Päivitetty 25.11.2022

Kotia etsivä koira: RIVERA (nyk. VERA) (Suomessa)


Syntymäaika: 2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Joensuun seudulla)
steriloitu

 

HUOM. Tutustuthan huolellisesti koiran tietoihin ja adoptioprosessiin ennen yhteydenottoa.

 

Perustiedot ja tausta

22.11.2022

Ioana Bodea on romanialainen eläinrakas nainen, joka on omistanut elämänsä eläimille, niiden suojeluun ja elämänlaadun parantamiseen. Hän on perheellinen, työssäkäyvä nainen ,mutta kaiken sen ajan mikä ei mene palkkatyöhön hänet löytää eläinten parista. Hän auttaa niin koiria, kissoja, hevosia kuin luonnonvaraisia eläimiä ja uneksii voivansa antaa suojan esimerkiksi linnuille jotka tarvitsevat sitä turvallista lepopaikkaa missä kerätä voimansa ennen palautusta luontoon. Osa Ioanan pelastamista koirista asustaa One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa.

Rivera on pelastettu kunnalliselta tarhalta. Rivera on hieman varautunut aktiivien suhteen, mutta namien avulla Rivera huomaa, että ihmiset ovat kivoja. Rivera ottaa selvästi mallia koirakaveristaan ja Rivera saattaisikin hyötyä, jos perheessä olisi jo koira, joka opastaisi Riveraa. Riveralla on todennäköisesti joskus ollut pentuja nisien ulkomuodon perusteella. Kun tarhan muut koirat aloittavat haukun Rivera yhtyy kuoroon, mutta lopettaa nopeasti. Rivera on kiinnostunut tuoksuista ja häntä heiluu koko ajan varovaisesti.

Rivera etsii kotia, jossa on kokemusta aroista koirista ja halua kannustaa Rivera reippaaksi ja onnelliseksi koiraksi.

Rivera on noin 50cm korkea ja painaa 20kg.

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

22.11.2022

Vera etsiskelee edelleen kotihoidossa omaa kotiaan. Veralla on edelleen ääniherkkyyttä, mutta se on oppinut siedättämään itseään uusille asioille, kunhan uudet tilanteet esitetään Veralle pienissä osissa ja rauhassa sen omaan tahtiin. Vera saa uusissa tilanteissa tukea ihmiseltä ja tarvitseekin sitä, että ihminen kertoo, että tilanne on ihan ok ja rauhoittelee silittelemällä ja tyynnytysäänellä. Vera on myös oppinut, että ei tarvitse pelottavissa tilanteissa panikoida vaan myös pienemmät eleet riittää, esimerkiksi puhaltelulla ja haukottelemalla.

Kotihoitaja kertoo, että Veralla on kohonnut itsetunto, mikä on ihan mieletöntä kuulla! Tämä kohonnut itsetunto on myös tuonut esille haukkumisen, Vera haukkuu kun joku vieras tulee sen omaan tilaan, etenkin jos on väsynyt. Yleensä tilanne rauhoittuu nopeasti, jos vieras pysyy rauhallisena ja antaa Veran tutkia rauhassa. Yleensä Vera toteaa nopeasti, että tämä olikin ihan ok tilanne. Rauhallisella otteella ja pitkäjänteisyydellä Verasta saa esiin tytön uteliaan ja leikkisän, hetkittäin jopa rasavillin puolen.

Kotihoitaja kertoo Verasta seuraavasti:
“Löytöretkeily ympäröivään maailmaan on paitsi jännittävää, myös antoisaa. Kuluneiden kuukausien suurimpia tutustumiskohteita on ollut avovesi. Onko aalto elävä vai ei? Miksi sitä ei voi haukata suuhun? Rasvatyyni pinta näytti ihan pitävältä pinnalta mutta hui, plumpsahdinkin järveen! Kuis nyt näin? Vera on koira, joka paitsi on ihmiselleen löytöretki – myös tarjoaa mahdollisuuden löytöretkeilyyn kanssaan.”

Olisiko tämän aarteen jo aika löytää se oma rakastava koti?

Profiiliin on lisätty uusia kuvia.

27.6.2022

Veran itsetunto on jatkanut paranemistaan. Tyttö ottaa luontevasti kommunikaatioavauksia ihmisen suuntaan – kun on kerran hoksannut, että ihmisen kanssa voi tehdä muutakin kuin säpsyä ja selviytyä. Ääniherkkyyttä on yhä, paljon: hidas totuttaminen ja äänitriggereiden rajaaminen niin, etteivät ne käy ylitsevuotaviksi toimivat konsteina. Kestää kauhuääniä helpommin, jos ihminen pitelee hellänvarmasti ja vakuuttaa, ettei rikkaimuri ole kuolemaksi. Tyttö myös lukee ihmisten mielialoja tarkalla asteikolla: riitely, korotettu ääni tai hermostunut itseilmaisu koiraan liittymättömissä aiheissa riittää laittamaan Veran ns. tarkkailumoodille ja valmiiksi heittäytymään stressipakoon. Vera on perusasetuksiltaan arka koira, mutta uteliaisuus ja kyky kiintyä ovat nousseet esiin yhä vahvempina piirteinä. Vera voisi olla Jack Londonin koirahahmo: tarkkailee ihmistä ja ympäristöä aikansa, kanta henkisiä arpiaan niitä unohtamatta mutta kun uskaltaa alkaa kiintyä, on ihmisensä Sydämen Koira.

Missään Veran hymy ei ole yhtä leveä ja askel yhtä leikkisä kuin metsäalueella, jolla voi kulkea ilman hihnaa ja juosta kotihoitolauman kanssa. Toiseksi levein hymy on, kun lauma paistaa makkaraa taas uudella kotalaavuhärvelillä. Levollisin kurttunaama on ilta- ja aamurahnujen aikaan: jos Verasta riippuisi, nautiskelisi tiiviimmästäkin sohvarahnuttelusuhteesta. Hetkittäin uskaltautuu ihmispetiin kuorsimaan. Uutena mukaan tullut into leikkiä: omaksi ottamansa pehmotiikerin kantaa välillä lenkille mukaan ja vahtii sitä muilta, sidostesukkaa vedetään jo ihmisenkin kanssa ja kun ollaan riemuinnoissaan, otetaan suuhun ihmisen käsineet, omat huomioliivit, lelu, jotakin – ja vispataan sitä railakkaasti ympäriinsä. Aidatulla metsäalalla on varotoimista huolimatta ehditty kohdata niin rusakoita kuin kanalintuja: jäniseläimen jäljistä Veran nenä stimuloituu ja näköhavainto saa ponkaisemaan perään – juoksua jatkuu pyrähdyksen verran jäljestämään lähdön sijaan. Palaa näilläkin kerroilla hyvin luo kutsusta ja pysyy laumansa koirien, erityisesti sen pienen dominoivan nartun, lähistöllä. Lauma on Veralle tärkeä elementti.

Uusi nouseva piirre on jonkinasteinen vahtivietti. Vera valvoo tontin ohittajia ja sisällä ollessaan ääniä ulkotilasta. Sisällä äänet saavat hakeutumaan urahdellen kuunteluasemiin, ulkona otetaan vahtiasento ja haukahdellaan käskytysäänellä. Jos Vera herää nukkuviltaan yllättäviin ääniin tai Veran levätessä rentona/väsyneenä tilaan tömpsähtää yllättäen uusi tai vieraampi ihminen, voi aloittaa vaikuttavankuuloisen vahtihaukun ja jopa suorittaa valehyökkäysmäisen kohtiryntäyksen. Asettuu, kun on uskaltanut haistaa tulijaa ja tyyntyy tässäkin nopeammin ihmisen varmanhellällä kosketuksella kuin käskytyksellä: reaktion alla on säikähdys ja entisen katukoiran syvään piirtynyt epävarmuus.  Tätä piirrettä työstetään kotihoidossa. Stressin tai jännityksen noustessa pintaan hakeutuu esimerkiksi koirapuistossa tai pihalla ihmisen liki, muttei uskalla antaa kiinni; yleensä tilanne laukeaa, kun ihminen kävelee rauhallisesti tilanteesta pois ja palaa kiinniottoon hetken päästä. Tässä Vera on edistynyt huimasti!

Remmissä kuljetaan nätisti – paitsi kun innostutaan. Remmikohtaamiset muiden koirien kanssa nostavat yhä pintaan epävarmaa ja pelonsekaista ärähtelyä. Harjoituslenkit koirapuistokavereiden kanssa sujuvat jo, ja nyt Vera on aloittanut sosiaalistamistreenit paikallisessa harrastajaporukassa. Fyysisesti Vera on vankistunut ja hankkinut mukavasti muskeleita. Käsittely on helponlaista: valjaiden ja sadetakkien pukeminen ongelmatonta, sisäsiisteys sataprosenttinen, harjata saa. Tassuihin voi jo koskea, kynsienleikkuu vielä kauhistus. Hampaita pääsee tarkistelemaan Veran keskittyessä yhteen lempiherkkuunsa: nuolemaan käsivoidetta ihmisen sormista.

Veralle tasapainoinen päivä merkitsee tasaisena toistuvaa aikataulua, 1-2 pidempää aktiivisen liikkumisen lenkkiä ryyditettynä omaehtoisten aktiviteettien pihatepastelulla, säännölliset rahnutustuokiot sekä tutun koiraseuran kanssa telmaamista. Rakastavien rutiinien syleilyssä tytön hermokimppuilu on painunut enemmän taustalle ja helpottaa Veraa käsittelemään stressaavia tilanteita sijaistoiminnoilla paniikkikohtauksen sijaan.

Hammasremontti on nyt suoritettu. Lääkäri merkitsi yhden hampaan tarkkailtavaksi jatkossa, eli säännöllinen hammashoito ja -tarkistukset ovat osa Veran elämää.

Vera ei ole ollut sisätiloissa kissojen kanssa, mutta ulkona näköhavainto tai haju kissasta laukaisee saman reaktion kuin jänis

23.3.2022

Kotihoidon maadoittavat koirakaverit ja rutiinit ovat tuoneet esiin nopeaälyisen ja -liikkeisen koiran, jota kuvaa sanapari “varautunut mutta utelias”.

Vera on fyysinen koira, joka nauttii ulkoilusta erityisesti luonnon helmassa. Tarkkailee jonkin verran metsänelävien ääniä ja jälkiä; tarkemmin ei mahdollisesta riistavietistä vielä osata sanoa. Innokas ulkoilu- ja harrastekaveri varmaotteiselle ja positiivisen vahvistamisen hallitsevalle ihmiselle. Kun aktiviteettia on tarpeeksi, on sisällä rauhallinen loikoilija, joka hakeutuu hellittäväksi.

Vera on koirasosiaalinen ja osaa puistoetiketin. Tassupainii ja hippaleikkii. Enemmän väistävä kuin haastava. Hoitokodissa on seurana iso leppoisa uros ja pieni dominoiva narttu. Vierailulle tulevat koirat ottaa varovaisen uteliaasti vastaan.

Remmissä vetää innostuessaan jonkin verran. Muiden koirien kohtaaminen remmissä jännittää vielä: haukkuu, mutta treenisessioissa on asettunut jos kohdattava koira on rauhallinen tai välinpitämätön.

Ei resurssiaggressiivisuutta; hoitokodin laumassa odottaa herkkujonossa riitelemättä. On oppinut oppinut odottamaan kotona hyvässä koiraseurassa.

Alkuun huolestui ihmisen kadotessa. Tottui hitaasti mutta varmasti, kuin pentukoira: sitä helpompaa, mitä paremmin on kotiutunut eikä pode stressiä. Myös vieraassa paikassa odottelu jo onnistuu – kunhan on ihmismallinen lastenvahti paikalla.

Odottaa ja matkustaa hyvin myös autossa. Uusilla reiteillä jännitysläähättää alkuun. On kulkenut myös junalla ja bussilla: alkuun jännittää, sitten rentoutuu kaverikoirien kylkeen. Väsymys nostaa stressin pintaan ja paineistaa. On hyvin ääniherkkä: tottuu, mutta tarvitsee toistoa ja rakastavaa, mutta varmoja otteita sekä tukea tottumiseen. Pesukoneen jytinään tottui viikossa. Korkeataajuiset piiiiiiiippaavat äänet saavat yhä säntäilemään. Imuri on kauhistus. Oikein väsyneenä pedillään maatessa saattaa urista hiljaa jos hoitokodin tyttökoira lähestyy; herkeää tilanteessa rennoksi, jos ihminen koskettaa. Ihan ehdoton juttu on maadoittava ja kukaties leikkisäkin koirakaveri; hakee voimakkaasti mallia ja tukea muista koirista. Ollut hoitoaikana tekemisissä ekaluokkaikäisen lapsen kanssa. Jännitysläähättää lapsen kolinoita ja kiljahduksia; ei siis aivan pienten lasten talouteen. Ei tietoa suhteesta kissoihin.

 

23.12.2021

Rivera ehti olla kodissa noin 6kk kunnes hän palasi etsimään loppuelämän kotia. Rivera on huikea kotikoira rauhallisessa ympäristössä. Hän ei sovellu vilkkaalle alueelle tai kovin eloisaan kotiin. Rivera stressaantuu helposti, jos ympäristö on liian vilkas, meluisa tai rutiinit puuttuvat. Hänelle tärkeää olisi myös luotettava koirakaveri kotona, josta ottaa mallia ja tukea.

Riveran hammasremontti on vielä hieman kesken ja tulevan kodin tuleekin sitoutua pitämään Riveran hampaista hyvää huolta säännöllisin tarkastuksin.

28.5.2021

Rivera muutti ikiomaan kotiin!

24.4.2021

Rivera on nyt ollut kotihoidossa muutaman viikon ja arkajalasta on kuoriutunut melkoinen hulluttelija! Rivera osaa jo mm. avata herkkukaapin oven, nostaa raksutynnyrin kannen ja näin ihan itse ruokkia itsensä. Hän osaa myös loikata koiraportin yli, kiipeillä kissan puussa ja leikkiä!

Rivera vielä hieman jännittää ulkona muita koiria ja autoja, joten ohitusten kanssa tehdään töitä. Muuten hän kulkee ulkona kauniisti hihnassa.

Reipas koirakaveri kotona on Riveralle ehdoton, hän ottaa tukea ja turvaa toisesta vielä opetellessaan kotielämää.

8.4.2021

Rivera on matkalla Suomeen kotihoitoon etsimään ikiomaa rakastavaa kotia!

21.12.2020

Rivera oli hyvin lähellä saada matkalipun kotihoitoon. Jos näin olisi käynyt Rivera olisi saapunut Suomeen 12.12.2020 kotihoitajan hoiteisiin ja sitä kautta etsimään ikiomaa kotia. Riveralla todettiin kuitenkin sydänmato ja matka peruuntui. Nyt Sydänten Joulu-keräys kerää varoja myös Riveran hoitoihin, jotta hänellä olisi uusi mahdollisuus löytää oma koti ja päästä lopulta viettämään kotikoiran elämää.

12.12.2019
Rivera asuu yhdessä Caspan kanssa. Molempia jännittää vierailu, Rivera kuitenkin uskaltaa lähestyä maahan heitettyjen namien avulla ja lopulta syödä nameja myös kädestä. Tulee takaapäin haistelemaan kyykyssä olevaa ihmistä, mutta ei anna koskea. Kuulemma käsittely onnistuu kuitenkin hyvin, Ioanan mukaan Rivera on alistuva koira.

29.9.2019

Rivera aloitti Kulkurien adoptio-ohjelmassa oman kodin etsimisen.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Rivera saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Rivera on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Riveran yhteyshenkilö on Outi Kekkonen

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.