Päivitetty 21.01.2017

Kodin saanut koira: CHILI (C-team). SUOMESSA.


Syntymäaika: 12/14
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

8.5.2015
Epätoivottujen pentujen vähentämiseen Romanian kaduilta on olemassa eettinen, toimiva ja kustannustehokas keino. Kun narttu steriloidaan, pentuja ei yksinkertaisesti enää synny. Tästä huolimatta tuhannet nartut synnyttävä tuhansia ja taas tuhansia pentuja. Harva pennuista ehtii saavuttaa aikuisiän.

Chanel, itsekin koditon, synnytti kahdeksan pentua. Sillä kävi tuuri sillä se pääsi turvaan Glinan tarhalle, jota ylläpitää toinen pääyhteistyökumppaneistamme, A Doua Sansa. Sen synnyttämästä kahdeksasta pennusta ainoastaan neljä selvisi: C- teamin Chili, Cuba, Chloe ja Charlie. Koko pentue on reipas ja ne rakastavat riehumista ja riekkumista. Niiden komennellessa toisiaan leikkimään, ne haukkuvat. Kvartetin jokainen jäsen tuleekin tarvitsemaan aktiivisen kodin, jossa osataan huomioida reippaan ja aikaansaavan pennun tarpeet.

Vieraillessaan Romaniassa toukokuussa 2015 tapasivat Kulkureiden edustajat jälleen myös-teamin pennut. Matkalaiset kuvaavat Chiliä sosiaaliseksi ja hauskaksi pennuksi. Syliin se ei olisi millään halunnut rauhoittua, vaan poika halusi vain leikkiä ja riekkua, kuten pennun kuuluukin. Chili tuli innoissan tutustumaan uusiin ihmisiin ja kummalliseen kameraan. Pentulaumassa Chili käyttäytyy asiallisesti.

16.5.2015
Chili saapuu kotihoitoon Suomeen 30.5.2015. Parasta tietysti olisi, jos poika pääsisi lentämään suoraan omaan kotiin. Joten jos olet kiinnostunut Chilin adoptoinnista, otathan rohkeasti yhteyttä varaajaan.

3.6.2015- 13.6.2015
K
uulumisia Chilin kotihoitajalta:

“Chilistä on nopeasti kuoriutunut tomera ja vauhdikkaasti sopeutuva pentu. Parasta chilin mielestä on ulkoilu ja se kulkee kauniisti hihnassa sekä yksin että kaverin kanssa. Chili kulkee hyvin myös autossa. Chilille maistuu ruoka ja se oppii nopeasti, joten siitä saisi varmasti vauhdikkaan ja helposti motivoitavan kaverin eri harrastuksiin. Tekemistä touhukas Chili tarvitseekin. Chili tulee hyvin toimeen kotihoitopaikan koiran ja kissan kanssa joten uudessa kodissakin voisi hyvin olla karvaisia kavereita. Jännittäviin tilanteisiin Chili reagoi haukkumalla, mikä varmasti vähenee positiivisten kokemusten myötä. Kotona Chili ei hauku usein, mutta aloitettuaan sillä saattaa jäädä hetkeksi “levy päälle”. Uskon kuitenkin, että Chili voi jatkossakin asua kerrostalossa, kunhan tapakoulutukseen kiinnitetään riittävästi huomiota. ”

“Chili reipastuu päivä päivältä. Haukkuminen sisätiloissa on jäänyt melkein kokonaan ja vähentynyt myös jännittävissä tilanteissa ulkona. Chili on nyt matkustanut melko paljon autossa ja on oikein rento matkakumppani.

Uusiin ihmisiin Chili suhtautuu pienellä varauksella, muttei ole varsinaisesti arka. Kotihoitopaikassa ei ole lapsia, mutta pihalla leikkivät ja rauhallisesti Chiliä tervehtivät lapset ovat olleet ok, joten Chili voisi sopia myös perheeseen, jossa on hieman isompia lapsia. Omat ihmiset ovat Chilille tärkeitä.

Chili on kiltti pentu eikä ole ainakaan vielä tehnyt kotona mitään tuhoja. Yksinolossa ei ole ollut mitään ongelmaa, tosin sillä on aina muut lemmikkimme seurana. Myös sisäsiisteyskasvatus on hyvässä vauhdissa. Chili on miellyttämishaluinen ja tottelee hyvin sekä ihmisten että vanhemman koiran käskyjä.”

12.7.2015
Chili on muuttanut ihka omaan kotiinsa. Onnea koko perheelle!

31.7.2016
Chili palaa takaisin kotia etsivien koirien joukkoon. Chili on asunut omassa kodissaan nyt vuoden. Pojasta joudutaan luopumaan vieraiden ihmisten parissa ilmenevien haasteiden vuoksi. Chili on epävarma, terävä nuori koira ja kodin resurssit eivät riitä siihen, mitä Chili vaatisi. Chilille etsitäänkin kotia, jossa riittää aikaa ja motivaatiota epävarman koiran kouluttamiseen ja sosialistamiseen. Chili tulee siirtymään piakkoin kotihoitoon, jotta näemme millaiset Chilin ongelmat ovat ja millaiseen kotiin se luovutetaan.

13.8.2016
Chili on siirtynyt tänään kotihoitopaikkaan. Ensikohtaamiset hoitoperheen kanssa ovat sujuneet hyvin. Chili on pussannut ihmiset märäksi (voimaa tällä isolla pojalla riittää) ja tutustunut hoitopaikan koiriin ilman ongelmia. Toki Chili on vielä väsynyt ja ihmeissään muutoksesta.

Lisätty kuvia.

20.8.2016
Chili on ollut kotihoidossa nyt viikon. Alkumetrit hoitopaikassa ovat lähteneet käyntiin hyvin. Tässä kuulumisia kotihoidosta:

“Alkuun Chili oli vähän vaisu olemukseltaan. Ensimmäisenä aamuna herätti meidät viiden aikoihin ulinalla ja jatkoi sitä aina yhdeksään saakka. Edellinen omistaja sanoi sen oppineen saamaan tällä huomiota, joten ollaan tällöin oltu kuin koiraa ei olisikaan. Pian ne aamuherätykset jäikin sitten pois. Edelleen kyllä tykkää ilmaista itseään ääntelemällä, ei kuitenkaan juuri hauku. Chili on ollut helpompi tapaus mitä annettiin olettaa. Todella miellyttävää lenkkiseuraa, tulee loistavasti toimeen myös pikkukoiran kanssa. Chili kunnioittaa meidän vanhusta ja osaa varoa, ettei se jää jalkoihin. Ensimmäisellä lenkillä ilman toista koiraa jännitti paljon ja haukkui parille pikkupojalle jotka tulivat juttelemaan. Sittemmin kun ollaan lenkkeilty molempien koirien kanssa on Chili jopa itse mennyt moikkaamaan ihan tuntemattomia ihmisiä. Ensimmäiset vieraat kotonakin otettiin todella hyvin vastaan, vaikka vähän jännitti. Sisätiloissa vaikuttaisi olevan jännittyneempi uusia ihmisiä kohtaan mitä ulkona. Chili on hirveän ääniherkkä ja oon onnistunut raukkaparan säikäyttämään monet kerrat tiputtaessani tavaroita lattialle. “

Chilin uudelleensijoitukseen johtaneet ongelmat vieraiden ihmisten kanssa eivät ainakaan vielä ole tulleet kotihoidossa ilmi. Tulee kuitenkin muistaa, että Chili on vielä hämillään muutoksesta ja sen käyttäytyminen voi muuttua kotiutumisen edetessä. Vieraiden ihmisten kohtaamiseen tullaan panostamaan Chilin kanssa erityisesti ja tätä asiaa harjoittelemaan. Uskomme kuitenkin, että Chili tulee pärjäämään elämässään varsin hyvin, kunhan se löytää rauhallisen, koiranlukutaitoisen kodin, jossa ollaan valmiita harjoittelemaan sosiaalisia tilanteita koiran ehdoilla. Etsimme Chilille kotia, jossa ei ole lapsia. Tasapainoinen (vanhempi) koirakaveri puolestaan olisi oikein tervetullut Chilin elämään.

5.9.2016
Terveisiä kotihoidosta Chililtä. Kaikki on sujunut edelleen hyvin ja poika vaikuttaa olevan huomattavasti helpompi tapaus mitä oletimme. Tässä otteita kuulumisista.

“Chili on pääasiassa hyväkäytöksinen. Vieraiden vastaanottaminen on vaan sellanen asia, missä se ei tiedä miten tulisi olla niin on vähän häslä. Vieraita meillä on käynyt sukulaisten lisäksi yksi kaveri, joka oli meidänkin koiralle vieras ihminen. Chili selvästi haukkui tuolloin enemmän ja oli rauhaton. Chili kuitenkin teki tuttavuutta nopeasti ja meinasi vähän turhankin paljon riehaantua pusuttelemaan ja leikkimään. Nyt jo tutuksi tulleet veljeni ja vanhempani Chili moikkaa rauhassa häntä heiluen eikä ilmoitushaukkua lukuunottamatta juuri mölyä. Mitän nyt välillä hakee huomiota matalasti muristen.

Ulkona Chiliä  jännitti juttelemaan tulleet pikkupojat ja haukkui niille. Oli silloin ulkona ilman vanhempaa koiraa. Myöhemmin kun samat pojat on tulleet meitä moikkaamaan niin Chili olisi mennyt tutustumaan, mutta en päästänyt koska pojat ovat  vieraita ja jännittivät koiraa myös. Muutamaa vierasta aikuista ollaan moikattu lenkillä ohimennen, samoin tallilla ja koirapuistossa  ja Chili menee  ihan itse tutustumaan yleensä kieli edellä. Ei välitä vieraista ihmisistä ulkona mitään, juoksevia lapsia vähän jännittää. Ohittaa koiratkin tosi nätisti. Jos tulee koira vastaan joka kiskoo meidän suuntaan niin kyllä Chilikin menisi mielellään moikkaamaan ja menisikin varmaan jokaista pyytämään leikkiin jos vain saisi

Chilin käytökseen vaikuttaa aktivoinnin ja virikkeiden määrä ja laatu. Chili on hirveän herkkä koira ja liiasta toiminnasta kiihtyy ja liian vähästä sama juttu. Ollaan taidettu löytää nyt se sopiva määrä aktivointia ja virikkeellistämistä. Chili vaikuttaa rauhalliselta kotioloissa, mutta aina valmis puuhailemaan. Myös vapaata liikuntaa se tarvitsee lenkkeilyn ohella. Kerran-pari viikossa käydään koirapuistossa, mikä on vaikuttanut ihan hyvältä määrältä.

Ollaan treenailtu pyöräilemistä. Chili kulkee onneksi niin mallikkaasti hihnassa, ettei juuri tarvinnut kuin totuttaa pyörän ääniin ja vaihtamaan puolta tarvittaessa. Se on kyllä kovasti tykännyt kun saa jolkotella vähän pidempiä lenkkejä. Meidän oma koira Jasse on myös opetettu kulkemaan pyörän vierellä niin nyt on pystynyt tekemään lenkkiä molemmat mukana. Jasse tosin on välillä pyörän korissa kun ei kovin pitkiä reissuja jaksa. Ollaan pari kertaa käyty myös hevostallilla. Viime kerralla päästiin myös kävelylle koirat ja hevonen yhdessä. Chili oli ensin ihan hurjan innoissaan isosta leikkitoverista, mutta kun ei heppa sen leikkiinkutsuista välittänyt niin rauhoituttiin yhdessä kävelemään.

Sellainen koti olisi hyvä, missä Chili pääsisi säännöllisesti tapaamaan muita koiria. Se kyllä selvästi ottaa mallia vanhemman koiran rauhallisesta käytöksestä, mutta kaipaa leikkikaveriakin. Toisinaan jos ei ole hetkeen päässyt riehumaan koirapuistossa niin yrittää vähän turhautuneenakin saada meidän vanhukselta huomiota. Tietysti aika aktiivinen koti saa olla ja sellainen missä jaksetaan tehdä muutakin kuin lenkkeillä. Chili on hirveästi tykännyt kun opetan sille sheippaamalla temppuja. Ruokansa Chili saa pääsääntöisesti virikkeellistäen. Kupista ahmii ruokansa. “

Lisätty uusia kuvia.

25.9.2016
Chili jatkaa reipastumistaan kotihoidossa. Se on selvästi kotiutunut ja rentoutunut tasaisen elämän myötä. Koirakavereiden seurasta se nauttii erityisen paljon. Chili kävelee hienosti hihnassa, reippailee pyörän vieressä ja matkustaa autossa ilman ongelmia.

3.12.2016
Kyselimme Chilin kotihoitajalta kuulumisia. Hyvinhän pojalla menee, kuten ennenkin. Alla pohdintaa Chilin sopivuudesta lapsiperheeseen sekä Chilin ensimmäisessä kodissa ilmenneen ongelmakäyttäytymisen syistä. Edelleenkin lähtökohtaisesti Chilille paras kotivaihtoehto on aikuisperhe, jossa löytyy jo jonkin verran kokemusta koirista ja ymmärrystä koiran elekieltä kohtaan.

“Hyvinhän meillä sujuu. Ei kummempia olla Chilin kanssa puuhailtu, päivittäin aina jotain pientä. Sen kanssa on helppo tehdä kun leikki on niin hyvä palkka! Esimerkiksi vierelletulemista lenkillä ja kontaktia eri tilanteissa päivittäin tehdään. Ollaan oltu myös Espoon keskuksessa ihmettelemässä junia ja treenailtu aseman ympäristössä, vähän sitä ajatellen, että voisin Chilin ottaa joku kerta koulussa (Suomen eläinkoulutuskeskus) käymään. Ei olla nyt päästy treenaamaa uusien ihmisten tervehtimistä ja mun luokkalaiset olis kyllä siinä hyviä apureita. Tuttuja kyllä yritän neuvoa aina miten tervehtiä ja tarvittaessa stoppaan tilanteen käskemällä Chilin omaan petiin. Se siis innostuu välillä niin hirmuisesti, etenkin mun veljen ja isän näkemisestä. Mun kanssahan sillä on niiiin hyvä on/off kun ollaan paljon harjoiteltu. Riehakkaasta leikistä saa yleensä lähes heti stopin, mutta vieraiden kanssa on eri juttu. Vieraat on niin ihania kun saa huomiota ja vähän riehua.. haastavinta on siis ihmisten neuvominen.

