Päivitetty 12.01.2019

Kodin saanut koira: NALLE


Syntymäaika: 2009
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa ( Uusimaa )
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

19.08.2018
Rosiori de Veden kaupunki Romaniassa on koiraihmisen näkökulmasta surullinen paikka. Ainoan toivon kipinän paremmasta huomisesta tuo uuttera eläinsuojelija Cornelia Stan, joka on omistanut elämänsä näiden koirien auttamiseen. Cornelia käy säännöllisesti hoitamassa ja ruokkimassa koiria ja järjestää niitä ulkomaalaisten adoptioiden piiriin. Kulkurit auttavat Rosiori De Veden syrjäistä romanialaiskaupunkia sen koiraongelman hallinnassa massasterilointi ja avustusprojektin avulla sekä ottamalla joitaki kunnallisen tarhan koiria adoptio-ohjelmaan. Kaupungin koiratarhalla elää arviolta noin 350 koiraa. Osa koirista on kiinnitettyinä koppeihinsa puolentoista metrin pituisella kettingillä, osa elää tarhan sisällä häkeissä betonilattialla. Yksi näistä ns. koppikoirista oli vuonna 2017 Nalle, joka päätyi tammikuussa Kulkurien adoptio-ohjelmaan herttaisen ja iloisen luonteensa vuoksi. Jo Rosiorin tarhalla Nalle vastaanotti vieraat heittäytymällä selälleen ja nauttien rapsutuksista. Ihmiseltä Nalle vinkui innoissaan lisää huomioita.

Nalle on elänyt Suomessa omassa kodissaan 2017 helmikuusta lähtien, mutta nyt tämä suloinen herra etsii uudelleen omaa loppuelämän kotiaan.

Nalle on rauhallinen, lempeä ja ihmisrakas herra, joka suorastaan rakastaa ihmiseltä saatua läheisyyttä ja huomiota. Rapsutuksista ja ihmisen läheisyydestä Nalle nauttii suunnatomasti. Toisten koirille Nalle saattaa tilanteesta ja sukupuolesta riippuen rähistä jonkin verran, joten jos tulevassa kodissa asuu jo valmiiksi toisia koiria, tulisi asunnossa olla ainakin kotiutumisen alkussa eristysmahdollisuus. Nallen hihnakäytöksen vuoksi, se etsii kotia, jossa olisi rauhallinen ympäristö.

Nalle on mustanruskea karvapallo, jolla on tyylikäs töpöhäntä. Säkäkorkeutta Nallella on arvion mukaan noin 35 cm.  Painoa Nallella on tällä hetkellä noin 11 kg, eli ylipainoa sille on kertynyt useita kiloja. Nallen hoitopaikka sijaitsee Uudellamaalla ja asuinmuotona on omakotitalo.

12.01.2019
Tänään on juhlapäivä, sillä tänään ihana Nalle on saanut uuden kodin. Nalle saa elää loppuelämänsä onnellisena kodissa, jossa siitä huolehditaan ja sen erityistarpeet huomioidaan. Papparainen on löytänyt itselleen täydellisen kodin <3. Valtavasti onnea Nallelle ja sen perheelle <3.

21.10.2018
Nallen kodin etsintä hoitopaikasta käsin jatkuu edelleen. Papparaisen syksyyn on mahtunut vaikka mitä uusia ja ihmeellisiä tapahtumia. Nalle on muun muassa vieraillut mökillä yhdeksän muun koiran kanssa. Kaikki muut koirat olivat narttuja ja neljälle koiralle, jotka olivat uusia tuttavuuksia Nalle meinasi reagoida räyhäämällä, mutta aikeet loppuivat heti, kun se huomasi niiden olevan narttuja. Muutamaan otteeseen Nalle oli muiden koirien mielestä hieman liiankin iloinen touhottaja, sillä muutaman kerran Nalle suorastaan hyppäsi toisen koiran päälle. Papparainen kuitenkin kommunikoi sujuvasti toisten koirien kanssa ja toisen koiran komentaessa, Nalle väistää ja antaa tilaa. Nallen tulevassa kodissa voisi siis hyvinkin asua valmiiksi lempeä narttu, mutta toisten urosten kanssa sitä ei varmuuden vuoksi suositella. Esimerkiksi ulkona ohitustilanteet rauhoittuvat heti, kun Nalle toteaa toisen koiran olevan narttu, mutta urosten suhteen räyhääminen jatkuu, kunnes etäisyyttä on kertynyt tarpeeksi paljon. Tuttuja koiria Nalle moikkaa ulkona vilkaisemalla ja haistelemalla pikaisesti. Sitten se toteaa, että hei tekin olette täällä ja pappa jatkaa omia touhotuksiaan. Autossa Nalle matkustaa edelleen rauhallisesti istuskellen ja maisemia ihmetellen. Kynsien leikkuu sujuu ilman mitään haasteita. Kynsien leikkuusta Nalle saa palkaksi kunnon rapsutushetken, josta se nauttii todella paljon. Myös jokapäiväisestä harjauksesta Nalle nauttii kovasti. Suloinen Nalle on edelleen hyvin ihmisrakas pikkuinen ja tulee omatoimisesti pyytämään rapsutuksia. Ulkona lenkeillä Nalle on kehittynyt huomattavasti kontaktin oton suhteen ja muutos on ollut uskomaton. Tutuilla lenkkipoluilla Nalle saattaa koko ajan ottaa kontaktia, jolloin sitä täytyy jopa hieman patistella haistelemaan ja tekemään tarpeet. Nalle tepsuttaa vierellä ja tuijottaa suloisella rakkauskatsellaan. Papparainen on siis oppinut todella upeasti kontaktin ottamista. Nallen käytöksessä on ulkona suuri ero riippuen siitä, onko lenkki tutussa vai vieraassa paikassa.  Hoitopaikan koirien kanssa Nalle kommunikoi jo hyvin sujuvasti, konflikteja ei tule ja kaikki koiruudet möyrivät yhdessä kasassa rapsutuksia pyytäen. Toisten koirien murinasta Nalle ei provosoidu, vaan se antaa konteliaasti tilaa. Muita koiria Nalle on jo kutsunut jopa leikkimään, mutta se ei selvästi vielä oikein muista, kuinka toisten koirien kanssa tulisi leikkiä ja leikkiminen on hieman vielä hakusessa. Ruokia koirat odottavat sulassa sovussa samassa tilassa. Välillä Nalle innostuu komentamaan ruokaa haukkumalla, mikäli ruuan saminen kestää papasta liian kauan. Eli erityisesti ruoka saa vauhtia tähän erityisen suloiseen pikuiseen touhopalloon. Ihana Nalle ei pelkää esim imuria tai fööniä, mutta äkkinäisiä kolauksia se pelästyy ja jää aina hetkeksi ihmettelemään tilannetta, kunnes huomaa kaiken oleva kunnossa.

Nallen korvat ovat jo paljon paremmassa kunnossa sekä myös iho, vaika se hilseilee vielä jonkin verran. Aikaisemmat oireet ovat todennäköisesti johtuneet ruokavaliosta ja Nalle taitaa olla allerginen viljoille. Hoitopaikassa papparainen saa aamuisin Muschin pullia ja iltaisin Acanan kuivaruokaa, joiden avulla oireet ovat helpottaneet. Nallella jatkuu edelleen sama lääkitys. Perjantaina Nallella oli jälleen eläinlääkäriaika hammashoitoon ja nyt pikkuisen suu on kunnossa. Kulmurien kruunuamputaatiota ei ole tarpeellista tehdä tällä hetkellä, mutta tilannetta tulisi aina seurata hammashoitojen yhteydessä.

01.09.2018
Nalle herra kävi eläinlääkärissä 29.8, jossa tutkittiin tarkemmin sen hampaiden ja suun tilannetta ja sen suu on todella surkeassa kunnossa. Nallelta poistettiin 9 hammasta ja vielä 12 hammasta pitäisi poistaa suusta. Lisäksi poistettavia/seurattavia hampaita on 4 ja seurattavia hampaita on 4. Eläinlääkäri suosittelee alakulmahampaiden katkaisemista paikassa, jossa on erityisosaamista tämän tyyppiseen operaatioon. Nallella oli jopa hammasjuuripaiseita. Nallen suun on täytynyt olla todella kipeä ja kipu on hyvin todennäköisesti ollut syynä sen epätoivottuun käytökseen. Nalle on kerrassaan hurmaava herra, jonka olisi vihdoinkin aika päästä viettämään ansaittuja rentoja ja onnentäyteisiä eläkepäiviä loppuelämän kotiinsa.

29.08.2018
Nalle on käynyt fysioterapeutilla, joissa saatiin hienosti herran lihasjurauki. Seuraava suositeltu fysioterapia vierailu on noin kuukauden kuluttua. Taivuttaessa molempia lapoja/olkapäitä Nalle osoittaa jonkin verran kivun merkkejä. Vasen puoli on selvästi pahempi kuin oikea ja tästä saattaakin johtua Nallen hetkittäinen vasemman etujalan ontuminen. Kohdassa saattaa olla kulumaa tai nivelrikkoa tai jokin vanha vamma. Asia ei kuitenkaan ole akuutti, joten tällä hetkellä kuvauttaminen ei ole ajankohtaista. Oikean etujalan keskivarpaiden välin taivutteluun Nalle reagoi hieman, eli myös tämän kohdan herra on saattanut teloa jonkus aikaisemmin. Herttainen Nalle saa päivittäin harjoittelua hihnassa kulkemiseen ja kommunikointiin toisten koirien kanssa. Ihana Nalle pallero osaa jo paremmin kommunikoida toisten koirien kanssa, esimerkiksi se ilmoittaa selkeästi murinalla, jos jokin asia ei miellytä.

19.08.2018
Nalle on muuttanut nykyiseen hoitopaikkaansa noin viikko sitten. Nallen turkki oli melko huonossa kunnossa, sillä oli hilsettä ja takkuja. Herra kuitenkin antoi heti hienosti pestä itsensä ja muutamassa päivässä saatiin leikattua kaikki takut ja pitkät kynnet. Nalle antaa hienosti tehdä kaikki hoitotoimenpiteet namien avulla. Namien perässä herra touhottaa innoissaan ja namit toimivat hyvin Nallelle palkkana. Ihana Nalle on todella ystävällinen, iloinen ja leikkisä pikkuherra, joka on todella ihmisrakas. Nalle rakastaa yli kaiken rapsutuksia ja se tulee toimeen myös lasten kanssa. Suhtautumisesta kissoihin ei ole tällä hetkellä tietoa. Entisessä kodissaan Nalle on asunut kerrostalossa ja sillä ei ole ikinä ilmennyt eroahdistusta eikä haukkuherkkyyttä rapun äänille. Nalle on sisäsiisti ja vieraissa paikoissa se ei ole merkkaillut sisälle. Suloinen Nalle on todella sympaattinen ja läheisyyttä rakastava hassu herra. Ulkoilu Nallella on aika sähläystä ja kovaa touhotusta sinnetänne ja vaatii harjoittelua. Nalle lähinnä vain vetää hihnassa eteenpäin ja poukkoilee puolelta toiselle, mutta harjoitusten avulla Nalle on kyllä oppinut jutun jujun. Toisille koirille Nalle saattaa räyhätä remmissä, mutta käytöksen saa hyvin katkaistua ottamalla sen huomion nameilla. Hoitajan luona pihassa Nalle ei reagoi toisiin koiriin. Haastavin tilanne on kun, toinen koira tulee suoraa Nallea kohti. Nalle hyväksyy helpommin narttukoirat kuin toiset urokset. Jos Nalle huomaa ulkona, että kyseessä on narttu, se ei reagoi. Herra oli hoitopaikassa muutaman ensimmäisen päivän eristettynä muista koirista, mutta tällä hetkellä yhteiselo sujuu jo todella hyvin kolmen narttukoiran kanssa. Hihnakäytöksen vuoksi Nalle etsii kotia, jossa olisi rauhallinen ympäristö. Keskustan hälinässä olisi varmasti liikaa ärsykkeitä pikkuiselle. Autossa Nalle on jonkin verran stressaantunut, se kuolaa jonkun verran, mutta ei ole oksentanut eikä panikoi. Se lähinnä läähättää ja katselee suurimmaksi osaksi eteenpäin etupenkkien välistä. Kun Nalle on autossa yksin, se menee pitkäkseen. Autossa oloa harjoitellaankin pikku hiljaa hoitopaikassa. Ukkosta Nalle pelkää paljon.

Nallen hampaat ovat huonossa kunnossa, sillä on katkenneita hampaita ja reilusti hammaskiveä, joten edessä on eläinlääkäri käynti. Nallella on ylipainoa ja sen lihaskunto on huono. Herra tulee tarvitsemaan tulevassa kodissaan kunnon laihdutuskuurin sekä rauhallista liikuntaa lihaskunnon vahvistamiseksi. Nallen korvat vaativat myös perusteellista ja säännöllistä putsausta, ne olivat punaiset ja töhnäiset, kun herra saapui hoitopaikkaan.  Korviin käytetään koritsonisuihketta. Nallelta otettiin eläinlääkärissä veriarvot, jossa todettiin, että urea on koholla, joten alotettiin vatsansuojalääkitys, mikäli arvo johtuisi vatsahaavasta. Nallella on pahoja lihasjumeja, joten sille yritetään saada aika hierojalle ja fysioterapiaan. Nalle saa tällä hetkellä lääkettä kipuun sekä hermosärkyyn.  On vaikea vielä arvioida, kuinka suuri vaikutus Nallen tämän hetkisellä terveydentilalla on sen käytökseen.

Nallella on siis kipuja vähän siellä sun täällä ja sen nivelet naksuu. Lääkkeillä ja fysioterapialla herran kunto yritetään saada paremmaksi ja tarvittavalla hoidolla Nalle saadaan varmasti vielä kuntoon.

09.02.2017
Ihana Nalle on tänään varattu omaan kotiin Suomeen! Valtavasti onnea Nallelle ja sen tulevalle perheelle <3

24.02.2017
Nalle lensi eilen omaan loppuelämän kotiinsa! Tervetuloa Suomeen Nalle!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Nalle saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nalle on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nallen yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.