Päivitetty 05.03.2023

Kodin saanut koira: AAPO (ent. APOLLOS), Suomessa


Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Kotka)
kastroitu

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
1.2.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Apolloksen taustasta Romaniassa tiedetään se, että ne elivät yhdessä siskonsa kanssa pitkään omistettuina pihakoirina ja niillä teetettiin paljon pentuja. Lopulta omistaja kyllästyi koiriinsa ja hylkäsi ne tarhalle loppuvuodesta 2021. Valitettavasti Apolloksen sisko menehtyi steriloinnin jälkeisiin komplikaatioihin. Apollos sai oman kodin Suomesta syyskuussa 2022, mutta joutui jo marraskuussa itsestään riippumattomista syistä etsimään uutta kotia.

Tällä hetkellä Aapo on kotihoidossa Kotkassa ja alta päivityksistä voit lukea Aapon tuoreet kuulumiset.

Vaikuttava Aapo on noin 7-8 vuotias kastroitu uros, jolla on kokoa noin 65 cm ja 30 kg. Todennäköisesti hänessä on suureksi osaksi valkoista paimenkoiraa.

Aapo etsii aktiivista ja koirakokemusta omaavaa kotia joko ainoana koirana tai narttukoiran kaverina. Aapolla sujuu jo monet kotikoiran tavat kuin vettä vain, hän on sisäsiisti, ei kärsi eroahdistuksesta ja lenkkeillee kuin vanha tekijä, vain vieraiden koirien ohituksessa Aapo tarvitsee vielä treenausta. Aapo on kotioloissa rento mutta myös aktiivinen ja hän tarvitseekin reippaasti liikuntaa ja muitakin virikkeitä sekä koiramaista elämää paimenkoiramaiseen tapaan. Aapo on onneksi hyvin motivoitavissa herkuilla joten koulutus tulee varmasti olemaan mukavaa kummastakin. Aapoa ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi eikä asumaan ydinkeskustaan. Aapo on hoidettu Romaniassa sydänmadon suhteen ja sillä on nyt kerran kuukaudessa annettava ulkoloishäätö ns. jatkolääkityksenä vielä muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen tauti on hoidettu kokonaan.

Päivitykset

5.3.2023
Aapo matkusti omaan kotiin 25.2.2023.

14.2.2023
Aapo sai ystävänpäivänä parhaita mahdollisia uutisia, sillä hänet on varattu omaan kotiin.

1.2.2023
Aapolla sujuu kotihoidossa erinomaisesti! Aapo vaikuttaa luonteeltaan nyt stressin jo paljon laskettua varsin avoimelta, iloiselta höpsöltä, joka rakastaa yhdessäolemista ja -tekemistä, mutta malttaa kotona myös rentoutua ja rauhoittua. Aapo on tutustunut hoitopaikan yhteen urokseen myös ulkona ja Aapon mielestä leikkiminen olisi mukavaa, mutta kaveri ei ole ihan vielä lämmennyt. Aapo myös suhtautuu vieraisiinkin ihmisiin varsin sosiaalisesti ja ystävällisesti. Aapon ainoa haaste on oikeastaan vieraisiin koiriin hieman innokas suhtautuminen lenkillä, jolloin Aapo on lähinnä turhautuneen oloinen kun ei pääse moikkaamaan kamuja. Aapon vatsa on myös ollut nyt jo pidempään kunnossa, Aapo syö SMAAK:n lohinappulaa ja saa myös päivittäin kanapuruluun.

Kerrassaan mainio Aapo jatkaa oman kodin odottamista! Lisätty uusia kuvia Aapolle.

16.1.2023
Ihana Aapo odottelee kotihoidossa sitä omaa kotiaan. Aapo asustelee kotihoitopaikassa, missä sillä on kolme uros koiraa kaverina, se tulee näiden kanssa hyvin toimeen. Aapo saattaa reagoida toisiin koiriin ulkona, kotihoitaja kertoo, että Aapolla näyttäisi olevan turhautumista, että ei pääse toisten koirien luokse haistelemaan ja reagoi siksi muihin koiriin. Kuitenkin nameilla saa hyvin tätä treenailtua ja huomion pois vaikeassa tilanteessa, eli Aapo on erittäin namimotivoitunut. Yksinolot sujuvat myös oikein hyvin tällä herralla. Sisällä ihmisten kanssa ja yksinollessaan Aapo onkin tasapainoinen ja lempeä kaveri.

Aapo pääsi myös yllättämään uutena vuotena, kun ei reagoinut rakettien paukkeeseen. Voi että, kun tämä kulta kimpale pääsisi pian omaan kotiinsa!

Profiiliin on lisätty uusia kuvia.

16.12.2022
Aapo siirtyi kotihoitoon rauhallisempaan ympäristöön Kotkaan 11.12. Aapo on nyt kotihoidossa omakotitalossa kahden aikuisen ja kolmen uroskoiran taloudessa, jossa se on toistaiseksi asunut omassa huoneessaan tutustuen muihin koiriin rauhassa. Aapo on osoittanut toisiin koiriin positiivista kiinnostusta ja myös edellisessä hoitopaikassa Aapo tuli alun jälkeen hoitopaikan nartun kanssa hyvin toimeen. Vilkas ympäristö Helsingissä aiheutti Aapolla liiaksi stressiä, mikä ilmeni reaktioherkkyytenä hihnassa, eroahdistuksena ja yleisesti korkeina kierroksina paimenkoiramaiseen tapaan.

Nyt uudessa hoitopaikassa Aapo voi todella hyvin, ympäristöllä on selvästi Aapolle iso merkitys ja etsimmekin sille omaa kotia taajamasta missä on mahdollisuus päästä rauhalliselle alueelle ulkoilemaan tai taajaman ulkopuolelta. On varsin todennäköistä että ajan myötä, kun Aapon stresistasot laskevat ja se tottuu erilaisiin ympäristöihin rauhassa, kestää Aapo vilkkaampaakin ympäristöä, mutta täytyy huomioida, että juuri nyt Aapolla on takanaan lyhyessä ajassa useita muutoksia ja se pärjää siihen nähden todella upeasti.

Aapo on iloinen ja hassu pusupoika, joka on toistaiseksi tullut moitteetta kaikkien ihmisten kanssa toimeen ja jakaa varauksetta suukkoja varsin pian tutustumisen jälkeen kaikille halukkaille. Todennäköisesti Aapo tulisi toimeen myös lapsiperheeseessä, mutta suuren kokonsa ja ajoittaisen vauhdikkuutensa vuoksi kenties lasten olisi hyvä olla kouluikäisiä. Aapo antaa käsitellä itseään erinomaisesti, mitä nyt joskus varusteita pukiessa ei malttaisi odottaa ulospääsyä. Ulkona Aapo kulkee hihnassa reippaasti ja innoissaan, kuitenkaan kohtuuttomia vetämättä. Lumisukellus on tällä hetkellä Aaposta ihan parasta! Toisia koiria hihnassa kohdatessaan Aapolla nousee herkästi kierrokset, mutta se on erittäin motivoitavissa nameilla ja palveluskoiramaiseen tapaan ottaa mielellään kontaktia ja puuhaa kaikkea yhteistä ihmisensä kanssa.

Fyysisesti Aapo tuntuu voivan hyvin, mitään selkeitä oireita vaivoista ei ole, mutta toki on huomioitava että Aapolla alkaa tulla ikää ja olisikin suotavaa panostaa sen hyvään huoltoon jotta hyvää elämää olisi edessä vielä lukuisia vuosia.

Aapo ei ole kova haukkumaan, eikä nykyisessä hoitopaikassa yhdy edes muiden koirien haukkukuoroon ainakaan toistaiseksi. Nykyisessä hoitopaikassa Aapo on ollut työpäivien ajankin sisäsiisti ja sillä ei ole ollut mitään eroahdistukseen viittaavia oireita. Päinvastoin Aapo on kotona varsin rauhallinen ja tyytyväinen.

Oikeanlainen koti saa Aaposta upean, lempeän, aktiivisen ja sosiaalisen ystävän monenlaisiin menoihin ja kaikkeen ulkoiluun!

27.11.2022
Aapo palaa etsimään uutta kotia, täysin itsestään riippumattomista syistä. Päinvastoin, Aapon kotiutuminen sujui erittäin hyvin ja Aapo on lyhyessä ajassa pärjännyt hyvin muuttuvissa olosuhteissa. Tällä hetkellä Aapo on ollut viikon verran kotihoidossa kerrostalossa Helsingissä melko vilkkaalla alueella, mikä ei ole Aapolle ideaali asuinympäristö, mutta Aapo pärjäisi varmasti hyvin monenlaisessa, hieman rauhallisemmassa ympäristössä esim taajamassa.

Kotihoitajan kertomaa:

“Aapo on sisätiloissa pääosin rauhallinen ja tykkää touhuta ihmisen mukana. Sen oli alkuun hieman hankalaa rauhoittua, jos ihmiset eivät olleet samassa huoneessa, mutta jo viikossa se on selvästi rauhoittunut ja pystyy jo rauhoittumaan portin taakse. Ihmisten kotoa poistuminen aiheuttaa huolestumista, mutta tämäkin on selvästi vähentynyt ja lähtemisen aiheuttama vaeltelu ja vinkuminen on lyhentynyt huomattavasti. Aapo tulee mielellään ihan viereen rapsuteltavaksi ja tulee empimättä myös ihmisen päälle makaamaan. Se on kovin miellyttämisenhaluinen ja kultainen koira.

Aapo osaa avata itse ovet työntämällä ja kanniskelee mielellään löytämiään tavaroita (esim. sukat, kaukosäädin, puhelimen laturi, tyhjä hillopurkki, tyhjä munakenno), mutta luopuu niistä myös kiltisti vaihtokaupoin. Se on myös ulottuva ja saattaa varastaa ruokaa keittiön työtasoilta (esim. tomaatit, leipä). Ei kuitenkaan esim ryysää lautaselle, vaikka se olisi matallakin pöydällä, jos ihminen on valvomassa, vaan siirtyy kauniisti kauemmas. Sisätiloissa haastetta aiheuttavat liukkaat pinnat, joita Aapo alkuun vierastaa. Myös Aapon koko on haastavaa ahtaissa paikoissa, sillä Aapon takapään hahmotus on hieman hataraa, ja se saattaa huomaamatta huiskia hännällään tavarat alas sohvapöydältä ja siirrellä huonekaluja hakeutuessaan sopivaan asentoon aivan kiinni ihmiseen.

Aapo syö tällä hetkellä SMAAKin Herkkä -kalanappulaa ja melkein mikä tahansa muu ruoka saattaa aiheuttaa löysää vatsaa. Nyt kun vatsa on saatu kuntoon ja kierroksia on ehditty tasailla viikko, ruvetaan pikkuhiljaa kokeilemaan sopisiko myös kanapohjainen viljaton ruoka (Canagan Large Breed). Aapolla ei tällä hetkellä ole erillisiä ruoka-aikoja, vaan se saa kaiken ruuan aktivoinnin kautta. Nuuskumatto on se erityinen suosikki, jonka parissa se jaksaa työskennellä muutaman minuutin kerrallaan. Ensi viikolla kokeillaan myös, sopiiko naudan vuotaluut Aapon vatsalle, jotta se saisi myös jäystämistarvettaan täytettyä.

Ulkona Aapon haasteena on kierrosten nouseminen nopeasti. Haukkumista aiheuttavat ensisijaisesti koirat, joita Aapo bongailee hyvin kaukaa, ja kierrosten noustessa haukutaan myös osa ihmisistä, lastenvaunuista, pulkkailijoista ym epäilyttävistä kulkijoista. Aapo kulkee melko kauniisti hihnassa, mutta kierrosten noustessa se vetää ja ryysää melko voimakkaasti kokonsa vuoksi. Aapo osaa pääasiassa tehdä tarpeensa ulos ja indikoida ulospääsemisen tarvetta, mutta se pitää viedä ulos heti sen pyytäessä tai se nostaa muitta mutkitta jalkaa sohvaan tai lipastoon.

Aapon hoitokodissa asuu 8-vuotias narttukoira, jonka kanssa Aapo ei vielä ole tehnyt lähempää tuttavuutta, sillä Aapon kierrokset nousevat jo toisen koiran näkemisestä. Koska hoitopaikka sijaitsee kaupungin keskustassa, koirien tutustuttaminen on Aapon remmireaktiivisuuden takia haastavaa ulkona, ja portin läpi tuttavuutta tehdessä molempien koirien kierrokset tuppaavat nousemaan. Aapo vaikuttaa kuitenkin kiinnostuneelta toisesta koirasta ja on edellisessä kodissaan tullut hyvin toimeen narttukoirien kanssa, ja uskon että näin tulee jatkossakin olemaan, kunhan saadaan koirille tarpeeksi paljon onnistuneita, stressittömiä harjoituksia.”

Lisätty uusia kuvia ja video hoitopaikasta.

12.9.2022
Apollos saapui omaan kotiin 10.9.2022 ja sai uudeksi nimekseen Aapo.

21.6.2022
Apollos on varattu omaan kotiin Suomeen.

3.4.2022

Apollos aloitti kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Apollos saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Apollos on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Salla Honkapää (ensiyhteydenotot adoptioasioissa vain sähköpostitse)

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.