Päivitetty 23.04.2020

Kodin saanut koira: NEKO (ent. Leanne)


Syntymäaika: 03/2018
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
22.4.2020

Romaniassa suurin osa kodittomista koirista hylätään kaduille. Omistettuja koiria ei ole leikattu ja niinpä ei-toivottuja pentuja syntyy jatkuvasti. Pennuista ei ole varaa huolehtia ja niinpä ne hylätään kadunvarteen tai pellonlaitaan, missä niillä on häviävän pienet mahdollisuudet selvitä hengissä. Toisinaan tällaisia pieniä pentuja kohtaa onni ja ne päätyvät eläinsuojelijoiden ylläpitämille tarhoille. Näin kävi myös lato-pennuille, kun ne löydettiin läheltä Kulkurien yhteistyökumppanina toimivaa One Rescue Associationin tarhaa Cosobassa. Sisarukset Leanne, Leyla ja Lenny astuivat Kulkurien adoptio-ohjelmaan 25.7.2018.

Kaunis Leanne, nykyään Neko, muutti Suomeen tammikuussa 2019, mutta palasi muutaman kuukauden päästä takaisin kotia etsivien joukkoon. Ensimmäisen kodin pienet lapset olivat liian jännittävä asia Nekolle, eikä sen stressitasot päässeet laskemaan, eikä se siksi päässyt sopeutumaan uuteen elämäänsä. Neko oli noin kaksi kuukautta kotihoidossa, jossa se pääsi kehittymään ihan hurjasti ja Neko varattiin omaan kotiin toistamiseen kesällä 2019. Neko ehti olla uudessa kodissa hieman alle kuukauden, ennen kuin se kuitenkin palautui takaisin kotia etsiväksi ja kotihoitoon tutulle hoitajalle. Nekon stressitasot eivät päässeet laskusuuntaan uudessa kodissa, eikä se sopeutunut perheen arkeen siinä ajassa mitä perhe toivoi. Voit lukea lisää Nekon elämästä Suomessa yhteenvedosta, joka löytyy päivitysten alta.

Neko on nuori, oppivainen, innokas ja rakastettava koira ja se takuuvarmasti näyttää kaikki nämä puolet itsestään, kunhan saa ensin sen ajan ja tilan, mitä alkuun tarvitsee. Neko tarvitsee ymmärtävän kodin, joka osaa lukea ja tulkita Nekon hyvin selkeitä signaaleja ja joka ei vie Nekoa liian vaikeisiin tilanteisiin. Mikäli Neko ahdistuu, se saattaa turvautua näykkäisyyn. Tulevalta kodilta vaaditaan koirakokemusta ja sitoutuneisuutta olla Nekon tukena niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

Kotihoidossa on jo aiemmin treenattu perusasioita, joissa Neko on edennyt hyvin ja osoittanut potentiaalisen harrastuskaverinkin merkkejä. Kaikenkaikkiaan Neko on seurallinen ja elämäniloinen nuori koira, joka yleisesti ottaen tulee toimeen muiden koirien kanssa. Se saattaa kuitenkin alkuun tarvita hieman aikaa uusiin koirakavereihin tutustuessaan. Neko kuitenkin varmasti hyötyisi siitä, että tulevasta kodista löytyisi kiva, kiltti koirakaveri ja oma piha, jossa peuhata. Myös vieraat ihmiset ovat Nekolle useimmiten ok, mutta Nekon tulee itse saada tehdä tuttavuutta omaan tahtiinsa.

Nekon hoitaja harjoitteli sen kanssa huvin vuoksi uuden taidon: soittokellon kilauttamisen. Tässä saatiin taas kerran nähdä miten nopea Neko on oppimaan. Nekosta saisikin varmasti motivoituneen treenikaverin, joka saattaisi nauttia agilitykentillä juoksemisesta tai rally-tokon parissa puuhastelemisesta. Neko pysyy myös hienosti ja kuuliaisesti vapaana metsälenkeillä ja ne ovatkin kovasti Nekon mieleen.

Nekoa ei luovuteta lapsiperheeseen (huolellisesti harkiten perheeseen jossa vanhempi lapsi).

Neko on siro ja pitkäjalkainen neito, hän on noin 50 cm korkea ja painaa reilu 14 kiloa.

Päivitykset

22.4.2020
Tänään alkoi Nekon uusi elämä, kun Neko pääsi muuttamaan maalle ikioman ihmisensä luokse. Ihanaa loppuelämää Neko!

21.4.2020
Kauan odotettu päivä on vihdoin koittanut. Neko on tänään varattu omaan loppuelämän kotiin. Onnea Nekolle ja tulevalle perheelle sekä suurkiitos Nekon pitkäaikaiselle kotihoitajalle!

7.4.2020
Neko viettää päivänsä rennon letkeästi kotihoitomammansa kanssa etätöissä ja illat kuluvat keväisillä metsälenkeillä rymyten. Neko onkin mitä mainioin metsäilykaveri, sillä se pysyy vapaana hienosti ihmisen lähellä ja tulee kutsusta luokse. Tällä viikolla se oli jopa onnistuneesti rauhassa ohittanut vastaan tulevat ihmiset ilman hihnaa! Nekolle lisättiin metsälenkiltä myös uusi profiilikuva.

25.1.2020
Neko on jälleen kerran osoittanut olevansa älykäs koira. Nekolle on lisätty video ensimmäisestä soittokello-harjoituksesta!

6.1.2020
Uusi Vuosi vaihtui Nekolla rauhalliseen tapaan. Neko ei juurikaan noteerannut rakettien pauketta, kuunteli alkuun hetken mutta alkoi sittän taas touhuilla omiaan. Neko kävi myös tänään, 6. tammikuuta, lenkillä uuden koirakaverin kanssa mutta tämän koiran seuraa Neko ei juurikaan arvostanut vaikka toinen koira oli kovin välinpitämätön tilanteessa. On siis kuitenkin hyvä, että Neko tapaisi mahdollisen koirakaverin ennen adoptiopäätöstä, jotta nähdään miten koirien välinen kemia toimii.

25.11.2019
Marraskuun lopussa Neko pääsi mukaan valokuvamalliksi kun kotihoitaja Jonna otti upeita joulukuvia. Tässä jälleen oiva esimerkki Nekosta. Kun se luottaa ihmiseen, sen kanssa vain taivas on rajana. Ja itseasiassa se taivaskaan ei varmaan olisi raja, vaan sen kanssa voisi yltää vielä korkeammalle. Oikean oman ihmisensä kanssa Neko varmaan rakastaisi puuhastaa ja touhuta eri asioita, käydä samoilemassa ja lenkkeilemässä ja vaan hengata yhdessä hyvällä fiiliksellä. Neko on motivoitunut tekemään ja oppimaan.

3.11.2019
Neko on nyt etsinyt omaa kotiaan noin 8 kuukautta. Se on hurjan pitkä aika. Nekolla on asiat hyvin hoitokodissaan. Mutta. Vaikka siitä niin kovasti välitetään ja huolehditaan kuten omista koirista, Neko kuitenkin etsii vielä sitä omaa kotiaan. Omaa perhettään. Siellä jossain on Nekolle se perhe ja elämä mikä on juuri sille tarkoitettu. Ja kun Neko löytää sen omansa, jollekin toiselle hoitolaiselle avautuu mahdollisuus päästä kiinni kotikoiran elämään, kotihoidon kautta. Varmasti sydän hoitajalla särkyy kun se päivä tulee, että Neko muuttaa mutta tiedän myös, että hän iloitsee niin kovasti siitä mitä hän pystyi sille antamaan ja nostan hattuani sille pyyteettömälle työlle mitä kotihoitajat tekevät ja arvostan niin kovasti.

Yhteenveto Nekon elämästä Suomessa 25.1.2019-7.10.2019 väliseltä ajalta

Nekon nimi tarhalla oli Leanne ja se tuli adoptio-ohjelmaan 25.7.2018, samaan aikaan kuin sisaruksensa Leyla ja Lenny. Syyskuussa 2018 kun aktiivimme seuraavan kerran tapasi kolmikon he saivat huomata, että kaikki kolme olivat tyypillisiä pentuja, iloisia ja touhukkaita. Pennut varattiin yksi toisensa jälkeen ja Neko jäi viimeiseksi sisaruksista viimeiseksi tarhalle. Neko lensi ensimmäiseen kotiinsa 25.1.2019. Siinä kotiutumisen lomassa kävi ilmi seikka, mitä ei tarhalla ollut noussut esiin. Neko on herkkä ja vikkelä koira. Perheen aikuisten kanssa Neko oli mitä hurmaavin pentu, yhä iloinen ja touhukas. Mutta perheen lapset olivat Nekon mielestä todella jännittäviä, eikä Neko kyennyt rentoutumaan lainkaan lasten ollessa samassa tilassa. 6.3.2019 olimme siinä pisteessä, että kouluttajan avun, arjen rauhoittamisen ja muiden tukitoimien jälkeenkin Neko edelleen meni aivan tolaltaan aina kun lapset liikkuivat ja perhe murtuneina teki yhteistuumin Nekon sen aikaisen yhteyshenkilön kanssa päätöksen, että Nekon tähden on parempi etsiä sille uutta kotia, jossa ei ole lapsia.

Neko muutti maaliskuussa 2019 kotihoitoon. Neko oli hämillään ympäristön muutoksesta ja pelkäsi. Tämä sai aikaan sen, että Neko koki tarvetta puolustautua, eli murisi ja teki valehyökkäyksiä. Neko myös alkuun reagoi kerrostalon ääniin ja nämä asiat johtivat siihen, että Neko siirtyi jo seuraavana päivänä tulonsa jälkeen hätäsijoituksena toiseen, tilapäiseen hoitopaikkaan. Hoitopaikassa asui pari muuta koiraa, kenen kanssa Neko tuli hyvin toimeen tutustuttuaan niihin. Nekolla oli stressitaso korkealla tullessaan tähän uuteen hoitopaikkaan ja eroahdistustakin ilmeni jonkin verran. 1,5vko:n päästä Neko siirtyi suunnitellusti hoitopaikkaan, jossa sen oli tarkoitus olla kunnes se oma koti löytyy. Nekosta paistoi selvästi läpi se, että se oli nuori, herkkä koira ja se alkoi harjoittelemaan arjen asioita, sai kokemuksia turvallisesti ja sopivasti.

Uuden oman kodin se löysi ja muutti sinne 19.6.2019. Vastoin suosituksia Neko oli kuitenkin otettu mukaan juhannuksen viettoon, jolloin se oli ymmärrettävästi kokenut tarvetta viestittää, ettei ole varma tilanteesta. Ikävä kyllä juhannuksen aikana se oli myös näykkäissyt omistajan lähiperheeseen kuuluvaa henkilöä. Tämä sai aikaan epävarmuutta puolin ja toisin, eikä tilanne ollut hyvä. Neko palasi yhdistykselle, tutun hoitajan luokse, pienien järjestelyiden jälkeen. Tutussa paikassa sen stressitasot lähti nopeasti laskuun ja se elämä asettui jälleen mallilleen.

Nykyisessä hoitoperheessä asuu ennestään kaksi koiraa, uros ja narttu. Neko tulee useimmiten hyvin toimeen muiden koirien kanssa, kommunikoi hyvin ja tykkää kovasti leikkiä. Nekolla saattaa mennä vähän aikaa että se hyväksyy vieraat koirat, mutta se ei haasta riitaa muiden kanssa, vaan enemmän jättää toisen huomioimatta. Mikäli toinen on liian innokas ja tulee liian iholle, Neko komentaa kyllä.

Voisi sanoa, että Neko on tässä Suomessa olon aikana jo oppinut melko täydellisesti kotikoiran saloihin. Se osaa olla nätisti kotona kun hoitajansa on töissä, se ei ole hajottanut mitään tai tehnyt tuhoja muutenkaan, ei ole haukkunut tai itkenyt perään vaan on sisäistänyt, että kyllä se ihminen tulee takaisin vielä.

Yksi asia mitä Neko rakastaa yli kaiken on metsä. Nekolle toivotaan perhettä jonka kanssa se saa säännöllisesti painella metsään, nauttia metsäisestä tuoksusta, juoksemisesta ja maan tonkimisesta sammaleiden ja varpujen seassa. Olisi myös ihana jos Nekolla olisi oma koirakaveri kenen kanssa jakaa arjen.

Hoitaja on myös kertonut, että Neko on erittäin hyvin motivoitavissa ruoalla ja herkuilla, se tykkää harjoitella, treenata ja oppia ja oppiikin nopeasti uusia asioita. Se on älykäs ja vikkelä koira, niin hyvässä kuin pahassa. Se vaatii ihmiseltään sitä, että ihminen aidosti on läsnä tilanteissa, osaa lukea ja tulkita sitä ja niitä signaaleja ja eleitä mitä se niin sujuvasti antaa. Nekosta on lisätty muutama pieni treenivideo, jotka on kuvattu marraskuun alussa 2019. Niistä välittyy hyvin Nekon halu tehdä ja toimia kuten ihminen pyytää. Nekosta saa aivan varmasti itselleen oikein kivan koirakaverin erilaisiin harrastuksiin, se tekee iloisesti, kuuntelee hyvin ja keskittyy hienosti myös vaikka häiriöitä olisi ympärillä.

Uusiin ihmisiin tutustuminen vie hetkensä ja paljon on ihmisestä kiinni miten nopeasti Nekon luottamuksen saavuttaa. Neko tarvitsee tilaa ja aikaa sille, että se itse saa todeta henkilön hyväksi tyypiksi. Nekon tähden on äärettömän tärkeää, että se ensin saa tutustua ja rakentaa luottamusta omiin perheenjäseniin ennen kuin sitä aletaan tutustuttamaan muihin sukulaisiin tai ystäviin. Ja kun se hetki tulee, se tulee tehdä Nekon ehdoin, rauhallisesti ja ajan kanssa. Mikäli Neko joutuu liian nopeasti sille liian vaikeisiin tilanteisiin, se todennäköisesti kokee tarvetta puolustautua näykkimällä. Näin Neko on aiemmin tehnyt, kun se on viety liian pian sille liian vaikeaan tilanteeseen. On tärkeää muistaa, että Neko on nuori, herkkä koira jonka epävarmuus nousee pintaan jos se ei saa sitä tukea mitä se tarvitsee. Tästä syystä on ehdotonta, että tulevalla perheellä on koirakokemusta ja koiranlukutaitoa.

Lokakuussa hoitaja kirjoitti Nekosta näin: ”Mietin aiemmin miten kuvailisin Nekoa jos joku sitä kysyisi. Sanoisin että se on energinen jokapaikanhöylä. Vaikka sitä jännittäisi se kykenee hetken odottelun jälkeen rentoutumaan ja keskittymään siihen mitä pyydetään. Nekon voi viedä täysin uuteen tilanteeseen ja se rentoutuu puolessa tunnissa. Sillä on taito turvautua ihmisen rauhalliseen olemukseen ja sitä myötä rentoutua itsekin.

Näkisin Nekon jossain maalla, missä se saa kirmata pää viidentenä jalkana vapaana pelloilla ja metsissä. Se nauttii siitä suunnattomasti. Toisaalta näkisin Nekon myös agility radalla. Etsijäkoiraksi siitä tuskin olisi, juoksisi kohteen ohi 65 kertaa ennenkuin malttaisi pysähtyä..

Neko on myös leikkisä ja malttamaton useinkin vielä. Kaikki pitäisi tapahtua just nyt heti. Se kuitenkin oppii nopeasti.”


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Neko on steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Neko on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nekon uudelleensijoitusta hoitaa yhteyshenkilö Stefanie Lindroos.

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.