Päivitetty 08.05.2021

Kodin saanut koira: LIRA (nyk. Lila)


Syntymäaika: 3/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
28.1.2021

Carpen tarha lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, jonka rahoittaminen rahoitettiin pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran tarha, jossa koirista pidetään huolta ja mahdollisuuksien mukaan ne pääsevät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Tarhalla asuu koirien lisäksi romanialainen pariskunta, joka pitää koirista tarhalla hyvää huolta.

Carmen tekee Mitrenin kylän ympäristössä kovaa työtä valistuksen ja steriloinnin parissa, saadakseen kodittomien koirien määrän alueella laskemaan. Erään paikallisen henkilön omistettu narttukoira, amstaffi-mixi, kulkee ympäristössä vapaana ja sai pentueita pentueiden perään, ennen kuin Carmen lopulta pitkäjänteisen työn tuloksena sai kuin saikin omistajan suostumaan koiransa sterilointiin. Ennen sitä emo kuitenkin ehti synnyttää paikallisen kulkukoiran siittämänä vielä yhden kuuden pennun pentueen, joista Lira ja sen sisarukset Bisa ja Titan nyt aloittavat kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Kolme muuta pentueen pentua ikävä kyllä katosivat, eikä niiden kohtalosta tiedetä mitään. Bisa, Lira ja Titan hylättiin tarhalle samaan aikaan Leisan ja Fancyn kanssa, jotka ovat saman omistajan toisen koiran pentuja.

Nyt noin 10 kuukauden ikäiset pennut olivat Carpen tarhalle päätyessään vain noin 6-7 viikkoisia, joten niillä on takanaan jo monta kuukautta tarhaelämää. Pennuista onkin kuluneen vuoden aikana kasvanut rohkeita, sosiaalisia ja iloisia nuoria koiria, jotka tarhalla suhtautuvat uusiin asioihin melko avoimesti ja innostuneesti. Carmen kertoo, että pentujen emo on yksi lempeimmistä tuntemistaan koirista, ja myös pennut vaikuttavat saaneen perintönä tätä ystävällistä luonnetta. Lira sisaruksineen suhtautuvat kaikki avoimesti ja ystävällisesti sekä muihin koiriin että tuttuihin ja tuntemattomiin ihmisiin, eikä niillä tähän mennessä koskaan ole tullut kenenkään kanssa mitään kärhämää. Toki keskenään ne saattavat nahistella, kuten pennut tekevät. Videoilla (alempana) näkyy, miten pennut suhtautuvat ensimmäistä kertaa tapaamiinsa vieraisiin häkissään.

Lira on luonteeltaan kovin ystävällinen, lempeä ja rohkea tyttö. Se on siskoaan Bisaa alistuvaisempi ja tulee erinomaisesti toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Lira haukkuu muiden mukana, mutta ei vaikuta mitenkään erityisen haukkuherkältä tyypiltä. Lira rakastaa ruokaa, mutta tappeluita resursseista ei pentujen kesken tarhalla ole tullut. Lira ilahtuu ihmisistä suunnattomasti, ja pentujen saadessa uusia vieraita häkkiinsä, sen häntä huiskii villisti puolelta toiselle.

Vaikka pennut ulkonäkönsä puolesta ovatkin perineet suurimmaksi osaksi sekarotuisen isänsä geenejä, on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että Liran ja sen sisarusten suonissa virtaa jonkin verran molossiverta. Tämän vuoksi tulevalta kodilta edellytetään aiempaa koirakokemusta. Lira tulee rotuperimänsä johdosta tarvitsemaan kodin, jossa se saa riittävästi liikuntaa ja oikeanlaista aivotyöskentelyä sekä johdonmukaisen, positiivisiin metodeihin perustuvan kasvatuksen.

Kokonsa puolesta Lira tulee todennäköisesti aikuisena olemaan n. 50 cm korkea ja rotevavartaloinen.

Päivitykset

8.5.2021

Upea Lira matkasi läpi Euroopan Suomeen ja tapasi ensikertaa oman perheensä, samalla hän sai uuden nimen; Lila. Onnea Lila ja perhe <3

6.4.2021

Tänään on Liran tähän astisen elämän paras päivä. Hänen nimen eteen ilmestyi teksti “varattu”. Voi Lira sinua jo niin kovin odotetaan kotiin <3

13.3.2021

Lisätty uusi profiilikuva ja koko pentue on siirtynyt aikuisiin koiriin kun ikää heillä on n. 1v.

9.3.2021

Lisätty Liralle uusia videoita.

28.1.2021
Lira sisaruksineen aloittivat kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Liran rotuperimästä johtuen sen kotiehdokkaiden haastattelut tullaan suorittamaan kahden henkilön toimesta ja lisäksi kotiehdokkaille tullaan tekemään kotikäynti ennen koiran varausta.

Lira saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lira on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Liran yhteyshenkilönä toimii Anne-Mari Vihtonen.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.