Päivitetty 08.01.2023

Kotia etsivä koira: FREYA (Suomessa)


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Seinäjoki)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
25.11.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Arviolta kohta 1,5 vuoden ikäinen Freya päätyi One Rescue Associationin Cosoban tarhalle syksyllä 2021, kun tarhojen porteille hylättiin päivittäin ei-toivottuja pentuja. Sen enempää Freyan taustasta emme ikävä kyllä tiedä. Talven ja kevään Freya vietti muiden pienten pentujen kanssa päivät tarhan sisäpihalla telmien ja yöt yhdessä isoissa sisähäkeissä nukkuen. Pentujen lähennellessä vuoden ikää kärhämiä isossa porukassa kuitenkin aina alkaa syntyä enemmän ja koirat onkin yleisesti hyvä erottaa pienempiin kokoonpanoihin. Näin myös Freya.

Freya asuttaa häkkiä Valovelin ja Adalian kanssa ja kolmikko tulee hyvin toimeen keskenään. Freya on todella reippaan, sosiaalisen ja iloisen oloinen nuori koira, joka pomppii vieterin lailla saadakseen ihmisen huomion itseensä. Freya vaikuttaa rakastavan ihmisiä ja pyöriikin koko ajan jaloissa vieraiden ollessa koirien häkissä. Freyaa ei monenlainen kosketus ja nostelu haittaa, vaan suhtautuu siihen avoimesi ja luottavaisesti.

Freyalla vaikuttaa tavatessa olla jonkin verran patoutunutta energiaa ja se kaipaakin kovasti vapautta ja olisi varmasti innoissaan menossa juoksemaan koirakavereiden kanssa tai vaikka harrastamaan oman ihmisen kanssa. Varmasti ihmisen kyljessä kiinni kuorsaaminenkin olisi sen mieleen, mutta pelkäksi sohvaperunaksi ei tästä energisestä tytöstä ole.

Freya vaikuttaa kaikin tavoin mutkattomalta ja tasapainoiselta nuorelta koiralta, joka varmasti voisi sopia monenlaiseen kotiin. Kuitenkin on tärkeä huomioida, että Freyan tähänastinen elämä on tapahtunut pelkästään tarhan aitojen sisäpuolella, joten kaikki kotikoiran elämään liittyvä tulee olemaan sille täysin uutta.

Häkin koirat haukkuvat toistensa mukana, mutta Freya ei vaikuta mitenkään erityisen haukkuherkältä koiralta.

Freya palaa uudelleen kotia etsiväksi koiraksi lokakuun 2022 alussa. Freya on siirtynyt kotihoitopaikkaa, missä se on saanut hiukan tutustua uusiin ympyröihin. Uuteen paikkaan muuttaminen olikin Freyalle kova järkytys! Kuitenkin kotihoitajan kärsivällisellä asenteella ja tilanteen rauhoittamisella Freya suli nopeasti ja nykyään Freyan epävarmuudesta ja pelosta johtuvat murinat sekä syöksymiset ovat muisto vain. Freya päätyi uudelleensijoitukseen kertyneen stressin sekä siitä johtuvan voimistuneen reaktiivisuuden takia. Kotihoitopaikka sijaitsee rauhallisella alueella, mikä onkin tehnyt Freyalle todella hyvää. Nyt kotihoitaja kuvaileekin Freyaa varsinaiseksi pusukoneeksi!

Freya on kerrassaan ihastuttava, aktiivinen ja menevä nuori koira. Freya pitää leikkimisestä ja se puuhaileekin mielellään erilaisilla leluilla – erityisesti pehmolelujen repiminen on sen mielipuuhaa! Freya onkin leluilla motivoitavissa oleva koira! Myös metsässä lenkkeily on Freyasta varsin mukavaa, ensimmäiset metrit Freya vetää kovalla innolla eteenpäin, mutta päästettyään isoimmat höyryt ulos, se rauhoittuu. Freyan kanssa harjoitellaan vielä hihnakävelyä, minkä se varmasti oppiikin nopeasti. Freya vaikuttaa todella innokkaalta koiralta, joka onkin valmis opettelemaan vähintään kaikki maailman temput oman perheensä kanssa, kunhan kotiutuminen on suoritettu kunnialla loppuun!

Kotihoitajan kärsivällisellä opastuksella on jo aloitettu omaehtoinen kosketuksen hakeminen. Freya on vielä ollut niin kiihtynyt ulkoillessa, ettei se ole malttanut tehdä pissoja ulos, minkä takia Freya ei ole vielä täysin sisäsiisti, mutta tekee asiansa aina pissa-alustalle. Freya jatkaakin kotikoiran taitojen opettelemistä kotihoidossa ja se onkin osoittanut huomattavaa potentiaalia ensiluokkaiseksi oppilaaksi! Freya esitteleekin uskomattomia lentotaitojaan kotihoitajan kuvaamalla videolla tämän sivun lopussa.

Edellisessä kodissaan Freya on reagoinut stressiin haukkumalla, mutta äänenkäyttö on vähentynyt huomattavasti Freyan siirryttyä rauhallisemmalle alueelle, jossa se pystyy rentoutumaan paremmin. Edelleen Freyaa jännittävät voimakkaat äänet, jolloin siitä tulee levoton. On todennäköistä, että kodinvaihdossa kertynyt stressi nostaa Freyan reaktioherkkyyttä. Samalla on hyvinkin mahdollista, että Freyan reaktiot laimenevat, kun se kotiutuu kunnolla joskin voi olla, että yllättäviin tapahtumiin reagoiminen ei koskaan lopu täysin.

Freyalle etsitään uutta kotia omakotitalosta melko rauhalliselta alueelta, lapsettomasta kodista, jossa ymmärretään Freyan tarpeita ja osataan tukea sen kasvua itsevarmaksi ja rennosti elämään suhtautuvaksi koiraksi. Freya on paimenmainen nuorukainen, joka on menossa mukana välittömästi sadalla prosentilla, joten perheellä olisi hyvä olla kokemusta tämän tyyppisistä koirista. Perheen tulee sitoutua koiralähtöisyyteen sekä positiivisiin koulutusmetodeihin. Eikä olisi pahitteeksi, että perhe osaa tulkita koirien elekieltä ja ymmärtää liiallisen kertyneen stressin vaikutukset koiran hyvinvoinnille.

Kooltaan Freya on keskikokoinen, noin 50 cm korkea ja 20-kiloinen.

Päivitykset

07.01.2023

Freyalla sujuu kotihoidossa edelleen hyvin! Uusi vuosi vaihtui niin että Freya ei edes huomannut eikä rakettien paukkeesta välittänyt.  Ulkoilu Freyan kanssa sujuu jo paremmin vaikka aluksi vähän vetää. Freya on päässyt myös ensimmäistä kertaa harjoittelemaan vapaana oloa pellolla ja voi kuinka se olikin Freyan mieleen. Tyttö juoksenteli innoissaan purkaen energioita, nauttien ja leikkien. Vieraat ihmiset Freyaa kovasti vielä jännittää. Kunhan vieras ei kiinnitä Freyaan huomiota ja antaa hänelle tilaa, ei Freyankaan tarvitse vieraasta välittää. 

Freyan kotihoitaja kuvailee tyttöä kiltiksi, erittäin fiksuksi ja nopeaksi oppimaan. Freya tekee pääsääntöisesti kaikki tarpeensa ulos ja nukkuu hyvin. Kynsien leikkuu onnistuu jo paremmin ja kynnet saadaan leikattua rutiininomaisesti kun tyttö odottaa ulospääsyä kylpyhuoneesta. Freya kaipaa paljon aktivoimista ja tulevan kodin tuleekin tarjota Freyalle mm. aivopelejä ja ruoan etsimistä. Freya tykkääkin hirmuisesti etsiä ruokaa näin talvisin lumen seasta. Freyalle koirakaverit ovat ihan parasta ja hän rakastaakin leikkiä muiden karvakuonojen kanssa. 

Freyasta on lisätty pari uutta kuvaa ja video!

25.11.2022

Freya on ollut kotihoidossa nyt jo melkein kaksi kuukautta ja onkin reipastunut huimasti! Kotihoitaja kertoo, että Freya lenkkeilee ulkona, monet asiat siellä vielä jännittävät, varsinkin autot. Lenkillä astaan tulevat tai takaata tulevat ihmiset ovat jonkun verran epäilyttäviä tämän neidin mielestä ja niiden lähelle menoa se arastelee, Freya kuitenkin uskaltaa haistella kauempaa. Sisäsiisteyttä on harjoiteltu, ja se onkin edennyt varsin hyvin! Sisäsiisteys tulee vaatimaan kuitenkin vielä tulevalta perheeltä tarkkuutta ja nopeaa reagoimista, muuten saattaa vahinko käydä sisälle. Kotihoitajan luona on käynyt yksi vieras kotihoito jakson ajalla, Freya oli levoton, mutta jonkun ajan jälkeen pysty rauhoittumaan portin taakse, kunhan sai pitää näköyhteyden. Vierailu pidettiin tarkoituksena lyhyenä, ettei Freya pääsisi stressaantumaan liikaa. Freya myös reagoi ääniin sisällä ja haukkuu jos kuulee jotain, mutta lopettaa kuitenkin nopeasti.

Freyasta kuoriutuu päivä päivältä upeampi tapaus. Freya varmasti tykkäisi reippaasta koirakaverista tulevassa kodissaan, tämä ei kuitenkaan ole pakollinen. Tälle tyypille olisi parasta asua rauhallisessa ympäristössä. Toivottavasti tämä ihanuus löytää pian oman kodin!

20.10.2022

Freya palaa uudelleen kotia etsiväksi koiraksi. Kolme viikkoa sitten Freya siirtyi kotihoitoon ja onkin sopeutunut uuteen paikkaan varsin hyvin! Tämä hurmaava nuori pusutteleva paimen etsiikin sitä omaa ihmistään, jonka kanssa aloittaa seikkailut!

9.4.2022
Freya saapui omaan kotiinsa Suomeen. Onnea Freya ja perhe!

19.2.2022
Vihdoin ihanan Freyan oma koti on löytynyt! Freya on varattu.

19.1.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat iloisen Freyan Cosoban tarhalla joulukuussa. Freya on energinen ja innostunut oma itsensä ja se ottaa vieraat ihmiset avosylin vastaan. Se ei ihan tiedä, miten purkaa intoaan, joten se pomppii koppien päällä, hyppii ihmisiä vasten ja hamuilee namuja käsistä. Pusujakin Freyalta saa yllin kyllin. Aktiivit kuvailevat Freyaa “ihanaksi ja fiksun oloiseksi villikoksi”. Missä on Freyan oma koti?

Freyan profiiliin lisättiin myös video joulukuulta.

14.10.2021
Freya aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Jo kotikoirana asunut koira on päässyt jo harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Muutos uuteen kotiin muuttaessa on kuitenkin suuri, eikä voida olettaa että kodistakaan tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Freya saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Freya on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Freyan yhteyshenkilönä toimii Nina Ehrström

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.