Päivitetty 23.11.2021

Kotia etsivä koira: VALMA (Tanssipennut) (ent. Samba) (Suomessa)


Syntymäaika: noin 11/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Ilmajoki)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
23.11.2021

Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja tällä hetkellä on ajankohtaista sähköjen saaminen tarhalle.

Marraskuussa 2020 Carmen löysi Mitrenin hautausmaan läheltä emon sekä sen kahdeksan pentua. Yksi pennuista oli valitettavasti kerennyt jo menehtyä kylmyyteen, muut pennut värjöttelivät läjässä emon lähellä. Pennuista neljä, Samba, Rumba, Jive ja Cha-cha pääsivät 9kk iässä mukaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Myös emo, Bossa, lisättiin adoptio-ohjelmaan. Loput pennuista olivat adoptio-ohjelmaan vielä liian arkoja. Pentujen kesken huomattiin tarhalla hieman luonne-eroja, mutta jokaiselle niistä kaikki tarhan ulkopuolinen elämä oli vierasta ja jännittävää. Jokainen niistä tarvitsee aikaa, lempeää ohjausta sekä tukemista matkallaan kotikoiraksi. Myös kärsivällisyys ja huumorintaju ovat varmasti tarpeen ja kotiutumisen edetessä voi edessä olla paljon pentuenergiaa, unettomia öitä ja silputtuja sanomalehtiä. Pentujen rotuperimää emme voi kuin arvailla, joten iän kertymisen myötä voi esiin tulla yllättäviäkin ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä.

Sambaa kuvailtiin tarhalla iloiseksi ja reippaaksi tyypiksi. Samba näyttäytyi kuitenkin hieman rauhallisempana kuin muut pennut, se katseli tilanteita ensin ja innostui sitten leikkimään ja tutkimaan. Ihmisiin tyttö suhtautui innokkaasti ja tuli haistelemaan, mutta uskalsi jäädä vain hetkeksi rapsuteltavaksi. Samba jäi ehkä hieman muiden pentujen jalkoihin ja oli porukasta selvästi se, joka väisti ensimmäisenä. Samba ei juuri haukkunut tavattaessa tarhalla.

Samba, uudelta nimeltään Valma, matkusti Suomeen perheeseen 30.10. Valman ja perheen miehen välisen suhteen muodostuksessa oli kuitenkin haasteita ja Valma arasteli miestä. Muutaman kerran oli tilanteita, joissa Valma oli näyttänyt hampaita tai murissut miehelle. Perheessä ei ollut resursseja työstää tätä asiaa ja tilanne oli selvästi stressaava myös Valmalle, joten tyttö palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon 21.11. Kotihoitopaikka sijaitsee omakotitalossa maaseudulla, kahden aikuisen ja yhden koiran taloudessa. Huolimatta kaikista isoista muutoksista lyhyen ajan sisällä, Valma on tuntunut sopeutuvan uuteen tilanteeseen erittäin hyvin. Se on rohkea, fiksu ja itsenäinen tyttö, joka on paljon kotihoidon naisihmisen perään. Miestä kohtaan Valma on hieman varovaisempi, mutta kun Valmaa ei juuri huomioi, on kaikki mennyt tähän saakka hyvin ja rapsutuksiakin Valma on vastaanottanut mieheltä. Kotihoidossa Valma on lähtenyt lenkille mielellään ja viihtyisi siellä pitkään! Valma nauttisi varmasti päästessään päivittäin metsälenkeille tulevassakin kodissaan. Valmalla on selvästi riistaviettiä. Yksinolojen suhteen Valmalla riittää vielä harjoiteltavaa, sillä se on ulvonut jonkinverran edellisessä kodissa yksinolojen yhteydessä. Myös tarpeiden teko ulos on vielä harjoitteluvaiheessa.

Valma on aktiivinen ja touhukas koira, joka tarkkailee ja imee pesusienen lailla ihmisen eleet ja tunteet itseensä. Valman tulevalta perheeltä edellytetäänkin jo jonkinverran koirakokemusta sekä kykyä toimia rauhallisena ja rentona erimerkkinä Valmalle. Valmaa ei luovuteta lapsiperheeseen. Valma ei välttämättä tarvitse koirakaveria tulevassa kodissaan, mutta rauhallinen sellainen sieltä saa löytyä ennestään. Valma on asunut sekä kerros- että omakotitalossa eikä tulevan kodin asuinmuodolla ole väliä, kunhan asuinympäristö muutoin on riittävän rauhallinen eikä ihan kaupungin vilskeessä. Valmasta saisi varmasti johonkin harrastukseen oivan kaverin.

Valma on noin 40 cm korkea ja painaa arviolta 10-12 kg.

Päivitykset

23.11.2021
Valma palautui yhdistykselle ja etsii nyt omaa kotiaan kotihoidosta käsin. Valman profiili päivitetty.

31.10.2021
Samba, uudelta nimeltään Valma, matkusti eilen oman perheensä luokse Suomeen <3

10.10.2021
Samba varattiin pari päivää sitten omaan kotiinsa! Onneksi olkoon Samballe ja omalle perheelle <3

18.8.2021
Samba aloittaa tänään oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Samba saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Samba on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa