Päivitetty 01.11.2016

Kodin saanut koira: SOFICA (Speranta)


Syntymäaika: Noin 2012
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Steriloitu

28.5.2016
Ystävämme ja yhteistyökumppanimme, eläinsuojelija Luiza Mandru asuu maaseudulla Gradistean kylässä Romaniassa, tunnin ajomatkan päässä Bukarestista. Luiza on pidemmän aikaa ollut tietoinen samassa kylässä asuvasta rouvasta nimeltä Nina ja hänen hoivissaan olevista koirista. Lokakuussa hän päätti mennä katsomaan tilannetta omin silmin. Hän on kuullut ja nähnyt rouvan koirien kulkevan pelloilla ja kukkuloilla päivisin etsimässä ruokaa. Ne etsivät roskien seasta mädäntyneitä kalanpäitä ja käyvät hautausmaalla syömässä kynttilöitä nälkäänsä. Tämän tapaamisen jälkeen syntyi Kulkurien Projekti Speranta – toivo kuuluu kaikille.

Yksi Ninan luona asuvista koirista on Sofica. Soficalla oli neljä pentua joista kaksi valitettavasti menehtyi. Carla Sofica ja Felice Sofica kuitenkin voivat hyvin ja etsivät omia kotejaan Luizalta käsin. Kylän ihmiset osasivat kertoa, että Sofica on hylätty jo pentuna. Se on asunut rva Ninan pihamaalla muiden koirien kanssa, mutta koska se jäi pahnan alimmaiseksi ja tuli muiden koirien kiusaamaksi, se valitsi viettää aikaansa pellolla Ninan talon lähellä. Täällä Sofica oli kuitenkin kokoaika vaarassa joutua koirarankkureiden ja muiden ilkeämielisten kynsiin, Luiza päätti ottaa Sofican turvaan ja sijoittaa tämän Kulkurien yhteistyökumppanin Clinica Veterianara Onevetin klinikan fosteriin.

Sofica on noin 4-vuotias, kooltaan suunnilleen 50cm, 18kg. Sofica on saanut lisää massaa mutta ideaalisesti saisi painaa vielä hieman enemmän. Sofica liittyy adoptio-ohjelmaamme, kotia etsivien koirien joukkoon. Tyttö on jo steriloitu, rokotettu, sirutettu ja muutenkin lähtövalmis omaan kotiin.

Sofica on lempeä ja ystävällinen koira, joka on enemmän alistuva kuin dominoiva. Sofica tulee hienosti toimeen muiden koirien ja kissojenkin kanssa ja haluaisi kovasti leikkiä muiden kanssa mutta on hieman varovainen koska on joutunut muiden kiusaamisen kohteeksi. Kiltti koirakaveri tulevassa kodissa olisi varmaan Sofican mieleen mutta ei ole välttämättömyys.

21.9.2016
Kaunis Sofica lensi tänään Suomeen kotihoitoon. Tulossa on päivityksiä aivan lähipäivinä, kunhan tyttö ehtii hieman asettua kotihoitopaikkaansa. Soficaa saa sovitusti käydä tapaamassa Helsingissä.

25.9.2016
Sofica on nyt saanut asettua kotihoitopaikkaansa muutaman päivän. Sofican elämän vähäiset ihmiskontaktit ja herkkä luonne näkyvät sen käytöksessä ja ensimmäisinä päivinä se lähinnä pysytteli omissa oloissaan. Nyt se on hiljalleen alkanut rentoutua ja hakeutuu jo aina välillä itse kotihoitajan seuraan. Sofica selvästi haluaisi olla lähellä, mutta se ei aivan vielä uskalla täysin rentoutua. Alkuun se säpsähti aina pois rapsuttavan käden läheltä, mutta nyt Sofica on alkanut jo vähän nauttia rapsutuksista. Rentoutumisen myötä sen oikea, iloinen luonne alkaa tulla esiin. Sofica saa jo aamuisin pieniä leikkihepuleita, kun kaikki alkavat heräillä.

Sofica on älykäs nuori tyttö ja se oppii nopeasti uusia asioita. Alkuun se ei uskaltanut liikkua lainkaan ulkona, mutta nyt se kävelee jo lyhyitä lenkkejä hoitopaikan muiden koirien mukana. Tietysti ulkomaailman oudot äänet pelottavat sitä vielä. Sofica on lähes täysin sisäsiisti ja vahinkoja sattuu ainoastaan jos ulkona on ollut liian jännittävää. Sofica ei ole kotihoidossa haukkunut ollenkaan ja se on jo hienosti oppinut kulkemaan kerrostalon rapuissa.