Chili on ollut kyllä mun veljenpojan, Miksun (4v) kanssa tekemisissä. Juniori ei ole kovin kiinnostunut Chilistä, mutta Chili on kyllä pojasta. En uskalla oikein muuta kuin Chilin sopveltuvuutta lapsiperheeseen. Chili on niin  innokas, heti jos meilläkin tuo juniori pomppii pallon kanssa, olisi Chili ihan kympillä messissä. Vaatisi treeniä niin Chililtä kuin lapseltakin miten yhdessä ollaan. Nimenomaan lapselta vaatii paljon, ettei Chilillä se riehakkuus jää päälle ja osaisi lopettaa. Tiedän, että Chili kyllä osaa sen todella hyvin kun sitä osaa vaatia (oikea-aikainen palkitseminen ja palkkion poisto). Chili oppisi kyllä hyvin myös sietämään lapsen riehumista, ainakin luulisin niin sen perusteella mitä veljelläni ollaan oltu kyläilemässä ja olen siellä palkinnut aina makuullaan lepäämisestä kun poika leikkii omiaan. Usein kyllä jos Miksu tulee lähettyville niin Chili menisi pusuttelemaan. Miksu onneksi osaa ignorata koiran hyvin, lähteä pois ja tarvittaessa myös sanoa “Ei” ja Chilikin tajuaa lopettaa ilman, että puutun asiaan. Vieraat lapset kyllä pelottavat Chiliä jonkin verran. Lenkillä olen joskus antanut lasten silittää mun omaa koiraa. Chili on kyllä kiinnostunut, mutta se tervehtiminen ei onnistu ilman pusuhyppelyä niin olen pitänyt sen kanssani kauempana. Vähän se silti kyräilee aina lapsia nähdessään.

Voin tavallaan kyllä kuvitella tuon puremistilanteen, Chili paineistuu hyvin herkästi etenkin ahtaissa tiloissa, mikä on meillä vähän kurjaa kun on niin pieni kämppä. Eteisessä jos ollaan kaikki lähdössä johonkin niin Chili ahdistuu ja pyrkii pois. Pesuhuoneeseen se ei ole koskaan suostunut tulemaan, ei muistaakseni edellisessä kodissakaan. Ollaan sitä pikkusen harjoiteltu, siten, että Chili tulisi tassujen pyyhkimisen ajaksi kylppäriin. Uskaltaa juuri ja juuri tulla kaikilla neljällä tassulla huoneen sisäpuolelle, mutta se on selvästi epämiellyttävää. Koitetaan tehdä siitä rutiinia, mun omaakin koiraa kun joutuu näillä kurakeleillä jatkuvasti pesemään niin samalla tulee siedätettyä Chiliä.

Lisäksi jos Chilin kanssa oleva henkilö ei ymmärrä kehonkielensä merkitystä koiralle, niin en yhtään ihmettele tilanteen eskaloitumista puremiseen. Olimme tuossa taannoin isovanhemmillani kylässä ja karhealla äänellä puhuvat, kumarassa kävelevät – vieläpä kepin kanssa olivat hirvittävän hurja juttu Chilille. Onhan se koiralle todella uhkaava näky. Ulkona kun oli tilaa pitää etäisyyttä, ei Chilikään välittänyt, mutta sisällä remmissä oli ahdistunut.”

13.12.2016
Mukavia kuulumisia taasen Chilin kotihoitajalta:

“Chili oli tuossa pari viikkoa sitten ekaa kertaa mukana maastossa kun ratsastin, siis ilman, että oli apukäsi mukana. Mentiin lyhyt 3km lenkki tutussa metsässä ja osittain hiekkatietä missä sitten jalkauduin taluttamaan kumpaakin otusta. Chili on niin taitava tallikoira! Nätisti tuli myös luokse vaikka olin hevosen selässä. Malttoi myös odotella kun tein tallitöitä ennen lähtöä .

Ensi viikolla Chili pääsee mukaan Kauhajoelle, matkustetaan tällä kertaa junalla. Käytiin tänään vähän kokeilemassa mitä Chili junalla matkustamisesta meinaa ja vitsit kun sai olla ylpeä! Bussissa sitä jännitti eikä namit kelvannut, saadaan sitä treenata hieman.”

8.1.2017
Chili on vihdoin varattu omaan kotiinsa. Iso kiitos kotihoitajalle!

21.1.2017
Chili on muuttanut oman perheensä luo.

——————————————————————————————————————————————-

Chili on kastroitu,  asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Chili on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkittuja yhteydenottoja odottaa Taija Mäkinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa