Kodin saanut koira: MAKYA (nyk. Elsa)

Syntymäaika: 8/2018
Sukupuoli: narttu
ei steriloida
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta
6.1.2019
Romaniassa on useita miljoonia kodittomia koiria, joista suurin osa on hylätty kodeistaan sekä näiden jälkeläisiä. Maassa on kuitenkin useita hyväsydämisiä eläinsuojelijoita, jotka tekevät kaikkensa näiden koirien tilannetta helpottaakseen. Tällainen ihminen on bukarestilaisnainen Carmen Mandescu. Carmen, Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani, perusti Carpe– yhdistyksen keväällä 2016. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Tälle tarhalle päätyivät myös Marta ja sen pennut Luyu, Ahote ja Makya.

Marta tuotiin syyskuun alussa pentujensa kanssa Carpen portille, miehet sanoivat löytäneensä ne tien varresta. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että ne olivat perheen omia koiria ja että koko löytötarina oli keksitty. Tämä kävi ilmi, kun Carpen tarhalla asuva suomalainen Veera jutteli paikallisten ihmisten kanssa Kulkurien järjestämässä sterilointipäivässä ja eräs nainen kertoi, ettei hänellä ole enää eläimiä steriloitavaksi, kun pojat vei ne sinne koiratarhalle. Hän oli iloinen kuullessaa, että koirat voivat hyvin.  Emo Marta on utelias ja ystävällinen, mutta hieman varautunut uusien ihmisten kanssa. Se ei tuo itseään erityisemmin tykö ja todella vilkkaiden ja sosiaalisten pentujensa seurassa se jää helposti taka-alalle. Se jännittää vähän kosketusta, mutta tykkää kuitenkin siitä ja on mielellään lähellä. Rasavillien pentujensa kanssa Marta on ollut kärsivällinen ja rauhallinen, joten pennut ovat emoltaan saaneet hyvät eväät elämänsä alkutaipaleelle. Ne ovat olleet terveinä ja kasvaneet hyvin ja rakastavat leikkimistä, riehumista ja ihmisiä.

Makya oli vielä marraskuussa 2018 enemmän taustakatsoja, mutta se on rohkaistunut selkeästi ja tutun ihmisen kanssa se on kuin kuka tahansa huoleton pentu. Se tulee varmasti kuitenkin tarvitsemaan tukea ja aikaa kasvaakseen hyväksi koirakansalaiseksi. Arka se ei kuitenkaan suinkaan ole, se omaa vain paremmat käytöstavat kuin hulttiosisaruksensa.

Pennut ovat lyhytjalkaisia ja niiden emo on noin kolmekymmentäsenttinen ja viisikiloinen, joten pennut tuskin kovin isoiksi nekään kasvavat.

Päivitykset
23.2.2019
Kultainen Makya lensi kotiinsa ja sai uudeksi nimekseen Elsa. Onnea Elsa ja perhe.

13.1.2019
Persoonallinen Makya hurmasi ja niin se varattiin omaan kotiin Suomeen.

6.1.2019
Veera lähetti Romaniasta kerrassaan iloisen videon, jossa pääosassa on riehakas Makya. Makyasta on sukeutunut reipas ja mutkaton pentu, josta joku saa itselleen kertakaikkisen upean ja uskollisen ystävän.

28.11.2018
Makya aloitti kotinsa etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Makya tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (yhteyshenkilöön) ennen kastrointia.

Makya saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Makya on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Maarit Auranen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: