Päivitetty 19.09.2021

Kodin saanut koira: GRIMES (Pötkyläpennut) (nyk. Juuso)


Syntymäaika: 8/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
19.9.2021

Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan  muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja tällä hetkellä on ajankohtaista sähköjen saaminen tarhalle.

Pötkyläpentujen elämä alkoi paikallisen, vanhemman pariskunnan pihamaalta ja pennut kasvoivat emonsa ja tätinsä kanssa siellä vastasyntyneistä nuoriksi koiran aluiksi. Pariskunnan poika huolehti talossa asuvista vanhemmistaan, eikä erityisemmin pitänyt koirista, joten pojan ja koirien välillä oli usein skismaa. Sen vuoksi Pötkyläpennut Nixon, Daril, Grimes, Negan ja Judith emoineen päätyivät Carmenin hoiviin Carpen tarhalle marraskuussa 2020.

Grimes aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa huhtikuussa 2020. Tarhalla Grimes oli sisaruksiaan hiukan vetäytyväisempi ja tarhalla aikamoinen mammanpoika. Kun Grimes pelästyi jotakin tarhalla tai kun sitä esimerkiksi ujostutti, hakeutui Grimes heti ihan emonsa kylkeen kiinni. Vieraiden ihmisten tullessa pentujen häkkiin, ei Grimes tullut suoraan ihmisen luokse, vaan pysytteli mielummin taka-alalla emonsa luona.

Grimes saapui Suomeen omaan kotiinsa 12.6.2021 kahden aikuisen perheeseen kerrostaloon. Se sopeutui kotikoiran elämään yli kaikkien odotusten, eikä pelokkaasta tarhakoirasta näkynyt kotona jälkeäkään. Siitä kuoriutui nopeasti energinen, iloinen ja reipas pieni pakkaus, jolla on pilke silmäkulmassa ja selkeä oma tahto.

Täysin Grimesistä riippumattomista syistä se kuitenkin joutuu nyt vaihtamaan kotia. 13.8.2021 Grimes siirtyi kotihoitoon kissaperheeseen Helsinkiin ja on alkujärkytyksen jälkeen sopeutunut myös sinne erinomaisesti. Kissat ovat välillä herättäneet Grimesissä hiukan turhan paljon kiinnostusta, mikä on hyvä ottaa huomioon, mikäli myös tulevassa kodissa asuu kissoja.

Kerrostaloasuminen on sujunut Grimesiltä hienosti, ja Grimes onkin todella hiljainen koira. Kotona se pystyy olemaan yksin ilman ongelmia n. 5-6h, kunhan ennen yksinoloa on oltu ulkona ja vietetty aikaa sen kanssa. Ihmisten pois lähtö on kuitenkin edellisessä kodissa aiheuttanut hiukan levottomuutta, mikäli rutiinit ovat olleet epäselvät tai energiaa on liikaa. Rauhoittumisen jälkeen yksinolot ovat kuitenkin vietetty nukkuen tai luuta syöden. Vieraissa paikoissa rauhoittuminen on saattanut aiheuttaa Grimesille stressiä, joten yksinoloa ja vieraissa paikoissa rauhoittumista joutuu varmasti harjoittelemaan taas uuteen kotiin muuttaessa. Kotihoitopaikassa Grimes tosin on oleskellut rauhassa yksinkin, eikä sille ole ongelma oleskella itsekseen asunnon alakerrassa kotihoitajan ollessa yläkerrassa.

Portaat, rappukäytävä ja ulkona kävely sujuvat Grimesiltä hyvin. Lenkillä toisten koirien ohittaminen vaatii hiukan harjoittelua, sillä Grimes haluaisi kovasti tehdä tuttavuutta kaikkien kanssa. Grimes on entisessä kodissaan päässyt tutustumaan myös muutamiin koiriin, joiden kanssa yhteinen sävel on löytynyt nopeasti. Grimes voisikin siis arvostaa tulevasta perheestä löytyvää koiraseuraa. Autossa Grimes matkustaa hyvin etupenkin edessä lattialla maaten ja nukkuen.

