Kodin saanut koira: LADY ROSETA

Syntymäaika: 2019
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Porvoo)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adotioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

6.9.2022

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Lady Roseta asusteli alunperin yhdessä siskonsa Ruby Loun kanssa erään romanialaisen pihapiirin laitamilla. Rubyn saatua pennut, tuli koirat hävittää pihan läheisyydestä ja niinpä ne päätyivät koiratarhalle. Rubyn pennut matkasivat Suomeen ja siskokset jäivät tarhalle arkuuden vuoksi. Rosetan sisko Ruby pääsi kotihoitoon Suomeen rohkaistumaan ja Roseta jäi tarhalle. Tarhalla Roseta oli hyvin arka ja pelokas, eikä ottanut kontaktia missään vaiheessa tarhan työntekijöihin. Lady Rosetaa kuitenkin onnisti, sillä eräs aktiivimme päätti ottaa hänet luokseen kotihoitoon kesyyntymään, sillä näin aralla koiralla ei ole mahdollisuuksia valikoitua Kulkurien adoptio-ohjelmaan tarhalla.

Lady Roseta saapui Suomeen huhtikuussa 2022 ja on siis harjoitellut kotikoiran taitoja viitisen kuukautta. Ensimmäisen kuukausi meni piileskellen ihmisiä ja muita eläimiä, eikä Roseta ollut valmis tekemään minkäänlaista kanssakäymistä. Tästä on kuitenkin menty eteenpäin pienin askelin ja tällä hetkellä kotihoidossa majailee varsin eläväinen ja iloinen pieni tyttö. Kosketus on Lady Rosetalle vielä todella pelottavaa, eikä häntä käytännössä saa koskea ollenkaan. Luultavasti käteen ja kosketukseen liittyy myös ikäviä kokemuksia, joita on nyt jouduttu hiljalleen siedättämään. Tästä syystä Roseta ei myöskään ulkoile vielä. Sen sijaan Roseta leikkii, tervehtii tuttua hoitajaa iloisesti, hakeutuu lähelle ja komentaa pontevasti haukahtamalla maistiaisia ihmisten lautaselta. Myös kädestä herkkujen syöminen onnistuu jo ongelmitta. Lady Rosetalla on vielä matkaa niin sanotuksi tavalliseksi kotikoiraksi ja varmasti osa hänen arkuudestaan on geneettisperäistä ja kulkee aina mukana. Tästä syystä Lady Roseta luovutetaan ainoastaan kokeneeseen kotiin rauhalliseen ympäristöön. Myöskään lapsiperheeseen ei Lady Rosetaa luovuteta sillä äkkinäiset liikkeet pelottavat häntä. Kotihoidossa Lady Roseta on tukeutunut paljon perheen muihin lemmikkeihin, erityisesti kissoihin. Tulevassa kodissa tulisi olla siis sekä koira- että kissakaveri odottamassa. Kotihoitopaikan koirat ovat isoja ja vilkkaita ja selvästi Rosetaa välillä jännittää isojen koirien leikki ja liike. Ideaalia olisikin, jos löytyisi koti suurin piirtein saman kokoisella kaverilla varustettuna.

Roseta painaa noin 10 kiloa. Rosetan ruumiinrakenne on pitkulainen ja etujalat ovat barokit. On siis odotettavissa, että rakenne voi aiheuttaa haasteita tulevaisuudessa ja kodin tulee sitoutua huolehtimaan mahdollisista kiputiloista. Rosetan siskolla ja siskonpennuilla on lähes kaikilla diagnosoitu myös “cherry eye”, eli kirsikkasilmä. Rosetalla ei tätä ole vielä esiintynyt, mutta hieman ulkoneva silmänmalli voi altistaa myös tälle vaivalle.

Päivitykset

13.2.2023

Ystävänpäivän kynnyksellä Lady Roseta sai maailman parhaita uutisia: kodin etsintä on päättynyt ja kotihoitopaikasta tulee Lady Rosetan ikioma loppuelämän koti. <3

24.11.2022

Lady Roseta etenee pienin askelin. Hän on kovin kiinnostunut jo lähtemään ulos muiden koirien kanssa, mutta valjaat aiheuttaa edelleen voimakkaan epäilyksen. Tämä on edelleen ulkoilemisen esteenä. Lady Roseta on kuitenkin ulkoillut pariin otteeseen kotihoitajan parvekkeella ja hän on päässyt kokeilemaan lunta ensimmäistä kertaa. Parvekkeella oleminen ei jännittänyt tyttöä ja hän olikin heti menossa uudelleen. Kotihoitajan luona vierailevia ihmisiä Lady Roseta haukkuu, murisee ja menee turvapaikkaan. Jonkun ajan päästä Lady Roseta uteliaisuus voittaa ja tyttö tulee kotihoitajan selän taakse mulkoilemaan vierailijoita.

Lady Roseta on aika kiinni kotihoitajassa. Lady Roseta tykkää myös kotihoitajan puolisosta ja viettää aikaa myös hänen kanssaan. Mutta kun kotihoitaja oli vuorokauden poissa kotoa niin Lady Roseta oli heti vetäytynyt enemmän omiin oloihinsa.
Kaiken kaikkiaan Lady Roseta vaikuttaa tyytyväiseltä eloonsa.

2.11.2022

Lady Rosetalla sujuu kotihoidossa edelleen hyvin. Kotihoitaja kertoo, että Lady Roseta osaa tehdä tarpeet alustoille, mutta viime aikoina tyttö on pissinyt reippaasti myös matoille. Kosketuksen kanssa edetään edelleen hitaasti, mutta varmasti. Lady Roseta tulee jo itse ihan ihmisen lähelle ja jopa ihmiseen kiinnikin, mutta ihmisen aloitteesta tapahtuvaa koskettamista Lady Roseta ei siedä. Lady Rosetan historia melko villinä koirana näkyy edelleen ja siksi etenemisen pitää tapahtua koiran omilla ehdoilla. Mikäli niitä ei kunnioita, käyttää Lady Roseta melko varmasti hampaitaan. Pelkojen ja tottumattomuuden selättämiseen ei ole ohituskaistaa, joten tämä tyttö tarvitsee paljon aikaa ja kärsivällisyyttä niin nyt kotihoidossa kuin myös tulevassa kodissaan.

3.10.2022

Lady Rosetalla menee kotihoidossa mukavasti. Kosketusharjoitukset etenevät ja välillä Roseta saa kovasti leikkihepuleita ja viilettää pitkin asuntoa. Vieraat ihmiset jännittävät tyttöä ja joskus muiden koirien vanavedessä voi tulla kättelemään, mutta toisinaan kipittää piiloon tai haukkuu vähän etäämmällä. Lady Roseta on kova tyttö repimään pahveja ja puuhailee muutenkin mielellään erilaisten virikkeiden sekä aivopähkinöiden parissa. Kaiken harjoittelun myötä Roseta on niin opetettu kerjäämään, että jos ei ruokaa tipu lautaselta, alkaa tomera komentaminen.

6.9.2022

Lady Roseta tassuttelee Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään ikiomaa loppuelämän kotia.

________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Lady Roseta on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lady Roseta on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: