Enkelikoira: CARLA SOFICA (Speranta)

Syntymäaika: 11/2015
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
Kokoarvio:


Perustiedot ja tausta

19.2.2020
Kulkurien yhteistyökumppani eläinsuojelija Luiza Mandru asuu maaseudulla Gradistean kylässä Romaniassa, tunnin ajomatkan päässä Bukarestista. Vuonna 2015 Luiza sai tietää samassa kylässä asuvasta henkilöstä, joka yritti epätoivoisesti huolehtia suuresta määrästä kodittomia koiria. Luiza päätti mennä katsomaan tilannetta omin silmin, sillä oli kuullut ja nähnyt rouvan koirien kulkevan pelloilla ja kukkuloilla päivisin etsimässä ruokaa. Näky oli surkea, sillä ne etsivät roskien seasta mädäntyneitä kalanpäitä ja kävivät hautausmaalla syömässä kynttilöitä nälkäänsä. Tämän tapaamisen jälkeen syntyi Luizan ja Kulkurien Projekti Speranta – toivo kuuluu kaikille.

Yksi Ninan luona asuvista koirista oli Sofica. Soficalla oli neljä pentua joista kaksi valitettavasti menehtyi. Selviytyneet pennut Carla Sofica ja Felice Sofica pääsivät turvaan Luizan luo ja ovat asuneet siellä siitä lähtien.

Carla Soficaa olemme tavanneet Luizan luona silloin tällöin. Tyttö on vieraiden kanssa epävarma, eikä se oikein saa tarpeeksi harjoitusta sosiaalisessa kanssakäymisessä vieraiden kanssa Luizan luona. Tammikuussa käydessään Luizalla aktiivimme eivät kerenneet Carlaa lainkaan nähdä, sillä he pääsivät niin myöhään Luizalle, että pimeys laskeutui ennen Carlan tapaamista. Ottaen huomioon sen epävarmuuden vieraiden kanssa tehtiin päätös olla altistamatta se vieraisiin pimeydessä. Vielä helmikuun aikana on tarkoitus poiketa Luizan luona jolloin toivottavasti saamme myös tuoreita kuulumisia, aktiiveiltamme.

Carla tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa, mutta saattaa toisinaan olla hieman päsmäröivä muita narttuja kohtaan. Kissoista Carla ei pidä. Carla on tottunut asumaan sisätiloissa ja se on täysin sisäsiisti.

Epävarmuudesta johtuen Carla luovutetaan ainoastaan koirakokeneeseen kotiin, jossa kokemusta myös epävarmoista koirista.

Carla on noin 50 cm korkea ja painaa noin 17-20 kiloa.

Päivitykset

18.2.2021
“Nyt olet vapaa ja mukana tuulen, saat kulkea rajalla ajattomuuden. Olet kimallus tähtien, pilven lento, kasteisen aamun pisara hento. En ole poissa, vaan luoksenne saavun, mukana jokaisen nousevan aamun ja jokaisen tummuvan illan myötä toivotan teille hyvää yötä.”

Carla Sofica on siirtynyt ajasta ikuistuuteen, yllättävän ja nopeasti edenneen terveysongelman lopputulemana. Eläinlääkärikään ei pystynyt enää tekemään mitään Carlan eteen valitettavasti. Nuku rauhassa, ikuista lempeää unta, kaunokainen <3

Our deepest condoleances Luiza&Stefan, thank you for all you gave her <3

19.2.2020
Carlaa olemme seurailleet hieman hiljaisesti jonkin aikaa. Tyttö on kovin epävarma vieraiden ihmisten kanssa ja olemme antaneet tälle aikaa kasvaa ja löytää sellaisen rauhan itsessään, joka myös sitten monesti auttaa tutustumisessa uusiin ihmisiin ja asioihin. Helmikuussa on vielä edessä vierailu Luizan luona, jonka jälkeen toivon mukaan saamme henkilökohtaisia kokemuksia tämän päivän tilanteesta.

1.9.2019
Heinäkuussa kun aktiivimme matkasivat Romaniaan he kävivät myös jälleen Luizan luona tapaamassa koiria. Carla on edellen hyvin mietteliäs mitä tulee vieraisiin, ja sillä esiintyy tyypillistä epävarmaa käytöstä sille vieraassa tilanteessa. Se hakeutuu tuttujen, Luizan ja Stefanin luokse, mutta kiertää vieraat ja pysyy sille turvallisen etäisyyden päässä. Pari kertaa se uskaltaa nopeasti hakea namit aktiivin kädestä, mutta muuten ei uskalla tulla luo ja namienhakukin oli hieman liian jännittävää tähän kohtaan. Carlalla on taipumusta paimentamiseen ja vieraassa tilanteessa tämä on asia jota kannattaa Carlan kanssa ennakoida.

Carla on herttainen herkkä nuori tyttö. Se on elänyt koko nuoren elämänsä Mandrujen luona ja tavannut vain satunnaisesti vieraita ihmisiä, joten ymmärrettävästi vieraat ihmiset ja uudet asiat hieman jännittävät sitä alkuun. Alun ujoudestaan huolimatta Carla on kovin utelias ja selvästi sitä kiinnostavat myös tuntemattomat ihmiset. Tuttuja ihmisiä kohtaan Carla on loputtoman ystävällinen ja lempeä. Se on päivästä toiseen hyväntuulinen ja haluaa selvästi miellyttää omia ihmisiään.

28.3.2018
Carlan elämä Mandrujen luona on talven myötä muuttunut. Se on saanut huonekaverikseen lempeän ja ystävällisen Neroen, josta on selvästi ollut suuri apu ujolle Carlalle. Carla ottaa kovasti tukea uudesta ystävästään ja on selvästi helpottunut saadessaan uusissa tilanteissa seurata toisen mallia. Vaikka uudet ihmiset ovat edelleen Carlan mielestä aika kummallinen asia, se ei enää lähde pakoon vaan hakeutuu tutun ihmisen vierelle ihmettelemään vieraita. Siinä se katsoo jatkuvasti kysyvästi Luizaan aivan kuin pyytäen ohjeita kuinka tilanteessa tulisi toimia. Carla onkin äärettömän uskollinen omille ihmisilleen ja haluaa selvästi olla näille mieliksi. Kärsivällisessä ja ymmärtäväisessä kodissa tytöstä kuoriutuu varmasti upea perheenjäsen. Reipas koirakaveri olisi varmasti suuri apu kotiutumisessa.

17.10.2017
Carla Sofica elelee edelleen Luizan tämän miehen hellässä hoivassa. Vähäiset vieraskontaktit ja pieni elinympäristö ovat kuitenkin tehneet tytöstä kovin ujon. Niinpä vieraat ihmiset pelottavat sitä kovasti ja Carla mieluummin pysyttelee hieman kauempana tarkkailemassa tilannetta. Tuttuja ihmisiä kohtaan se on lempeä, ystävällinen ja maailman kiltein. Nyt Carla tarvitsisikin sen ikioman kärsivällisen ja ymmärtäväisen kodin, mihin päästä harjoittelemaan kotikoiran oppeja.

13.6.2017
Carla Sofica asuu edelleen Mandrujen luona, eikä siellä oikestaan saa kovin paljon harjoitusta jotta pääsisi sosiaalistumaan. Carlaa jännittää melko lailla ja tyttö haukkuu kovasti uusille ihmisille. Maassa ollut mittanauha sai kuitenkin Carlan jakamattoman huomion ja tällöin ei kuulunut pihaustakaan tytöstä. Carlalle tekisi hyvää pästä pian omaan, koirakokeneeseen, tasapainoiseen kotiin rohkaistumaan.

20.3.2017
Kävimme tosiaan tammikuussa Romaniassa ja Luizan luona. Carla Soficankin näimme. Carla on tuttujen ihmisten kanssa todella kiva koira mutta me vieraat tuotamme sille vaikeuksia. Carla menee niin hämilleen siitä, että me olemme siellä, että se ei malta rauhoittua, eikä tulla kovin lähelle edes nuuskimaan. Kokemuksen puutteesta johtuen, Carla ei tiedä eikä osaa suhtautua siihen, että sen alueelle tulee vieraita ihmisiä. Se ei kerta kaikkiaan tiedä, mitä sen pitäisi tehdä siinä tilanteessa. Carlan tulevan kodin tulisi olla rauhallinen ja olisi varmasti hyvä mikäli siellä asuisi tasapainoinen ja kiltti koirakaveri ennestään. Carla on edelleen yhtä kaunis kuin on aina ollutkin.

14.7.2016
Kävimme heinäkuun alussa Romaniassa ja osallistuimme Luizan järjestämään ensimmäiseen sterilointipäivään Gradistean kylässä, osana Kulkurien Spay & Neuter Tour 2016- kiertuetta. Tämän jälkeen meillä oli aikaa pikaisesti piipahtaa Luizan ja miehensä luona tapaamassa muutamia koiria. Emme kuitenkaan voineet olla niin pitkän aikaa, sillä kello oli jo paljon ja naapurit valittavat haukkuvista koirista.

Tapasimme kuitenkin Carla Sofican. Kauniin, noin 8 kuukauden ikäisen narttupennun. Tytön joka meni aivan hämilleen siitä, että sen turvasatamaan tuli vieraita. Carla haukkui meidät aivan pystyyn ja pysytteli etäällä. Kun kävelimme pihan lävitse, tunsimme epävarman koiran läsnäolon kun Carla tarttui aktiivimme lahkeeseen.

Kun istahdimme, Carla kierteli meitä kummastellen, ja muiden koirien haukkumisen johdosta carla ei meinannut millään rohjeta tulla nuuskimaan. Se lopetti kuitenkin haukkumisen kun eräitä muita koiria siirettiin sisätiloihin. Luizan ja hänen miehensä perässä Carla pomppi iloisesti ja luottavaisesti. Mr. Mandru kaappasikin tytön syliinsä ja tuli luoksemme. Tällöin Carla oli ok ja saimme silittää tätä.

26.3.2016
Carla Sofica on siskonsa, Felice Sofican lailla kasvanut pienestä pennusta hieman suuremmaksi pennuksi. Kulkurien aktiivit vieraillessa Madrujen luona Carla vastaanotti vieraat ensin haukkuen hieman epävarmana siitä, mitä nämä tyypit oikein halusivat. Hetken päästä Carla reipastui ja nukahti aurinkoon vieraiden seurustellessa kaikkien muiden kanssa. Carla on kaunis ja herkkä koira, joka varmaan reipastuu paljon kotioloissa. Ruokailutilanteessa Carla pitää puolensa, ja komensi kahta muuta pentua syödessään. Carlastakin lisätty uusia kuvia.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Carla Sofica saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Carla Sofica on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Mia Takolander

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: