Kodin saanut koira: VALMA (Tanssipennut) (ent. Samba)

Syntymäaika: noin 11/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Ilmajoki)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
17.12.2021

Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja tällä hetkellä on ajankohtaista sähköjen saaminen tarhalle.

Marraskuussa 2020 Carmen löysi Mitrenin hautausmaan läheltä emon sekä sen kahdeksan pentua. Yksi pennuista oli valitettavasti kerennyt jo menehtyä kylmyyteen, muut pennut värjöttelivät läjässä emon lähellä. Pennuista neljä, Samba, Rumba, Jive ja Cha-cha pääsivät 9kk iässä mukaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Myös emo, Bossa, lisättiin adoptio-ohjelmaan. Loput pennuista olivat adoptio-ohjelmaan vielä liian arkoja. Sambaa kuvailtiin tarhalla iloiseksi ja reippaaksi tyypiksi. Samba näyttäytyi kuitenkin hieman rauhallisempana kuin muut pennut, se katseli tilanteita ensin ja innostui sitten leikkimään ja tutkimaan. Ihmisiin tyttö suhtautui innokkaasti ja tuli haistelemaan, mutta uskalsi jäädä vain hetkeksi rapsuteltavaksi. Samba jäi ehkä hieman muiden pentujen jalkoihin ja oli porukasta selvästi se, joka väisti ensimmäisenä. Samba ei juuri haukkunut tavattaessa tarhalla.

Samba, uudelta nimeltään Valma, matkusti Suomeen perheeseen 30.10. Valman ja perheen miehen välisen suhteen muodostuksessa oli kuitenkin haasteita ja Valma arasteli miestä. Muutaman kerran oli tilanteita, joissa Valma oli näyttänyt hampaita tai murissut miehelle. Perheessä ei ollut resursseja työstää tätä asiaa ja tilanne oli selvästi stressaava myös Valmalle, joten tyttö palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon 21.11. Kotihoitopaikka sijaitsee omakotitalossa maaseudulla, kahden aikuisen ja yhden koiran taloudessa. Huolimatta kaikista isoista muutoksista lyhyen ajan sisällä, Valma on tuntunut sopeutuvan uuteen tilanteeseen erittäin hyvin. Se on rohkea, fiksu, itsenäinen ja leikkisä tyttö, joka on alusta saakka ollut paljon kotihoidon naisihmisen perään. Miestä kohtaan Valma oli alkuun hieman varovaisempi, mutta kun Valmaa ei juuri huomioitu miehen toimesta ei asian suhteen tullut ongelmia. Valma nukkuu kotihoidossa yhdessä ihmisen kanssa sängyssä ja kerjää mieheltäkin rapsutuksia, eikä ole ollut murinatilanteita.  Kotihoidossa Valma on lähtenyt lenkille mielellään ja viihtyisi siellä pitkään! Valma nauttisi varmasti päästessään päivittäin metsälenkeille tulevassakin kodissaan. Valmalla vaikuttaa olevan jonkinverran riistaviettiä. Yksinoloissa Valmalla esiintyi aiemmassa kodissa ulvomista ja kotihoidossakin alkuun oli ulvomista sekä pieniä tihutöitä. Ne kuitenkin jäivät nopeasti pois ja nyt Valma onkin työpäivät nätisti yksin.

Valma on aktiivinen ja touhukas koira, joka tarkkailee ja imee pesusienen lailla ihmisen eleet ja tunteet itseensä. Valman tulevalta perheeltä edellytetäänkin jo jonkinverran koirakokemusta sekä kykyä toimia rauhallisena ja rentona erimerkkinä Valmalle. Valmaa ei luovuteta lapsiperheeseen. Valma ei välttämättä tarvitse koirakaveria tulevassa kodissaan, mutta rauhallinen sellainen sieltä saa löytyä ennestään. Valma on asunut sekä kerros- että omakotitalossa eikä tulevan kodin asuinmuodolla ole väliä, kunhan asuinympäristö muutoin on riittävän rauhallinen eikä ihan kaupungin vilskeessä. Valmasta saisi varmasti johonkin harrastukseen oivan kaverin.

Valmaa pääsee tapaamaan kotihoitopaikkaan haastattelujen jälkeen.

Valma on noin 40 cm korkea ja painaa arviolta 10-12 kg.

Päivitykset

15.1.2022
Valma siirtyi tänään kotihoidosta omaan kotiin. Kiitos paljon Valman kotihoitajalle sekä onnea Valmalle ja Valman omalle perheelle tulevaan <3

11.1.2022
Valma on tänään varattu omaan kotiinsa <3

17.12.2021
Valmalla on mennyt edelleen kovin hienosti kotihoidossa. Yksinolot ovat sujuneet hyvin, eikä mitään tuhotöitä ole enää tehty. Joskus on kyllä jokin kenkä tai muu tavara mystisesti vaihtanut paikkaa 😉 Valma ilmeisesti nukkuu ainakin jonkinverran yksinolojen yhteydessä kotihoitoperheen koiran kanssa vieretysten sohvalla. Pakkasten myötä Valman sisäsiisteysharjoitukset ottivat hieman takapakkia, kun oli niin kovin kylmä. Valma haluaisi ensin nimittäin pitkään ja hartaasti nuuskutella “maat ja mannut” ennen tarpeiden tekoa. Sisäsiisteysharjoittelu varmasti etenee taas paremmin, kun ilmat ovat lauhtuneet.

Kotiutumisen ja rentoutumisen edetessä Valmalla tuli vaihe, kun se yritti hieman omia kotihoitoperheen ihmistä ja näytti lähestyvälle koiralle hampaita. Tätä ei kuitenkaan tarvinnut harjoitella kuin muutaman päivän verran ja Valma fiksuna tyttönä tajusi, ettei käytös ole kannattavaa eikä toivottavaa.

Kotihoitaja kertoo Valman olevan oikein hurmaava neiti kaiken kaikkiaan <3 Ihmettelemme molemmat, ettei Valman oma koti ole sitä vielä huomannut! Suloisesta Valmasta lisätty uusi video.

1.12.2021
Valma jatkaa entisestään reipastumista kotihoidossa. Valma on vielä melko pentumainen sekä leikkisä ja pehmolelut ovat saaneet kyytiä. Ulkoilusta Valma tykkää ja on ruvennut nyt tekemään tarpeetkin pääsääntöisesti ulos! Valma oli myös vieraillut kotihoitajan vanhempien luona ja nähnyt vieraita koiria sekä ihmisiä. Vieraat koirat olivat Valman mielestä hieman liian tungettelevia eikä se oikein arvostanut niiden liiallista innokkuutta. Kotihoitoperheen koirakaveri sen sijaan on Valman mieleen, onhan se kohtelias ja rauhallinen. Ensimmäisen pidemmän yksinolon aikana Valma oli taiteillut itsensä keittiön pöydälle ja hieman maistellut ikkunan karmia. Tämän jälkeen yksinoloissa ei ole tuhottu mitään ja Valma on vaikuttanut olleen lepäämässä, kun ihmiset ovat tulleet kotiin.

23.11.2021
Valma palautui yhdistykselle ja etsii nyt omaa kotiaan kotihoidosta käsin. Valman profiili päivitetty.

31.10.2021
Samba, uudelta nimeltään Valma, matkusti eilen oman perheensä luokse Suomeen <3

10.10.2021
Samba varattiin pari päivää sitten omaan kotiinsa! Onneksi olkoon Samballe ja omalle perheelle <3

18.8.2021
Samba aloittaa tänään oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Samba saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Samba on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: