Päivitetty 13.03.2021

Kotia etsivä koira: BISA


Syntymäaika: 3/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
steriloidaan

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
28.1.2021

Carpen tarha lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, jonka rahoittaminen rahoitettiin pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran tarha, jossa koirista pidetään huolta ja mahdollisuuksien mukaan ne pääsevät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Tarhalla asuu koirien lisäksi romanialainen pariskunta, joka pitää koirista tarhalla hyvää huolta.

Carmen tekee Mitrenin kylän ympäristössä kovaa työtä valistuksen ja steriloinnin parissa, saadakseen kodittomien koirien määrän alueella laskemaan. Erään paikallisen henkilön omistettu narttukoira, amstaffi-mixi, kulkee ympäristössä vapaana ja sai pentueita pentueiden perään, ennen kuin Carmen lopulta pitkäjänteisen työn tuloksena sai kuin saikin omistajan suostumaan koiransa sterilointiin. Ennen sitä emo kuitenkin ehti synnyttää paikallisen kulkukoiran siittämänä vielä yhden kuuden pennun pentueen, joista Bisa ja sen sisarukset Lira ja Titan nyt aloittavat kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Kolme muuta pentueen pentua ikävä kyllä katosivat, eikä niiden kohtalosta tiedetä mitään. Bisa, Lira ja Titan hylättiin tarhalle samaan aikaan Leisan ja Fancyn kanssa, jotka ovat saman omistajan toisen koiran pentuja.

Nyt noin 10 kuukauden ikäiset pennut olivat Carpen tarhalle päätyessään vain noin 6-7 viikkoisia, joten niillä on takanaan jo monta kuukautta tarhaelämää. Pennuista onkin kuluneen vuoden aikana kasvanut rohkeita, sosiaalisia ja iloisia nuoria koiria, jotka tarhalla suhtautuvat uusiin asioihin melko avoimesti ja innostuneesti. Carmen kertoo, että pentujen emo on yksi lempeimmistä tuntemistaan koirista, ja myös pennut vaikuttavat saaneen perintönä tätä ystävällistä luonnetta. Bisa sisaruksineen suhtautuvat kaikki avoimesti ja ystävällisesti sekä muihin koiriin että tuttuihin ja tuntemattomiin ihmisiin, eikä niillä tähän mennessä koskaan ole tullut kenenkään kanssa mitään kärhämää. Toki keskenään ne saattavat nahistella, kuten pennut tekevät. Videoilla (alempana) näkyy, miten pennut suhtautuvat ensimmäistä kertaa tapaamiinsa vieraisiin häkissään.

Bisa on rohkea ja vähän täpäkkä tyttö, joka tykkää olla se, joka tekee päätökset ja sanelee miten hommat tehdään. Kukaan pennuista ei hauku mitenkään tuhottoman paljon, mutta Bisa käyttää ääntään sisaruksista eniten. Bisaa ei täpäkkyytensä vuoksi lähtökohtaisesti suositella toisen nartun kaveriksi, varmuuden vuoksi. Bisa rakastaa ruokaa, mutta tappeluita resursseista ei pentujen kesken tarhalla ole tullut. Bisa ilahtuu ihmisistä suunnattomasti, ja pentujen saadessa uusia vieraita häkkiinsä, Bisa pomppi innoissaan ihmistä vasten ja halusi kaikin tavoin olla tämän huomion keskipisteenä.

Vaikka pennut ulkonäkönsä puolesta ovatkin perineet suurimmaksi osaksi sekarotuisen isänsä geenejä, on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että Bisan ja sen sisarusten suonissa virtaa jonkin verran molossiverta. Tämän vuoksi tulevalta kodilta edellytetään aiempaa koirakokemusta. Bisa tulee rotuperimänsä johdosta tarvitsemaan kodin, jossa se saa riittävästi liikuntaa ja oikeanlaista aivotyöskentelyä sekä johdonmukaisen, positiivisiin metodeihin perustuvan kasvatuksen.

Kokonsa puolesta Bisa tulee todennäköisesti aikuisena olemaan n. 50 cm korkea ja rotevavartaloinen. Bisa on kuitenkin sisaruksista pienikokoisin.

Päivitykset

9.3.2021

Lisätty Bisalle uusia videoita.

28.1.2021
Bisa sisaruksineen aloittivat kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Bisan rotuperimästä johtuen sen kotiehdokkaiden haastattelut tullaan suorittamaan kahden henkilön toimesta ja lisäksi kotiehdokkaille tullaan tekemään kotikäynti ennen koiran varausta.

Bisa saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bisa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Bisan yhteyshenkilönä toimii Anne-Mari Vihtonen.

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa