Kodin saanut koira: IVAN

Syntymäaika: 7/2016
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Veera Nuri)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta
24.8.2018

Ivan oli tuotu Glinan tarhalle loppuvuodesta 2016 ja laitettu tyhjään häkkiin, niin ettei kukaan tarhalla käyvä eläinsuojelija tiennyt asiasta. Ivanilla oli vakava peräsuoliprolapsi (peräsuoli noin 10cm ulkona), joka leikattiin hätänä samana päivänä kun koira löytyi tarhalta. Klinikalta päästyään, Ivan siirtyi aktiivimme Veeran Nurin luokse kotihoitoon ja on siellä edelleen.

Ivan saattaa olla työkoiraksi kaavailtu laumanvartijakoira tai -mix (Bukovinankoira), joka oli sitten hylätty terveysongelmiensa tähden. Jotain laumanvartijaa on kuitenkin Ivanin taustalla, joten koira tullaan luovuttamaan vain laumanvartijarotuihin perehtyneelle perheelle, jossa ymmärretään laumanvartijoiden sielunelämää ja jossa on kärsivällisyyttä, diplomatiaa sekä taitoa lukea koiran ajatuksia ja vielä kyettävä tarjoamaan ne olosuhteet ja puitteet, jotta tämän tyyppisten koirien elämä olisi onnellinen. Kodikseen se tarvitsee haja-asutusalueelta omakotitalon ja aidatun pihan.

Mutta sitten itse Ivan!
Ivan on supersympaattinen nallekarhuhurmuri, joka tykkää ihmisistä (erityisesti omasta tutusta ihmisestään) ja koirista. Ivanin koiralaumassa onkin ollut nuorta ja vanhaa koiraa, isoa ja pientä sekä narttuja, että uroksia, joten monenlaisten koirien kanssa on jo pienestä pitäen ollut tekemisissä, myös kissat ovat tulleet tutuiksi Ivanille. Uusiin koiriin Ivan suhtautuu uteliaasti ja ystävällisesti.

Ivan vartioi pihaa ja kotiaan haukkumisella. Se mitä koira tekisi, mikäli joku luvatta tulisi, ei ole tullut esille. Pääsääntöisesti Ivan ottaa vieraat vastaan kohteliaasti ja rauhallisesti, mutta mikäli ihminen osoittaa pelkoa, herättää se Ivanissa epäilystä ja haukkumista. Ruoka Ivanilla on syytä pitää samana koko ajan, koska suuret ruokavalion muutokset aiheuttavat ripulin, johtuen tuosta peräsuolen lyhyydestä.  Ivanilta on ihan vauvana leikattu toisesta korvasta kärki pois, mitä Romaniassa yleensä tehdään työkoirille, jotta niistä tulisi rajumpia käytökseltään ja kuten jälleen voidaan Ivanin kohdalla osoittaa vääräksi ja turhaksi uskomukseksi.

Kokoa Ivanilla on noin  75 – 80 cm ja painoa n. 45-50 kg, joten painoa tulossa lisää, kuhan koira saa vielä lihasmassaa kerättyä.

2.9.2018
Tänään Ivan oli ensimmäistä kertaa lenkillä ihan oikeana perheenjäsenenä. Ivan saa jäädä asumaan Veeran luokse ja kanssa ihan koko loppuelämänsä ajaksi. Onnea matkaanne, Ivan, Veera ja muu lauma.

24.8.2018
Ivan on kotihoidossa edelleen, mutta sen verran muutosta on Ivaninkin elämässä tapahtunut, että on muuttanut Carpeen Veeran mukana. Uusi isompi piha on ollut Ivanille mukavaa, koska nyt pääsee antaumuksella kirmailemaan pitkin pihaa. Leikkisyys on Ivanissa vakiopiirre, joka tulee jälleen esille, kun kotihoidossa oleva Nubis, joka ei ole edes Ivanin pään kokoinen, saa Ivaniin liikettä ja pieni ilikurisuus saa välillä Ivanissa vallan (VIDEO). Mutta kyllä Ivan on myös jo kasvanut henkisesti ja alkaa olemaan enemmän sitä aikuista koiraa.

30.1.2018
Ivan on toimelias ja huumorintajuinen ja mielipuuhia on tutkia sekä järjestellä tavaroita. Veeran pihalla Ivan osallistuu omatoimisesti työntekoon. Se kantaa polttopuita kasoihin ja juoksee pihalla rallia milloin mikäkin ämpäri tai harjanvarsi suussa. Ja hommiin kuuluu myös se vahtiminen ja ilmoittaminen naapuruston ilmoitusasiat. Ja jos pihalla käy elämä tylsäksi, niin se hoitaa puutarhaa, eli jyrsii viiniköynnökset juuresta poikki ja sisällä pyöristelee pöydänkulmia. Ivan kulkee hyvin hihnassa, mutta on epävarma kaupungissa ja kun alkaa jännittämään.  Autoilu sujuu hyvin ja metsässä Veera on pitänyt pätkittäin Ivania vapaana ja poika on seurannut hyvin mukana.
Bernardin lähdettyä omaan kotiin Suomeen, on Ivan ottanut läheiseksi koiraystäväkseen Veeran koiran, Chipin, jonka kanssa haukutaan naapurin kissat ja jouluvalojen asentajat. Välillä Ivan leikin huumassa villiintyy ja on päällekäyvä ja saa puolet pienemmän Chipin tosissaan kiroamaan, johon Ivan vastaa pyörähtämällä lennokkaasti ympäri ja lätkäisee Chipiä takapäällään naamaan eikä ole moksiskaan moisesta ininästä.

Syksyllä Ivania vaivanneita iho-ongelmia on hoidettu ja iho näyttää tällä hetkellä oikein hyvältä. Karvattomat kohdat kasvoivat äkkiä umpeen. Todennäköisesti stressi voi laukaista vastaavat oireet uudestaan.
Kynsienleikkuu harjoitukset ovat parhaillaan Ivanilla käynnissä, koska ihoa hoidettaessa viikoittaiset injektiot saivat herkkähipiäisen Ivanin pelkäämään myös tuota kauneudenhoitoa ja haluaa liueta paikalta.

Uusia kuvia ja video lisätty.

12.7.2017
Ivan siirtyy aikuisiin koiriin etsimään kotiaan. Saimme Veeralta hienon videon. Upea metsänpoika Ivan. Ivan on tällä hetkellä vuoden ikäsenä noin 70 cm.

12.6.2017
Ivan on pian saavuttanut vuoden iän ja on jo aikamoisen kokoinen pitkine jalkoineen. Korkeutta on noin 70 cm ja lihasmassaa tulee vielä kasvattamaan, joten elopainoa on tulossa Ivaniin valtavasti lisää. Luonteeltaan ei muutosta koirassa ole tapahtunut, lempeä jättiläinen edelleen, joka tulee kaikkien koirien kanssa toimeen. Vieraisiin ihmisiin Ivan suhtautuu hieman epäluuloisesti, vaikkakin ystävällisesti. Veera kertoo, että Ivanilla on hassu tapa ottaa suun täydeltä vettä ja tämän jälkeen käydä kirputtamassa hänen nenäänsä, valuttaen kaiken veden Veeran päälle. Kodilta vaaditaan siis myös huumoria.

31.3.2017
Ivan on entistä ihanampi ja isompi. Veeran luona kasvava nuoren koiran alku seurailee kotihoitajaansa ja kun Veera pysähtyy paikoilleen, on Ivan parkeerannut itsensä jo jalkoihin makaamaan. Ivan tulee edelleen erittäin hyvin toimeen toisten koirien kanssa, jopa sellaisen koiran, joka reagoi muihin uroksiin, myös kissat kuuluvat Ivanin kaveripiiriin, tosin ne saavat Ivanin huomiota erittäin vähän. Leikkiinkin Ivan välillä intoutuu, mutta rauhoittuu nopeasti, eikä sähläile ylimääräisiä.  Nuoren koiran elämään kuuluu myös tavaroiden järsiminen ja tonkiminen, jota Ivankin silloin tällöin mahdollisuuksien tullessa harrastaa ja mahdollisuuden tähän antaa Ivanin taito avata ovia. Peruskäskyt ovat pojalla hallussa, paikoillaan odottaminen sujuu mainiosti, samoin käskystä siirtyminen toiseen paikkaan, tosin hieman viiveellä. Hihnakävely on vielä jännittävää Ivanista mikäli seutu on uusi, mutta jos seurassa on reippaampi koira, ottaa Ivan tästä tukea ja matka sujuu taas. Eläinlääkärissä käynti oli helppoa kuin heinän teko, siellä poika otti kaiken rennosti, juurikaan mitään jännäten ja lääkäri sai helposti käsitellä koiraa. Muihin uusiin ihmisiin, Ivan tutustuu ystävällisesti, mutta omaan tahtiin. Mikäli ihminen tulee liian nopeasti ja liian lähelle, Ivan väistää ja lähtee pois. Uusia kuvia kasvaneesta Ivanista lisätty.

10.2.2017
Ivan on toipunut leikkauksestaan hyvin ja tuli Kulkurien sivulle etsimään kotiaan.
Alkuvuodesta Ivanilla oli paha yskä ja söi siihen vahvan antibioottikuurin, minkä takia todennäköisesti sikaripunkki alkoi oireilemaan. Oireet on lieviä ja siihen on aloitettu hoito, joten tästäkin parantuminen on käynnissä kovaa vauhtia. Tällä hetkellä naamassa muutama karvaton kohta.
Ivan on leikkisä ja touhukas ja saattaa painia tunteja pienen Sofi koiran kanssa, mutta kuitenkin rauhallinen pentu, jolla kierrokset eivät nouse.  Ivania voisi hyvin sanoa pennuksi,  jolla on hillitty käytös ja filosofin luonne.

__________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Ivan saapuu Suomeen kastroituna ja asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ivan on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Maarit Auranen

 

 

Kuvat aukeavat isommaksi klikkaamalla.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: