Päivitetty 15.02.2021

Kodin saanut koira: HERTTA (Collection Puppies)


Syntymäaika: 2/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
12.2.2021

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Pikkuinen Hertta on yksi lukuisista koronakevään aikana Cosoban tarhan portille hylätyistä koiranpennuista. Näillä pennuilla oli onnea, sillä yhtä hyvin ne olisivat voineet päätyä pellolle tai tien varteen melko varmaan kuolemaan joko auton alle tai sairauksiin. Hertta asutti Cosoban tarhalla samaa häkkiä kahden muun samalla tavalla, mutta eri aikoina tarhan portille päätyneen pennun, Doranin ja Meghanin, kanssa. Taustastaan johtuen Adina nimesi katraan Collection Puppies -pennuiksi.

Tarhalla Hertta oli aktiivinen ja leikkisä koiralapsi. Leikit kavereiden kanssa sujuivat mainiosti ja Hertta intoutui usein riehumaan innosta haukkuen kavereidensa kanssa. Hertta rakasti jo tarhalla yli kaiken vedessä polskimista ja käyttikin usein juomaämpäriä uima-altaana. Hertan tiet oman perheen kanssa kohtasivat heinäkuussa, Hertta varattiin ja rokotusohjelman ollessa valmis Hertta matkasi omaan kotiinsa Suomeen 10.10.2020.

Uusi elämä Suomessa ei kuitenkaan alkanut toivotusti ja Hertta tuli uudelleensijoitukseen vietettyään omassa kodissa kolme viikkoa. Pikkuinen Hertta oli Suomeen muutosta kovin järkyttynyt ja piilotteli ensimmäiset päivät perheen kodinhoitohuoneessa. Siitä se kuitenkin reipastui nopeasti, alkoi leikkiä ja tutkia asuntoa. Hertta oli kuitenkin edelleen todella stressaantunut ja pelokas ja haukkui kovasti sitä jännittäville esineille ja ihmisille, mm. perheen miespuoliset henkilöt olivat sen mielestä kovin jännittäviä, kuten myös kodinkoneet, kuten liesituuletin. Hertan perhe koki, ettei heillä ollut resursseja aran pennun kanssa toimimiseen, joten Hertta siirtyi 2.11.2020 kotihoitoon monikoiratalouteen Kotkaan. Ensimmäinen päivän kului pöydän alla kyhjöttäessä, mutta koirakavereiden tuen avulla Hertta uskaltautui tutkimaan asuntoa ja leikkimään bestikseksi heti muovautuneen hoitosiskon kanssa. Nyt Hertta on viettänyt kotihoidossa kolmen muun Romanian rescuen ja kahden aikuisen kaverina reilun kuukauden ja tässä ajassa Hertta on reipastunut hurjasti.

Hertta on kuluneen viikon aikana alkanut ulkoilla muun lauman kanssa ja ulkoiluvarusteiden pukeminen ja ulos lähtö alkaa jo sujua hienosti. Ulkona omalla, rauhallisella pihalla Hertta haistelee, istuskelee ja tekee myös tarpeitaan. Kunnollisille lenkeille Hertan kanssa ei ole vielä päästy. Myös sisällä Hertta on siisti ja tekee hädät aina taloon sijoitetuille pissa-alustoille. Se oppii siis varmasti pian sisäsiistiksi, kun ulkoilua päästään treenaamaan enemmän. Kotihoidossa Hertan kanssa on treenattu käsittelyä runsaasti.

Myös epävarmuushaukkumisen suhteen on tapahtunut suurta edistystä. Reaktioita herättävät tilanteet kotona ovat vähentyneet huomattavasti ja Hertta on pikku hiljaa alkanut luottaa myös hoitoperheen miespuoliseen henkilöön. Hertta ja kotihoitoperhe saivat myös hiukan vinkkejä ammattikouluttajalta, jotta varmasti osaamme edetä Hertan kanssa oikein, juuri sille parhaiten sopivalla tavalla. Hertasta näkyy kuitenkin selvästi, että sen stressitasot ovat vihdoin alkaneet laskea ja sen vaikutus Hertan kykyyn sisäistää uusia asioita on merkittävä.

Hertta tulee edelleen hienosti juttuun kotihoitoperheen muiden koirien kanssa ja varsinkin perheen nuorimmainen, parivuotias rescuenarttu on ollut Hertan bestis ensimmäisestä päivästä lähtien. Tytöt nukkuvat ihan toisissaan kiinni, leikkivät päivät pitkät ja keksivät yhdessä kolttosia hoitoperheen pään menoksi. Hoitoperheen sohvaa tytöt olivat myös yhdessä muokanneet paremmin sisustukseen sopivaksi… Hertan profiiliin lisättiinkin muutama video tyttöjen leikki- ja hellittelyhetkistä. Hertalle etsitään ehdottomasti kotia, josta jo ennestään löytyy leikkisä ja reipas koirakaveri, joka voisi tukea Herttaa jänniin asioihin totuttelussa.

Aiemmin omassa kodissa Herttaa pelottaneet kodinkoneet ja kodin äänet eivät ole aiheuttaneet mitään ongelmia hoitopaikassa. Hertta myös syö hyvin, nukkuu yönsä rauhassa ja on kaikin puolin iloinen ja leikkisä koiralapsi, joka vain on joutunut kokemaan aivan liian paljon suuria muutoksia lyhyen ajan sisällä. Hertasta kuoriutuu päivä päivältä reippaampi ja rohkeampi nuori koiraneiti, jolla varmasti on potentiaalia vaikka mihin, kunhan sille annetaan tarpeeksi aikaa ja rauhaa tutustua uusiin asioihin omaan tahtiinsa.

Hertalle etsitään kotia omakotitalosta, suht rauhalliselta alueelta koiraperheestä. Hertta käyttää ääntään varsinkin jännittäessään melko reippaasti ja tulevan kodin onkin ymmärrettävä, että haukkuminen on Hertan tapa kommunikoida sitä pelottavissa tilanteissa. Hertasta kiinnostuneiden kotiehdokkaiden tulee myös tiedostaa, että kyseessä on stressaantunut, epävarma ja vasta maailman menoon tutustuva koiranpentu, joka kipeästi kaipaa aikaa, ymmärrystä ja helliä otteita uusiin asioihin tutustuessaan. Herttaa ei sijoiteta lapsiperheeseen.

Kooltaan Hertta on nyt noin 45 cm korkea ja painaa noin 14 kiloa. Se on melkoisen hoikassa kunnossa.

Hertta on tällä hetkellä kotihoidossa Kotkassa, minne sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

12.2.2021
Hertta pääsi tänään muuttamaan omaan kotiinsa. Onnea Hertta ja ihanaa loppuelämää!

3.2.2021
Hertta on nyt viettänyt kotihoidossa tasan kolme kuukautta. Se on edistynyt hurjasti siitä pelokkaasta pennusta, mikä se kotihoitoon saapuessaan oli. Tänään Hertta varattiin ikiomaan loppuelämän kotiinsa, missä sitä odottaa ihan oma koirasisko. Onnea Hertta ja mieletön kiitos Hertan kotihoitajille, jotka luotsasivat herkkää tyttöä eteenpäin elämässä!

8.12.2020
Saimme kotihoitajalta taas kuulumisia Hertasta! Kotihoitoperhe kertoo Hertasta näin:

“Hertta on ollut täällä kotihoidossa nyt aavistuksen päälle kuukauden ja se on kehittynyt ja reipastunut ihan hirvittävästi! Hoitosisko on edelleen ihan paras kaveri ja päivittäin ne kahdestaan temmeltävät. Kaksikko myös tekee pieniä tepposia silloin kun niitä ei vahdi, varastelevat mm. yhdessä sukkia pyykkikorista ja sohvatyynytkin tuppaa saamaan melkoista kyytiä. Sisäsiisti Hertta ei vielä ole, mutta nyt ollaan kehitytty niin paljon, että Hertta antaa jo laittaa ulkoiluvarusteet päälleen ja lähtee häntä heiluen, vaikkakin hieman ujostellen ovesta ulos. Pihalla se tutkii ympäristöä, pysähtyy istuskelemaan ja tekee myös tarpeitaan jo ulos.

Perheen mieshenkilöä Hertta edelleen hieman jännittää, mutta ei enää yhtä paljoa kuin alussa. Hertta haukkuu kylläkin miehelle edelleenkin, etenkin iltaisin kun alkaa olemaan jo hieman väsynyt, mutta antaa miehen silittää itseään sängyssä makuulta ja hakee rapsuja välillä jalkeillakin ollessa.

Työpäivät Hertta osaa olla hienosti kongin kanssa, vaikka sohva ja verhot on välillä saanut kyytiä. Iltaisin neiti rauhoittuu hienosti samaan huoneeseen nukkumaan muiden koirien ja ihmisten kanssa, ja aamuisin hän herättää mielellään ihmiset hyppäämällä sänkyyn, kiehnäämällä ihmisten päällä ja läpsimällä tassuilla naamaan. Hertta on mielettömän suloinen tyttö, joka selvästi nauttii muiden koirien ja myös ihmisten seurasta. Hän hakee mielellään rapsutuksia ihmisiltä joihin luottaa ja pyörii välillä jaloissa kiehnäten kuin kissa. Tuleva koti saa Hertasta mitä mainioimman rapsuttelukaverin sohvalle sekä aktiivisen kaverin touhuamiseen.”

27.11.2020
Hertta ulkoili tänään ensimmäistä kertaa! Hyvä Hertta! Hertan profiiliin lisättiin uusia kuvia, videoita ja kuulumisia sen oltua kotihoidossa nyt 3,5 viikkoa.

13.11.2020
Hertan profiiliin lisättiin uusia kuvia, videoita ja kuulumisia sen vietettyä kotihoidossa reilut puolitoista viikkoa. Näin kotihoitaja kuvailee Herttaa:

“Hertta on ollut kotihoidossa vajaat kaksi viikkoa ja on reipastunut huomattavasti siitä pienestä kasasta, joka nyhjäsi ensimmäisen päivän kokonaan pyödän alla piilossa. Reipastumiseen on vaikuttanut ehdottomasti reippaat koirakaverit, joista kahden vuoden ikäinen narttu onkin nykyään ihan Hertan paras kaveri. Vanhempaa narttua Hertta välillä vähän härnää, mutta antaa muuten ihan nätisti tilaa muille kun ne sitä haluavat.

Hertta on edelleenkin hyvin epävarma uusissa tilanteissa ja epävarmuus ilmenee haukkumisena. Mm. perheen miehelle Hertta haukkuu kovasti tämän liikkuessa asunnossa ja myös paljon väistää häntä, vaikkakin antaa rapsuttaa itseään kun makoillaan sängyllä. Tietyissä huoneissa ja makoillessa ihmiset eivät ole neidin mielestä ihan niin jännittäviä. Myös uusille esineille, kuten repulle ja puunkantokorille, Hertta on kovasti haukkunut. Namien rohkaisemana Hertta on kuitenkin uskaltautunut hitaasti tutustumaan uusiin esineisiin.

Ulkoilu on edelleenkin kamalan pelottavaa, eikä varsinaisesti olla ulos asti vielä kunnolla päästykään yhtä kertaa lukuunottamatta, jolloin Hertta meni paniikkiin ja yritti päästä kauemmas ihmisestä ja hihnoista. Neiti on kuitenkin muiden koirien avulla rohkaistunut eteiseen nuuskuttelemaan ulkoilmaa ja tutkimaan oven raosta tapahtumia.

Yksinolot alkavat sujumaan jo ihan hyvin, vaikkakin se saattaa hetken haukkua ja vinkua ihmisten perään. Hertta on kuitenkin alkanut luottamaan hieman minuun ja onkin erittäin herttainen neiti, joka tulee syliin pyörimään, kerjäämään rapsutuksia ja pusuttelemaan. Pentumaiseen tapaan se on melko aktiivinen ja sen hampaisiin on joutunut jo muutama tyynykin.

Näkisin Hertalle parhaimpana ympäristönä kodin, jossa olisi jo valmiina reipas, leikkisä koirakaveri odottamassa ja kokeneet ja kärsivälliset ihmiset, jotka ovat valmiita etenemään koiran ehdoilla ja antamaan sille aikaa. Asuinympäristönä toimisi mielestäni parhaiten omakotitalo, sillä Hertta käyttää ääntään toisinaan hyvinkin paljon, ja ulkoilun harjoitteleminen rauhallisella alueella ja omalla pihalla olisi tärkeää.”

2.11.2020
Hertta palasi Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia vain parin viikon kotona olon jälkeen. Se siirtyi kotihoitoon Kotkaan, missä se nyt saa laskea rauhassa stressitasojaan ja totutella kotikoiran elämään turvallisessa ympäristössä.

10.10.2020
Suloinen Hertta matkasi vihdoin omaan kotiinsa ja tapasi tänään uuden perheensä ensimmäistä kertaa. Onnea Hertta ja perhe!

28.7.2020
Hertalla oli onni matkassa. Oma perhe oli odottanu sen oikean koiran löytymistä jo hyvän tovin ja vihdoin se löytyi: Hertta tuli Kulkurien adoptio-ohjelmaan suoraan varattuna koirana!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Hertta saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hertta on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Hertan yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos.

 

8

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.