Grimes tykkää kovasti leikkimisestä ja lelut saavatkin sen kynsissä kyytiä. Nuorelle, aktiiviselle koiralle ominaisella tavalla suuhun voivat päätyä myös ei-sallitut tavarat, mikäli luvallista purtavaa ei ole tarjolla. Kongeista ja aktivointileluista Grimes on tykännyt kovasti. Energiaa tällä nuorella pojalla on runsaasti ja se kaipaakin kovasti päästä liikkumaan ja tekemään yhdessä oman ihmisen kanssa. Grimes nauttisi varmasti myös jonkin harrastuslajin treenaamisesta.

Grimes on asunut Suomessa vasta muutaman kuukauden ja sen kotiutuminen on monilla tavoin vielä täysin kesken. Muutenkin murrosikäisen pojan elämässä on ollut nyt aivan liikaa muuttujia, ja Grimes kaipaisi kovasti ihmistä, jolla on kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena nuoren koiran kasvussa aikuiseksi ja tarjota sille turvallinen ja rakastava koti. Täysin vieraat ihmiset saattavat vielä jännittää Grimesiä ja se ilmenee välttelemisenä ja murinana, ellei sen omaa tilaa kunnioiteta. Myös pimeys ja kovat äänet ulkona ovat entisessä kodissa jännittäneet Grimesiä. Suurin osa näistä asioista varmasti helpottavat, kunhan Grimes saisi tarvitsemaansa tukea arjen asioita kohdatessa. Kotihoidossa esimerkiksi asunnon viereinen junarata ei ole herättänyt siinä ihmeempiä tunteita.

Grimes on ollut terve, jo Romaniassa leikattua kirsikkasilmää lukuunottamatta. Kotiutumisen jälkeen se ei ole tuottanut ongelmia. Leikkaamattoman silmän vilkkuluomi on muutaman kerran pullahtanut ulos Grimesin hierottua silmää, mutta se on palautunut hetken ajan päästä takaisin. Jossain kohtaa toinenkin silmä siis saattaa tarvita operaation, joka onneksi kuitenkin on pieni ja helppo. Grimesiltä on myös Romaniassa leikattu napatyrä. Grimes antaa leikata kynnet hienosti, kunhan esim. luuta on mahdollista syödä samalla. Vesi on pelottava asia, mutta käsisuihkulla hänet on pesty muutaman kerran onnistuneesti. Hoitotoimenpiteitä voisi kuitenkin olla hyvä Grimesin kanssa harjoitella mukaviksi omaehtoisuuden kautta.

Kokoa Grimesillä on tällä hetkellä noin 40 cm ja 10 kiloa, eikä se enää tule kasvamaan. Barokkien etujalkojen asento on lihasten kehityttyä alkanut korjaantua, mutta ne edelleen kiertyvät varsinkin istuessa melko voimakkasti ulospäin. Tämä ei tällä hetkellä vaivaa Grimesiä mitenkään, mutta sen nivelille on tärkeää, että lihaksistosta pidetään hyvää huolta, eikä ylipainoa saa alkaa kertyä.

Grimes asuu tällä hetkellä kotihoidossa Helsingissä, minne sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

19.9.2021
Kuukauden kotihoitojakso päättyi tänään siihen, että Grimes, uudelta nimeltään Juuso, matkasi oman perheensä kanssa kohti kotia. Onnea Juuso ja kaikkea hyvää tulevaan!

18.8.2021
Aina kaikki ei mene suunnitellusti. Grimes joutuu vaihtamaan kotia itsestään riippumattomista syistä ja siirtyi 13.8.2021 kotihoitoon Helsinkiin jatkamaan uuden kodin etsintää.

12.6.2021
Grimes jätti Romanian tarhan taakseen ja saapui tänään omaan kotiinsa Suomeen. Onnea Grimes!

27.4.2021
Myös Grimes on viimeisenä pentueestaan varattu omaan kotiin. Onnea Grimes ja perhe!

7.4.2021
Pötkyläpentujen Grimes aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu kotihoidossa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Grimes saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Grimes on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Grimesin yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.