Enkelikoira: MADDIE (nyk. Manta)

Syntymäaika: 2012
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (OneVet)
Kokoarvio:

 

Perustiedot

1.6.2017
Romaniassa on kunnallisia koiratarhoja, jotka poikkeavat valtavasti eläinsuojelijoiden pitämistä tarhoista. Näillä kunnallisilla tarhoilla koirista ei huolehdita millään tavalla, niiden ainoa tarkoitus on säilöä koiria kunnes niitä kohtaa surullinen ja tuskainen loppu. Maddie on kotoisin tällaiselta kunnalliselta tarhalta, Mihailestin kylästä. Eläinsuojelija Ioana Bodea oli käymässä kyseisellä tarhalla kuukausi takaperin ja otti muutaman onnekkaan mukaansa, kuten Maddien ja sen häkkikaverit Esterin ja Bobitan. Maddie on ilmeisesti Esterin tytär. Koirat pääsivät asumaan OneVetin klinikalle Ioanan hoiviin kunnes löytävät oman kodin. Maddie hieman pelkää Bobitaa joka on aikamoinen päällepäsmäri, ja tästä syystä pysyy häkissä enemmänkin takaa-alalla. Maddie on hiljainen koira, sen ei ole vielä ainakaan kuultu haukkuvan yhtään. Aktiivien vieraillessa paikalla Maddie olisi mielellään tullut tutustumaan reissulaisiin lähemminkin, mutta se väisti Bobitaa niin ettei uskaltanut tulla rapsutettavaksi asti. Maddie vaikuttaa oikein mukavalta ja rauhalliselta koiralta joka on kiinnostunut ihmisistä ja pitää huomiosta. Kovin pomottavan koiran kaverina se mieluummin väistyy paikalta kuin alkaa riidellä.

Maddie on kooltaan noin 50 cm ja painoa sillä on noin 17 kg.

Päivitykset

10.11.2022
Saimme Mantan perheeltä suru-uutisia, sillä Manta on siirtynyt enkelikoirien joukkoon. Osanottomme Mantan perheelle ja kiitos, että annoitte Mantalle kodin ja se saikin elää siellä rakastettuna perheenjäsenenä useamman vuoden. Alla perheen kirjoitus Mantasta, lisätty myös muutama kuva Mantan kotiajoilta.

“Manta saapui luokseni Suomeen helmikuisena lauantaina 2018. En osannut tuolloin vielä aavistaa, miten suuret tassunjäljet tuo pieni pelosta tutiseva mytty voisikaan lopulta jättää sydämiin. Yhteisen matkamme alussa Manta ei uskaltanut poistua sille tekemästäni turvapaikasta makuuhuoneen perimmäisestä nurkasta, ja pyrki olemaan niin näkymätön kuin mahdollista. Askel kerrallaan Manta rohkaistui, ja vuosien saatossa siitä kuoriutui todella valloittava persoona. Upeinta oli saada seurata, kun Manta alkoi hiljalleen uskaltaa tehdä koiramaisia asioita; haistella hajuja, piehtaroida nurmella tai lumessa ja rentoutua täysin vailla huolta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Arkuus oli Mantan olennainen ominaisuus koko sen elämän ajan, mutta se oppi luottamaan niin, ettei sen enää tarvinnut olla jatkuvasti pelon ja stressin tunteiden vallassa. Se jos mikä oli palkitsevaa.

Olimme alkuksi Mantan kanssa ihan kahdestaan, mutta mieheni liittyi laumaamme myöhemmin. Alkuun Manta oli hieman epäileväinen miestäni kohtaan, mutta todettuaan tämän vaarattomaksi, hyväksyi Manta tilanteen, ja lopulta otti hänetkin tarkkaan vahtiin ja suojelukseen. Mantalla olikin todella vahva suojeluvietti, sillä se ei todistetusti haukkunut ikinä yksin kotona ollessaan, mutta meidän ollessamme paikalla Manta teki hyvin selväksi, jos joku edes lähestyi ulko-ovea. En olisi uskonut, että Mantan vahtivietti olisi voinut enää enempää voimistua, mutta niin kuitenkin kävi, kun aloimme odottaa esikoistamme, jolloin Manta ei halunnut päästää minua hetkeksikään silmistään. Ja kun tyttäremme syntyi, tuo tutuksi käynyt vahtihaukku vain voimistui; Manta halusi suojella myös vauvaa <3

Manta oli äärettömän sopeutuvainen koira. Vaikka elämässä tapahtui suuriakin muutoksia, sille ei tuntunut olevan väliä millään muulla, kuin saada olla kanssani. Vitsailinkin välillä, että Manta voisi asua vaikka veneen alla, kunhan minäkin olen siellä. Ja vaikka muutkin läheiset ihmiset kävivät ajan saatossa Mantalle hyvin tärkeiksi, oli se lopulta silti aina eniten minun koirani. Manta leimautui minuun niin voimakkaasti, että esimerkiksi muualla kyläillessämme mentyäni vaikka vessaan, saattoi Manta vähän hätääntyneenä kiertää ympäri taloa tajuttuaan minun poistuneen näköpiiristä, ja sain oven takaa ilmoittaa olinpaikkani rauhoittaakseni Mantan. Opinkin aina ilmoittamaan asiasta etukäteen Mantalle, jolloin se tuli oven eteen makoilemaan siihen asti, kunnes saavuin taas näköetäisyydelle.

Manta oli äärimmäisen kiltti ja lempeä. Se rakasti paijauksia, pehmeitä petejä, vapaana juoksemista niin kovaa kuin kintuista lähti, ja rauhallisia kävelyjä metsässä. Manta tykkäsi nukkua aamulla mahdollisimman pitkään ja oli mukavuudenhaluinen, esimerkiksi sateella ulkoilu ei huvittanut yhtään. Toisaalta Manta myös käveli kaikkien vesi- ja kuralammikoiden läpi ja saattoi myös polskutella niissä onnellisena. Hauskin ilon osoitus oli peppu pystyssä yläkroppa vasten maata heiluminen onnellisten örinöiden säestämänä.

Mantasta tuli kirkkain tähti taivaalle 26.8.2022. Tuona päivänä kotiin tullessani Manta ei ollutkaan ovella iloisena vastassa kuten aina ennen, vaan makoili pedillään ja katsoi merkitsevästi silmiin, jolloin aavistin yhteisen aikamme olevan vähissä. Eläinlääkärissä selvisikin pienen vanhan sydämen olevan jo kovin väsynyt, ja teimme raskaan päätöksen saattaa Manta sateenkaarisillalle. Suru on musertava, mutta aika onneksi helpottaa suurimpaan kipuun, ja tilalle tulevat lämpimät läikähdykset yhteisistä ihanista muistoista.

Haluan sydämellisesti kiittää Kulkureita ja Iona Bodeaa, kun mahdollistitte sen, että tiemme kohtasivat, ja sain kulkea Mantan kanssa tämän 4,5 vuoden pituisen rakkauden täyteisen matkan.

Ja kiitos vielä kerran rakas Manta, olit maailman ihanin pieni karvalapsi, uskollinen vahti ja isosisko. Uskon, että kohtaamme vielä joskus ja saamme olla ikuisesti yhdessä <3

Rakasta Mantaa aina muistaen

Sanni-mamma, Antti, Hilla-vauva sekä muut läheiset”

3.2.2018
Tänään Maddien elämässä tapahtui suuri muutos, sillä se karisti Romanian pölyt tassuistaan ja matkusti ikiomaan kotiinsa. Maddie sai uuden hienon nimen, Manta. Oikein paljon onnea Mantalle ja sen kodille <3

10.12.2017
Suloinen Maddie sai tänään kuulla ihania uutisia, sillä se on varattu omaan kotiinsa.

1.12.2017
Aktiivien vieraillessa Maddien häkissä se makasi kopissaan koko vierailun ajan, eikä halunnut tulla pois sieltä. Se katselee vieraitaan kiinnostuneena ja sen luo saa mennä antamaan rapsutuksia. Sitä ei pelota tai jännitä, vaan se vaikuttaa enemmänkin siltä että se ei koe tarpeelliseksi mennä tutkailemaan uusia ihmisiä. Maddie on selkeästi luonteeltaan hyvin rauhallinen jalat maassa oleva tyyppi joka ei turhia hötkyile vaan ottaa asiat rennosti. Se varmasti nauttisikin pitkistä rauhallisista kävelyistä luonnossa ja torkuista oman kodin sohvalla, oman ihmisen kainalossa.

19.9.2017
Maddie on reipastunut viimekertaisen aktiivien vierailun jälkeen ja nyt se oli jo paljon rennommin. Sitä jännittää kuitenkin outo tilanne ja esimerkiksi kamera sai sen arastelemaan vielä voimakkaammin. Se tulee varmasti reipastumaan kotioloissa, mutta kodin on hyvä varautua että tietynlainen arkuus on osa sitä koko elämän. Tulevan kodin olisikin hyvä omata kärsivällisyyttä ja osata tukea Maddieta pelottavissa tilanteissa. Tutun ihmisen kanssa Maddie onkin tosi ok ja se kävi hakemassa tästä turvaa kun alkoi jännittää liikaa. Maddie on oikea kultakimpale ujoudestaan huolimatta ja se vaikuttaa tosi lempeältä sekä ylikiltiltä koiralta joka varmasti jättää isot tassunjäljet sydämeen.

26.7.2017
Maddie ujosteli sen verran aktiivejamme, että se päätti pysytellä kopissa koko vierailun ajan. Sitä jännitti selkeästi jokin asia tilanteessa, oliko se sitten uudet ihmiset sen häkissä vai muiden koirien valtava tarve saada huomiota ja rapsutuksia uusilta tuttavilta. Tilanne oli sille kuitenkin liikaa, joten se teki itsestään mahdollisimman huomaamattoman ja pysytteli visusti koppinsa turvissa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Maddie saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Maddie on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Krista Norvasuo

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: