Kodin saanut koira: DANA (ent. Aki) (nyk. Nala)

Syntymäaika: 10/2018
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessista luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
27.2.2021

Danan, tarhanimeltään Akin elämä alkoi Mihailestin kunnalliselta koiratarhalta, mistä joku ystävällinen henkilö sen haki turvaan M.G. Rescuen yksityiselle tarhalle. Tarhan taustalla olevan yhdistyksen voimahahmo on Mihai Grigorie, romanialainen eläinlääkäri ja eläinsuojelija, jonka eläinrakkaus ulottuu kaikkiin apua tarvitseviin eläimiin. Voidakseen tehdä eläinsuojelutyötä paremmin, hän on perustanut yhdistyksen M.G. Rescuen, jolla on oma pieni tarha noin 30 kilometrin päässä Bukarestista. Tarhalla asustaa muun muassa hevosia, vuohia, ankkoja, kalkkunoita ja tietenkin kissoja ja koiria.

Tarhalla asuessaan tyttöpentu Aki telmi muiden pentujen kanssa, eikä kantanut huolta huomisesta. Aki oli leikkisä, alistuva pentu, joka kävi nuolemassa kaikkien muiden koirien huulet. Aki antoi tarhalla vierailleiden yhdistyksemme aktiivien koskea itseensä, mutta sai siitä alkuun melkoisen hepulin ja kirmasi ympäriinsä tarhan pihalla. Tämä liikuttava ja pehmeän oloinen lapsukainen heittäytyi onnellisena rapsuteltavaksi ja teki koiran tavanneiden Kulkurien aktiivien sanoin tosi ison numeron siitä, että hän on nyt vaan tällainen hyvin epäuhkaava tyyppi, ei kenellekään vaarallinen. Aki oli adoptio-ohjelmaan tullessaan, syyskuussa 2019, noin kymmenen kuukauden ikäinen ja saapui omaan kotiinsa Suomeen noin vuosi sitten, helmikuussa 2020. Samalla Aki sai nimekseen Dana.

Dana ehti harjoitella kotikoiran elämää kodissaan vajaat neljä kuukautta, ennen kuin Danalla todettiin molemminpuolinen patellaluksaatio ja perheen kanssa sovittiin, että tarvittavan hoidon ja kuntoutuksen turvaamiseksi Dana palautuu yhdistykselle. Dana muutti kotihoitopaikkaan Tuusulaan muutaman muun rescuekoiran kaveriksi ja sen pitkä ja raskas tie kohti tervettä, onnellista nuoren koiran elämää alkoi. Danan leikkauksien ja kuntoutuksen rahoittamiseksi sille kerättiin varoja Kulkurien A Little Help from my Friend -projektin kautta ja tukijamme osallistuivatkin keräykseen koko sydämellään. Danan polvien hoito saatiin katettua lähes kokonaan lahjoitusvaroin.

Danan ensimmäinen, vasemman polven leikkaus oli 2.7. Leikkaus meni hyvin ja Danan toipuminen kuntoutuksineen saatiin käyntiin. Syyskuussa, kun vasen jalka oli kuntoutunut hyvin, leikattiin oikea polvi. Ikävä kyllä loppuvuodesta 2020 Danan vasemman jalan huomattiin edelleen luksoituvan ääriasennoissa, eli esimerkiksi Danan noustessa ylös makuulta. Danan vasen polvi leikattiin uudemman kerran nopealla aikataululla joulukuun 2020 alussa ja onneksi myös viimeinen leikkaus sujui ongelmitta ja Danan kuntoutuminen pääsi hyvin käyntiin. Danan vasen jalka on siis leikattu 2 kertaa ja oikea 1 kerran ja molemmissa polvissa on ruuveja ja langat, jotka pitävät polvet paikoillaan. Dana on nyt kuntoutunut kotihoitajansa ja fysioterapeutin avulla hienosti ja liikkuu nykyään mielellään ja vaivatta ja uuden kodin etsintä voidaan vihdoin, 7 kotihoidossa vietetyn kuukauden jälkeen aloittaa.

Dana on kaikin puolin mielettömän elämäniloinen ja herttainen nuori koira, joka suhtautuu elämään kuin juhlaan. Sen motto voisikin olla: miksi voivotella harmaata maanantaita, kun voi iloita taas uudesta viikosta täynnä jännittäviä seikkailuja? Parasta maailmassa Danan mielestä ovat koirakaverit, ihan jokainen, kokoon, karvaan, sukupuoleen tai luonteeseen katsomatta. Dana on hurjan koirasosiaalinen tyyppi, eikä vielä ole tullut vastaan yhtäkään koiraa, jonka kanssa Dana ei olisi tullut toimeen. Ihan erityisesti Dana rakastaa pienempiä koiria ja leikkiikin niiden kanssa todella taitavasti. Muutenkin Dana on taitava kommunikoimaan ja leikkiölisee suloisesti koirakavereiden kanssa peuhatessa. Danalle etsitään ensisijaisesti kotia, jossa sillä olisi koirakaveri. Vaihtoehtoisesti lähipiiristä tulisi löytyä koirakavereita, joiden kanssa Dana pääsisi viettämään aikaa säännöllisesti.

Dana on tuttujen ihmisten seurassa kylkeen änkeävä sylikoira, joka rakastaa ihmisen huomiota ja rapsutuksia. Täysin vieraat vielä hiukan jännittävät Danaa ja epävarmuus ilmenee haukkumisena, kunnes se tajuaa, että vieraat ovatkin ihan kivoja. Sisätiloissa Dana on jo tottunut melko hyvin paikallaan oleviin ihmisiin, mutta ihmisten liikkumisessa tarvitaan vielä lisää totuttelua. Miehet ovat Danan mielestä yleisesti ottaen naisia pelottavampia, mutta muutaman tapaamiskerran jälkeen hyväksyy heidätkin ongelmitta. Lapset ovat Danan mielestä aika jännittäviä ja Dana alkaa herkästi paimentaa lapsia näykkimällä hellästi takamuksesta. Danalle etsitään tämän vuoksi kotia, jossa ei asu pieniä lapsia.

Kotihoitopaikassa arjen toimet sujuvat Danan kanssa hienosti. Dana on täysin sisäsiisti, se ei tuhoa muuta, kuin omia lelujaan, se osaa olla yksin ongelmitta ja kulkee hienosti hihnassa. Dana on hyvin namimotivoitavissa sekä sisällä että ulkona treenatessa. Ulkona Dana ei pelkää vastaantulijoita tai autoja, mutta mopot ja traktorit ovat vielä epäilyttäviä. Dana innostuu nähdessään rusakon, mutta ei ala riuhtomaan, ja kykenee jatkamaan matkaa pyydettäessä.

Kynsien leikkuu onnistuu leppoisissa tunnelmissa: Dana mielellään makaa kyljellään operaation ajan rauhassa paikallaan. Dana antaa myös hötkyilemättä katsoa hampaat ja korvat ja kaikki muutkin hoitotoimenpiteet ovat jopa leikkausten jälkeen olleet sen kanssa todella helppoja. Dana ei kotihoidossa ole ollut erityisen tarkka resursseistaan, herkkuja syödessä murisee selkeästi kommunikoiden toiselle koiralle, ettei lähemmäs kannata tulla. Dana väistää myös toisia koiria kohteliaasti. Uusivuosi sujui Danan puolesta rauhallisissa merkeissä, eikä sitä pelottanut ilotulitukset, eikä se muutenkaan reagoi ihmeemmin korkeisiinkaan ääniin.

Dana voi nykyhetkessä hyvin ja voi elää pitkälti normaalia elämää. Danan vointia on kuitenkin seurattava myös tulevaisuudessa esimerkiksi lihasjumeja tarkkaillen. Danan leikkausten takia jalkojen lihaksisto on pidettävä kunnossa ja sitä myötä myös huolehdittava, että se pääsee säännöllisesti käymään fysioterapeutilla tai hierojalla vähintään parin kuukauden välein. Koska Danan jaloissa on metallia (ruuvit) melko lähellä ihon pintaa, on Danan polvet suojattava pakkasella, esimerkiksi haalarilla. Operaatioiden takia Danasta ei agilitykoiraa tule, mutta ihmisen kanssa toimimiseen motivoituneena koirana Dana voisi olla kiva kaveri johonkin rauhallisempaan harrastukseen.

Dana asuu kotihoitodossa pienkerrostalossa, mutta talon lyhyet portaat ovat sille edelleenkin ylitsepääsemätön este ja kotihoitaja kantaa Danan edelleenkin kotiin toiseen kerrokseen jokaisen lenkin jälkeen. Danalle etsitäänkin tämän vuoksi kotia, jossa ei tarvitsisi kulkea portaita, mielellään rivi- tai omakotitalosta.

Dana on kooltaan noin 50 cm korkea ja painaa noin 20 kiloa.

Dana on kotihoidossa Tuusulassa, minne sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

27.2.2021
Dana muutti tänään omaan kotiinsa. Suurkiitos Danan kotihoitajalle Danan erinomaisesta hoidosta näiden kahdeksan kuukauden aikana!

24.2.2021
Pitkä oli Danan taival, mutta pian se on kotona. Dana varattiin tänään omaan kotiinsa, jossa sitä odottaa jo innokas oma koiraveli ja rakastava ihminen. Onnea Dana!

26.1.2021
Tänään on se päivä, kun Dana palasi Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään omaa, loppuelämän kotiaan. Luethan Danan kuvauksen tarkkaan ennen yhteydenottoa.

1.9.2020
Danan toipuminen vasemman jalan leikkauksesta on edistynyt mallikkaasti. Nyt onkin edessä toisen jalan operointi ja jälleen Dana saa kaikessa rauhassa toipua ja kuntoutua kotihoitajan hoivissa ennen kuin kodin etsintä jatkuu. Dana voi muuten hyvin ja suhtautuu tyynesti kaikkiin hoitotoimenpiteisiin.

2.8.2020
Danalla menee hyvin! Dana on toipunut leikkauksesta erittäin hyvin, tikit on jo poistettu ja Dana on saanut luopua kauluristaan. Dana on ollut todella reipas ja koirafysioterapeutin mukaan on saanut leikattuun jalkaan hyvin lihaksia. Painoa on tullut myös mukavasti lisää. Muutenkaan leikkaus ei ole lannistanut Danaa, vaan tyttö on oma iloinen itsensä ja on rohkaistunut paljon muun muassa suhtautumisessa vieraisiin. Dana on hurmannut kaikki tapaamansa ihmiset. Pitkä matka on vielä edessä, sillä kuntoutus jatkuu vielä monta kuukautta.

6.7.2020
Dana on ollut kotihoidossa nyt kolmisen viikkoa ja on tottunut hoitokodin elämään oikein hyvin. Dana luottaa kotihoitajaansa ja suorastaan rakastaa koirakaveriaan. Kotihoitajan poikaan Dana suhtautuu vielä vähän epäillen, mutta on kuitenkin utelias ja menee lähelle hakemaan rapsutuksia. Danan inhokkiasioita ovat autoon meneminen, rappukäytävä ja syliin nostaminen, mutta näihinkin asioihin Dana alistuu. Dana on leikkisä ja kekseliäs tyttö ja on mm. keksinyt, mistä kaapista löytyy sukkia leluiksi. Ennen leikkausta Dana ehti käydä parin eläinlääkärissä käynnin lisäksi rannalla ja kyläreissulla ja kokemukset olivat Danalle positiivisia.

2.7.2020
Danan vasen takajalka operoitiin tänään ja leikkaus sujui hyvin. Nyt Danan liikkumista täytyy rajoittaa, että jalka alkaa paranemaan kunnolla ja sitä varten Danalla onkin iso häkki tarvittaessa lepopaikkana. Toistaiseksi häkkiä ei ole tarvittu, sillä Dana oleskelee rauhallisesti kylpyhuoneessa portin takana. Reippaana tyttönä Dana liikkuu jo sujuvasti kolmella jalalla. Tikkien poistamisen jälkeen on edessä kuntoutus ja vielä uusi arviointi tilanteesta ja jatkotoimista. Liikkumisrajoituksista huolimatta Dana on oma itsensä ja suhtautuu asioihin positiivisesti. Dana oli kotihoitoon tullessaan hyvin laiha, mutta nyt ruoka maistuu hyvin ja tyttö on saanut reilun kilogramman lisää painoa ja painaa nyt 17,2 kg.

15.6.2020
Dana palautui yhdistykselle etsimään uutta kotia. Dana siirtyi tänään kotihoitoon Tuusulaan.

23.2.2020
Aki lensi Suomeen eilen ja tapasi oman perheensä ja sai uuden nimen: Aki on nyt Dana. Paljon onnea ihanalle Danalle ja perheelle!

22.1.2020
Akilla on onnen päivä: tyttö on varattu omaan kotiin!

29.9.2019
Aki aloittaa oman kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Dana on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Dana on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: