Päivitetty 27.11.2022

Kotia etsivä koira: AAPO (ent. APOLLOS)


Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
27.11.2022

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Apolloksen taustasta Romaniassa tiedetään se, että ne elivät yhdessä siskonsa kanssa pitkään omistettuina pihakoirina ja niillä teetettiin paljon pentuja. Lopulta omistaja kyllästyi koiriinsa ja hylkäsi ne tarhalle loppuvuodesta 2021. Valitettavasti Apolloksen sisko menehtyi steriloinnin jälkeisiin komplikaatioihin. Apollos sai oman kodin Suomesta syyskuussa 2022, mutta joutui jo marraskuussa itsestään riippumattomista syistä etsimään uutta kotia.

Tällä hetkellä Aapo on kotihoidossa Helsingissä ja alta voit lukea Aapon tuoreet kuulumiset.

Vaikuttava Aapo on noin seitsemän-vuotias kastroitu uros, jolla on kokoa noin 65 cm ja 30 kg. Todennäköisesti hänessä on suureksi osaksi valkoista paimenkoiraa.

Aapo etsii aktiivista ja koirakokemusta omaavaa kotia joko ainoana koirana tai narttukoiran kaverina. Apollos tulee tarvitsemaan paljon positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa koulutusta ja reilusti liikuntaa ja muuta lajityypillistä, koiramaista elämää. Apollosta ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi eikä asumaan ydinkeskustaan. Aapo on hoidettu Romaniassa sydänmadon suhteen ja sillä on nyt kerran kuukaudessa annettava ulkoloishäätö ns. jatkolääkityksenä vielä muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen tauti on hoidettu kokonaan.

Päivitykset

27.11.2022
Aapo palaa etsimään uutta kotia, täysin itsestään riippumattomista syistä. Päinvastoin, Aapon kotiutuminen sujui erittäin hyvin ja Aapo on lyhyessä ajassa pärjännyt hyvin muuttuvissa olosuhteissa. Tällä hetkellä Aapo on ollut viikon verran kotihoidossa kerrostalossa Helsingissä melko vilkkaalla alueella, mikä ei ole Aapolle ideaali asuinympäristö, mutta Aapo pärjäisi varmasti hyvin monenlaisessa, hieman rauhallisemmassa ympäristössä esim taajamassa.

Kotihoitajan kertomaa:

“Aapo on sisätiloissa pääosin rauhallinen ja tykkää touhuta ihmisen mukana. Sen oli alkuun hieman hankalaa rauhoittua, jos ihmiset eivät olleet samassa huoneessa, mutta jo viikossa se on selvästi rauhoittunut ja pystyy jo rauhoittumaan portin taakse. Ihmisten kotoa poistuminen aiheuttaa huolestumista, mutta tämäkin on selvästi vähentynyt ja lähtemisen aiheuttama vaeltelu ja vinkuminen on lyhentynyt huomattavasti. Aapo tulee mielellään ihan viereen rapsuteltavaksi ja tulee empimättä myös ihmisen päälle makaamaan. Se on kovin miellyttämisenhaluinen ja kultainen koira.

Aapo osaa avata itse ovet työntämällä ja kanniskelee mielellään löytämiään tavaroita (esim. sukat, kaukosäädin, puhelimen laturi, tyhjä hillopurkki, tyhjä munakenno), mutta luopuu niistä myös kiltisti vaihtokaupoin. Se on myös ulottuva ja saattaa varastaa ruokaa keittiön työtasoilta (esim. tomaatit, leipä). Ei kuitenkaan esim ryysää lautaselle, vaikka se olisi matallakin pöydällä, jos ihminen on valvomassa, vaan siirtyy kauniisti kauemmas. Sisätiloissa haastetta aiheuttavat liukkaat pinnat, joita Aapo alkuun vierastaa. Myös Aapon koko on haastavaa ahtaissa paikoissa, sillä Aapon takapään hahmotus on hieman hataraa, ja se saattaa huomaamatta huiskia hännällään tavarat alas sohvapöydältä ja siirrellä huonekaluja hakeutuessaan sopivaan asentoon aivan kiinni ihmiseen.

Aapo syö tällä hetkellä SMAAKin Herkkä -kalanappulaa ja melkein mikä tahansa muu ruoka saattaa aiheuttaa löysää vatsaa. Nyt kun vatsa on saatu kuntoon ja kierroksia on ehditty tasailla viikko, ruvetaan pikkuhiljaa kokeilemaan sopisiko myös kanapohjainen viljaton ruoka (Canagan Large Breed). Aapolla ei tällä hetkellä ole erillisiä ruoka-aikoja, vaan se saa kaiken ruuan aktivoinnin kautta. Nuuskumatto on se erityinen suosikki, jonka parissa se jaksaa työskennellä muutaman minuutin kerrallaan. Ensi viikolla kokeillaan myös, sopiiko naudan vuotaluut Aapon vatsalle, jotta se saisi myös jäystämistarvettaan täytettyä.

Ulkona Aapon haasteena on kierrosten nouseminen nopeasti. Haukkumista aiheuttavat ensisijaisesti koirat, joita Aapo bongailee hyvin kaukaa, ja kierrosten noustessa haukutaan myös osa ihmisistä, lastenvaunuista, pulkkailijoista ym epäilyttävistä kulkijoista. Aapo kulkee melko kauniisti hihnassa, mutta kierrosten noustessa se vetää ja ryysää melko voimakkaasti kokonsa vuoksi. Aapo osaa pääasiassa tehdä tarpeensa ulos ja indikoida ulospääsemisen tarvetta, mutta se pitää viedä ulos heti sen pyytäessä tai se nostaa muitta mutkitta jalkaa sohvaan tai lipastoon.

Aapon hoitokodissa asuu 8-vuotias narttukoira, jonka kanssa Aapo ei vielä ole tehnyt lähempää tuttavuutta, sillä Aapon kierrokset nousevat jo toisen koiran näkemisestä. Koska hoitopaikka sijaitsee kaupungin keskustassa, koirien tutustuttaminen on Aapon remmireaktiivisuuden takia haastavaa ulkona, ja portin läpi tuttavuutta tehdessä molempien koirien kierrokset tuppaavat nousemaan. Aapo vaikuttaa kuitenkin kiinnostuneelta toisesta koirasta ja on edellisessä kodissaan tullut hyvin toimeen narttukoirien kanssa, ja uskon että näin tulee jatkossakin olemaan, kunhan saadaan koirille tarpeeksi paljon onnistuneita, stressittömiä harjoituksia.”

Lisätty uusia kuvia ja video hoitopaikasta.

12.9.2022
Apollos saapui omaan kotiin 10.9.2022 ja sai uudeksi nimekseen Aapo.

21.6.2022
Apollos on varattu omaan kotiin Suomeen.

3.4.2022

Apollos aloitti kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Apollos saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Apollos on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Salla Honkapää (ensiyhteydenotot adoptioasioissa vain sähköpostitse)

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.