Päivitetty 15.05.2017

Kodin saanut koira: TENHO


Syntymäaika: 2012-2013
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

 

14.2.2017
Vuoden 2015 alussa lopussa Gradistean pienessä kylässä vaikuttava yhteistyökumppanimme Luiza Mandru sai kuulla kylänsä laidalla olevasta paikasta, tyhjillään olevasta tontista, jonne on hylätty tusinan verran koiria. Luiza kiirehti paikan päälle katsomaan ja näky oli sydäntä särkevä.

Tontilla asui kuusi aikuista koiraa ja kuusi alle kahden kuukauden ikäistä pentua. Osa aikuisista koirista oli häkeissä, osa vapaana. Etenkin häkeissä olevat koirat olivat niin nälkäisiä, että ne söivät maata nälkäänsä. Vapaana olevat koirat olivat saaneet jostain haalittua jotain ravinnoksi kelpaavaa silloin tällöin, muttei niidenkään voinnissa ollut kehumista. Pienten pentujen emon Luiza näki kantavan vanhaa luuta saadakseen ravintoa pystyäkseen imettämään pentujaan.

Koirilla ei ollut tontilla minkäänlaista suojaa tuulta, sadetta tai lunta vastaan, paitsi täysin ränsistynyt vanha, kylmä talo, jonne pennut olivat hakeutuneet. Oli ihme, miten koirat olivat selvinneet elossa tähän saakka – syksyn ja talven yli. Luiza sai tietää, että koirat omisti Bukarestissa asuva mies, joka kävi paikan päällä kerran kahdessa viikossa tuomassa ruokaa koirille. Luiza vei ruokaa koirille ja totesi niiden kaikkien olevan ihmisrakkaita, nuorehkoja koiria, jotka söivät kaiken, mitä Luiza niille kantoi.

Käynnistyi Operaatio Gradistea. Operaation huikea tavoite oli saada kaikki kaksitoista koiraa turvaan.

Yksi Gradistean koirista on Tenho. Koska Luizan luona koirat asuvat hänen kotonaan ja tilat ovat pienet, vietiin osa koirista Kulkurien avustamana toisen yhteistyötahon Onevetin tarhalle turvaan. Siellä Tenho on asunut viimeiset kaksi vuotta. Tarhaoloissa se oli hyvin arka ja lopulta se päätettiinkin tuoda kotihoitoon reipastumaan, jotta pitkä odotus päättyisi ja Tenhokin pääsisi vihdoin omaa kotiin.

 

Kotihoidossa Tenho on ensimmäisestä päivästä lähtien osoittautunut todelliseksi kullanmuruksi. Uudet asiat toki ihmetyttävät ja jännittävät sitä, mutta suurimman osan ajasta Tenho on iloinen ja utelias seuralainen. Kotona se osallistuu mielellään aivan kaikkeen mitä ihminen puuhailee ja onkin hyvin usein jaloissa, kun kotona yrittää jotakin tehdä. Vaikka ihmeelliset asiat kuten imuri sitä jännittävätkin, käy Tenho reippaasti oma-aloitteisesti tutustumassa niihinkin. Luut ja lelut ovat Tenholle todella rakkaita ja se puuhailee mielellään niiden kanssa tylsän hetken tullen. Mitään luvatonta Tenho ei ole tuhonnut ja jos jotakin sellaista on vahingossa suuhun eksynyt, se uskoo heti sanottaessa ja vaihtaa takaisin luuhun tai leluun.

Tenho osaa todella nätisti odotella työpäivän ajan kotona. Se ei ole kotihoidossa reagoinut kerrostalon ääniin, eikä ole haukkunut hoidon aikana vielä kertaakaan. Tenho ei vielä malta tehdä tarpeitaan ulos, mutta on hienosti osannut alusta asti tehdä ne kotona papereilla osoitetulle kohdalle.

Muita koiria Tenho rakastaa. Se käy joka aamu iloisesti pussailemassa kaikki hoitopaikan omat koirat sitä mukaan, kun nämä heräilevät. Myös kaikki uudet koirat ovat Tenhon mielestä todella kivoja ja se mieluummin väistää, kun joutuu konflikteihin. Kissoja Tenho ei ole tavannut, mutta ainakin ulkona pienet eläimet kiinnostavat sitä vähän turhan paljon ja se olisi kovasti lähdössä niiden perään. Tenho osaa kävellä nätisti hihnassa. Se on kova poika haistelemaan ja välillä se on vahvasti sitä mieltä, että kunhan tarpeeksi kauan pönöttää paikallaan nokka kohti haluamaansa suuntaa niin ihminen heltyy ja tulee perässä. Lopulta kun Tenho huomaa, ettei tämä tepsi, se kellahtaa selälleen ja pyytää lohdutukseksi pari maharapsutusta.

Tenho on kaikin puolin kultainen ja kiltti poika. Sillä on hirveästi rakkautta jaettavanaan ja se pyrkii jatkuvasti tekemään niin kuin siltä halutaan. Tenho rakastaa läheisyyttä ja huomiota ja se onnellisimmillaan, kun se saa touhottaa ihmisen lähellä. Tenho on hyvin helpon oloinen koira ja se sopisikin varmasti monenlaiseen kotiin. Tulevan kodin on kuitenkin tärkeä ymmärtää, että suureen maailmaan totuttelu ja kotiutuminen voivat viedä vielä paljon aikaa.

Tenho on noin 50 cm korkea ja painaa noin 17 kiloa.

26.4.2017
Tenhon kotikoiraksi opettelu kotihoidossa jatkuu edelleen. Se on äärettömän fiksu poika ja on jo näin lyhyessä ajassa oppinut hoitopaikan rutiineihin ja sulautunut osaksi laumaa. Aamuisin Tenho kömpii onnellisena tervehtimään ihmiset ja muut koirat ja sen jälkeen se seurailee mielellään mitä ihminen touhuaa. Lenkkejä Tenho rakastaa ja se on koirista ensimmäisenä istumassa eteisessä, kun aletaan tehdä lähtöä. Tenho osaa nätisti istua ja odottaa aina kun tehdään lähtöä tai tullaan lenkiltä kotiin. Se on muutenkin huomannut, että istumalla saa kehuja, joten aina tilaisuuden tullen Tenho pyllähtää ja katsoo kysyvästi ihmiseen kuin sanoen, että nyt olisi rapsutusten vuoro. Ulkona Tenho kävelee edelleen yhtä nätisti hihnassa. Se on kova poika haistelemaan ja tykkää kuljeksia ja ihmetellä tuoksuja vaikka tuntikaupalla. Tenho on viimeisen viikon ajan ollut täysin sisäsiisti. Se ei edelleenkään ole pitänyt juuri mitään ääntä, paitsi toisinaan innostuessaan se intoutuu inisemään vaimeasti. Tenho on äärettömän kiltti ja kuuliainen ja sille tärkeintä tuntuu olevan ihmisen miellyttäminen ja läsnäolo. Se jaksaa päivästä toiseen olla loputtoman iloinen ja positiivinen ja saa hoitajansa päivittäin nauramaan. On suorastaan ihme, että tämä herttainen poika etsii edelleen sitä ikiomaa kotiaan.

7.5.2017
Tenhon pitkä etsintä on tullut vihdoin päätökseen, sillä se on varattu ikiomaan kotiinsa.

10.5.2017
Tenho on matkannut kotiinsa. Onnea koko perheelle!

______________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Tenho saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tenho on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Rosa Haahtikari

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.