6.10.2016
Sofica on nyt saanut asettua kotihoitopaikkaansa kaksi viikkoa. Se on yllättänyt kaikki todella nopealla reipastumisellaan ja sen oikea luonne onkin alkanut päästä oikeuksiinsa. Perusluonteeltaan Sofica on todella kiltti ja ystävällinen koira. Se on kulkenut kotihoitajan mukana ystävien luona ja käynyt reippaasti tutustumassa aivan kaikkiin uusiin ihmisiin. Siitä on parissa viikossa kuoriutunut todella ihmisrakas ja huomionkipeä koira ja se viihtyykin mielellään rapsuteltavana. Jos Sofican mielestä sitä ei ole tarpeeksi huomioitu se tulee nuolaisemaan pari kertaa merkitsevästi kättä.
Aivan pieniä lapsia Sofica ei ole tavannut ja myös hyvin kovaääniset tai muuten levottomat ihmiset saavat sen hieman ujostelemaan. Lenkeillä se on kuitenkin nähnyt paljon lapsia eikä se suoranaisesti niitä pelkää, haluaa vain astua hieman sivuun ja tarkkailla niitä sieltä.

Missään tilanteessa Sofica ei ole osoittanut minkäänlaista aggressiivisuutta. Säikähtäessään se joko heittäytyy maahan “kuolleeksi painoksi” tai säntää kauemmas, mutta ei koskaan ole edes murissut. Tilanteet, joita Sofica säikkyy ovat vähentyneet jatkuvasti, kunhan Sofica saa tällaisissa tilanteissa pysähtyä ja hetken ihmetellä tilannetta.

Ulkoiluun Sofica tottui alun kankeuksien jälkeen todella nopeasti. Nyt se alkaa iloisesti pyöriä jaloissa, kun se huomaa että valjaita aletaan kaivaa esiin. Sofica kulkee mielellään pitkiäkin lenkkejä ja rakastaa normaalin nuoren koiran tavoin metsässä samoilua ja ojissa rymyämistä. Lenkeillä Sofica on suurimmaksi osaksi reipas. Välillä tulee vastaan tilanteita, joissa se hämmentyy (oudot äänet tai lähellä liikkuvat ihmiset) ja silloin se haluaa usein pysähtyä tilannetta katsomaan. Yleensä hetken katseltuaan se jatkaa kutsuttaessa kiltisti matkaa. Sofica kulkee nätisti hihnassa, mutta tietysti minkäänlaisia käytöstapoja sillä ei vielä ole. Viime aikoina se on alkanut hieman reagoida ohi meneviin koiriin haukkumalla, mutta uskoo kiellettäessä kiltisti. Sofica on ollut koirapuistossa vapaana. Luoksetuloa se ei kuitenkaan vielä osaa ja namitkin kiinnostavat sitä ulkona vaihtelevasti. Vaikka suurta jahtausviettiä ei ole esiintynyt, täytyy Sofican kanssa vielä harjoitella vapaana oloa.

Sofica on lähes täysin sisäsiisti. Toisinaan jos lenkeillä on kiire tai liian jännittävää sattuu vahinkoja sisälle. Jos lenkeille varaa tarpeeksi aikaa tätä ei tapahdu.

Sofica on tavannut kissoja aidan läpi, eikä juurikaan osoittanut kiinnostusta kissaa kohtaan.

Soficasta on rentoutumisen myötä kuoriutunut todella leikkisä ja älykäs tyttö. Se oppii nopeasti asioita ja selvästi kaipaa puuhailtavaa pysyäkseen tyytyväisenä. Jos tekemistä ei ole tarpeeksi, Sofica keksii kyllä itselleen jotakin puuhasteltavaa (toisinaan myös luvatonta sellaista, kuten ruokien varastelua pöydältä). Sofica on selvästi hyvin lempeä ja se haluaisi kovasti tehdä juuri niin kuin ihminen tahtoo. Sillä on kuitenkin alkanut myös esiintyä pientä tervettä omapäisyyttä ja esimerkiksi lenkeillä, jos Sofica kokee, ettei saa tarpeeksi haistella, se saattaa heittäytyä makaamaan aivan kuin sanoen ettei suostu liikkumaan. Sofica on siis sellainen hassu yhdistelmä kilttiä tyttöä, mutta samalla myös pientä kujeilijaa jolla on suuri persoona.

Muihin koiriin Sofica suhtautuu nätisti ja jos ongelmia tulee se mieluummin väistää kuin sanoo takaisin. Sofica on kova tyttö leikkimään muiden kanssa, vaikka sen leikki vielä hieman kömpelöä onkin.

Kotona Sofica ei ole tuhonnut mitään, eikä se myöskään ole haukkunut kerrostalon äänille. Sofica osaa kiltisti odottaa työpäivän ajan kotona.

Sofica on todella herttainen ja ihastuttava tyttö. Se kohtaa vielä jatkuvasti itselleen uusia ja ihmeellisiä asioita, mutta osaa jo suhtautua niihin iloisen uteliaasti. Sofica on täysin valmis löytämään sen ikioman kotinsa.

18.10.2016
Suloinen Sofica on tänään varattu ikiomaan kotiinsa.

1.11.2016
Sofica on tänään muuttanut ikiomaan kotiinsa. Onnea koko perheelle!

—————————————————————————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Sofica saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sofica on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Sofican yhteyshenkilö: Rosa Haahtikari

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.