Kodin saanut koira: TYYPPI (Katinkan pennut) (ent. Artyom) (nyk. Tyykke)

Syntymäaika: 5/2021
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
Kokoarvio:


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin
adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

23.1.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa ja kissaa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Yksi Ioanan hoivissa olevista koirista on Katinka, joka synnytti puoli vuotta sitten seitsemän pentua. Onnekseen Katinka päätyi synnyttämään pentunsa Ioanan kaverin tontin edustalle. Tämä kaveri soitti Ioanalle, kun ei enää voinut pitää isoa katrasta tontillaan, ja niinpä Katinka ja pennut saapuivat Cosoban tarhalle Ioanan vuokrapaikalle 2. heinäkuuta 2021. Siellä Katinka asui pentujensa kanssa. Katinkan pennuista kolme on tyttöjä ja neljä poikia. Pennuista kaikki tytöt (MariyaEkaterina ja Vasilisa) ja pojista kolme (NikolayFedor ja Budimir) löysivät omat kotinsa Suomesta. Ainoastaan Artyom, nykyiseltä nimeltään Tyyppi, jäi ilman omaa kotia. Tyyppi vaikutti tarhalla olevan pentueestaan kaikkien epävarmin ja yhdistys ei halunnut, että se joutuisi jäämään tarhalle ilman muiden pentujen tukea. Tästä syystä yhdistys päätti tuoda sen kotihoitoon ja se saapui Suomeen 26.2.2022.

Kotihoidon aikana Tyyppi lähti etenemään hyvää vauhtia ja oppi pian kotikoiralle tärkeitä taitoja, kuten ulkoilun, leikkimisen ja ihmisiltä huomion hakemisen. Omaan kotiinsa Tyyppi muutti huhtikuussa. Valitettavasti Tyypin ja oman kodin yhteistyö ei sujunut niin hyvin kuin toivottiin. Tyyppi pääsi karkaamaan kahteen otteeseen omistajaltaan, ensin toukokuussa ja sen jälkeen heinäkuussa. Omistaja ja yhdistys päätyivät yhteistyössä Tyypin karkuretken pitkittyessä siihen, että Tyyppi siirtyy takaisin yhdistyksen nimiin. Lokakuun lopussa Tyyppi saatiin vihdoin ja viimein kiinni ja se pääsi muuttamaan kotihoitoon. Kaikilla oli odotuksena se, että Tyyppi olisi villiintynyt, ihmisiä arasteleva koira. Tyyppi kuitenkin yllätti kaikki: se alkoi heti kiinnostua ihmisistä löytymisensä jälkeen ja kotihoidossa se on monilta osin jatkanut elämäänsä kuin se ei olisi koskaan karkuteillä ollutkaan. Kotikoiran taidot ovat palautuneet todella hyvin ja Tyypin iloinen luonne on alkanut kuoriutua taas esille!

Tyyppi etsii kotia rauhallisemmalta alueelta. Tyyppi toivoisi myös paljon rapsutuksia, kainalopaikan, nameja, leikkimistä ja touhuilua! Muuten Tyyppi on luvannut olla joustava kotiehdokkaiden suhteen. Ihan pienten lapsen perheeseen Tyyppi ei välttämättä sopeudu, koska sillä on kovasti vauhtia! Tyypistä on huomattava se, että se säikähtää helposti, vaikka se arjessa onkin tasapainoinen. Tämä vaatii tulevalta kodilta jonkun verran varautumista ja Tyypin kouluttamista. Tyyppi on kooltaan n. 50 cm.

Alta voit lukea päivityksiä Tyypistä kotihoidosta! 

Päivitykset

1.3.2023

Tyyppi, nykyinen Tyykke on ollut jo muutaman päivän loppuelämänsä kodissa. Onnea Tyykken perhe ja Tyykke. Nyt teidän yhteinen matka alkaa!

22.2.2023

Vihdoin on se päivä koittanut, että Tyyppi on varattu omaan kotiin! Onnea perheelle ja pian Tyyppi pääsee ihan omaan kotiin. Kiitos Tyypin kotihoitajalle aivan mielettömästä hoidosta!

23.1.2023

Kotihoitaja kertoo, että hänen oma koiransa oli ollut hoidossa ja Tyyppi oli pärjännyt hyvin myös ainoana koirana. Tyyppi on edelleen oma vekkuli itsensä. Pehmolelujen suolistaminen on yksi sen lempipuuhista! Lisätty uusi kuva ja uusi video.

5.1.2023

Tyypillä kävi valokuvaaja kylässä! Vieraaseen ihmiseen ulkona tavatessa Tyyppi suhtautui ujon uteliaasti, ja pian intoutuikin jo leikkimään lumessa, riehumaan ja poseeraamaan kameralle uskomattoman rennosti. Sisälle siirryttäessä Tyyppi vähän jännitti vierasta, mutta hyvin pian lämpeni ihan syliinkin asti. Vieras kuvailee Tyyppiä ihanan iloiseksi ja tasapainoiseksi koiraksi, jolle tutun ihmisen läheisyys ja sylittelyhetket ovat ihan se paras juttu.

1.1.2023

Tyypin uuden vuoden aatto sujui leppoisasti – kaveri ei ollut moksiskaan ilotulitteiden paukkeesta. Kotihoitajan mukaan arki Tyypin kanssa sujuu varsin mutkattomasti, Tyyppi on alkanut rentoutua vieraisiin ihmisiin tutustumisessa, ja on aivan hurjan leikkisä nuori herra! Leluiksi kelpaavat niin lumipallot kuin pyyhkeetkin, kaikki siis käy. Yksinolot hoitopaikassa sujuvat vaihdellen, välillä Tyyppi haukahtelee lähtijän perään, ja tämä tuleekin Tyypin tulevassa loppuelämän kodissa ottaa huomioon. Yksinoloja siis tulee todennäköisesti tulevassa kodissa harjoitella asteittain. Tyyppi on kaiken kaikkiaan helppo ja mutkaton koira, osaa rauhoittua sisällä loistavasti nuoresta iästään huolimatta, vaikka myös aktiivisuutta ja energiaa touhuiluun ja leikkiin löytyy.

22.12.2022

Tyypillä sujuu kotihoidossa yhä oikein mukavasti. Pitkän karkureissun jälkeen Tyypin tassuja on huollettu – niitä on rasvailtu ja kynsiä leikattu, ja hieno herra antaa käsitellä tassujaan aivan moitteetta. Tyypin rokotuksetkin päivitettiin eläinlääkärillä, ja vaikka vähän jännittikin, käynti meni varsin hyvin! Tyypillä on jonkin verran vielä haasteita yksinolon kanssa, ja sen tulevan kodin tuleekin valmistautua harjoittelemaan Tyypin yksinoloa kärsivällisesti ja asteittain. Missä näin ihanan nuoren herran oma koti oikein viipyy?

21.11.2022

Tyypillä menee kotihoidossa kivasti ja hän sai vieraitakin käymään, kun Kulkurien aktiivit kävivät tutustumassa häneen kotihoitopaikassa Vantaalla. Ensikohtaaminen tapahtui ulkona ja sujui hyvin. Tyyppi vaikutti hieman hämmentyneeltä näistä joukkoon lyöttäytyneistä ihmisistä, mutta kotihoitajan kintereillä oli turvallista, ja namitkin maistuivat vieraasta tilanteesta huolimatta. Sisätiloihin tultaessa Tyyppi oli alkuun hieman ihmeissään, mutta kun hän huomasi että kotihoitajan toinen koira nautiskeli rapsustuksista ja herkuista, pian alkoi häntäkin kiinnostamaan.

Tyypille maistuivat aktiivien heittelemät herkut, ruokapöydän alla oltiin jo kerjuuasemissa ihmisten syödessä, ja pöydän viereen jalkoihin käytiin pikku torkuille. Tyyppi on kovin kiinnostunut ihmisistä ja hakeutuu samaan tilaan heidän kanssaan. Kuten hyvin tavallista, ihmisen noustessa tai liikkuessa Tyyppi väistää ja tepsuttelee hieman etäämmälle, mutta pian onkin jo sohvalla toisen aktiivin rapsuteltavana.

