Kodin saanut koira: BITA (Tirriäiset)

Syntymäaika: 9/2022
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Pyhtää)
Kokoarvio:


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
13.11.2023

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Tirriäisten Bitan, Billen ja Bianin tarina on hyvin tyypillinen Romanialaiset tarhapennun tarina. Kun edelliset pennut tarhalta löytävät kodit, tulee aina uusi hylätty emo pentuineen tilalle. Niin myös Tirriäiset päätyivät Luizan tarhalle emonsa kanssa langanlaihoina ja hylättyinä marraskuun lopulla. Aktiiviemme tavatessa pennut helmikuun alussa tarhalla, oli se ensimmäinen kerta kun pennut tapasivat tarhan ulkopuolisia ihmisiä.

Tirriäiset ovat tottumattomia ihmisiin ja ne jännittävät uusien ihmisten kohtaamista kovasti. Sää oli helmikuussa myös hyytävän kylmä ja Tirriäiset tärisivät jännityksen lisäksi myös kylmästä. Tarhalla pennut asustivatkin  sisätiloissa Luizan ja tämän puolison Stefanin kanssa ja ulkoillen aitauksessa.

Bian ja Bille pääsivät matkuistamaan ikiomiin koteihinsa Suomeen, mutta  pentueen ujoin Bita ei tuntunut löytävän kotia. Tarhalla Bita oli pentueen ujoin ja se piiloutui herkästi kopin taakse kun ihmiset liikkuvat.

Heinäkuussa Bita sai elämänsä mahdollisuuden ja se pääsi kotihoitoon Suomeen jatkamaan oman kodin etsimistä! Kotihoidossa Bita onkin reipastunut huimasti ja siitä onkin kuoriutunut oikein energinen touhupentu. Bitan seikkailuja kotihoidossa pääsee seuraamaan Instragramissa tilillä nelja_muskettisoturia.

Bita etsii koirakaverillista kotia rauhalliselta alueelta. Bita käyttää ääntään jonkin verran, joten kerrostalo ei ole Bitalle paras mahdollinen asumismuoto.

Bita on tällä hetkellä noin 26 cm korkea ja painaa arviolta 5 kiloa.

Päivitykset

16.12.2023
Bita on muuttanut omaan kotiin. Onnea Bita ja perhe! <3

14.12.2023
Kovan onnen Bitan onnen päivä koitti viimein ja se pääsee jouluksi ikiomaan kotiin!

13.11.2023
Bitalla on ollut paljon huonoa onnea ikioman kodin etsinnässä. Sillä on ollut useampi lupaava adoptioprosessi kesken, mutta jokainen niistä on kariutunut Bitasta johtumattomista syistä.

Bitasta on kotihoidossa kuoriutunut oikein pätevä kotikoira. Bita on harjoitellut ahkerasti yksinoloa ja sisäsiisteyttä, joissa se onkin edistynyt lupaavasti. Lisäksi Bitan yhteiselo kotihoitajan seniorikoirien kanssa sujuu päivä päivältä paremmin.

Lähestyvä talvi ei Bitaa oikein innosta. Pieni palelee helposti villapaidoista huolimatta ja märkä maa tuntuu ikävältä tassujen alla. Vesisade on Bita suurin inhotus. Missä olisi Bitan oma sohvan nurkka, jonne käpertyä talviunille?

24.8.2023
Bita on ollut kotihoidossa pian kuukauden ajan, eikä tarhalla asustaneesta arkulista ole enää jälkeäkään! Pikku-neiti on alkanut nauttimaan ulkoilusta muuallakin kuin omalla pihalla ja onkin kova menemään ainakin rauhallisella metsätiellä, jossa on paljon kiinnostavia hajuja. Ulkoilu sujuu hyvin koirakavereiden kanssa, mutta yksinään ulkoilu on vielä vielä hieman jännittävää, eikä Bita uskalla mennä kovin pitkälle ilman koirakavereitaan.

Bita nauttii selkeästi koirakavereiden kanssa leikkimisestä ja olisikin innoissaan leikittämässä lenkilläkin kohtaamiaan koiria. Lenkeillä Bita on kohdannut myös uusia ihmisiä, joista koirattomat ovat olleet jännittäviä, eikä heitä ole uskallettu moikata, mutta koirien kanssa liikkuvia ihmisiä Bita on käynyt tervehtimässä iloissaan. Bitalla olisikin hyvä olla tulevassa kodissaan koirakaveri antamassa tukea jännittäviin tilanteisiin.

Bita nukkuu yöt hyvin ja tekee pääosin tarpeet ulos, kunhan hänen kanssaan käydään ulkona aina heti ruoan/leikin/heräämisen jälkeen, mutta ei ole vielä kuitenkaan täysin sisäsiisti. Hän on myös melko hiljainen koira, mutta innostuessaan tai outoja ääniä kuullessaan saattaa alkaa haukkumaan. Yöt hän nukkuu hyvin ja mieluusti ihmisen vieressä.

Kolmen viikon aikana Bita on oppinut myös istumaan, käymään maate ja antamaan tassua. Lisäksi hänen kanssaan ollaan opeteltu puhenappuloiden käyttöä aktivointimielessä. Bita onkin kovin perso ruoan perään, jonka ansiosta hän on hyvin motivoitavissa sekä ulkona että sisällä. Bita oppii uusia temppuja mielellään ja nopeasti. Ruoan suhteen hän on edelleen aika tarkka muiden koirien kanssa, jonka vuoksi kaikki ruokaan liittyvä aktivointi tai syöminen tehdään eri tiloissa muista koirista. Lelujen kanssa ollaan kuitenkin edistytty niin paljon, että nykyään Bita voi olla samassa huoneessa muiden koirien kanssa, vaikka lattialla olisikin leluja

5.8.2023
Bitasta on kotihoidossa kuoriutunut oikea tättähäärä. Reipas energiapakkaus Bita ei muista enää tarhaelämän arkajalkailusta paljoakaan, vaan tutustuu asioihin pentumaisella innolla. Ulkoilu on vielä kovin jännittävää, mutta aidatulla pihalle kelpaa jo kölliä.

Bitalla on kotihoidossa esiintynyt paljon resurssitarkkuutta leluista ja ruuasta toisia koiria kohtaan. Myös Bitan päällekäyvän innokkaat leikkiinkutsut koettelevat seniori-ikäisten koirakaverien hermoja.

30.7.2023

Bita saapui eilen Suomeen ja yllätti kaikki reippaudellaan. Nyt Bita pääsee opettelemaan kotikoiran taitoja turvallisesti osaavan kotihoitajan luona. Bitasta päivitetään lisää, kunhan se on hiukan kotiutunut.

16.7.2023

Bita on onnekas koira, sillä se saapuu Suomeen 29.7 kotihoitoon opettelemaan kotikoiran elämää ja etsimään omaa loppuelämän kotiaan.

14.2.2023
Bita aloittaa sisaruksineen oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Bita saapui Suomeen asianmukaisesti steriloituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bita on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Tirriäisten yhteyshenkilönä toimii Elisa Laitonen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: