Päivitetty 07.08.2023

Kodin saanut koira: ADALIA


Syntymäaika: 9-10/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Cosoba)
steriloidaan

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
4.6.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Adalia asui adoptio-ohjelmaan tullessaan yhdessä Freyan, Valovelin ja vielä yhden muun koiran kanssa, he kaikki olivat vuoden 2020 syksyn pentuja. Silloin pentuja tuli hurja määrä, suurin osa tarhalle tai sen lähistölle hylättyinä. Pennut elivät alkuun yhdessä isossa porukassa sisäpihalla, mutta keväällä 2021 alkoivat olla sen ikäisiä ja kokoisia, että iso porukka oli jaettava pienempiin porukoihin ja häkkeihin. Hylättyjä pentuja on tullut tarhalle niin paljon, ettei Adina ei enää muista mistä kukakin yksilö on tullut, joten Adalian taustoista emme tiedä enempää. Nelikko tuli keskenään toimeen. He haukkuivat, jos muut haukkuivat – kuten koirilla usein tapana on.

Adalia oli tämän häkkiporukan ujoin, eikä aina oikein uskaltanut tulla kopista ulos vieraiden läsnäollessa. Kun Adalia nostettiin kopista sen katolle kuvattavaksi, tyttö ymmärrettävästi kovasti hämmentyi. Kuvausvuoroa odotellessaan Adalia kuitenkin tottui tilanteeseen ja reipastuikin sen verran, että alkoi hieman heiluttaa häntää ja nuolla rapsuttelevan ihmisen sormia. Jos rapsutus loppui, tönäisi hellästi kuonolla rapsuttavaa kättä. Kun kuvaus oli ohitse, jäi Adalia pyörimään rohkeammin ihmisten lähelle. Adaliaa on tavattu adoptio-ohjelmaan ottamisen jälkeen useita kertoja. Tytöstä on kasvanut tottumaton ja varovainen koira, joka on kuitenkin kiinnostunut vieraista ja tulee hakemaan herkut kädestä. Ihmisen kosketukseen Adalia ei ole tottunut, vaan väistää sitä. Adalia on lempeän oloinen tyttö, joka tarvitsee aikaa, tukea ja rohkaisua avautuakseen.

Adalia etsii kotia, jossa sitoudutaan etenemään sen tahtiin ja antamaan sille aikaa sekä ymmärrystä. Kaikki tarhan ulkopuolinen elämä on Adalialle vierasta ja se tulee tarvitsemaan positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa ohjausta matkallaan kotikoiraksi. Adalia hyötyisi varmasti lempeän koirakaverin esimerkistä uudessa kodissaan. Ihan keskustan vilinään Adaliaa ei sijoiteta, vaan ympäristön on oltava riittävän rauhallinen. Aiempi kokemus ujommista koirista katsotaan eduksi.

Adalia on noin 47 cm korkea ja painaa arviolta 16 kg.

Päivitykset

7.8.2023
Adalia saapui Suomeen oman perheensä luokse 29.7. <3

4.6.2023
Adalia on vihdoin, pitkän odotuksen jälkeen, varattu ikiomaan kotiin Suomeen <3

13.3.2023
Adalia tavattiin helmikuisella yhdistysmatkalla Cosoban tarhalla. Adalia asustelee edelleen Valovelin sekä yhden vanhemman koiran kanssa. Adalia haukkuu kun vieraat ovat häkin ulkopuolella, mutta lopettaa haukkumisen hetken jälkeen. Adalia varoo vieraita alkuun ja häseltää sekä touhottaa ympärillä. Adalia vaikutti nyt taas hieman rohkeammalta kuin edeltävällä tapaamisella ja tuli hakemaan herkkujakin nopeasti kädestä saakka. Adalia tauottaa aika paljon kopissa, mutta tulee aina tarkistamaan namitilanteen ja syömässä niitä. Aktiivit kuvailevat Adaliaa sanoilla “iloinen hepulipylly”. Adalian kerrotaan palautuvan jännistä tilanteista nopeasti, kuten silloin jos joku ihminen nousee ylös. Adalia reagoi toisiin, häkin ulkopuolisiin, koiriin vahvasti ja provosoituu niistä.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

5.10.2022
Syyskuussa Kulkurien aktiivit tapasivat Adalian ja häkkikaveri Valovelin. Adalia vilahtaa kopin suojiin aktiivien mennessä häkkiin ja kurkkii sieltä yhdessä Valovelin kanssa. Rohkaistuu kuitenkin ja uskaltautuu tulla heitettyjä nameja hakemaan kopin ulkopuolelta, ei kuitenkaan kädestä saakka uskalla tulla hakemaan vaikka kovasti kurkotteleekin. Adalia on hieman Valoveliä rohkeampi. Freya on matkustanut viime tapaamisen jälkeen Suomeen ja varmasti tämä vaikuttaa siihen, että Adalia ei uskalla esimerkiksi tulla hakemaan herkkuja kädestä. Adalia on ujo tyttö, mutta namit kiinnostavat kovasti. Häntä heiluu ujosti. Säpsyy äkkinäisiä liikkeitä ja ääniä, tauottaa kopissa mutta pysyttelee myös sen ulkopuolella.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

2.5.2022
Maaliskuun lopussa Kulkurien aktiivit tapasivat hurmaavan Adalian Cosoban tarhalla. Tällä kertaa Adalia tuli moikkaamaan vieraita hieman rohkeammin kuin aikaisemmilla kerroilla. Adaliaa selvästi jännittää, mutta häntä heiluu taukoamatta ja jännityksestä huolimatta on vieraiden tulo sille mukava yllätys. Adalia saa rohkeutta ja mallia Freyan reippaasta esimerkistä, eikä tyttö käy juurikaan tauottamassa kopissa. Adalia on utelias ja innokas, alkuun ujo mutta esimerkin avulla vanavedessä seuraava aktiivinen tyyppi. Kiva koirakaveri auttaisi Adaliaa varmasti sopeutumaan ja rohkaistumaan kotonakin. Adalia on tottumaton moneen asiaan, se miettii vieraan ihmisen lähestyessä ja säpsyy outoa kameraa, tulee kuitenkin tutkimaan kameran ja hakemaan herkut kädestä asti tällä kertaa.

24.1.2022
Joulukuun reissulla Kulkurien aktiivit tapasivat Adalian sekä samassa häkissä asustelevat Valovelin ja Freyan. Kun aktiivit ovat häkin ulkopuolella, on koko kolmikko ihan innoissaan ja villinä! Adalia on hieman etäämpänä kuin muut. Kun vieraat menevät sisään häkkiin, syöksyy Adalia koppiin piiloon. Adalia ei uskalla ottaa nameja kädestä, mutta maahan heitetyt namit se uskaltaa käydä syömässä aktiivienkin länsäollessa. Adalia säpsyy jonkin verran liikkeitä ja on selvästi hieman jännittynyt ja tottumaton vieraisiin ihmisiin. Adalia uskaltaa kuitenkin tulla kopista myös ulos, vaikka aktiivit ovat häkissä. Lisätty uusia kuvia ja video.

25.10.2021
Adalia aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.
——————————————————————————–
Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Adalia saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Adalia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Olga Karttunen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.