Kuvia lisätty!

12.11.2022

Kotihoitaja kertoi jo ensimmäisen kotihoitoviikon jälkeen, että hoidossa Tyyppi oli osoittautunut odotettua paljon avoimemmaksi ja reippaammaksi sekä ihmisläheiseksi. Tyyppi osasi jo heti ensimmäisen viikon aikana vaatia huomiota esimerkiksi tassulla läpsimällä, kiehnäämällä tai nousemalla vasten. Lisäksi Tyyppi aloitti kotihoitajan vieressä nukkumisen yöllä ja se nukkui ihan kiinni kotihoitajassa koko ensimmäisen viikon. Rappukäytävä jännitti alussa Tyyppiä todella paljon, mutta ensimmäisen viikon loppupuolella Tyyppi alkoi tottua siihen. Alusta lähtien Tyyppi on ollut hyvin kiinnostunut ulkoilusta ja ulkoilu alkoikin sujua hyvin ensimmäisen viikon loppupuolta kohti. Tällöin Tyyppi olikin jo lähes sisäsiisti! Kotihoitajan omalla koiralla on suorastaan “lehmän hermot” Tyyppiä kohtaan. Tyyppi on todella vilkas nuoriherra ja se välillä loikkii kotihoitajan oman koiran yli, etuilee, tunkee, tönii, hyörii ja pyörii. Ruokaan suhtautuminen oli Tyypillä etenkin ensimmäisen viikon aikana hyvin ahnetta, mutta se ei kuitenkaan vahdi ruokaa.

Tyypin toinen viikko kotihoidossa sujui yhtä hyvin kuin ensimmäinen ja Tyyppi jatkoi edistymistä vakaaseen tahtiin. Kotihoitaja kertoi, että toisen viikon aikana Tyypin luonne alkoi vähän pilkahdella esille ja Tyyppi esimerkiksi jutteli, jos ruoka oli myöhässä tai jos sillä oli tekemisen puute. Pyykkien varastaminen oli Tyypin lempiharrastus toisen kotihoitoviikon aikana! Tyyppi ei kuitenkaan tuhonnut mitään vaan vei aarteensa petiin. Tassupyyhe alkoi toisen kotihoitoviikon aikana saada aina tassujen kuivauksen jälkeen kyytiä ja Tyyppi retuutti sitä innoissaan ympäri asuntoa.  Toisen viikon aikana kotihoitaja sai myös Tyypin kynnet leikattua sohvalla silittelyn lomassa. Toisella viikolla kotihoitaja harjoitteli vähän vähemmän yksinoloa Tyypin kanssa, mutta lyhyiden yksinolojen aikana Tyyppi alkoi oppia, että yksinolon aikana voi lepäillä.

Kotihoitajan mukaan Tyyppi on tasapainoinen ja kultainen koira. Ohitukset lenkeillä sujuvat hyvin, kuten myös lenkkeily ylipäätään. Myös rapussa liikkuminen sujuu eikä Tyyppi reagoi kerrostalon rapusta kuuluviin ääniin. Tyyppi tukeutuu ihmiseen hyvin ja uusissa, jännissä tilanteissa sopeutuu nopeasti etenkin kannustuksen ja namien avulla. Tyyppi myös palautuu nopeasti jännittävistä tilanteista.  Tyyppi painaa nyt n. 15 kg, mutta on vielä suhteellisen hoikassa kunnossa.

Lisätty uusia kuvia!

1.11.2022

Tyyppi karkasi heinä-elokuun taitteessa 2022. Karkureissulla Tyyppi ehti olla noin kolme kuukautta, jonka aikana Tyypin omistajuus siirtyi takaisin Kulkureille. Tyyppi muutti kotihoitoon lokakuun lopussa. 

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Tyyppi luovutetaan uuteen kotiin asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tyyppi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tyypin yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: