskään osannut jäädä ollenkaan yksin ja ammattikouluttajan tuesta huolimatta Freya ei päässyt etenemään toivotulla tavalla. Lokakuussa Freyan entinen perhe teki raskaan päätöksen etsiä Freyalle uusi koti.

Freya siirtyi lokakuussa 2022 kotihoitoon Seinäjoelle, rauhalliseen yhden aikuisen perheeseen. Muutto oli omiin ihmisiin vahvasti leimautuneelle Freyalle ymmärrettävästi kova paikka ja ensimmäiset päivät Freya vietti omassa huoneessaan stressiä laskien. Kotihoitajan kärsivällisellä asenteella ja tilanteen rauhoittamisella Freya suli nopeasti ja nykyään Freyan epävarmuudesta ja pelosta johtuvat murinat sekä syöksymiset ovat muisto vain. Nyt kotihoitaja kuvaileekin Freyaa varsinaiseksi pusukoneeksi!

Freya on kerrassaan ihastuttava, aktiivinen ja menevä nuori koira. Freya pitää leikkimisestä ja se puuhaileekin mielellään erilaisilla leluilla (ja joskus myös villasukilla ja hanskoilla), erityisesti pehmolelujen repiminen on sen mielipuuhaa. Freya on myös todella fiksu koira, joka pitää kovasti erilaisista aktivointileluista, aivopähkinöistä ja temppujen harjoittelusta. Se osaakin jo esimerkiksi istua ennen ovesta ulos menemistä. Muutenkin Freya on oman ihmisen kanssa uskomattoman rakastava, ihana ja läheisyydenkipeä koira.

Kotihoitopaikka sijaitsee rauhallisella alueella, mikä onkin tehnyt Freyalle todella hyvää. Metsässä lenkkeily on Freyasta varsin mukavaa, ensimmäiset metrit Freya vetää kovalla innolla eteenpäin, mutta päästettyään isoimmat höyryt ulos, se rauhoittuu. Tällä hetkellä Freya pääsee rallattelemaan pellolla 25 metrin liinassa ja todella nauttii juoksemisesta. Hihnakävelyä Freyan kanssa edelleen harjoitellaan, ja vilkkaammilla paikoilla lenkkeily ja vastaan tulevat vieraat ihmiset jännittävät Freyaa edelleen melko paljon.

Freya ei vielä ole täysin sisäsiisti, kakat tulevat jo kokonaan ulos, mutta pissat Freya tekee vielä osittain sisälle, siististi sille suunnatuille alustoille. Yksinoloissa on otettu kotihoidossa valtavia harppauksia ja Freya jääkin nykyään rauhassa yksin kotihoitajan lähtiessä kotoa. Freya myös viettää yöt rauhassa yksin alakerrassa, eikä tässä ole ollut mitään ongelmaa. Freyan kanssa on treenailtu omaehtoista käsittelyä ja myös käsittelyjutut ovat Freyan kanssa jo upealla mallilla: varusteiden pukeminen sujuu ongelmitta, peseminen onnistuu ja kynsien leikkuukaan ei aiheuta suurempia haasteita.

Freya pitää kovasti muista koirista ja onkin saanut kotihoidossa ollessaan mukavia koirakavereita. Freya on toisten koirien kanssa kuitenkin melko intensiivinen kaveri, joten sille sopisi parhaiten itsevarma ja reipas koirakaveri joka osaa pitää puolensa Freyan kanssa. Freyalle sopisi varmasti hyvin leikkisä, itsevarma koirasisko tai -veli.

Edellisessä kodissaan Freya on reagoinut stressiin haukkumalla, mutta äänenkäyttö on vähentynyt huomattavasti Freyan siirryttyä rauhallisemmalle alueelle, jossa se pystyy rentoutumaan paremmin. Edelleen Freyaa jännittää voimakkaat äänet ja ulkomaailman häiriöt, jolloin siitä tulee levoton. On todennäköistä, että kodinvaihdossa kertynyt stressi nostaa Freyan reaktioherkkyyttä. Samalla on hyvinkin mahdollista, että Freyan reaktiot laimenevat, kun se kotiutuu kunnolla. Haastetta aiheuttavat myös vieraat ihmiset, jotka vielä pelottavat Freyaa aika lailla. Kotihoidossa vieraiden kohtaamista on harjoiteltu turvaamalla Freyalle rauhallinen, oma alue ja vapaus tutustua vieraaseen omaan, hallitun rauhalliseen tahtiin.

Freyalle etsitään aikuiskotia omakotitalosta rauhalliselta alueelta. Tulevassa kodissa tulisi ymmärtää herkän Freyan tarpeita ja osata tukea sen kasvua itsevarmaksi ja rennosti elämään suhtautuvaksi koiraksi. Freya on paimenmainen nuorukainen, joka on menossa mukana välittömästi sadalla prosentilla, joten perheellä olisi hyvä olla kokemusta tämän tyyppisistä koirista. Perheen tulee sitoutua koiralähtöisyyteen sekä positiivisiin koulutusmetodeihin.

Kooltaan Freya on keskikokoinen, reilu 50 cm korkea ja 20-kiloinen.

Päivitykset

20.6.2023

Freya-rakas on nukutettu ikiuneen voimakkaiden ortopedisten löydösten vuoksi. Lämmin kiitos Freyan kotihoitajille, jotka avasivat kotinsa Freyalle. Parhaimmillaan Freya oli iloinen, rakastava ja hassutteleva koira, jonka elämää varjostivat toisinaan voimakkaat kivut. Freyaa jää kaipaamaan yhdistys sekä kotihoitajat. Rauhallista matkaa Freya <3 

“Perjantaina Freya sai lähteä sinne jonnekin, missä ei ole enää kipuja. 

Meidän perheen pieni kotihoidokki Freya ehti muutamassa kuukaudessa tuoda niin paljon naurua ja rakkautta, ettei sitä oikein voi edes käsittää. 

“In one of the stars I shall be living. In one of them I shall be laughing. And so it will be as if all the stars were laughing, when you look at the sky at night… And when your sorrow is comforted (time soothes all sorrows) you will be content to have known me. You will always be my friend… I shall not leave you” – Little Prince

Kiitos Freya, kirkkain ja höpsöin tähti.”

20.5.2023

Freya on ollut uudessa hoitopaikassaan nyt kolme viikkoa ja Freya onkin kotiutunut uuteen paikkaan todella kivasti! Freyaa jännitti muutos uuteen paikkaan kovasti sekä kotihoitopaikan innokas nuori koira, mutta nyt Freya ja hoitopaikan iso uroskoira Diego tulevat hienosti toimeen ja leikkivät toistensa kanssa!

Freya on rauhoittunut ja rentoutunut suuren muutoksen jälkeen ja kotihoitajan mukaan Freya onkin rauhallisempi kaveri kuin oli odotettu. Kotosalla Freya osaa rauhoittua ja yksinolotkin sujuvat mainiosti! Ulkoilu on Freyalle vielä jännittävää, mutta oma takapiha alkaa tulla tutuksi. Kun Freya ulkoilee jännittävällä alueella, se alkaa vetää eikä malta rauhoittua haistelemaan.

9.5.2023

Freya on nyt ollut uudessa kotihoito paikassa noin kaksi viikkoa. Freyasta on kuoriutunut oikein ihana tyyppi. Kotihoitaja kertoo, että kun perheen ihmiset on hyväksytty ei pusujen ja rakkauden määrällä ole mitään rajaa. Ferya on siis omien ihmisten kanssa aivan super huomionkipeä söpö pallero. Kotihoitopaikan koiraa kohtaan Freya oli todella epäileväinen ja käyttikin ääntään reippaasti kun toinen uskalsi tulla lähelle. Freyaa selvästi jännitti kotihoito perheen koira, sen koon takia. Mutta kahden viikon jälkeen Freya on vihdoin hyväksynyt perheen oman koiran. Tästä onkin ihana seurata miten näiden kahden kaveruus kasvaa.

Kotihoitaja kirjoittaa seuraavasti Freyasta:
“Freya on pieni koira, jolla on sellainen oikein suuren koiran luonne ja kantava ääni, jota Freya osaa käyttää ilmaisemaan, kun tilanne on liian vaikea. Jos Freya saisi päättää olisi sillä oma ihminen koko ajan vieressä antamassa haleja, rapsutuksia ja pusuja.

Freyalla on jaloissaan sellainen turbovaihde, kun turbo aktivoituu, niin jalat menee sellaista vauhtia, ettei neiti välttämättä pysy pystyssä edes asvaltilla. Freyasta tulee varmasti sellainen koira joka tarvitsee arkeensa paljon hauskaa tekemistä, ehkä jonkun kivan vauhdikkaan harrastuksen. Freya on omalaatuinen energiapakkaus, villit leikit ja hurja vauhti tuntuu olevan Freyan mieleen, välillä Freya voi haluta rauhoittua sohvalla omien ihmisten kanssa, mutta ei liian pitkää aikaa sillä kiireisellä koiralla on aina jotain tekemistä. Ollaan nyt harjoiteltu rauhoittumista, mutta ei tietenkään olla kovinkaan pitkällä asiassa.

Freya vaikuttaa olevan tosi nopea tyttö oppimaan. Monia hienoja taitoja Freya osaakin, kuten istua oven edessä, kun ollaan lähdössä ulos….mutta jos ihminen on liian hidas avaamaan ovea tai sitomaan kenkiä, niin Freya unohtaa istumisen, ja ryhtyy juoksemaan hyrränä ympäriinsä.”

Missä on tämän söpöliinin oma koti?

30.4.2023

Freya on siirtynyt uuteen kotihoitopaikkaan Larsmoon, jossa se saa hiukan tutustua uuteen perheeseen sekä arkeen. Freya on kuitenkin aloittanut ulkoilun jo mukavasti, vaikka uusi ympäristö jännittääkin sitä. Freyan turvapaikka on talon viereinen metsä, josta se käy pieniä pyrähdyksiä kävelytiellä, kunnes palaa takaisin metsän turvaan keräämään rohkeutta ennen uutta uteliaisuuden puuskaa.

16.4.2023

Freya lähettää terveisiä kotihoitopaikastaan! Freya on käynyt eläinlääkärissä uusimassa rokotukset sekä ottamassa kontrollitestit ihomadon, sydänmadon sekä leismanioosin varalta ja kaikki tulokset tulivatkin takaisin negatiivisina! Freya onkin siis varsin terve tyttö! Freya jännitti kovasti eläinlääkäriä, joten tilanteen helpottamiseksi Freya rahoitettiin verikokeita varten. Tämä olikin varsin hyvä tapa toimia, sillä näin Freyalle ei jäänyt eläinlääkäristä ikävää ja pelottavaa kokemusta, mutta hoitotoimenpiteet saatiin suoritettua hienosti ja samalla saatiin napsittua kynnetkin kuntoon.

22.3.2023
Saimme jälleen kuulumisia Freyalta kotihoidosta! Freya on kehittynyt hurjasti monessa asiassa: yksinolot sujuvat kuin vanhalta tekijältä, hoitotoimenpiteiden teko onnistuu ja Freya nauttii hurjasti pitkässä liinassa juoksemisesta talvisilla pelloilla. Kotihoidossa Freyan kanssa on harjoiteltu vieraiden ihmisten kohtaamista ja hihnalenkkeilyä, ja pikku hiljaa näissäkin näkyy edistystä. Freya tulee kuitenkin edelleen tarvitsemaan näissä asioissa oman ihmisen tukea.

Freyan profiilin perutieto-osio päivitettiin ajan tasalle ja Freyalle lisättiin uusia kuvia ja videoita. Missäköhän olisi Freyan ikioma koti, joka haluaisi jatkaa Freyan tukemista matkalla kohti tasapainoisen kotikoiran elämää?

20.2.2023
Kyselimme suloisen Freyan kuulumisia kotihoidossa, ja Freya rakastaa vapaana juoksemista pelloilla ja se tulee todella luotettavasti kutsusta luokse. Kotihoitajan kanssa on treenattu vieraiden ihmisten saapumista kylään, ja nykyään ollaan jo niinkin pitkällä, että Freya osaa rauhoittua vieraiden ihmisten läsnäollessa. Freya on älykäs ja osaava tyttö, joka vain tarvitsee ymmärrystä ja aikaa sitä jännittävien asioiden kohtaamisessa.

07.1.2023
Freyalla sujuu kotihoidossa edelleen hyvin! Uusi vuosi vaihtui niin että Freya ei edes huomannut eikä rakettien paukkeesta välittänyt. Ulkoilu Freyan kanssa sujuu jo paremmin vaikka aluksi vähän vetää. Freya on päässyt myös ensimmäistä kertaa harjoittelemaan vapaana oloa pellolla ja voi kuinka se olikin Freyan mieleen. Tyttö juoksenteli innoissaan purkaen energioita, nauttien ja leikkien. Vieraat ihmiset Freyaa kovasti vielä jännittää. Kunhan vieras ei kiinnitä Freyaan huomiota ja antaa hänelle tilaa, ei Freyankaan tarvitse vieraasta välittää. 

Freyan kotihoitaja kuvailee tyttöä kiltiksi, erittäin fiksuksi ja nopeaksi oppimaan. Freya tekee pääsääntöisesti kaikki tarpeensa ulos ja nukkuu hyvin. Kynsien leikkuu onnistuu jo paremmin ja kynnet saadaan leikattua rutiininomaisesti kun tyttö odottaa ulospääsyä kylpyhuoneesta. Freya kaipaa paljon aktivoimista ja tulevan kodin tuleekin tarjota Freyalle mm. aivopelejä ja ruoan etsimistä. Freya tykkääkin hirmuisesti etsiä ruokaa näin talvisin lumen seasta. Freyalle koirakaverit ovat ihan parasta ja hän rakastaakin leikkiä muiden karvakuonojen kanssa. 

Freyasta on lisätty pari uutta kuvaa ja video!

25.11.2022
Freya on ollut kotihoidossa nyt jo melkein kaksi kuukautta ja onkin reipastunut huimasti! Kotihoitaja kertoo, että Freya lenkkeilee ulkona, monet asiat siellä vielä jännittävät, varsinkin autot. Lenkillä vastaan- tai takaa tulevat ihmiset ovat jonkun verran epäilyttäviä, ja niiden lähelle menoa se arastelee, Freya kuitenkin uskaltaa haistella kauempaa. Sisäsiisteyttä on harjoiteltu, ja se onkin edennyt varsin hyvin! Sisäsiisteys tulee vaatimaan kuitenkin vielä tulevalta perheeltä tarkkuutta ja nopeaa reagoimista, muuten saattaa vahinko käydä sisälle. Kotihoitajan luona on käynyt yksi vieras kotihoito jakson ajalla, Freya oli levoton, mutta jonkun ajan jälkeen pysty rauhoittumaan portin taakse, kunhan sai pitää näköyhteyden. Vierailu pidettiin tarkoituksena lyhyenä, ettei Freya pääsisi stressaantumaan liikaa. Freya myös reagoi ääniin sisällä ja haukkuu jos kuulee jotain, mutta lopettaa kuitenkin nopeasti.

Freyasta kuoriutuu päivä päivältä upeampi tapaus. Freya varmasti tykkäisi reippaasta koirakaverista tulevassa kodissaan, tämä ei kuitenkaan ole pakollinen. Tälle tyypille olisi parasta asua rauhallisessa ympäristössä. Toivottavasti tämä ihanuus löytää pian oman kodin!

20.10.2022
Freya palaa uudelleen kotia etsiväksi koiraksi. Kolme viikkoa sitten Freya siirtyi kotihoitoon ja onkin sopeutunut uuteen paikkaan varsin hyvin! Tämä hurmaava nuori pusutteleva paimen etsiikin sitä omaa ihmistään, jonka kanssa aloittaa seikkailut!

9.4.2022
Freya saapui omaan kotiinsa Suomeen. Onnea Freya ja perhe!

19.2.2022
Vihdoin ihanan Freyan oma koti on löytynyt! Freya on varattu.

19.1.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat iloisen Freyan Cosoban tarhalla joulukuussa. Freya on energinen ja innostunut oma itsensä ja se ottaa vieraat ihmiset avosylin vastaan. Se ei ihan tiedä, miten purkaa intoaan, joten se pomppii koppien päällä, hyppii ihmisiä vasten ja hamuilee namuja käsistä. Pusujakin Freyalta saa yllin kyllin. Aktiivit kuvailevat Freyaa “ihanaksi ja fiksun oloiseksi villikoksi”. Missä on Freyan oma koti?

Freyan profiiliin lisättiin myös video joulukuulta.

14.10.2021
Freya aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Jo kotikoirana asunut koira on päässyt jo harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Muutos uuteen kotiin muuttaessa on kuitenkin suuri, eikä voida olettaa että kodistakaan tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Freya saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Freya on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Freyan yhteyshenkilönä toimii Outi Kekkonen

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: